Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Familie dintr-o cutie cu rame de 1/1 pe cele de 3/4

Mesajde cantemir » 05 Apr 2013, 22:27

Am "imprumutat" o poza!
Trecerea de la Dadant la Delon:
De ce n-ar merge si la trecerea de la 1/1 la 3/4?
Fişiere ataşate
transfer.jpg
cantemir

Mesajde lucky5strike » 05 Apr 2013, 23:02

SummerCat scrie:Vreau anul acesta sa trec o familie dintr-o cutie cu rame de 1/1 pe cele de 3/4.
Cum sa procedez?

Solutie de-o vara: cumpara o gratie hanemann ... procura corpul 3/4 cu 10 faguri artificiali sau claditi ... in timpul salcamului, cand e culesul in toi, ia matca de aripa si adu-o in catul 3/4. Daca totul e in regula ramane acolo, unde se va desvolta tot puietul. Daca nu, este neconforma matca, ori gratia.

Solutie de-o zi: ia un bomfaier mai fin, ruleta, cutter, ciocan si niste cuie.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde SummerCat » 06 Apr 2013, 18:43

O sa imi recapitulez solutiile si o sa-mi "reconfigurez traseul" cum zice companionul de bord.

Variantele pe care le-am invatat de la voi sunt:

1. Pe masura ce familia se dezvolta introduc treptat cate o rama de 3/4 intre ramele de 1/1, si eventual sub ramele de 3/4 pun scandurele pe fund ca sa nu contruiasca in jos.

2. Un an cu cutia de 1/1 plus o magazie de 3/4, iar in iarna familia se muta usor, usor in cutia de 3/4.

3. In timpul culesului pun peste cutia de 1/1 o gratie Hanemann si peste ea o cutie de 3/4, matca o iau frumos si o cazez in cutia de sus, in cea de 3/4. Mi-a trecut asa ceva prin minte inainte sa intreb pe forum, dar nu stiu de ce-am abandonat repede ideea. Ce mai vreau sa intreb la metoda asta: trebuie cumva sa razui nitel capacele la fagurii 1/1 plini cu miere ca sa impulsionez mutarea mierii in susul rameleor de 3/4?

4. A patra, daca am inteles-o eu bine: tai lateralele ramelor 1/1 (cu faguri cu tot) la dimensiunea unora de 3/4 si le mut intr-un corp de 3/4. Si nu le mai pun leatul inferior.

Cum v-am zis, am doi stupi si incerc sa aleg doua variante. Musai dintr-o varianta sper sa iasa o cana de miere, sa guste papilele mierea homemade.
Inclin spre variantele 4, 3 sau 1.

@Jenica: nu mai fac nimic cu ramele de 1/1, singura mea dorinta e sa scap de ele si sa lucrez numai cu 3/4. Asta e piticul meu. Le-am pus in balanta si pentru mine sunt mai multe avantaje si comoditati in lucrul numai cu 3/4.

In ideea asta am luat numai cutii (multe) de 3/4 cu 10R.
Rame cladite n-am. Am aprovizionat stocul cu multe foite si rame pentru practica.
Am incercat sa iau cam tot ce-i pentru inceput la drum, din ce-am mai vazut pe la targuri: instrumentar, doctorii, podisoare, hranitoare, gratii. De-o centrifuga in primul an nu cred ca-i cazul. Primul an e de familiarizare si invatare.
Daca ling si-o lingura de miere e meseriasa treaba...
Ultima oară modificat de SummerCat pe 06 Apr 2013, 18:50, modificat de 2 ori în total.
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Mesajde SummerCat » 06 Apr 2013, 18:46

Dogvet zi-mi parerea ta, ar fi bun ce am eu: un flex cu un disc de taiat lemn. La cat sunt de subtiri ramele, in 2-3 sec am taiat si ceara si ramele de la un capat la altul. O sa fac un test sa vad cum se comporta si foita la taierea cu discul pentru lemn.
SummerCat

Mesajde ovidiu_78 » 06 Apr 2013, 18:59

SummerCat scrie:3. In timpul culesului pun peste cutia de 1/1 o gratie Hanemann si peste ea o cutie de 3/4, matca o iau frumos si o cazez in cutia de sus, in cea de 3/4. Mi-a trecut asa ceva prin minte inainte sa intreb pe forum, dar nu stiu de ce-am abandonat repede ideea. Ce mai vreau sa intreb la metoda asta: trebuie cumva sa razui nitel capacele la fagurii 1/1 plini cu miere ca sa impulsionez mutarea mierii in susul rameleor de 3/4?
...

Pai tu vrei sa muti mierea in cat sus sau familia?!mai ales in timpul culesului?!pai matca e izolata acolo si daca nu prea ai faguri vor incepe sa cladeasca,iar daca ai faguri va ponta matca si toate albinele vor sta pe puiet,iar ramele de 1/1 ramase cu miere nu iti fa griji,toamna la complectari le vor radia albinele ;)
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde warre2012 » 06 Apr 2013, 22:21

Nu taia nimic cu asa ceva, este foarte periculos-Am vazut mana taiata pe jumatate cu asa ceva,foloseste disc de taiat fier.
warre2012

Mesajde SummerCat » 06 Apr 2013, 22:36

Atunci Dogvet se schimba treaba si nu-i bai, daca o sa fie nevoie de finete bag si traforas, numai sa stiu asta...
Daca nu va chestionez n-o sa stiu, mai ales la inceput. Nici prin literatura n-am gasit asa indrumari cum aflu aici si nici metoda buna de realizare.

Stricam eu o rama de puiet cu discul de lemn ca sa aflu treaba asta? Stricam...
Forumurile astea sunt intradevar lucruri extraordinare!
:P

@Warre: mie mi-e ca la discul de fier parleste si lemnul si fagurii. Multumesc de sfat, o sa fac un test si cum mi-ai zis, in plus o sa gandesc o solutie mai finuta, mai "micro" vorba lui Dogvet :lol:
SummerCat

Mesajde jenica67 » 06 Apr 2013, 23:05

Daca vrei sa tai rama exista Puck, asa se zice la noi, un firiz cu dinti fini si o lama scurta de 155 mm, dar merge si cu un bonfaier. Dar ce faci daca ramele au insarmare vericala, cum am eu de exemplu ?? Plus ca este pierdere mare acum sa omori atata puiet, daca rama este ouata pana jos. La 3 rame pierzi una de 3/4 (3x70 de mm).
jenica67

Mesajde warre2012 » 06 Apr 2013, 23:09

Taie doar lemnul,fagurele il tai cu un cutit.
warre2012

Mesajde un OM » 06 Apr 2013, 23:13

Se gasesc niste bomfaer-e chinezesti cu lama subtire, 5-6 mm. latime pe 150 lungime. Leaturile laterale le executi cu ele. Fagurele il iei usurel cu un cutter, cand dai de sarma o tai cu un patent. Miscari cat mai fine, fara sa scuturi rama. Vei ramane fara oua. Aceste asunt sensibile la vibratiile puternice.
un OM

Mesajde Mircea_63 » 06 Apr 2013, 23:17

O alta solutie ar fi sa adaugi o inaltare prin care stupul de 3/4 sa fie cat unul de 1/1. interiorul sa-ti permita sa asezi rama de 3/4, iar la cele de 1/1 sa adaugi un leat prins cu capse, astfel incat sa fie la inaltimea potrivita. In fine gasesti o solutie ca ramele de 1/1 sa poata fi "atarnate". Ramele de 3/4 incepi sa le introduci dintr-o margine si vii cu ele in timp spre mijloc eliminand pe la celalalt capat ramele de 1/1 fara puiet. Folosesti folia -fiind flexibila- si acoperi. Cand ai scapat de ramele de 1/1 scoti catul-inelul-inaltatorul cum vrei sa-i spui si ai terminat.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Mircea_63 » 07 Apr 2013, 09:49

Dogvet, sfatul tau cu folosirea acelei scule n-a fost inteles, deoarece scula nu este foarte cunoscuta.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde lucky5strike » 07 Apr 2013, 10:12

SummerCat scrie:O sa imi recapitulez solutiile si o sa-mi "reconfigurez traseul" cum zice companionul de bord.................. Daca ling si-o lingura de miere e meseriasa treaba...

3. Dupa lada si puterea familiei, poti pune catul 3/4 deasupra sau sub cel Dadant. O mica pulverizare cu sirop ajuta sa accepte celulele mai repede.
4. Eu zic sa le pui leatul interior, pentru vigoarea ramei. Daca nu le mai pui leatul interior, discuti cu BUNKA
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde jenica67 » 07 Apr 2013, 10:17

Daca cu o lama de bonfaier produci vibratii, cu biaxul ala, care daca este electric, are vre-o 11.000 de rotatii/min, iar daca este pe aer, are 18.000, atunci o sa le sara de la vibratii si dintii din gura, ca la dentist, viitoarelor larve. :lol:
jenica67

Mesajde cantemir » 07 Apr 2013, 12:33

Gadget show in toata regula!
Metodele normale si naturale, sunt respinse in favoarea tehnologiei de ultima ora!
Facem din atelierul stuparului, laborator NASA!
cantemir

Mesajde alt stupar » 07 Apr 2013, 14:27

mult zgomot pentru... pentru ce ? :shock:
vinde frate Dadantul ala si ia-ti un ME si gata... ca daca apuci sa faci o compilatie din sfaturile primite iese o omleta de familie de nu-si mai revine nici pana anul viitor.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR