Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde italianu » 14 Apr 2013, 11:22

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Unde dai si unde crapa!
Matca asta a mea de care va spuneam are puietul compact, rotund, dar intre celulele capacite gasesesc larve si oua de o zi. Prima data am crezut ca este din cauza pasturii asezate in celulele dintre puiet.Dar asa oua ea si atunci cand urca in cat, si atunci cand are puiet pe o singura rama.Oricum dupa F. S. o schimb pt. ca si-a facut datoria, chiar destul de bine.
Sanatate!

Atunci e doar o matca mai ...stranie.Sa-i dea Dumnezeu zile pina-n ..august :lol:
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde kamy » 14 Apr 2013, 13:01

ignatov andrei scrie:Cucubau, in cazul L.A., puietul mort (putrezit), adera la peretii celulei si nu poate fi curatit, iar daca "ai bafta sa vina" in propria stupina, nu ai cum sa n-o observi!

Doar daca nu e nasul infundat!
kamy

Mesajde cucubau » 14 Apr 2013, 13:06

Eu ma refeream la L.E . imi cer scuze in loc de" E" am tastat " A " si involuntar am creat o confuzie .
........
cucubau

Mesajde kamy » 14 Apr 2013, 14:11

Ei si E-ul cu A-ul nu e si ele neamuri?
kamy

Mesajde italianu » 14 Apr 2013, 14:18

kamy scrie:Ei si E-ul cu A-ul nu e si ele neamuri?

cu E te mai descurci,cu A mai greu dar nu imposibil
italianu

Mesajde ignatov andrei » 14 Apr 2013, 15:20

cucubau scrie:Eu ma refeream la L.E . imi cer scuze in loc de" E" am tastat " A " si involuntar am creat o confuzie .

Nu-i niciun bai! Mi-as dori sa fiu singurul apicultor care a vazut "locile", voi, ceilalti, sa stiti de ele doar din carti sau "radiosant"! Din pacate, una din "binefacarile UE" se numara si L.A., boala care, acum 32 ani, a fost ERADICATA in Romania!
ignatov andrei

Mesajde italianu » 14 Apr 2013, 16:27

ignatov andrei scrie:
cucubau scrie:Eu ma refeream la L.E . imi cer scuze in loc de" E" am tastat " A " si involuntar am creat o confuzie .

Nu-i niciun bai! Mi-as dori sa fiu singurul apicultor care a vazut "locile", voi, ceilalti, sa stiti de ele doar din carti sau "radiosant"! Din pacate, una din "binefacarile UE" se numara si L.A., boala care, acum 32 ani, a fost ERADICATA in Romania!

Pai ii cam bai,Andrei pentru ca ,,noi" am eradicat locile ,pompind cu sulfatiazol si teramicina la GREU,pe cind in U.E. era o mica toleranta acceptata(acum nici macar aia nu-i acceptata).
Mi se pare normal sa nu fie permis ca mierea sa contina toate chimicalele,fiind un produs natural.
Nimeni nu-ti interzice sa-ti vindeci stupi afectati de aceasta teribila boala,dar mierea n-o pune in vinzare!

numa' bine si ....sa ne ,,cresca" stupii!
italianu

Mesajde ignatov andrei » 14 Apr 2013, 17:21

Italianule, eu m-am referit la confuzia creata de cucubau, nu la gravitatea bolii, cand am zis ca "nu-i bai"! In anii '80 Piata Comuna cumpara miere din Romania cu zecile de mii de tone! Eu am avut "norocul" sa vad cum arata loca la bunicii mei in curte, prin anii '70! Acum doar am auzit ca ar fi si ca pentru acest lucru trebuie sa "multumim" celor din UE!
ignatov andrei

Mesajde italianu » 14 Apr 2013, 23:43

Andrei,eu L.A am vazut in Italia,cind eram in Ro citisem doar in carti(drept ca atunci avem in jur de 35-40 familii).
În 2003 am vazut si la tata,mentionez ca nu adusem mat biologic,2 familii pline pina peste urechi.
Am aplicat metoda cea mai buna....flambe :lol:
italianu

Mesajde ignatov andrei » 15 Apr 2013, 11:42

italianu scrie:Andrei,eu L.A am vazut in Italia,cind eram in Ro citisem doar in carti(drept ca atunci avem in jur de 35-40 familii).
În 2003 am vazut si la tata,mentionez ca nu adusem mat biologic,2 familii pline pina peste urechi.
Am aplicat metoda cea mai buna....flambe :lol:

Eu ma rog sa fiu singurul care am vazut locile si "apari tu repede"... ca ai vazut si tu! Hai sa ne rugam sa fim singurii care am vazut asa ceva!
Dar sa trecem la CRESTEREA MATCILOR:
Acum este perioada cand se "bate moneda" pe necesarul de trantori, in vederea imperecherilor! Cine are, sa traiasca - adica rame cu celule de trantor - cine nu, sa se gandeasca pe mai tarziu si pentru sezonul urmator!
Acum se stabilesc familiile din care vom preleva material biologic si se vor ingriji in asa fel incat sa avem posibilitatea prelevarii larvelor (oualor) de pe cat mai putine rame! Mai multe...poftiti la dialog!
ignatov andrei

Mesajde bostina constantin » 15 Apr 2013, 12:18

Am mai pus o rama cu puiet de trantor capacit, pe pagina incepatorului, pun una si aici, sunt din aceiasi familie care a blocat cuibul si incepuse constructia cupelor pt botci.
Adica am cu ce dar n-am in ce ;) nu cred ca sunt in stare sa fac inmultire prin tranzvarzare de larve de o zi, si atunci voi face inmultire la nivelul meu.
E ceva in neregula cu aceasta familie, dupa amplasamentul puietului de trantor, sau acolo au fost celulele :?:
Numai bine :)
Fişiere ataşate
DSC03093 (Medium).JPG
puiet capacit de trantor si albina
bostina constantin

Mesajde 7Rame » 15 Apr 2013, 15:28

ce draq' sa fie?? in neregula ar fi ca asta e ultima rama, dupa cum se vede din lada, si ca nu prea ai inchidere, si ca ai regina f buna...pt o acoperire asa slaba, de 4, sau chiar 3 rame.
Daca ai toate ramele cu puiet asa..asteapta sa iasa sau risca cu o rama in plus, uita-te la vreme, si nu tine regina in loc.
Trantori, da, rama nu e chiar frumoasa de ouat, acolo e loc, mai ales ca nu ai coronite, deci ai avut spatiu liber in zona celulelor de trantor. si regina a dat peste...
cand ies astea 4 rame, daca sunt toate cu puiet, mai dai acolo cu 2 de inchidere si una de ouat..si gata! :D Sau pe parcurs ce ies, din aproape in aproape. Eu asa as face.
sau muta o rama cu puiet intr-alt stup cu acoperire mai mare, si inlocuieste-o cu una buna de ouat, dar frumoasa, neagra.
armai fi in neregula faptul ca nu ai mancare..ce te faci cand iese tot puietul ala???.. adica ce se fac ele...
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde bostina constantin » 15 Apr 2013, 15:56

Multumesc 7 Rame :)
Am vazut ce ai in gradina si mi-a placut, felicitari :D
Hrana avem si la rezerva, dar ne trebuie si rame cladite si bagam sirop, sa punem ceriferele la treaba ca am bagat foite. Sa vedem cum facem sa crestem matci , ca nuprea le avem pastea, dar ne luam si noi dupa altii, prindem curaj si facem pana iese bine ;)
bostina constantin

Mesajde Albinel » 15 Apr 2013, 21:46

bostina constantin scrie:Am mai pus o rama cu puiet de trantor capacit, pe pagina incepatorului, pun una si aici, sunt din aceiasi familie care a blocat cuibul si incepuse constructia cupelor pt botci.
Adica am cu ce dar n-am in ce nu cred ca sunt in stare sa fac inmultire prin tranzvarzare de larve de o zi, si atunci voi face inmultire la nivelul meu.
E ceva in neregula cu aceasta familie, dupa amplasamentul puietului de trantor, sau acolo au fost celulele

salutarile mele ..colegilor toti..!!
dupe cum vaz mai Costica ..asta-i o rama din fameleonul ala de familie ,ce tu l-ai strans in "chinga" si ai procedat la timp asa cum trebuia.. ;) :)
in timpul ala .."jmecherii" isi adunau puietul racit scos de albine..pe motiv de a nu umbla in stupi pana la infloritul pomilor fructieri...
BUCURA-TE ca ai cu ce.. ;)
si atunci cand pregatesti cuibul de iernat ..ia aminte ..baga-i faguri buni de ouat ..pentru ca intre primavara si iarna ,nu o mai poti face un timp.
Frumos .. ;)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Albinel » 15 Apr 2013, 21:50

7Rame...

iti apreciez gandirea si postarile foarte mult ..!! te salut si iti doresc belsug in anul asta si in anii ce vor urma.. :)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde bostina constantin » 15 Apr 2013, 22:04

Pai eu ce sa va zic ma :lol:
Va salut si va stimez, am facut aproape ce am invatat de la voi si acum ma dau si eu mare, e bine e rau asta sunt eu, modelat de voi :)
Sa aud numai de bine de voi si de cei dragi voua :D
bostina constantin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR