Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Mar 2013, 01:39

Iata cum interventia omului nu face altceva decat rau http://www.youtube.com/watch?feature=en ... czw0PmuUXY in primul rand scoate albina din mediul ei natural unde-i mergea foarte bine si avea sansa unei selectii adevarate, distruge copacul si introduce albina intr-un spatiu cu o forma total neadecvata.
Albinele au supravietuit milioane de ani in conditii ca cele prezentate in film, insa in lazile in care au fost mutate se confrunta cu situatii grele, umiditate, mucegai, repartizare neadecvata a rezervelor de iernare, riscul de mortalitate pe timp de iarna din cauza foamei cu toate ca hrana este in lada..etc
Priviti cum in mod natural ea se descurca perfect intr-un spatiu foarte ingust si foarte inalt asa cum este stupul Roger Delon, nu are nici o problema cu asta...nu tot ceea ce crede omul ca e bun pt ea este cu adevarat bun.
Eu as fi facut altceva in locul lui...as fi taiat doar o fereastra de observatie, sa pot privi de cate ori vreausa observ modul de dezvoltare natural fara sa intervin prea mult, sa inteleg ce anume au ele nevoie cu adevarat, si sa inteleg unde anume gresim noi.
Ar fi fost o ocazie unica pt omul asta sa invete ceva cu adevarat de la albine, si cu toate astea primul instinct este sa le captureze si sa le schimbe mediul in care traiesc crezand ca asta este bine !!
Se observa inaltimea spatiului ocupat de albina si cat e el de ingust, "sistemul de ventilatie", grosimea peretilor..etc, se vad multe amanunte care ar trebui mai degraba copiate decat schimbate!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Mar 2013, 10:51

Ok ce spui ..am o singura notitza la faza cu manerele scoica, imagineaza-ti ca eu le-am facut pe alea ale lui Alin la un trocarici de circular care e foarte fin, are motor de 1100W si un ax pe care vine montata panza de zici ca-i jucarie deci iti dai seama ca pericolul de care vorbesti e si mai mare...problema sta in executie, daca inaintezi cate putin si in timpul asta tii baza, adica sablonul ala oblic cu o margine pe masa circularului si cealalta ridicand-o si coborand-o pe masura ce inaintezi in lemn, iar abia la final lasi sablonul ala pe masa si executi miscarea inainte si inapoi de cateva ori pt a elimina micile imperfectiuni.
Se folosesc foarte multe tricuri cu circularul, trebuie insa sa tii cont de calitatea cutitelor taietoare, de puterea motorului, de robustetea arborelui...si regula de baza e ca masina nu trebuie NICIODATA fortzata, ea trebuie sa mearga normal, si mainile...mainile trebuie protejate folosind pe cat posibil mereu scule din lemn ajutatoare, impingatoare, placi de presare..fel de fel.
Ala are un mod de executie tare urat..nu se pricepe omul, dar am vazut si pe net si pe la targ la Iasi multe astfel de manere care sunt facute fie numai din panza de circular, fie dintr-o freza dar exact dupa acelasi procedeu.
Hai ca pun un filmulet ca sa vezi cum tre sa fie miscarea de fapt...numai putin!
Uite aici http://www.youtube.com/watch?v=eaWRjpJ5f0w se poate si asa, sau se poate folosi un "sablon" de ala oblic pe care fixezi piesa de lemn si pe care-l misti cu totul in aceeasi maniera pe masa circularului fix...iese aceeasi treaba !!
Eu deocamdata am folosit circularul fix cu masa pe care-l am...am si unul din asta de mana insa nu am incercat sa fac cu el.

Felicitarile mele pt treaba cu salcamii..mai rar oameni care sa si planteze si mai ales asa un numar mare de pomi, cei mai multi nu stiu decat sa taie!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Mar 2013, 12:11

Apropos de secretiile de nectar si polen si constructia fagurilor naturali...se poate fenta treaba, un simplu borcan cu sirop sau galetusa de aia de iaurt amplasat pe gaura din capac (modelul canadian de hranire/stimulare), rezolva problema..se pot face si hraniri proteice in caz de necesitate, cand te pui pe construit faci tot ce trebuie ca sa se intample fenomenul.
Legat de rezistentza..ceara naturala are un punct de topire mai ridicat deci e mai rezistenta decat fundatiile care contin si parafina, apoi o armare a fagurelui cu sarma se poate face si in cazul fagurilor naturali, ce este important in proces e ca rama bagata la construit sa fie introdusa intre doi faguri cu puiet, apoi distanta intre cele doua rame sa fie mica, si preferabil ca spetezele superioare sa fie in forma "V", daca se folosesc fasii de foitza e o treaba in plus, iar atasarea fagurelui de profilul acela V este mult mai rezistenta, in prima faza si fagurii cu fundatie sunt fragili insa dupa ce se cresc cateva generatii de albine devin mai rezistenti.
O alta idee este ca nu toata lumea va trece pe faguri 100% naturali din motive lesne de inteles, asa am fost invatzati si conservatorismul isi spune cuvantul dar daca punem in balantza plusurile si minusurile metodei vom avea surprize..oricum ca sa iei o astfel de decizie implica sa ai si un anumit bagaj de cunostinte cel putin teoretice, si sa ai dorinta de a testa macar pe cativa stupi, iar daca se dovedeste a fi o solutie viabila se poate extinde...nu te pune nimeni sa te arunci cu capul inainte!
Daca exista si numai 1% sanse ca varoa sa fie putin impiedicat in dezvoltare prin metodele descrise si folosite de Dee Lusby si altii atunci merita testat...altfel e ca in povestea cu drobul de sare, eu cred ca daca ne limitam doar la a enuntza ideea ca e putin probabil sa se intample minunea fara ca sa ne si implicam sa depunem ceva eforturi la modul practic atunci din start am eliminat posibilitatea aia 1% ca rezolvarea unei probleme grave sa vina de aici...personal cred ca Varoa e o problema mult prea grava pt ca sa scoatem din calcul din capul locului unele posibile solutii...asta e greseala cea mai mare a majoritatii (motivul principal este necunoasterea acestor posibile metode la scara larga in marea masa a apicultorilor)
Ai sesizat bine cu Layensul, eu tocmai de asta am cautat un hibrid intre ME si Layens, recunosc ca initial topicul despre Warre nu mi-a atras atentia in mod deosebit desi Delon e extraordinar de aproape de Warre, insa cu timpul luand in calcul la inceput ME apoi Layens, apoi incercand sa impac si capra si varza...am ajuns practic sa descopar Delonul si sa-mi dau seama ca am fost intr-o mare eroare atunci cand nu am dat importantza topicului Warre.
Recunosc ca initial cand am vazut filmele cu rusul Vladimir nu mi-am dat seama ca e vb despre dimensiuni interioare de 30/30...abia la urmatoarele vizualizari am vazut dimensiunea ramei si am inceput sa vad mai atent ca e vb de altceva decat MER-ul acela care era in mare voga pe la noi...se pupa la fix cu ce cautam eu, usor usor tabloul s-a conturat si am primit confirmarea ca este pus in practica de rus cu mare succes, si de regretatul Roger Delon..de aici a plecat si increderea mare pe care o am in laditza asta, asta e motivul pt care nu mai vreau sa vad altfel de lazi in stupina mea si pt care am "curajul" sa modific absolut toate lazile mele.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Mar 2013, 16:04

Da, eu i-am facut..
O sa vezi la stupii mei Delon in curand niste capace integral din lemn, am ajuns la solutia asta din cateva motive, tabla se incinge rau si transmite caldura catre interior mai mult decat e cazul in zilele toride de vara, costuri cu material in plus, beneficii =0, lemnul tratat cu ulei sapoi ceruit sau parafinat este la fel de impermeabil, nu mai folosesc nici folie nimic..albina o sa intre in contact numai cu propria ceara, cu lemn si propolis.
Ce am vazut la Margarit si nu numai..toti canadienii si americanii si australienii folosesc astfel de capace, si daca tii neaparat poti pune oricand un capac facut doar din tabla...eu nu o sa folosesc nici macar asta, albinele for propoliza acel capac atat de bine incat o sa trebuiasca sa trag tare cu dalta de el sa-l desfac.
Daca ti-e frica de vant in prima faza pana apuca sa bage propolis pe ele se pot folosi cleme din otel la fel cum sunt cele de fund.
Galetusa de iaurt este foarte sigura, am tinut-o cu gura in jos plina cu sirop cu capacul pus...nu sare capacul sub nici o forma, clipsul acela al capacului se inchide foarte bine, nu curge aiurea din ea, pe masura ce albinele consuma cate o bula de aer va urca din cand in cand in galetusa..se preteaza bine la stimulari, hraniri de completare daca e cazul...sunt foarte practice.

Apropo de faguri, e intr-adevar complexa treaba...chiar acum citeam in cartea lui Daniel Popovici importanta hranirii in secretia de ceara, si am citit aceleasi lucruri si in Malaiu "Sporirea productiei de miere"
Trebuie insa sa stim ca acei solzisori de ceara daca nu sunt folositi din cauza lipsei de spatiu de cladit se pierd, se desprind si pica, am si pus poze cu ei pe forumul vechi...asta in timp scurt duce la roire alaturi de alti factori, regreseaza dezvoltarea glandelor cerifere si cam aia e...deci capacitatea albinelor de a cladi trebuie exploatata, daca este cules bun si albinele sunt hranite bine atunci e un moment perfect de cladire a fagurilor, daca nu se poate suplini lipsa din natura cu hraniri proteice si glucidice...si mentinand glandele albinelor la un nivel optim putem creste faguri mare parte din sezon...este vorba despre un potential al albinelor care poate fi exploatat !

Niste capace solide de lemn pot sa fie folosite si in situatia in care vrei sa pui stupii unul peste altul...ce ai vazut la stupii lui Alin nu sunt proiectate a fi capace ci podisoare, blatul de lemn are 12mm grosime...se pot face si altfel, o sa vezi la mine, pun poze saptamana asta ce vine cu Delonii mei.
BUNKA

Mesajde jiji » 17 Mar 2013, 18:20

bunka poti sa folosesti la capac osb , eu asa ii am ,si asta e al 3lea an , si pana acum sant ok dar este un osb de 6mm mai negricios si cu o suprafata mai lucioasa , nu intra apa in el
pun o poza cu un capac din primele serii care rezista f bine , te urci si cu picioarele pe el
Fişiere ataşate
DSC04930.JPG
jiji

Mesajde BUNKA » 17 Mar 2013, 19:13

Eu sunt reticent la OSB si la PAL sau alte chestii de astea, contin niste rasini care emana niste substante foarte toxice, cancerigene..mobila de pal de es e foarte periculoasa dar lumea nu prea stie..o sa folosesc lemn imbinat in falturi cu adeziv si apoi tratat la exterior cu ulei de in, si pe interior o sa las albinele sa se ocupe de spreierea cu propolis..e un sistem de capac care-mi place..pun o poza aici, e foarte robust, simplu si daca ai fac si o gaura de hranire este perfect pt viitorii Deloni.
Fişiere ataşate
honey-bee-hive-outer-cover-7.jpg
honey-bee-hive-outer-cover-8.jpg
honey-bee-hive-outer-cover-9.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Mar 2013, 19:18

Detalii de asamblare...capacele mele vor fi foarte mici..35/35cm, am o gramada de material din fundurile vechi si capacele vechi care merge dezasamblat si remontat..au trecut proba de rezistenta in timp..uleiul de in si-a facut treaba!
Fişiere ataşate
honey-bee-hive-bottom-board-6.jpg
honey-bee-hive-outer-cover-3.jpg
honey-bee-hive-outer-cover-5.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Mar 2013, 22:45

Vreo 8-10, le dau cu o sula incalzita, sa zic 1-1,5mm. Merge si 2mm. Oricum se face subpresiune si nu curge insa albina poate lua mai usor zama!
Gaura are 5-7 cm diametru..aia din capac.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Mar 2013, 13:08

Eu am dat 2/1, dar cred ca merge si cu 1,5/1...am facut test la rece si cu apa deasupra ghiuvetei deci... 8-)
BUNKA

Mesajde BUNKA » 19 Mar 2013, 02:31

Cineva le-a distrus pagina astora de la rezistant bee.com
"ResistantBees ha sido atacado por un intruso y lo ha paralizado totál.
Ahora tengo que recopilar todas la páginas y esto tardara un poco.
Lo siento. "
.. acum se chinuie oamenii sa refaca pagina, pacat era super, sper sa o refaca in totalitate cat mai repede !!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 24 Mar 2013, 14:09

Pregatesc un lot de 40 de Deloni pe 2 corpuri de ale mele de 31 cm inaltime, echivalentul a 12 r dadant.
Asta este zapada cazuta in nici 24 de ore de viscol...sunt zone cu zapada mica si zone unde a blocat totul cu suluri mari de zapada...e rece ca in toiul iernii si e deja a doua decada a lui martie..problematic.
Sper ca noii Deloni sa fie mai bine adaptati la astfel de situatii.
Fişiere ataşate
rsz_dsc03707.jpg
rsz_dsc03706.jpg
rsz_1dsc03703.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Apr 2013, 14:01

Abia astept sa vad faguri de astia in Deloni cu celula de 4,9..
Fişiere ataşate
couvain2.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Apr 2013, 17:39

BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Apr 2013, 10:39

Le mai fac si eu asa uneori roilor naturali http://www.youtube.com/watch?v=_rwIs2Qr ... creen&NR=1 cand am realizat ca pot sa bag mana intr-un roi fara sa ma intepe am fost surprins..am observat apoi si mirosul specific pe care-l lasa pe mana..feromoni cred !!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Apr 2013, 11:03

Am gasit un fagure natural de anul trecut , am masurat celulele si concluzia e ca din prima au redus celula de la 5,4mm la 5,15mm...cred ca albinele eclozate din astfel de celule vor reduce celula si mai mult in pasul 2...cu sigurantza ca celulele vor fi reduse in doi pasi la 4,9mm.
Sunt bucuros ca din prima au reusit sa faca asta..e semn bun!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Apr 2013, 20:45

si acum sa punem poze pentru binele obstesc...
Fişiere ataşate
rsz_dsc03716.jpg
acelasi capac
rsz_dsc03714.jpg
capac inspiratie americano-canadiana
rsz_dsc03713.jpg
stupi Delono-Bunkani
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?