Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde ovidiu_78 » 30 Mar 2013, 21:59

si garnitura cand ne-o serviti domnule giovani? :roll:
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 30 Mar 2013, 22:03

giovanni scrie:La tratamentele ceva mai putenice ,urmariti in primele 15 minute ce frumos merg matcile prin fata stupilor, pe picioarele postamentelor ,pe sub urdinisuri , mai ales cele tinere,
Am pierdut 11 iarna asta,(in tomna la tratament) ,am incercat ceva nou si cu toate ca stiam, nu am urmarit decat superficial si m au pacalit , au fost de toate varstele, in acest caz nu se gaseste matca moarta pe fundul stupului.

Dar in cazul matcilor nef. ,influienteaza tratamentul iesirea la zbor, orientarea sau capacitatea pontei lor ulterioare?
Multumesc!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde Albinel » 30 Mar 2013, 22:16

giovanni scrie:METODA,

SCURTATI ANTENA !

Salut giovanni !!
recunosc ca-i o metoda necunoscuta de mine ..acum ca tot ai inceput poate ne spui mai multe..
ti-am vazut o parte din poze si mi-au placut ..inclusiv blonda ..banuiesc ca-ti ponteaza si iarna.. :lol:
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde italianu » 30 Mar 2013, 22:16

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Va salut prieteni!
Indraznesc sa va mai provoc cu inca o intrebare:
-Daca avem matci neimperecheate in perioada tratamentelor contra paduchilor,actionam si la familiile cu aceste matci?(Excludem ideea"tratam familia nu matca"!)

de ce e nevoire sa le faci tratament?
e bun tratamentul,dar nu trebuie exagerat.eu am mai explicat cum facem tratament aici in italia,dar nu stiu daca l-a citit cineva.
tratamentul se face
-in perioada de dupa culesuri
-2 cel mult 3 cu diferite produse
-posibil in absenta puietului
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 30 Mar 2013, 22:23

Producem matci si dupa 1 aug. cand dam Varachet, si dupa 1 sept cand punem mavrirol! Cosecinte?
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde italianu » 30 Mar 2013, 23:00

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Producem matci si dupa 1 aug. cand dam Varachet, si dupa 1 sept cand punem mavrirol! Cosecinte?

-posibil in absenta puietului
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde ovidiu_78 » 31 Mar 2013, 13:18

Analizatorii tactili preiau excitaţiile mecanice prin perii senzitivi sau conurile senzitive în care pătrund terminaţii ale celulelor nervoase. Acestea sunt dispuse pe întreaga suprafaţă a corpului, pe antene, aparatul bucal şi picioare. În asociaţie cu analizatorii olfactivi, aceşti analizatori fac posibilă desfăşurarea de către albină a unei activităţi intense în mediul întunecos.
Analizatorii olfactivi sunt situaţi pe ultimele opt articole ale antenei. Ei sunt reprezentaţi prin conuri senzitive adâncite şi sensile placoide păroase (3000-30000 sensile). Albinele percep substanţele odorizante în diluţie de 1:500-1:1000000 şi mirosul a 43 uleiuri eterice. Simţul mirosului este foarte important în viaţa familiei de albine. El intervine în orientarea albinelor în găsirea surselor de hrană, în distingerea albinelor străine de cele din aceeaşi familie (mirosul glandei Nasonov amestecat cu cel al nectarului oferă un miros specific coloniei), în distingerea mătcii împerecheate de cea neîmperecheată, mirosul emis de mătcile ieşite la împerechere atrag trântorii iar mirosul de venin irită albinele.
Analizatorii gustativi sunt situaţi pe antene, anexele bucale şi picioare şi permit albinelor să distingă cele patru gusturi fundamentale:dulce, amar, acru şi sărat. Intensitatea şi calitatea senzaţiilor gustative depind de mai mulţi factori, cum ar fi: concentraţia substanţelor cu care receptorii intră în contact, vârsta şi starea fiziologică a albinelor, condiţiile mediului extern. Albinele resping soluţiile cu concentraţii de zahăr mai mici de 5% dar consumă cu plăcere soluţiile cu concentraţia de zahăr între 30-50% (important pentru prepararea siropului de zahăr folosit în stimulare).
Analizatorii auditivi sunt reprezentaţi prin sensilele baziconice şi poroase aflate pe al 3-lea şi al 10-lea segment antenar. Sunt în jur de 150 sensile baziconice pe fiecare antenă. Albinele percep sunetele situate în jurul frecvenţei de 500 Hz cu ajutorul organului Johnston, organ situat pe pedicelul antenei. Organul Johnston este sensibil la vibraţii cuprinse între 8 şi 40000/sec. Albinele percep dar şi emit sunete (când se pregătesc să înţepe,în timpul dansului ce semnalează sursele de cules), iar mătcile tinere, virgine, ţinute captive în botci, cât şi matca bătrână din stup, în perioada roitului, cântă, emit sunete ascuţite şi regulate. Deci sunetele, în familia de albine, sunt o formă de comunicare între membrii acesteia.
Analizatorii hidrici şi termici sunt situaţi pe antene şi palpii maxilari (în cazul analizatorilor hidrici) sau la extremitatea distală a antenelor (analizatorii termici) şi au rol în perceperea umidităţii şi a temperaturii aerului. Preferinţa pentru temperatura mediului ambiant diferă în funcţie de vârstă. Astfel, albinele tinere, de până la 7 zile, preferă temperaturi cumprinse între 37 şi 37,5°C, iar cele mai în vârstă, temperaturi cuprinse între 31,5 şi 36,5°C.

nu stiam atat de multe despre antenele albinelor :oops: :oops: :oops:
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde giovanni » 02 Apr 2013, 22:21

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:
giovanni scrie:La tratamentele ceva mai putenice ,urmariti in primele 15 minute ce frumos merg matcile prin fata stupilor, pe picioarele postamentelor ,pe sub urdinisuri , mai ales cele tinere,
Am pierdut 11 iarna asta,(in tomna la tratament) ,am incercat ceva nou si cu toate ca stiam, nu am urmarit decat superficial si m au pacalit , au fost de toate varstele, in acest caz nu se gaseste matca moarta pe fundul stupului.

Dar in cazul matcilor nef. ,influienteaza tratamentul iesirea la zbor, orientarea sau capacitatea pontei lor ulterioare?
Multumesc!

Nu tratez in perioadele de imperechere,matcile tinere sunt predispuse de obicei la moarte s au disparitie,tratand cu doza recomandata de producator dupa imperecherea lor nu sunt probleme dar urmariti totusi sa nu iese afara , acest lucru l am intampinat,depinde si ce se administreaza,tratamentele puternic mirositoare deci si doza marita le fac sa iese pe urdinis.
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde giovanni » 02 Apr 2013, 22:29

Da antena este RADARUL , comunicarea nu mai este 100% si se declaseaza schimbarea dar are ponta la fel ca inainte de aceasta interventie.
Cand radarul la antiaeriana raspunde 150% din 200 este schimbat s au se face RC cum la regina nu se poate face RC ia este schimbata!
giovanni

Mesajde ovidiu_78 » 02 Apr 2013, 22:43

Mai puneti ceva intrebari domnule giovanni,ca sa ne mai stoarcem creierii,sau mai bine zis sa ii punem la treaba..

Sanatate
ovidiu_78

Mesajde Albinel » 02 Apr 2013, 22:43

stii giovanni ..chiar azi am gasit o matca cu o singura antena si mi-a fugit gandul la tine.. :)
si nu glumesc deloc... :roll: de cat timp nu o are ..?? din ce motiv ?? de ce n-o fi schimbat-o ?? nu zic ca n-ai dreptate.. dar...astept si asteptam alte informatii ;)
Albinel

Mesajde giovanni » 02 Apr 2013, 22:46

Nu scurtati cu foarfeca ! Folositi unghera.
Aveti grija la piciorul din fata caci se piaptana cu el pe antena !
Pe cat se pare de simplu , pe atat de complicat este,operatorului ii este necesara DEXTERITATEA !

Acest lucru nici fii mei nu l stiau pana in prezent , am cosiderat ca trebuie sa mai invete , inainte de <<subtilitati>> ca sa zic asa , deci ma adresez la incepatori sa faca totul cu mare grija pana vor stapanii cat de cat anumite metode de lucru in exploatarea albinelor.

Nu operati orice RACILA de matca sa fie schimbata linistit ,DOAR 2-3 PENTRU INVATARE...
giovanni

Mesajde giovanni » 02 Apr 2013, 22:54

ESTE imposibil sa nu schibe acea matca , daca prinde salc. si sunt intreruperi de cules ploi etc, adica timp prielnic ptr roit prima data va incepe cu 2-3 botci dupa ,posibil sa dea in roit , depinde cat de scurta este antena ,daca este scurta ,scurta, nu cred sa ajunga salc.
Cand taiam , o faceam incepand cu 20-25 iulie pana la 15 august, nu stiu comportarea sigura de primavara dar anticipez exact ce am scris mai sus.
giovanni

Mesajde Albinel » 02 Apr 2013, 22:59

giovanni scrie:ESTE imposibil sa nu schibe acea matca , daca prinde salc. si sunt intreruperi de cules ploi etc, adica timp prielnic ptr roit prima data va incepe cu 2-3 botci dupa ,posibil sa dea in roit , depinde cat de scurta este antena ,daca este scurta ,scurta, nu cred sa ajunga salc.
Cand taiam , o faceam incepand cu 20-25 iulie pana la 15 august, nu stiu comportarea sigura de primavara dar anticipez exact ce am scris mai sus.

-e la jumatate si am sa te informez de evolutie..(matca de anul trecut..suberba ..ponteaza maxim)
-este clar ca schimbarea apare deobicei spre sfarsitul sezonului activ... ;)
Albinel

Mesajde giovanni » 02 Apr 2013, 23:04

Daca o tai mai jos o schimba mai repede dar sa fie albina si polen destul sa iese de calitate viitoarea matca.
giovanni

Mesajde Albinel » 02 Apr 2013, 23:11

giovanni scrie:Daca o tai mai jos o schimba mai repede dar sa fie albina si polen destul sa iese de calitate viitoarea matca.

traiti m-am conformat ..si te tin la curent !! :roll: cu blonda cum ramane giovanni..e aclimatizata la noi ..stuparii de aici ?? ;) :lol:
Albinel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR