Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Paletizarea si transportul stupilor.

Mesajde Bambucha » 27 Feb 2011, 11:57

Dila Daniel
Spre exeplu,Pupe cu macaraua ia 5 odata,sau 4,depinde cati pune in linie.Asta ca o paralela...
Personal sunt foarte receptiv la ce se scrie, de cei care practica o forma mecanizata de incarcare descarcare.Deci multumesc ca exista apicultori care sa spuna o parere doua.

apislav
Cu motostivuitorul eu am descarcat cate 2 paleti odata, adica 8 stupi.Apoi trebuie paletul superior sa-l distribui.Nu e chiar usor sa nimeresti exact spatiu pentru furci avand in vedere faptul ca nu te afli pe suprafete plane. Cel mai indicat este ca cineva sa te dirijeze.
Orice manevra gresita duce la deteriorarea paletului sau chiar a stupilor.

Dila Daniel
Indemanarea ma gandesc ca vine odata cu exersarea.Dar apropo de manevrabilitate,oare cele cu roti in comparatie cu senile,a fie mai manevrabile?Sa conteze cumva?

apislav
Eu ma refeream la manevrabilitatea furcilor in ce privesti schimbarea directiei de mers nu sunt probleme cu senilele.Se poate roti pe loc si la 360 de grade deoarece prin actionarea unei manete se blocheaza una din senile.

Mishu05
O singura hiba vad la stivuitor: iei 4 odata, pe palet. Sau 8, daca iei 2 paleti odata.
La un camion de 2.5m latime, pierzi 20% din spatiul util avand paleti si stivuitor, fata de macara si 5 stupi pe o linie perpendiculara pe camion. In conditiile noastre de pastoral si aici ma gandesc in primul rand la cele 2-3 drumuri "grele": rapita-> salcam 1, -> salcam 2 -> salcam 3 cand intr-o zi/dupa-amiaza te hotarasti si seara inchizi, legi, incarci, pleci consider ca acel 20% spatiu nefolosit conteaza destul de mult.
Ar mai fi si solutia celui de-al doilea drum, in ziua urmatoare sau chiar in aceeasi noapte, daca distanta o permite. Eu as fi curios pe teren plat, fara denivelari si o imprastiere minima a stupilor, cu 2 echipe foarte rapide in incarcat/descarcat cu care iesi mai repede: cu macara sau cu stivuitor?
Ca pana la urma asta conteaza destul de mult timpii de incarcare/descarcare.

pupemea
Chiar daca am mai scris (lenea e cucoana mare cand trebuie sa caut unde) mai scriu o data.

Cel mai bun, potrivit, disponibil pentru mai multe lucrari in apicultura este moto stivuitorul 4X4 sau variante.
Va rog sa ma credeti ca pana la alegerea macaralei am studiat aceasta problema destul de aplecat.
Stuparul roman are nevoie de o etapa intermediara.Atat din considerente financiare cat si din considerente de etapa in care se afla cu dezvoltarea afaceri si a logistici in ansamblu.
Detaliez
Moto stivuitorul
Necesita teren adecvat pentru incarcare si descarcare.Daca camionul este inclinat sau terenul este denivelat (musuroaie etc) Stivuitorul nu se aliniaza cu marfa.Probleme = timp.
Costul -intretinerea unui moto stivuitor si a unui camion ce transporta familii ce merita descarcate cu acesta, este net superior.
Spatiul de transport si remorca aferenta este in detrimentul nr de stupi dusi la munca
Lipsa unei piete de second hand adecvate, impinge investitia in sus.
Paletizarea pt stivuitor este in detrimentul nr.de coloni transportate.
In dezvoltarea apiculturii pastorale , intaietate are transportul adecvat si nu descarcarea automatizata.Important (parerea mea) este sa gasim sursa financiara sa mutam familiile in timp scurt dintr-o locatie in alta.Descarcarea -incarcarea este inca (la nr.de familii si forta ieftina de lucru) usor de rezolvat.

Camion -macara.
Platim doua lucruri in aproape acelasi pret.
Acoperim ambele deziderate
Este etapa de dezvoltare ceva mai la indemana.
Saltul este major daca tinem cont ca punerea in practica este imediata.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 27 Feb 2011, 12:10

csc
Salut. o idee ce ar putea fi practica -preturile ne omoara-
Astept sa o vedeti si comentam dupa , din ce am verificat nu mai apare pe forum

http://www.apilift.de/

radudulau
apilift asta o fost prezentat si la apimondia unde o castigat si o medalie pentru inovatie. tipu ala toata ziua bazaia scula aia acolo pe esplanada in fata la intrarea principala. in rest parca cere 2.500 euro pe ea, daca tin bine minte.
scula e interesanta asa ca si idee, daca nu vrei sa cari greutati si daca ai 30 de stupi cum are domnu din imagini si "inventatorul" acestei scule.

in rest , eu sincer nu ii vad utilitatea la o exploatatie mai mare. poate cineva o incercat si ne poate spune mai multe.
ciao

BUNKA
un incarcator frumos...roti mari,brate lungi... capabil, asta sigur e pe placul lui radudulau
Fişiere ataşate
paletizare 3.jpg
paletizare 2.jpg
paletizare 1.jpg
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 27 Feb 2011, 12:20

radudulau
andrei ma provoaca aici la discutii

sa o luam de la zero.
intradevar nea ionita, acum 15 ani cand era salcamul 120 mii se traia bine, tata o facut vila o luat camion etc.dar revin tot la ce am spus eu in posturi anterioare, poate chiar din 2006 cand am inceput sa postez pe forum, ca problema majora e ca la orice intalnire ACA sau stupareasca sa zicem, media de varsta e 55-60 de ani. de aia e greu cu modernizarea. tineret in meseria asta nu prea e, si asta e si discursul colegului meu, adica a incerca sa instaleze tineri in meseria asta. in franta devine si mai complicat din cauza baremului fiscal, adica ei daca castiga sub 70mii euro, nu sunt obligati la declaratii fiscale si la impozite, peste sua asta sunt impozitati 33% daca nu ma insel. deci f multi stupari lucreaza la negru si e o meserie un pic mistica pt ei, tocmai pt ca sunt f secretosi din cauza ca vand la negru etc. ori la noi in tara pe langa problema banilor sunt o sumedenie de alte piedici in dezvoltarea acestei filiere.

radudulau
eu vad o exploatatie familiala in romania undeva la 400 de familii.
in rezumat, ca sa iti permiti 11000 euro pe an, in investitii trebuie sa produci cu stupii tai cel putin sa ziceam 5000 kg si le platesti investitiile, dar trebuie sa si traiesti.
deci o luam in sens invers, si calculam ca pe an ai nevoie de 12000 euro sa traiesti, pt ca deja investitiile sunt calulate deci mai ai nevoie de inca 6000kg sa traiesti. deci esti la 11000kg pe an. inseamna ca la o medie de hai sa zicem rotund 60kg pe familie ai nevoie de 200 de stupi de productie ca sa poti genera si papica pentru familie, si sa si poti investii in utilaje. nu am calculat aici centrifugi si alte marafeturi dar si astea pot sa fie calculate de aceeasi maniera.
deci stuparul nostru , cum spuneam mai sus , fara 400 familii nu se scoate.

radudulau
noi tinerii, nu avem luxul sa beneficiem de aceleasi conditii de care a beneficiat generatia lui tata, care a luat apartament din economii la CEC si altele de genul asta. in ziua de azi toate sunt foarte complicate, economia e schimbata, si noi trebuie sa navigam in ea.
bonapi mi se pare o scula buna, si fiabila, lucrand de 1 an deja cu el, eu zic ca merita.
nu vreau sa fac reclama, pt ca nu imi iese nimic, doar parerea mea. acuma, fiecare isi cunoaste posibilitatile, si modul de operare. ceea ce mie mi se pare ok nu inseamna ca si la vecinu trenuie sa ii convina.
eu ce vreau sa spun e ca degeaba iei bonapi, sau orice altceva, fie macara sau stivuitor pe senile sau bobcat, daca nu cifrezi toate astea. negru pe alb, cu calculatorul sa vezi ce da in cifre. cat te costa si cat trebuie sa investesti ca sa functioneze.
oricat de destepti ne credem fiecare dintre noi, pt ca asa suntem noi barbatii, avem fuduliile mai mari si atunci ne batem in piept, toate astea raman doar fumuri atata timp cat nu sunt calculate cum trebuie. pt ca cifrele le putem invartii cum vrrem noi, dar atata timp cat nu suntem cinstiti cu noi , ne vom fura caciula de fiecare data si nu o sa reusim sa apicam cum trebuie.
experienta e cea mai importanta. eu am spus ca cine vrea sa vada cum functioneaza si ce implica, sa vina sa vada. si apoi sa decida daca vrea macara sau stivuitor sau stiu si eu ce.
eu am lucrat pe toate astea. nu stiu ce sistem ati putea sa imi scoateti in fata pe care sa nu lucrez. intre permise si autorizatii conduc de toate. si eu sa mut stupi la mana, cum facea tata toata vara si la 60 ani abia se ridica din pat ca i praf, prefer cat sunt tanar sa muncesc si sa ma echipez astfel incat sa nu trebuiasca sa imi rup spatele la batranete.
Fişiere ataşate
transport 3.jpg
transport 2.jpg
transport 1.jpg
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 27 Feb 2011, 12:32

Bambucha
graitoare
cam la ce pret se poate cumpara un Swinger in state?
Foarte frumos sistematizat paletul+stupul (face toti banii), prinderea in holzsuruburi continua pana la capac?Nu sunt suficiente cepuri din lemn? Paletizarea cate doi mi se pare foarte practica. Placa de 2 cm (sau 3 cm?) nu face burta la greutate sa zicem 150 kg?
PE un 7,5 tone incarcati 120 cuiburi/60 cu 2 caturi + bonapi, ar merge eventual si o remorcuta? Furcile se pot ajusta pe latime?
Cam cat la % din productie contribuie un apicultor intr-o asociatie cum ar fi cea de mai sus de exemplu, pentru infrastuctura si logistica pusa la dispozitie (hala extractie, transport, evt angajati la extras si lucrari mai mari in sezon)!?
Nu cred ca va mai dura nici la noi mult pana vor aparea acest tip de asociatii comerciale. Pana la urma puterea se capata cand se joaca un pic hora unirii.

andrei_calinescu
Acuma Swinger, BobCat, macara sau Bonapi, nu asta e esential in expunerea lui Radu, ci ideea si necesitatea de a mutualiza resursele.

Multi acum sunt tentati la noi sa faca apicultura, pe de-o parte pentru ca nu mai au unde sa lucreze, si mai ales datorita ajutoarelor financiare europene.

In scurt timp, cand se va forma o patura de apicultori profesionisti sau semi, profitul va deveni impozabil. si atunci va fi obligatorie formarea de astfel de societati, ca altfel te-ai dus pe copca. Singur nu vei rezista. Nu mai e mult pana atunci.

Eu am vorbit cu tine Raducule si stii ca asa gandim, ajutoarele astea de la UE sunt un pic si "cadouri otravite". Vei avea niste obligatii, planuri de afaceri de respectat.
In conditiile in care in Romania nu se va mai putea miza pe un cules(floarea soarelui), va trebui inlocuit cu ceva.
Poate cu lavanda, poate cu altceva dar toate astea vor conta.

Ideea asta de mutualizare a mijloacelor fixe cu o chirie dinainte stabilita e perfecta cred eu.
Altfel multe fin fermulitele create cu diferite codificari 141,112 etc, vor fi in pericol.

Cristian IONITA
chestia cu "share"-uitul mijloacelor logistice nu o vad aplicabila la noi .... culesurile cele mai importante (salcamurile) sunt mult prea la limita ca sa pierzi chiar si o zi .... cum se vor intelege 5 stupine cu un singur camion? .... cine-l foloseste primul .... avand in vedere ca o zi de cules pierduta poate ajunge sa insemne si jumatate din productie (in ultimii ani a tot ploaut in perioada salcamului si din 5-10 zile de cules calendaristic practic ai doar 2-4 in care albina lucreaza efectiv).

Se poate imparti folosi in comun capacitatea de procesare (cu toate ca si aici apar pbe deoarece nu toata lumea are caturi si rame de schimb) dar in nici un caz mijloacele de transport.

radudulau
bonapi e f rapid. cred ca asa la pas nu poti sa mergi ma repede ca el. ideea e ca nu rapiditatea face performanta, si precizia. cand te grabesti gresesti, in plus descarci pe distante scurte de la camionsi des pe teren accidentat unde nu poti sa mergi repede. e supus legilor fizicii asa ca daca mergi repede, inseamna paltei cazuti pe jos. ridica cred omologat 1.80m pt ca e o chestiune de norme, da noi trisam un pic si scoatem 2m. ridica in mod normal 450kg dar depinde de suprafata de rulare. e cu tractiune pe fata, prin electro valve sau nu stiu exact ce. date tehnice sunt si situl icko asa ca va rog sa va informati mai in detaliu ca eu sincer nu ma pricep. stiu doar sa ma folosesc de el.
acum depinde ce tip de macara. din cate am inteles sunt colegi care au macara si stupii pe banci a cate 5 si descarca asa. noi avem paleti de 2 stupi si ii folosim cate 4. am lucrat si cu paleti de 6 si cu macara care descarca palet de 4/6 stupi si stup individual. cu bobcat si swinger ( costa 29000 dolari de nou din uzina, si second gasesti dar in stare f proasta in sua, ca sa raspund la o alta intrebare)
si intradevar swingeru e cel mai rapid din ce am lucrat eu si cel mai bun. dar cred ca e prea mare pentru nevoile unui apicultor roman. bonapi e mic, usor, rapid, are 5 viteze totusi si e destul de greu de inpotmolit in noroi. eu inca nu am reusit.si din cei 40 de posesori am inteles ca e unu care o reusit, dar fara prea mari probleme lo tractat cu masina afara, avand doar 600kg.

radudulau
oricum ai lua camionul ala nu poti sa incarci cu 20% mai mukt fara sa fii expus la riscuri. nu stiu daca sunteti la curent, dar in contractele de asigurare ce depaseste cu 10% greutatea maxima autorizata scoate camionul de sub contract, deci nu mai esti asigurat in caz de accident, si in plus daca te prind drumurile, in mod normal te descarca de excesul de greutate. d-voastra stiti cat cantareste un stup cu magazie si albina? daca nu ma insel undeva la 60kg in medie, chiar daca la dumneata e 80, in medie la stuparii pe care ii stiu eu e 60km. adica 120 stupi 7200 kg, plus un bonapi de 650 cu roata derezerva si plin facut. din 3 camionane intre 8 si 10 tone maxim autorizat, daca pun 20% in plus sunt deja la 9 tone si jumate, plus 100 mea de kile, si motorina din rezervoru camionului, toti cei 200 de litri, cam ma intind peste plapumica mea de securitate. deci noi credem ca 120 de stupi, sunt suficienti. in plus efectiv fizic si matematic nu poti sa pui mai mult pe un platou care face 240 latime si 6 metri si ceva lungime. cel putin nu in sistemul nostru. poate altfel da, dar noi inca nu am gasit solutia.

radudulau
bambucha, nu tija intra in corp cam 2, 5 cm sau 3. dar tine f bine.placa paletului e de 3 cm, si rezista, nu se curbeaza decat chiar la greutate mare dar aia nu afecteaza cu nimic, pt ca oricum inante sa ii muti recoltezi magazia sau magaziile. 120 de stupi cu o singura magazie si bonapiul. mai avem un camion, andrei lo vazut, ala galben, pe ala as putea pune 144 dar e prea mult si noi suntem calati la stupini de 120 e mai usor de lucrat si mai practic dupa aceea in ceea ce priveste recolta magaziilor si alte activitati pe care le facem la stupi. magaziile le recoltam cu sufleur din ala de frunze. remorca o sa luam in 2012 pt ca am gasit niste stupine bune dar care sunt mai la nord deci sa economisim timpul de condus, in plus crestem f tare in numar si atunci avem nevoie sa imprastiem mai mult albinele. nu ma pricep la stivuitoare manuale doar la cele cu motor, si sunt sigur, cum spunea si Dl Ionita, ca sunt tot felul de solutii mai mult sau mai putin carcotase, dar noi dupa experiente si incercari, am adoptat sistemul asta, si ai niste stupari care produc 100to pe an care nu ar schimba pt nimic in lume sistemul lor.
nu contribuie cu cotizatie, si nu e o coperativa. e o societate comerciala care detine totul in afara de materialul genetic, adica albinele si lazile, desi si societatea detine lazi si inchiriaza apicultorilor ( pt facut roi daca stuparul nu are destule lazi, etc). totul apartine acestei societati, care presteaza servicii de inchiriere material, cu sau fara personal, si extractie depozitare miere. per kg de miere exista o taxa de 2,5 euro pe kg. care acopera in totalitate costurile societetii , investitiile, si un mic profit, pentru a putea in continuare sa creasca si sa poata cere bani la banca. aici se lucreaa cu banca, nu se fuge de ea ca in romania. deci in functie de cat produce fiecare plateste, si societatea ii cumpara mierea minus dedus aceste servicii. astfel ce castiga apicultorul e net in mana neimpozabil. in romania nu se poate
pentru ca nu e vb de impozit inca, si daca va fi vorba sunt sigur ca vom gasi o solutie sa le dam foc la parlament.

radudulau
acum lasand gluma deoparte, eu stiu ca se pot face lucruri bune in stuparit la noi in tara, si fiecare are maniera lui de a face. fiecare cum crede ca e bine pentru el , familia si buzunarul lui, in plus cum are chef omul. poate are chef sa se mentina in forma, si atunci baga manual sau poate il doare spatele si opteaza pentru un alt sistem mecanizat sau semimecanizat, sau chiar si roaba-mecanizat orice e bun. vb americanilor, orice sut in fund e un pas iainte, si incet asa fiecare in coltul lui, cu mici progrese din astea ( deja pavilionul acum 25 de ani era un progres tehnologic, poate va amintiti remorca apicola tip, special conceputa pentru aro, cu 25 familii daca nu ma insel, stiu ca tata cand eram copil o visa noapte) asa o sa facem sa avanseze profesia in romania.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 27 Feb 2011, 12:39

pupemea
Multumesc si eu de informatie
In esenta Radu are dreptate.Am sa incerc totusi sa-l "actualizez " nitel

1 Saltul de la hei rup la mecanizat, in Ro se face ori cu o mostenire ,ori cu doua tunuri si o teapa tintita in bugetul unei primarii.Bancile nu acorda credit de 50-100 mi de eu la un stupar.Pana acum doi ani ,agricultura si apicultura nu aveau capacitate de a dovedii solvabilitate.Bancile nu au avut interes pe noi.Dupa ce creditele cu buletinul ,de consum au ajuns la maxim, au fost nevoiti sa deschida portile si spre ...palmasi.Dar,insa cercul e vicios.Nu acorda credit ca ...o sa faci si o sa dregi.Acorda credit daca faci dovada unui venit ce sa acopere ratele.Incarcarea pe venit nu trebuie sa depaseasca 30%.Daca ai rata de 500 euro pe luna, trebuie venit de 1500.Si sa faci venitul asta trebuie sa fi carata doi ani retroactiv (PFA) 200 de familii in pastorale reusite.Ramane varianta de a strange jumatate din suma si restul credit.

2 Un camion cu macara transporta 120 familii pe acte in regula.In remorca mai intra 120.= 220-240 familii.Fara frica de cantar sau alte alea.
Pentru romania , macaraua este obtiunea de tranzit cea mai potrivita.Cu o suma de bani, acoperi atat transportul cat si incarcatul.SH. Intretinerea e mai facila (un singur utilaj) si ocuparea spatiului de incarcare la maxim.
Zic ca e de tranzit ,deoarece tinta e un utilaj de incarcare separat.Oricare, functie de om si stil.Pana acolo mai e de ...sapa.

3 Da, intradevar se poate muta stupii la floare cu o saptamana inainte.Nu in Ro.
La rapita mergi dupa stropiri.Din rapita ,functie de diferenta de cantar te muti la Salcam I.De aici la deal, functie de cantar te muti la II si III.Fiecare zi (ora) conteaza.
Dupa salcam stai la revenire pe faneata si padure.Pleci la tei daca da.Nu pleci cu o saptamana inainte ca acolo campurile sunt ...chele.Riscul sa nu dea teiul e mare si o luam in barba.Eu am patit-o si ...doare.
De la tei ,functie de cantar te muti la FS. apoi acasa sau pe balti.
Functie de cantar inseamna ca te muti cand cantarul de la floarea ce o vizezi intrece sau e = cu cantarul de la floarea ce o culegi.

Radu, avantul,experienta ta vor fi atuuri pe care daca sti cum sa le joci , la revenirea ta in Ro te vor proiecta bine in sus.Succes.
Si eu am lucrat afara(nu pe apicltura) si acolo,cu sculele,legislatia,drumurile,oamenii lor, toate par...lineare.La revenire in Tara, lucrurile mai trebuie ..."luate din pila" pe ci pe colo.

Asa, privita din exterior Romania pare neputincioasa.Si asa si este parca.La o privire mai...intima, putem sa ne descoperim tarele, sa ni le recunoastem si sa incercam sa le schimbam.Cine poate face asta cu el insusi, va izbandii.

Bambucha
Salutare,
Daca ar fi sa fie comparate asa de la distanta, as vedea atat avantaje cat si dezavantaje la bonapi:
1. am inteles ca bonapi nu se fabrica in serie ci doar la comanda cateva bucati pe an. Piata SH nu prea exista la el, deci pret prohibitiv.
2. avantajul fata de stivuitoare, prinderea "pachetului" ca intr-un cleste prin acel dispozitiv superior ce strange in jos, deci riscuri mici de accidente.
3. suprafata foarte mica pe care o ocupa la transport 1,75 x 1,2 m (corectati-ma daca gresesc), poate intra si intr-o dubita/pickup fara probleme.
4. manevrabil si in hale/depozite pe suprafete mici.

La paletul/fund bonapi(foarte buna sistematizarea) cum e conceput el mi-as permite o mica critica: dispunerea lui transversala pe furci face ca la greutate mare a pachetului, sa incline stupii considerabil pe lateral, asta insemnand implicit si inclinarea ramelor catre punctul de greutate.. riscand sa fie strivita albina. Mai ales la hartoape si denivelari ramele pana la urma se dislocheaza din lacasul lor. (Puteti confirma?)
Neavand resursele si intinderea geaografica a americii, vad mai degraba o apropiere catre sistematizarea tip franceza in conditiile noastre. Un element semnificativ din ce am citit pe net e ca nu aglomereaza inutil sursele de cules, adica nu prea lasa mai multi de 100 de stupi intr-un loc. La noi din pacate datorita factorului ciorditului nu prea are aplicabilitate
Divagand un pic ma tot intreb cand apare si la noi un concept gen Ickowicz, chiar este foame mare de tehnologizare pe meleagurile noastre.
http://it4.interactiv-doc.fr/FrmViewer.aspx?NumPage=0&c_code=Apiculteur_pdf_355

proapi
Radule, in primul rand iti multumim ca ai avut rabdare sa scrii atat de mult.
Ma fac totusi vinovat ca desi am scris primul cuvant despre paletizare pe acest forum nu am dezvoltat subiectul.
Poti sa dai si alte detalii, eventual dimensiuni ale paletilor sau vazuti de aproape. Sisteme de incarcare/descarcare ale stupilor au o continua modernizare si perfectionare.
Niciun sistem nu este perfect.
La manipulari si transporturi de stupi se ia in calcul numarul de stupi/masa transportabila (vehicul+carga), logic nu.

Eu sunt acum cu explicarea sistemului hook-loader la nivelul cu care explicam paletizarea, la inceputurile intrarii mele pe acest forum. De atunci au intrat multi bani europeni, dar si dorintele sunt mai mari in mecanizarea pastoralului.
Astazi sunt mai multi investitori care vor sa porneasca o afacere in apicultura la nivelul din vest.
Scrie si tu ceva, de ex. daca ai investi la noi cu ce ai porni afacerea?

jimm
Paletizare la vecini , cred ca sunt goi?! cum or sta in echilibru
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 27 Feb 2011, 12:49

andrei_calinescu
In opinia mea pentru cei sudisti (ca mine) e de-ajuns si un mijloc de transport mai mic. Asa cum face Cristi Ionita, cu Aroul sau si remorca.
Am lucrat cu niste stupari din sud-vestul Frantei (Proapi stii despre cine e vorba) care pentru pastoral folosesc un Iveco 3,5 T cu platou si macara pe spate.
Copiii lor au Defendere cu platou si remorci platou cu macara.

Conteaza inca cum abordezi pastoralul.
Poti sa ai 10 vetre dispuse pe o raza de 100 km² pe care le deservesti cum vrei cu material genetic, lazi , etc.
Adica ai sa zic 50-60 pe fiecare de astfel de vatra si permuti stupii cum vrei. Da bine in locul X, mai aduci ceva colonii acolo, etc. Cum alegi vetrele ca sa nu fii furat?
In diverse vetre de sat, nu trebe sa te duci in buza lanului sau padurii. Nu s-a bolunzit chiar asa lumea la tara, mai intalnesti oameni cu O mare. Si-apoi mai toate familiile in Romania au ascendenti la tara, cunosti un var care are un vecin care are o matusa la tara, omu' nu face mutre la un borcan cu miere, in fine o mana se spala pe cealalata.
Eu asa voi aborda ideea de pastoral, ca cum fac si acum cu actualul colaborator, Michel.
Pastorim spre 1000 de fam dispuse pe peste 30 de vetre, si ne miscam intre ele.
Omul pentru transport are un Transit duba la 3,5 T , incarcarea-decscarcarea o facem cu o lisa adaptata de la Ickowicz si uneori, roiurile, sau ma rog ce e mai usor la mana.

andrei_calinescu
Stupii iernati cu totii pe 3-4 vetre. In cazul meu ar fi cel putin 2.
Acolo poti sa-i inghesui, ca stau "la cutie";
Odata dezprimavarat, stupii distribuiti in arealul respectiv(ap 100 km²) in locatii care au si 1-2 culesuri.
Pe vatra de iernare (preferabil in fata casei) se lasa fam ajutatoare, roii pentru matci, cateva familii crescatoare, in fine "maternitatea". Acolo trebe sa stai cu siropelu' pe ei poate zilnic uneori.
La stupinele "din teritoriu" trecut saptamanal si dat 1 l de siropel pentru dezvoltare.
In ajunul culesurilor venit cu albina culegatoare si "trantita in capul" FB.
Lucrul cu matci tinere (max 2 ani ) in toate stupinele astea ca sa tii cat poti in frau roitul.
In momentul culesului(sau culesurilor simultane) unele familii duse in arealul de cules. Deci o stupina de 50-60 poate deveni dubla. Dupa cules(uri) familiile redistribuite in zonele urmatoare de cules.
Da, sunt de principiu, ca si aici in Franta sa nu tin "toate ouale in acelasi cos".
Dar in contextul acesta ai nevoie de rentabilizarea transportului, deci un mijloc de transport economic, eventual inca un loc cu casa(eventual depozit) pentru materiale, sirop, bidoane, etc, in arealul de activitate.
Dar ce e neeconomic in Romania si Radu l-a scos in evidenta este faptul ca apicultorul in Romania sta "lipit" de stupi in pastoral si in general. Aia sunt timpi morti. In timpul ala poti sa faci matci, roi, sau sa petreci timpul in familie.
O sa-mi spuneti "Se fura".
De aceea am spus ca vetrele acestea multiple nu vor fi ca in Franta nepazite, ci in vetre ale satului sau la ferme ale unor prieteni/rude/padurari.

apislav
Domnule Radu Dulau vad ca sunteti foarte multumit de Bonapi insa din fotografiile dumneavoastra nu am vazut sa incarcati stupi dadant cu 2 jumatati, sau chiar 2 paleti cu 8 stupi dadant cu cate 2 caturi de 1/2.Asta pt ca bonapi nu ridica mai mult de 450 kg.
Eu am fost nevoit sa car pe o distanta de 300 m, suprafata umeda cei 200 de stupi ( cate 2 paleti a cate 4 stupi fiecare si cu 2 caturi de 1/2) cu mierea de la rapita neextrasa pana la astfalt.
Si asa timpul de incarcare pentru 200 de stupi a fost de 4 ore.
Fara utilajul meu pe senile nu m-asi fi descurcat.
Terenurile din Romania sunt diferite de cele din Franta.
Chiar am discutat cu cineva care achizitonase pentru o manastire de pe linga Ploiesti
un motostivuitor pe roti. Erau nemultumiti de greutatea pe care o ridica doar un palet ( 300 kg).Doreau sa il modifice, sa ii puna senile.
Pentru deplasarea a maxim 100 de stupi e bun Bonapi.

apislav
"asta parca era anuntat la 5 kg pe ora da macar esti sigur ca nu te impotmolesti )
ma fac sa rad fazele astea"

De ex: pe ploaie, la munte descarcam stupi pe un teren accidentat.
Stupii nu sunt fixati de palet si de aici apar unele probleme.
Fişiere ataşate
senilat2.jpg
senilat1.jpg
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 27 Feb 2011, 12:59

pupemea
S-a amintit mai sus situatia de a ajunge cu un camion cu macara intr-un spatiu ingust.Unde doua pavilioane ar intra mai lesne.La smeura sau pe o vale ingusta.
Camionul cu macara si remorca vor fi descarcate in stil pavilion.Pe langa camion unul peste altul si pe camion respectiv remorca pe laterale ,unul peste altul.Am facut asta.Pentru 3-4 zile de varf stiind sigur ca nu lucrezi in stupi.Cunosti ca mai este spatiu de nectar si urmeaza alt cules in spatiu si timp"aerisit".
Situatia este un compromis,fara discutie.
Dar cu un stivuitor nu se poate face aceste manevre.
Am descarcat pe baraje,pe mal de canal irigatii, pe o juma de metru in linie.Etc etc
daca camionul e pe tare, si stanga dreapta e cultura, te intinzi pe langa drum.
Am intalnit la FS mutare dupa ploaie.Nimic nu face fata la solul din Dobrogea la 5 minute dupa ploaie.Stupii trebuie dati jos.Camionul e pe asfalt, bratul duce la 10 m in teren.Dai inainte si ...descarci.

Sustin cu tarie (am rumegat-o mult inainte de a decide) astazi in Ro este de preferat ca si etapa intermediara mecanizarea transportului cu macara.
In decizie intra costurile de achizitie, inutilitatea stivuitorului acasa (inca nu avem prea multi hala si curtea aranjate pt stivuitor) si degajarea spatiului de transport, destinat utilajului.Nr coloniilor din stupinele noastre suporta manevre de manipulare cu roabe si stivuitoare de mana.

Elanul,motivarea si determinarea lui Radu, sunt molipsitoare.Realitatea de acasa insa, este compusa din franele absconse ce la multi colegi veniti cu ceva banuti adunati cu truda au fost indeajuns ca sa-i darame.Se cunosc cazuri.
Nici pe departe nu vreau sa induc ideea ca cineva ca Radu sau Andrei C pot ...deraia de la planul lor.Incerc doar sa scriu ca realitatea din Ro este de multe ori subevaluata.Si bine ar fi ca planurile facute sa tina cont de cat mai multe date...romanesti si nu atat straine.
Ca se poate pune in practica stilul francez, german sau american, nu contest.Sunt apicultori in tara ce tind sa intre in "apicultura mare".
Se poate sigur.

andrei_calinescu
Ioan , sunt absolut total de acord cu tine.
Am spus-o in mai toate dialogurile mixte, franco-romane.
Romania - Franta is doua planete diferite. Indubitabil.
A fi precum urechile ciobanescului german cand e vorba de situatia de la noi, e obligatoriu.

radudulau
sa traiti,
d-le apislav, sa va raspund la intrebari.

nu , bonapi e f bun, versatil. problema e ca eu incarc descarc singur, 120 stupi, cam intr-o ora si un 15, si nu pot sa imi fac poze mie insumi cand lucrez. din cate vad d-voastra sunteti 4 la incarcat, aveti timp sa va pozati.
eu va stimez mult, chiar daca sunteti moldovean, nu e vina vina d-voastra.
noi de obicei la incarcat, luam 8 stupi o data, avand in vedere ca incarc la 3 inaltime, iau de obicei doi stupi, ii asez jos, apoi iau un pachet de 8 si ii pun peste. noi incarcam stupul cu o singura magazie. stupul meu din momentul cand pleaca la pastoral are o singura magazie la transport; asta pentru ca si daca in cules, cum am avut anul asta la salcam sau la castan, aveam 3 sau 4 magazii, am recoltat inainte de a muta stupii la lavanda, si am pus magazii goale. deci am icnarcam stupii cu magazii goale pentru deplasarea la lavanda. un stup la noi, corp +magazie, in momentul ala cantareste pe palet cam 60kg, adica paletul cu 4 stupi cantareste 240kg, deci cei 8 stupi ai mei cantaresc 480kg, pe care nu am nici o problema sa le deplasez cu bonapi.
cum spunem anterior, nu ii fac reclama, cred ca e o scula buna, si eu as cumpara asa ceva pt mine, dar sunt sigur ca sunt si mai bune.
domnu apislav, anul acesta am avut de mutat 2800 de familii de albina, la o pierdere calculata pe zezon de 10 %. sincer, am facut 96 tone de miere, chiar credeti ca nu e bine gandit sistemul pe care il folosesc oamenii astia.
eu nu zic ca e mai bun, doar il prezint, nu o lua personal. eu incerc sa nu o iau.
sunt multe metode de lucru, pritre care a d-voastra, a lu pupemea si altii. fiecare dupa cum a cugetat si-a asternut masa, noroc ca putem face fiecare ce vrem din viata noastra. liber arbitru parca se numeste.

lucky5strike
Scuza-mi incapatanarea. Eu ma indoiesc ca sunt doar costurile obtinerii mierii care ar da diferenta de pret. Pai aici, drumurile Romaniei... ce consum, ce uzura! Acolo inteleg ca aveti o medie cam de 35 de kg pe familie. E ok, la atata volum nu mai ai pretentii. Dar tot pe acolo e vorba si de un nationalism economic destul de fin cultivat in statele puternice din vest. Ceva in genul a noastra-i mai buna, implicit poate sa fie mai scumpa. Sustinerea pietei nationale... ehei, si cum se mai face la nemti! In Romania, asta nu se face! Consecintele le simtim. Deci, imi place mai mult cum gandeste batranul tau. E genul de gandire care ne avantajeaza. Mierea de aici merita pret egal cu cea din vest. Parerea mea.

Despre pierderile de iernare... nu ma mai mir. Daca sunteti 6 la 2800, adica unul la 450 de bucati, e chiar miraculos cum de pierdeti doar 20%. De fapt, e chiar miraculos cum lucrati.

valter
Am urmarit duelul de bun simt privind trecerea spre ergonomizarea muncii in stupinele colegilor din Romania si Franta.
Tot respectul si consideratia celor ce impartasesc din propria experienta.Deviza lui Dulau''se poate si altfel sa invingem munca silnica'' m-a pus pe ganduri.

Referitor la pretul mierii si relatia cu procesatorii, fara a face lobi unuia sau altuia ditre procesatori, pot sa va deconspir faptul ca pentru fidelitate si constanta in livrarea spre un procesator(mult hulit in tara) am primit ca bonus una mie de euro la final de an.Pentru mine conteaza mult sa pot inluienta(atat cat pot eu) in sus pretul de achizitie.Si nu ma opresc aici.Sper.

radudulau
lucky, eu in sua aveam 16000 familii, si desi nu eram axati pe miere, lucram permanent doar 5 sau 6. in general in sua calculeaza omu si 1000 fam. noi avem 15-20 pierdere, pentru ca asta sunt pierderi acceptate in sistemul in care ucram noi aici. tata la 150 de stupi anu trecut o pierdut 1 stup si o mai anulat 4 in primavara inainte de salcam. nu e aceeasi apicultura aici ca in romania, si nu inseamna ca nu o poti importa acolo, e vb doar de f multa disciplina si organizare. noi la ce suntem buni e organizarea.

andrei_calinescu
Lucky, noi la mia de stupi suntem 2. Dar inca o data, stupii sunt aglomerati pe zone de cules/stupine in functie de evolutia culesului.
Din cele 30 de stupine peste jumatate sunt fixe, si cand e cules se permuta stupii din celelalte locatii.
30 -40 pe transport. Cand nu sunt distante mari se fac 2-3 transporturi pe noapte, sau in nopti consecutive.
Cea mai lunga distanta intre 2 stupine e 100-110 km.
Cat intre Ploiesti - Giurgiu.
Acuma inca un detaliu e foarte important.
Michel, colaboratorul meu e proprietar pe toate cele, nu plateste chirie decat pe atelierul/depozit.
O sa scriu mai departe peste ceva timp. Acum va las, am o urgenta.
Va pup
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 27 Feb 2011, 13:07

r
adudulau
salutare,

intradevar, paletizarea e o solutie pentu a lucra cu mai multi stupi, si a face in absolut mai multa miere. fapt ce nu e intodeauna evident, adica nu neaparat daca ai mai multe familii faci si mai multa miere. asta pentru ca nu poti sa te ocupi in mod individual de fiecare stup, nu vei putea sa ai o medie omogena in stupina, deci nu voi scoate aceeasi medie. daca la o suta de stupi in romania , poti scoate 60kg pe an, la 600 de stupi eu zic ca scazi poate intre 30 si 40kg. asta pentru ca nu poti sa ai toti stupii la salcam pe 6 rame de puiet in medie, ci vei avea si din aia slabi la 2, in schimb poti tria stupii si sa pleci doar cu 480 mai bunisori, ca sa creasca media.

eu ce vroiam sa va explic, mai presus de paletizare si cat de tare sunt eu ) , e faptul ca totul e o economie. intradevar, din 100 de familii nu poti sa intretii o familie, iar 600 de stupi prezinta o logistica si o investitie enorma, pe care nu toata lumea o are sau poate sa si-o permita. cum zice pupemea, macaraua poate fi o tranzitie, sau chiar si un final. problema nu e furtul, sau drumurile din romania, sau alte chestiuni din astea. astea sunt toate calculabile si quantifiabile si pot fi scoase din ecuatie. in schimb, capacitatea de a se organiza la a lucra 600 familii, cu ceea ce implica vetrele de iernat, vetre de pastorala, angajati care sa lucreze stupii, extractoare automate, si descapacitoare mecanice, camioane si schimb de rame, surplus de rame de magazie, etc. e o logistica care da dureri de cap chiar si la cei mai initiati dintre noi. o astfel de exploatatie nu se naste peste noapte, si dureaza ani buni ca sa o puneti in practica. la 600 de familii ai nevoie de 1200 magazii, minim, eu as baga chiar si 1800 de magazii, iti dai seama ca ramele alea trebuie sa fie cladite, si 1800x8 sau chiar 10 rame daca vreti pe magazie, dureaza un pic sa o claditi. plus rame de corp care trebuie pentru roi, sau pentru extractie.

radudulau
intradevar la 100 de stupi, in afara de faptul ca ai bani, nu cred ca merita sa iti iei un stivuitor mare pentru ca nu merita. bonapi de exemplu, daca il iei trebuie sa fi dotat de un camion cu o posibilitate ca acest bonapi sa urce pe platou, pentru ca de jos nu poate sa incarce la inaltimea a 3a, deci el a fost conceput ca sa urce sus, nu ca sa incarce pe lateral. o macara in shimb, eazyloader, costa cu 20% mai ieftin, in schimb e limitata, nu poti sa intrii in camp sau vb lui pupemea, daca ti se strica camionul, in oras, ce faci? in sat, noua ni so intamplat, noroc ca pavilionul lo tras cu un tractor si iara noroc, si camionul o putut sa il traga pe terenul de fotbal al satului. dar daca nu ai norocul asta, ce faci? cu macaraua nu poti sa iti pui stupii pe trotuar, ca a doua zi iti dau foc taranii la lazi. cu bonapi, chiar daca trebuie sa faci 500 m ca sa mergi pe un teren viran sau intr-un parc, poti sa o faci si destul de rapid. daca ai un stivuitor cu senile, dureaza un pic mai mult, dar le descarci. inca o chestie, paletii nostrii de doi stupi, ii descarc si manual. pe testate doi insi il deszcarca camionul cam in 4 ore. la mana! !! eu daca intru cu camionul in camp sa zic, si mi se infunda in noroi, cobor rampa si descarc. sau daca nu pot intra in camp cu camionul, poate intru cu bonapi, sia tunci las rampa jos in drum, ocup acelasi lungime, nu descarc pe lateral, ca sa trebuiasca in cazul unui drum cu doua cai, sa aiba colegu vesta reflectorizanta, sa opreasca traficul, si daca e santul prea mare, trebuie sa avansez camionul ca sa descarc si pe partea cealalta. am facut si asta si nu e amuzant , eu pun doua triunghiuri si desscarc prin spatele camionului si intru in camp. cum spuneam mai devreme, e destul de greu sa afunzi un bonapi, pentru ca el insusi nu e greu, plus, daca iei stupii si lasi catargul pe spate schimbi centru de gravitate, deci e f stabil, in plus ai tractiunea fata care se cupleaza si chiar avanseaza. am incarcat un camion in zona Drome, francezii stiu ce e aia, unde se face lavanda. era o stupina in panta, printre niste pomi, un sol de baza cu pietris, dar din cauza pomilor in timp so depus un humus f alunecos. ei vreau sa iti spun ca in 2 ore plecam din stupina. nu am facut poze, pt ca eram ud pana la maduva oaselor, si eram rupt in gura, da sunt f mandru de ce am realizat acolo. camionul era parcat cu cabina in josul pantei, si coboram pe rand cand 8 cand 4 stupi, da am avut emotii, in plus erau destul de grei, ceea ce ajuta la stabilitate, cand coboram cu spatele panta, in schimb pe camion avea intradevar tendinta de a bascula in fata. eu dupa experienta aia, sunt f multumit de masina. acuma, ca sa va zic ca lutul din dobrogea nu o sa o impotmoleasca, nu pot, dar pot sa spun ca dupa 5 ani cat are cea mai veche pe care o avem, i so dus demarorul, de fapt andrei data trecuta cred ca lo auzit. dar stivuitorul ala o facut 5 sezoane la noi, si cred ca in total o vazut incarcat si descarcat mai multi stupi decat poate pupemea sa ii arunce in gura 10 ani de aici inainte. tocmai pentru ca o lucrat pentru 4 apicultori, care cred ca de la inceput aveau impreuna 1200 familii, plus toti roii si totate magaziile pe care le-o carat. eu personal sunt convins;

radudulau
acuma, macaraua, icko perosnal lucreaza cei cateva sute de stupi ai lui cu macaraua. iel nu e echipat pentru bonapi. intradevar la o macara, faci niste paleti ca pupemea, sau pui pe lazi niste bucati pe lemn de care sa se prinda macaraua si aia e toata investitia, e mult mai usor de realizat decat un stivuitor, unde trebuie sa faci paleti, rampa sau remorca pentru animal, si alte alegeri strategice de amplasament.
o macara poti sa o pui pe un 3,5tone si gata, muti 100 de stupi pe seara, te descurci.
intradevar poate fi o solutie buna pentru o perioada de tranzitie. acuma, ramane de vazut cine dintre stuparii care vrea sa se dezvolte a facu un plan de afaceri pe termen mediu al afacerii sale, cu bilanturi provizorii, si tot ce inseamna plan de afaceri.
dupa parerea mea in economia actuala e cam greu sa navighezi cum se facea pe vremea lu nea ionita sau a lu tata, cu om trai si om vedea. daca nu faci totul cum trebuie contabiliceste, ca sa fi tu sigur ca iasa treaba, ca orice sef de firma sau afacere.

eu aici vreau sa ajung, la aspectul strategie de dezvoltare apicola. ca ai stivuitor, sau macara, sau pavilion sau descarci la mana, nu e important. ce e important e sa stii unde mergi. ca daca azi descarci 500 de stupi cu macara, poate maine te gandesti la un stivuitor, pentru ca daca din 500 de stupi nu iti permiti stivuitor, inseamna ca ori nu stii lucra, ori dai banii pe curve, pt ca eu nu cunosc familie de oameni normali sa pape intr-un an venitul de la 500 de familii.

lucky5strike
Se descurca el!

Iata altceva delicios:

lucky5strike
tot despre joaca cu 400 familii...

aici, usor comic:
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 27 Feb 2011, 13:12

lucky5strike
Sa punem si video-ul acesta unde-i este locul.

Se cara cuiburi, cate 16-20 odata... Interesant modul cum fundul paletului se fixeaza pe capacul de lemn (?) al stupului.

radudulau
buna ziua,

lucky, polenizarea se plateste pe contract. de exemplu, 200 pentru tupii cu media de 6 rame de albina sau mai bine, avand in vedere ca 99,9999 % din lazile americane sunt in langstroth, deci 3 rame langstroth =2 dandant si ca in lazile lor de obicei au 8 sau 10 rame. 8 pt ca avand in vedere ca la migdal nu prea fac mare branza si ca albinele risca sa moara de foame unii pun hranitorul in ele in caz urgenta sa poata actiona. noi de exemplu asa faceam cu stupii care ni se pareau mai expusi.
noi inainte sa plec am pus in polenizare, cum vezi tu acolo in video, (fac o paranteza, pe Lyle il cunosc ) undeva la 24000 familii. nu toate erau a noastre, si cand spun noi, eram mai multi care lucram. dar descarcam si plasam in livezi si pentru alti stupari care trimiteau ccamioanele din celalalt capat al SUA. contra unei sume modice, la vremea respectiva era 7 dolari/familie.
pe un tir, poti sa pui acuma depinde de configuratie. ca in video cu bob cat, cand pui lazi fara magazii, poti sa pui cam 600. la 5 inaltime.
in mod normal stupi cu magazie poti sa pui mai putin. parca undeva la 512. apoi depinde si de camioane si de lungimea platoului. pe unele poti pune doar 404 sau 480 depinde.
noi aveam si bobcat si swinger 2500. e in pozele lui bambucha, cel articulat la mijloc. achuma ii spune humer bee parca si lo redus la 1600. dar e excelent. eu cu tot ce am lucrat in stivuitoare, e cel mai ok.
placa varoua, nu prea stiu ei ce e aia. in ideea ca costa f mult ca sa ii pui placa varoua la 16000 de colonii. sau la cate ziceai tu acolo ca ducea ala, 140 de camioane, adica undeva la 70000 familii. eu cunosteam un tip care avea 50000 si nu era cel mai mare, deci e f posibil, si auzisem de o familie care avea peste 100000 de familii. asta era acum 5 ani.
proapi are dreptate, lemnul pe lemn nu aluneca, decat in rarele ocazii cand e vopsit si a plouat. dat in geneeral nu se vopsesc. paletul faci oficiu de plansa de zbor.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 27 Feb 2011, 13:13

motostivuitoate
Fişiere ataşate
stiv3.jpg
stiv2.jpg
stiv1.jpg
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 27 Feb 2011, 13:14

Stivuitoare:
Fişiere ataşate
stiv6.jpg
stiv5.jpg
stiv4.jpg
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 27 Feb 2011, 13:18

bobcat in exploatare undeva in Romania.

Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 04 Mar 2011, 23:24

Buy E.U.
Bambucha

Re: Paletizarea si transportul stupilor 1

Mesajde Bambucha » 25 Mar 2013, 20:21

Reiau un topic mai vechi!
Sistematizare paleti in vederea incarcarii-descarcarii cu brat de macara:

Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Tudor20 » 25 Mar 2013, 22:40

De apreciat utilajul apicol , in mod special "batrana Dacie" din fundal !!! :lol: :lol: :lol: Sau ma inseala vederea !!!
Tudor20

Mesajde ANITEI » 26 Mar 2013, 22:48

In ultimul video mi se par prea multe materiale si mult timp pentru fixat stupii, filmatul e din 2000 poate au mai imbunatatit sistemul de atunci.
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE