Salut Constantine si multumesc pentru "tema" de acasa.
Am sa incerc sa raspund, si nu din manuale, caci cuvantul nu e fapta.
Un astfel de tanc...
Hai sa incercam sa expunem ceva.
Vorbim de o singura matca, eu nefolosind fam ajutatoare.
Deci rasa: daca ai avea o matca ligustica sau buckfast bune, nu prea ar fi probleme sa umpli tancul(cel putin cu albine), cu conditia sa ai destui gologani pentru stimulari.
Dar cred ca vorbim de carpatina , da?
Personal anul trecut media la stupii dusi in pastoral a fost corpul si 2 caturi de MER. Asta dupa culesul de salcam, deoarece S1 a inflorit pe 1 mai si fam erau inca in dezvoltare. S2 a fost calamitat de ploaie.
Corp pe 10 si 2 caturi de MER inseamna 20 de rame Dadant. Adica putin peste corpul de orizontal.
La FS pe unii am pus al treilea cat, deci o singura matca a dus un volum de 25 rame Dadant.
Mentionez ca pe tot parcursul sezonului activ, saptamanal din practic toate fam duse in pastoral stolonam cate una sau 2 rame cu puiet capacit&albina asociata, necesare creerii de roiuri sau imputernicirii celor creati deja.
Am fost nevoit sa fac asta, deoarece pe cele 2 vetre de pastoral am avut 2 culesuri mari(pe fiecare), cu cules de polen intre acestea, stolonarea fiind necesara pentru a evita printre altele roiala(asta se vrea o mica paranteza vis-à-vis de inmultire).
Masa: un astfel de tanc, ca de altfel orice stup de mare volum, are nevoie de o zona cu cules continuu, sau aproape continuu. Albina noastra raspunde foarte intim la starile de cules. Deci de tine depinde sa evaluezi ce culesuri mari si de intretinere ai si mai ales ce continuitate in culesul de polen. Fara asa ceva fam nu da inainte.
Casa: asa cum spuneam, tancul tau inseamna in volum cca 30 rame Dadant. Eu ti-am expus ce am trait anul trecut, fara nici un artificiu gen fam ajutatoate sau ajutor cu rame puiet capacit. Am avut varfuri care au umplut 25 rame Dadant. Media a fost 20 de rame Dadant.
Nu trebuie uitat insa ca dezv la vertical se face treptat(la nivel de caturi), iar in caturile cu miere maturata aproape ca nu mai e albina. Daca tu insa pui catul de 18 rame dintr-o data, rezulta ca in corp trebuie sa fie mult mai multa albina culegatoare decat intr-un vertical cu 3 caturi.
Concluzia ar fi ca doar cu o singura matca carpatina va fi destul de greu sa alimentezi asa ceva. Ar trebui sa faci trucuri de genul ajutare cu faguri cu puiet capacit, si/sau inlocuirea unor faguri cu puiet larvar, cu puiet capacit.
Inca o data, capitala este insa abundenta resurselor naturale in natura(nectar + POLEN), altfel nu vad cum sa sustii un astfel de volum.
Eu as fi vazut un sistem de genul 2 caturi puse alaturi, cu capac comun. Alimentat numai un cat cu rame, si numai in cazul in care primul se umplea, adaugai rame si in celalalt. Poti face asta si la modelul tau, cu o diafragma in cat eventual, iar in compartimentul in care nu ai rame, lasi podisoarele pe corp.
Inaintea unui mare cules, tragi ramele de cuib in sens opus catului cu rame, in felul asta organizand catul de stransura in corp si catul de sus. Daca se umple catul de sus, introduci rame si in cealalta juatate de cat si il rotesti cu 180 de grade.
Parerea mea e ca un astfel de volum se preteaza unei vetre impecabile din punct de vedere culesuri, adica un salcam, tei si faneata si intre culesuri continue de polen.
Uite un exemplu:
http://www.youtube.com/watch?v=dRh-rsiY ... 4R9Ds4SZLANeaparat in stationar, pentru ca albina sa nu fie stresata si sa-si edifice arhitectura specifica unei scorburi. La unii stupi de pe acea vatra, corpul era Langstroth, insa caturile se lasau intre aprilie-august. Se subantelege ca matcile ouau si intr-unul ,doua caturi.
Nu stiu daca am raspuns exigentelor tale, m-as bucura daca alti colegi care au lucrat cu asa ceva, ar expune si ei din experientele lor.