Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Nea Costica din Buzau

Mesajde mirel » 08 Apr 2013, 11:31

sa le folosesti sanatos nene!!!
apuca te si da-le cuie repede ca gata, vine primavara! (cred/sper/ar fi cazul :? )
te salut!
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde bostina constantin » 08 Apr 2013, 12:17

Te salut si eu Mirel, si-ti multumesc de urare :)
Asa am sa fac, cuie is ciocanel asisderea, ,,antigel'' mai este, dupa serviciu [ora 17] la treaba.
Ia zi aci, am facut cat 1/2 pt un orizontal 18 rame 1/1, am un roi pe 9rame 1/1 la ora asta, cand se face cald [cred ca miercuri-joi] il pot tranzvarza ??
Inainte de tranzvarzare, pot modifica urdinisul orizontalului si sa-l adaptez pt colector ?
Fiind un roi bun, se merita sa-i pun colector de polen la urdinis ? Multumesc anticipat !!
Coboara si tu mai des pe ,,teren'', mai ,,da din casa'', ca sa ne convingem ca ce vrem sa facem e bine si astfel prindem curaj ;)
Sanatate la toti :D
bostina constantin

Mesajde mirel » 08 Apr 2013, 13:02

nene ia sa pui matale neste poze cu ''roiul'' asta al lu' mata pe 9 rame !!!
nu am lucrat cu orizontal dar mi se pare cam mare (cca 27 rame 1/1)
transvazarea o poti face cand e o zi calduroasa fara probleme, daca nu te intereseaza sa vezi ce i pe fiecare rama si sa nu mai deranjezi rau cuibul poti lua cate 2-3 rame odata,cate cuprinzi in maini (stiu ca nu o sa faci asa ca esti curios :lol:)
poti pune colectorul daca iti aduc polen frumos ,dar ca sa faci treaba foloseste l la familiile bunicele
cate colectoare din alea ai luat? zilele astea termin si eu de incheiat colectoarele si ti pun o poza , modelul care l am facut nu necesita modificari la urdinis, merge la orice model de stup :)

Ps: ai grija cu ''antigelul'', lasa l mai la final ca nu face casa buna cu ciocanul :lol:
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde bostina constantin » 08 Apr 2013, 14:25

Incep cu inceputul;
-primavara trecuta aveam trei colonii, din ei in vara am facut inca 7 roi [cu sfaturi de la Adi Hodis, sa traiesti barosane oriunde te afli :) ]
- ultimii doi roi i-am facut prin divizare, dupa salcam, fara a tine cont unde ramane matca
- familiile divizate erau, una intr-o cutie de 10rame, cealalta in cutie cu 12 rame 1/1 [vezi pozele], de aici provine roiul [din una din ele, poate am notat].
Cand am dorit sa-i restrang cuibul, pt impachetarea de iarna [eram cu un apicultor batran], nu am putut sa scot la prima incercare nicio rama din 10. Matca a pontat pana tarziu, si dupa ecluzionarea ultimului puiet, am scos doua rame cu miere mai putina. La toti am bagat pernuta plina cu foi de porumb franjurate, intre diafragma si perete, la acesta nu a incaput.
In primavara, dupa ce am discutat impreuna, am incercat sa restrang cuibul, dar nu a fost posibil, daca mi-aduc aminte bine, am scos una fara miere si am bagat alta cu miere.
Cu prima ocazie am sa fac poze, este un roi [nu a produs miere marfa] foarte agresiv.
Am cumparat doar un colector, pt proba si model, dar astept poze cu modelul tau ;) La mine e o zona polenifera, si vreau sa incerc.
Mai dorec sa urmaresc comportamentul matcilor in vara aceasta, pt ca am mai multe rase

PS era vorba de ciocanel :lol: sau te gandei la alt ,,ciocan'' :shock:
Fişiere ataşate
DSC01406 (Small).JPG
DSC01416 (Small).JPG
bostina constantin

Mesajde bostina constantin » 08 Apr 2013, 20:20

Mi-am adus aminte ca roiul despre care vorbeam, sa nu ramana fara hrana, fiind numeros, am luat o rama cu ceva miere capacita, am pus-o pe centrala, cu gand sa o bag dupa folie putin descapacita, si cu aceasta ocazie sa fac si o poza prin folie, sa o vada Mirel, ca material didactic pt noi [incepatorii].
Toate bune, am incalzit si diafragma, ca nu avea [ultima data m-au alergat, si ultima rama a devenit diafragma ;) ].
Am descapacit putin rama, am luat capacul usor, am facut 2 poze, am incercat sa bag rama, si nu a incaput datorita umerilor, cauza se vede din poze, vinovatul se banuie :lol:
Am renuntat la ideie , o voi relua mai pregatit, poate maine .
Fişiere ataşate
DSC03063 (Medium).JPG
roiul vazut prin folie, la 4grade cu plus
DSC03062 (Medium).JPG
tot el
DSC03061 (Medium).JPG
rama pregatita
bostina constantin

Mesajde mirel » 09 Apr 2013, 10:01

aide bre' nea costica, eu zisei sa ai grija sa nu ti dai cu ciocanul in unghie si matale te gandesti la alte bazaconii :lol:

nene aluia nu i mai zice roi, nu mi dau seama daca e albina pt 9 rame dar dupa cum au crescut si depus prop pe folie, are ceva musca.....vezi ca am pus o poza pe la val de frig mai acum ceva zile, se vede acolo cam cum le tin si la ce zic eu rama DE albine :). Urmareste l anul asta, daca are popor peste medie si nu ti baga miere nu i de aruncat,tine de el ca i dela de carne,mai faci doi trei din el sa ai ....si ii folosesti pt donare de albina/rame cu puiet ;) am avut si eu 3 din astea, cand desfaceai stupul izvora albina dar miere f putina raportat la popor..... prin 2005 2006 i a desfiintat tata ca erau puturosi :)) ( mare gresala, dar de.... atunci faceam doar miere ;) ) de 3 ani ''caut'' asa ceva dar.....
nu l mai deranja azi, maine poimaine se incalzeste si cand il transvazezi atunci vezi care rama e goala si o inlocuiesti, asta daca sti ca mai are ceva mancare....
0761194759
mirel

Mesajde bostina constantin » 09 Apr 2013, 11:05

Aseara am cautat in caietul stupinei, si am descoperit ca e roi din stupul 10, adica cel cu 10rame [prima poza].
Matca trebuie sa fie bruneta, si sa sti ca daca e asa cum cred eu, albina e foarte harnica. Anul trcut am facut din familia 10, doi roi inainte de salcam, si dupa salcam l-am divizat.
E pe 10 rame, dar i-am modificat catul din 3/4 in 1/1 sa pot face botci, prin izolarea matcii in cuib [atata am putut atata am facut, referitor la obtinerea botcilor]
Mai am o rasa de matci blonde, e luata din copac, dar si asta e pericol cu ea ;)
Pun o poza cu familia blondei dupa salcam.
Sanatate sa aveti :)
Fişiere ataşate
DSC01597 (Small).JPG
familia blondei
bostina constantin

Mesajde mirel » 09 Apr 2013, 22:22

ce dor imi veni sa ma uit in prin caturi ..... haide nene ca ma apuca nostalgia :D
frumoase poze, si mi place ca tii ''jurnalul'' cu sfintenie ;)
Brova!
0761194759
mirel

Mesajde jenica67 » 10 Apr 2013, 08:48

Costica. apropo de a doua poza, vezi ca ai catul putin prea inalt si ai distanta prea mare intre rame. Din cauza aia construieste intre si ti le lipeste. Poate faci o mica rectificare la cat, inainte de al pune anul asta.
jenica67

Mesajde bostina constantin » 10 Apr 2013, 10:31

Salut Mirel :)
Multumes pt apreciere, dar nu-i chiar asa, sunt cam lenes in privinta scrisului, iti arat o mastra, cei drept aici nici nu aveam ce scri mai mult :lol:

Salut Jenica :)
Era pt prima data cand luam rame pt extras, noroc ca le-am luat individual, eu asa credeam ca trebuie sa fie.Acum am cumparat 8 izgonitoare, 4 o sa le montez pt cutie de 10 rame si 4 pt cutie de 12rame, dar sper sa mai fac si eu, bine ca am model.
Multumesc pt atentionare, chiar am facut doua caturi de 1/2 pt 10 rame, mai trebuie sa mai fac, si cu aceasta ocazie fac si masuratorile pe viu si intervin unde trebuie. Dimensiun dintre leatul superior a ramei de cuib [sau catul de jos], si leatul de jos a ramei de cat, parca trebuie sa fie de 6-7 mm

Aseara m-am utat, prin folie, la cea mai mica colonie din stupina, este sanatoasa si vioaie, lucru ce vi-l doresc voua si la a- le voastre :D
Am uitat sa pun poza :lol:
Fişiere ataşate
DSC03066 (Medium).JPG
scris de medic
bostina constantin

Mesajde jenica67 » 10 Apr 2013, 13:23

Teoretic iti iese 10 mm, eu corpurile le fac sa am 8 mm sus (intre rama si planul superior al corpului) si 2 mm jos (intre leatul inferior al ramei si planul de jos al corpului). Idea este ca daca ai intre 8-10, nu construiesc. Daca ai mai mult, construiesc punti si chiar lipesc, daca este sub 7-8, datorita ceri si propolisului depus, risti sa le strivesti.
jenica67

Mesajde bostina constantin » 10 Apr 2013, 13:42

Am inteles, am retinut acum stiu ce am de facut, multumes Jenica :)
bostina constantin

Mesajde mirel » 10 Apr 2013, 22:34

ramasesem dator, daca ai nelamuriri,iti mai pun poze ;)
Fişiere ataşate
WP_000690.jpg
WP_000693.jpg
WP_000699.jpg
0761194759
mirel

Mesajde bostina constantin » 11 Apr 2013, 09:30

Mama Leone :o
Salut Mirel, si-ti multumesc :) Mai zic odata [sa nu tise urce la cap :lol: ], esti o dulceata de baiat :)
Asa-i, se poate folosi la orice urdinis, acum imi trebuie placile active, ca sita se gaseste.
Cand iau salariul ma duc sa schimb 5kg de ceara cu foite, si o sa cumpar si 4 placi.
Ieri am ajuns acasa mai devreme ca de obicei, am zis ca fac o gramada de treaba dar...m-am dus in stupina si greu am plecat de acolo. Aterizau albinele din toate directiile, 90% erau incarcate cu polen, urdinisurile erau neincapatooare [erau deschise aproape la maxim], se loveau cele care plecau cu cele care veneu, nu pot descrie spectacolul
Salcia era mai putin vizitata, dar caisii [mai am cca 14 in livada], aproape floarea si albina
M-a sunat colegul Andrei Ignatov, va trasmite toate cele bune, este intr-o zona dintre Vaslui si Iasi unde nu are acces la net, se ocupa cu gradinarit. Era necajit ca si in zona aia coloniile de albine sunt in urma cu dezvoltarea si nu mai e timp de recuperare pana la primul cules principal.
Asta e, mai rau e pt cei care traiesc din stuparit si sunt in situatia asta, dar stiu ei cum sa iasa mai usor.

Tot ieri am modificat urdinisul orizontalulu cu cat, urmeaza sa-l sterilizez prin flambare dupa ce il dezinfectez cu vreci [zeama ramasa de la facerea sapunului de casa]. Modificarea urdinisului am facut-o, sa pot monta colectorul de polen pe care l-am cumparat.
Sanatate sa aveti :)
Fişiere ataşate
DSC03068 (Medium).JPG
DSC03071 (Medium).JPG
DSC03070 (Medium).JPG
bostina constantin

Mesajde mirel » 12 Apr 2013, 12:26

bostina constantin scrie:Mai zic odata [sa nu tise urce la cap :lol: ], esti o dulceata de baiat :)

ei vezi nea costica, deaia sunt inebunite albinele dupa mine :lol:

acum dai cu stimulari, baga mare ca salcamul maine poimaine e gata .... ;)
0761194759
mirel

Mesajde bostina constantin » 15 Apr 2013, 12:44

Cand te uiti ,,peste gard'', la Mirel, Jonny-it etc te imbolnavesti de oftica, asa ca m-am hotarat sa-i depasesc :lol: :lol:
Aici avem o colonie intr-o cutie de 10 rame, cu albine pe 7. Am spart cuibul cu o foita si dupa 2 rame [toate cu puiet], am mai bagat o foita. am descapacit din coronite, i-am dat sirop 250-300ml, si la treaba cu puietul eclozionat.
Fişiere ataşate
DSC03095 (Medium).JPG
inainte de operatie
DSC03096 (Medium).JPG
avem si noi puiet
DSC03100 (Medium).JPG
dupa operatie
bostina constantin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?