Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde 7Rame » 02 Apr 2013, 10:38

Acum o intrebare retorica...in cat timp se formeaza un apicultor???
Si o afirmatie...au aparut "apicultori" de fapt detinatori de sute de stupi fara sa fi trecut prin "ciclul de pregatire" de cativa ani.[/quote]

Apicultor-persoana care se ocupa cu cresterea albinelor, albinar, prisacar, stupar (de la prisaca, de la stupina din romaneste). termenul vine din franceza de fapt.
Un cuvant ca definitie. Ca si formare...pfff, depinde. De om. De modul in care intelege viata familiei, de experienta pe care o acumuleaza, de modul in care se informeaza, de timpul alocat activitatii, de felul cum coreleaza evolutia vremii cu lucrarile in stupi, etc.
Intalnesc persoane care, din necunostinta cred (sa nu fiu rautocios si sa spun ca din alte motive), cred ca in stup se intampla la un moment ce vor dansii, nu ce vrea natura si familia de albine. Nu ceea ce este normal, natural, raportat la anumite conditii interne si externe familiei. Din pacate...Vor sa forteze cand nu e cazul, cand natural nu se poate, se creaza dezechilibre in familii, probleme cu repercursiuni in timp, samd.
Stupina nu este un loc unde doar vii cu cisterna, o umpli si mergi la export, la Germania, sa faci bani, cum cred cei mai multi oameni din afara activitatii asteia.
Personal, am o experienta precara, cu toate ca m-am nascut printre stupi (si administrez singur stupina de cca 10 ani), ceea ce stiu mi se pare nesemnificativ comparativ cu ceea ce (si sunt convins) ca se intampla intr-un stup. Comunicare, reproducere, aparare, curatire, cules...si inca cate altele!! Trebuie sa ai ochi sa vezi si urechi sa auzi, si sa fii destul de obiectiv. Din aceste motive simple, unii oameni din definitie nu pot fi apicultori.
M-am gandit de multe ori la om, in general. Aduna 80000 de oemeni intr-un loc, si coreleaza-le activitatile astfel incat sa ai rezultatele pe care le are o familie de albine...Cu randamentul lor! Eu nu cred ca reusesti! Deci cred ca avem ffff mult de invatat de la ele. Discret, atent, cu dragoste si curiozitate.
Si mai cred ca, si la 70 de ani, daca-i prind, tot nu o sa stiu cat mi-as dori sa stiu despre ele. Pt ca au o viata complexa, experienta de mii de ani, acumulata genetic, aplicata exact asa cum trebuie, fara orgolii, avantaje/dezavantaje, ambitii, samd - vezi societatea noastra.
poate doar, daca cumva, printr-o minune...o sa fiu pt o zi...o albinuta intr-un stup! :D

Raspunsul BUNKA, e la fel de retoric (gramatical nu poate fi un raspuns retoric, doar o intrebare, stiu)
Parerea mea (si cam perfectionista gandirea) este ca niciunul dintre noi nu suntem perfect adaptati acestei meserii. Unii stiu mult mai multe decat altii, care nu stiu nimik, dar cred ca stiu destul cat sa tina 100 de stupi in gradina. Un sezon, ca apoi...au niste lazi. Avem multe de invatat unii de la altii, dar mai ales de la albine!!
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde manu8388 » 02 Apr 2013, 12:30

Ma inscriu si eu cu o familie fara matca. Din 6 am ramas cu 5. M-am uitat la toti ce 6 stupi pe care ii am si cei care au matca au mai multa albina , puiet pe 2-3 rame , dar problema mea este alta. Daca il unific nu e pericol ca albina din stupul fara matca sa omoare matca din cel de-al doilea stup? Anul trecut am desfiintat prin scuturare 2 familii din cauza acestyui risc pe care nu am vrut sa mi-l asum. De ce as unifica acum? nu sunt aceleasi riscuri?
manu8388

Mesajde murarudumitru » 02 Apr 2013, 13:01

manu8388 scrie:Ma inscriu si eu cu o familie fara matca. Din 6 am ramas cu 5. M-am uitat la toti ce 6 stupi pe care ii am si cei care au matca au mai multa albina , puiet pe 2-3 rame , dar problema mea este alta. Daca il unific nu e pericol ca albina din stupul fara matca sa omoare matca din cel de-al doilea stup? Anul trecut am desfiintat prin scuturare 2 familii din cauza acestyui risc pe care nu am vrut sa mi-l asum. De ce as unifica acum? nu sunt aceleasi riscuri?

Riscuri este acu depinde de cind nu are matca ,daca albina a inceput sa oua daca nu dai o rama de puiet cu oua in ia bineinteles daca ai 3/4 rame de albina daca nu nu se merita,la mine este deja trintori nu multi dar este deci nar fi problema de imperecheat ,daca nu a ouat albina il poti scutura in fata la stupi numa sa fie cald afar ,mai sunt si alte variante
murarudumitru

Mesajde stroe » 02 Apr 2013, 14:29

manu8388 scrie:Ma inscriu si eu cu o familie fara matca. Din 6 am ramas cu 5. M-am uitat la toti ce 6 stupi pe care ii am si cei care au matca au mai multa albina , puiet pe 2-3 rame , dar problema mea este alta. Daca il unific nu e pericol ca albina din stupul fara matca sa omoare matca din cel de-al doilea stup? Anul trecut am desfiintat prin scuturare 2 familii din cauza acestyui risc pe care nu am vrut sa mi-l asum. De ce as unifica acum? nu sunt aceleasi riscuri?

Cum de ai descoperit lipsa matcii asa tarziu? Si prin unificare si prin scuturare in stupina, albinele se vor duce in stupii vecini stanga dreapta.
stroe

Mesajde manu8388 » 02 Apr 2013, 14:54

Cum de ai descoperit lipsa matcii asa tarziu? Si prin unificare si prin scuturare in stupina, albinele se vor duce in stupii vecini stanga dreapta.[/quote]

La mine este prima iernare, deci nu am experienta in ascultarea stupilor si ieri a fost prima zi in care am putut sa umblu in cuib, pana acum a mai fost doar o zi dar nu am avut cum sa-i verific din cauza serviciului.
manu8388

Mesajde stroe » 02 Apr 2013, 14:57

murarudumitru scrie:

Riscuri este acu depinde de cind nu are matca ,daca albina a inceput sa oua daca nu dai o rama de puiet cu oua in ia bineinteles daca ai 3/4 rame de albina daca nu nu se merita,la mine este deja trintori nu multi dar este deci nar fi problema de imperecheat ,daca nu a ouat albina il poti scutura in fata la stupi numa sa fie cald afar ,mai sunt si alte variante

Bun sfat. In 25 zile, pana eventual se fecundeaza matca de salvare, obtinuta cum spui tu(cu trantori de la tine cred), toata albina existenta acum va muri.
stroe

Mesajde octav88 » 02 Apr 2013, 17:08

Domnilor eu in viata mea de stupar nu am avut regine moarte peste iarna. Au murit familii dar sa ramana familie fara regina nu am intalnit...
octav88

Mesajde italianu » 02 Apr 2013, 17:28

octav88 scrie:Domnilor eu in viata mea de stupar nu am avut regine moarte peste iarna. Au murit familii dar sa ramana familie fara regina nu am intalnit...

la citi ani se cuantifica „viata ta de stupar”?si la citi stupi?
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 02 Apr 2013, 17:32

asta cred ca este o ecuatie cu multe necunoscute !!! :lol: :lol: :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ADITZU » 02 Apr 2013, 17:34

;) si eu ma inscriu cu o matca pierduta . La controlul efectuat pana in valul de frig de acum cateva zile matca prezenta , 5 rame 4 intervale de albina ce acopereau bine ramele , ieri la control ioc matca (era marcata si albinele plangacioase . Unificat cu un roi mai mic de 3 intervale de albina si momentan cred ca au acceptat matca pentru ca nu am desfacut cuibul astaza a adiat vantul insa sper sa fie bine
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde 7Rame » 02 Apr 2013, 22:51

octav88 scrie:Domnilor eu in viata mea de stupar nu am avut regine moarte peste iarna. Au murit familii dar sa ramana familie fara regina nu am intalnit...

??!!..
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde Albinel » 02 Apr 2013, 22:52

:lol:
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Dila Daniel » 02 Apr 2013, 22:55

acum tu esti rau... :mrgreen:
pe bune,daca nu a intanit pana acum aceasta situatie,normal ca nu stie.
Timpul este inainte si ii va confirma probabil(asta nu inseamna ca-i si doresc)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde danielmihai » 02 Apr 2013, 22:56

7Rame scrie:

??!!..

poate de asta au murit! ;)
danielmihai

Mesajde Albinel » 02 Apr 2013, 23:02

-sau poate sigur.. ;)
si nu-s rau Dila..imi place doar sa fac.. :)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Gabysgg » 03 Apr 2013, 08:36

An de an am avut pierderi la matci ex: anul trecut nici o familie moarta dar pierdere 3 matci, anul asta la fel si o mapca pierduta matca 2012 ,nu cunosc exact motivul dar se intampla
Gabysgg

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR