Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde comi » 24 Mar 2013, 21:20

Dar ce ziceti de un stup model,,british standard,,cu rame Hofmann cu autodistantare de 14x12 inch(ultima schita de la adresa ) http://www.dave-cushman.net/bee/bsframedimensions .Un stup pe 12rame va avea la interior 435x430 si inaltimea de 320mm,pe 11rame are 435x395 si tot 320mm inaltime .Acest stup se poate folosi foarte bine ca multietajat pe 2-3-4-5 corpuri dupa preferinte.Astept cu placere opinia dvs referitoare la acest model de stup.
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

Mesajde akmm » 25 Mar 2013, 08:54

comi scrie:Dar ce ziceti de un stup model,,british standard..........Astept cu placere opinia dvs referitoare la acest model de stup.

Si eu astept cu interes un nou topic pe aceasta tema.
Cat priveste fagurii taiati/mutati /jonglerii, am taiat faguri plini cu miere si am sperat ca in locul lor familia sa construiasca altii.Canci!A roit iar golul a ramas asa pana la anul urmator cand a fost umplut cu celule de trantor.
In acest an incerc cateva corpuri cu rame Delon.
Nu ma aventurez la sarme de inox, deocamdata.O sarma zincata de 3 mm pentru vie sau intins rufe e tocmai potrivita.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde BUNKA » 25 Mar 2013, 12:17

Noroc Akmm, era de asteptat sa se intample asta..fagurii gata construiti sunt o resursa importanta pt colonii..daca ai au la dispozitie gata construiti se poate impinge dezvoltarea la maxim a coloniei..daca nu, apar probleme cum ar fi roirea..asta e de fapt si meteahna Warre-ului.
Daca incerci sa misti un pic ramele sau leaturile alea cu faguri creand un loc in interiorul corpului construit unde sa bagi un alt leatz la construit se schimba treaba.
Spune-mi...tu intelegi limba rusa?
BUNKA

Mesajde ronin » 25 Mar 2013, 14:35

[quote="BUNKA"]Poti sa faci alta treaba dar deja lucri cu rama si iubitorii Warre o sa ma injure...eu sunt mai degraba setat pe Delon..

Warre cu leat cred ca merge mai mult pentru hobby ,studiu ,stup scoala etc. Daca se gindeste ca si afacere atunci clar trebuie mers pe rama sau rama Delon .Se pare ca de la Warre cel mai bine a prins ideea de dimensiune interioara 30\30cm . divizibilitatea si ar mai fi cresterea fagurelui fara FA .Gatineau,Gilles Denis ,Delon au cam trecut pe rame sau semirame pastrind doar dimensiunile corpului si lucrul cu corpul.Marea intrebare ramane ... sa fie FA cel care face sa ia albina mai usor in lucru corpurile adaugate, jos sau sus, in alte sisteme in care se lucreaza cu corpul ,(la Delon din cite am vazut se foloseste FA)?
Momentul atasarii corpului cred ca ar trebuii sa coincida cu un cules puternic sau o stimulare puternica cu sirop.
ronin

Mesajde BUNKA » 25 Mar 2013, 18:10

Foitele cu sigurantza ca au un rol..dau un semnal ca spatiul utilizabil nu se opreste acolo unde se opresc fagurii si ca se poate continua extinderea dezvoltarii in continuare pe foitele de ceara..daca nu vrei sa mai folosesti foitze atunci e obligatorie manevrarea ramelor adica crearea unui gol intre faguri in care sa dai la construit o rama cu sarme, si coborand sau urcand acea rama extrasa de acolo in corpul gol ce urmeaza a fi umplut de faguri..daca nu se face asta cu sigurantza ca vor roi.
Constructia de faguri trebuie stimulata folosind aceste mici tertipuri..altfel se duc si albinele si nici noi nu reusim sa dezvoltam coloniile si sa intelegem nimic din munca noastra si a lor.

Daca Akmm intelege ceva rusa tare as vrea sa stiu ce zice nenea ala Vladimir Khomich despre tehnologia lui de lucru cu Delon..ma uit la el cum explica ca curca in lemne si incerc sa ghicesc...ce sa fac daca n-am invatzat decat engleza, franceza si germana !
BUNKA

Mesajde akmm » 26 Mar 2013, 08:34

BUNKA scrie: Daca Akmm intelege ceva rusa tare as vrea sa stiu ce zice nenea ala Vladimir Khomich despre tehnologia lui de lucru cu Delon....

Nenea ala zice exact ce face.Imaginile spun totul.
akmm

Mesajde BUNKA » 26 Mar 2013, 09:33

Am vazut ca foloseste izgonitor, am vazut o gratie hanemann si cu ziar sub ea..probabil e vb de o unificare insa el zice dupa cum ne-a tradus Zenja ca nu are treaba cu roitul, nu cauta matcile ci doar se uita dupa oua..daca sunt e ok.
Nu inteleg totusi cum rezolva el roitul...am vazut crescatoria de matci (foarte frumos) si felul cum face roi ..ce face uneste roii cu alea de baza si asa schimba matcile si nu mai e nevoie de alte interventii ?? Am mai vazut niste podisoare speciale..poate erau hranitoare, niste urdinise in corpul de la baza care e de fapt o pivnitza..si zice ceva la un moment dat de capac...cred ca zice ca are politiren incorporat ca arata ca e gros..si nu cred ca e doar lemn asa de gros..sau poate da..
Mai are o chestie interesanta..tine matcile (botcile) in niste corpuri speciale deasupra coloniei.. :? ..sunt mai multe treburi pe acolo care nu le-am inteles 100%.
BUNKA

Mesajde stupul » 26 Mar 2013, 13:30

Livius scrie:Ziceti ca v-au murit de foame inainte de Craciun? Sincer, nu prea cred ca de foame au murit. Cred ca mai degraba de vreo boala, tinand cont de faptul ca nu prea le-ati tratat, sau daca le-ati tratat ati facut-o prin metode proprii, mai mult sau mai putin eficiente. Un Warre, daca a reusit sa-si construiasca un corp complet, inseamna ca are si o mica rezerva de hrana. Nu pot baga mana in "foc", insa cred ca nu hrana insuficienta a fost motivul pieirii lor atat de premature, ci o alta cauza.

Nu ma ocup de 2 zile de apicultura! Au murit de foame , nu de vreo boala. Roii au fost tratati ( cu varachet) . Ce tratament mai eficient trebuie?
De altfel, stiu exact cum arata albinele moarte de foame, iar fagurii erau goi goluti!
Asa ca ... nu si-au adunat suficienta miere!Nu au reusit sa cladeasca tot corpul, numai 7 rame, iar al saptelea numai pe jumatate.
Tratamentele naturale urmeaza sa le aplic incepand cu acest an.
stupul

Mesajde cantemir » 26 Mar 2013, 14:22

stupul scrie:Nu ma ocup de 2 zile de apicultura! Au murit de foame ...

Asa a zis si tiganul de magarul lui: cand l-a-nvatat sa nu mai manance, a murit!
Chiar aveti ceva comun cu apicultura?
cantemir

Mesajde Livius » 26 Mar 2013, 18:08

BUNKA scrie:
Livius scrie:Liviu..salut, la tine cum au mers Warre?..mai ales in ce priveste iernarea..
Tu esti mai aproape de mine si parerea ta e mai concludenta pt ca cu cat te apropii de Botosani, Dorohoi, Radauti..cu atat iarna este mai lunga, mai apriga si mai cu schepsis.
Salutari !

Nu prea am mai scris nimic pentru ca astept si eu cu nerabdare primavara, care se pare ca inca nu vrea sa vina. Cei doi Warre ai mei erau bine acum zece zile, cand am fost pe la ei. Au iernat pe cate un corp complet construit cu faguri. Nu am deschis decat foarte putin, deasupra, pe unul dintre ei, dupa care am pus repede podisorul la loc. Zumzetul ghemului se auzea de undeva din centrul cutiei, daca puneai urechea pe ea. Pe viitor o sa-mi procur un stetoscop ca sa pot identifica mai usor starea familiei si pozitia ghemului fara a deschide stupul. Asa cum ai spus, in nordul tarii e clima mai rece si trebuie si un model de stup adaptat la astfel de temperaturi. De aceea, pe viitor nu intentionez sa mai fac stupi Warre ci voi merge si eu pe Roger Delon si pe Alpine, varianta ruseasca. Eventualele discutii despre acestea ar fi cam "of topic" aici, asa ca, hai sa deschidem un subiect referitor la acestea.
Simplu, practic, eficient!
Livius

Mesajde Livius » 27 Mar 2013, 09:52

Zicea domnul Cernagor, alias "akm", ceva mai sus: "cei ce stiu nu vorbesc, iar cei ce vorbesc, nu stiu...". De ce ar vorbi cei ce stiu, cand imediat se gaseste cineva care sa le puna pumnul in gura, uneori chiar un moderator? Am creat un nou subiect pe care l-au inchis imediat, pe motiv ca mai este un topic la fel, deschis la capitolul "inmultirea albinelor". Dar eu nu despre inmultirea albinelor voiam sa vorbesc. Voiam sa vorbesc despre stupul Roger Delon doar ca punct de plecare spre stupul alpin rusesc al lui Vladimir Khomich. Desi nici eu nu inteleg rusa, din ceea ce explica apicultorul rus, se vede clar cum arata ca unele solutii tehnice gasite de el sunt mai bune decat cele "originale", ale lui Roger Delon. Stupul Alpine al lui Vladimir Khomich este altceva decat stupul Roger Delon, chiar daca seamana oarecum. Insa daca domnii moderatori nu doresc sa dezvoltam acest subiect, atunci o sa-l tinem secret. "Bunka", te astept sa discutam. Sau daca are cineva drum prin zona mea ne putem intalni personal sa schimbam impresii. Deocamdata o s-a las mai "moale" cu forumul, n-o sa mai scriu mare lucru, pentru ca am impresia ca n-are rost.
Simplu, practic, eficient!
Livius

Mesajde Dila Daniel » 27 Mar 2013, 10:02

D.le Livius...ati folosit functia Raportati daca v-ati considerat nedreptatit?
Ati luat legatura cu cineva sa vi se explice decizia? in sensul de a vi se explica ce si cum...
Pentru 7 zile,sigur veti folosii alte cai de comunicare inafara de forum.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde BUNKA » 27 Mar 2013, 12:11

Liviu..noi toti tre sa intelegem ca moderatorii vor sa abordam numai teme apicole..a plouat cu banari in ultima perioada fix pe criteriul asta, si au banat chiar si colegi vechi cu experientza care nu au fost niciodata "rai de gura"..eu pe de o parte inteleg decizia lor pt ca altfel se creeaza o abrambureala totala..asa e mai multa ordine ca sa zic asa.
Treaba cu topicurile "duble" e o problema reala..se deschid mai multe topicuri pt aceeasi tema si se scriu 3 cuvinte la fiecare..e ca si cum ai citi o carte in care totul e amestecat si trebuie sa sari de la pagina 10 la pagina 300 ca sa continui o idee..eu am deschis topicul cu Delonul la "inmultirea albinelor" din cauza ca m-am gandit eu atunci ca e foarte facil sa inmultesti pe Delon...dar nu trebuia sa-l deschid acolo, dar de acuma asta e!!
Scuze ca am fost putin OFF Topic aici dar am vrut sa explic putin situatia dupa cum ma duce mintea..

Legat de Delon, o sa incerc sa dezvolt subiectul acolo unde este deschis chiar daca noii mei stupi "delon" sunt putin atipici pt ca au corpul mai inalt, oricum o sa fie un experiment frumos pt ca se va face pe un numar mare de colonii si pe langa laditza o sa schimb si treaba cu fagurii...voi folosi de la un anumit punct incolo numai faguri 100% naturali in ei sa masor putin evolutia dimensiunii celulelor, sa vad daca apare si coltul biologic cu celule de trantore..sa vad la ce dimensiune se stabilizeaza celula de lucratoare..
Avem cateva locuri unde putem urmari si discuta pe teme de stupi si rame atipice..la stupul MEA, la Delon, si la Warre..eu urmaresc cu atentie tot ce se scrie pe aici.
Livius..forumul a crescut datorita colegilor, al membrilor..fiecare a venit cu ceva si l-a imbogatit..eu zic sa nu te retragi de aici pt ca si tu ai ceva de zis aici..in primul rand ai Warre intr-o zona speciala a tarii cu ierni destul de tzapene si cred ca experientza ta cu ei este valoroasa.
Ne revedem aici dupa ce trece perioada de pauza..
Te salut
BUNKA

Mesajde stupul » 27 Mar 2013, 22:14

cantemir scrie:
stupul scrie:Nu ma ocup de 2 zile de apicultura! Au murit de foame ...

Asa a zis si tiganul de magarul lui: cand l-a-nvatat sa nu mai manance, a murit!
Chiar aveti ceva comun cu apicultura?

Am vrut sa le unific si sa le hranesc in toamna, dar nu am putut, din motive obiective. Sper ca nu ai pretentia sa iti povestesc prin ce am trecut in toamna...
Nu era cazul sa ma jignesti.
stupul

Mesajde akmm » 28 Mar 2013, 13:47

O succesiune de poze ce arata un model frantuzesc Gatineau de colector de polen pentru stup clasic Warre.
Fişiere ataşate
a3.jpg
a2.jpg
a1.jpg
akmm

Mesajde akmm » 28 Mar 2013, 13:49

Succesiunea e de jos in sus.
Fişiere ataşate
a6.jpg
a5.jpg