Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde horia_ch » 12 Apr 2013, 12:24

alt stupar scrie:Acum, retroactiv, nu eram mai castigati cu o iarna crancena pana-n 10-15 martie urmata de o desprimovarare normala ?

Oare câţi de pe forum am face faţă unei ierni crunte şi să mai avem albine în viaţă, pe care să le desprimăvărăm normal? Prin iarnă cruntă înţeleg lipsă totală de zbor între între 1 noiembrie şi 20 martie, cu temperaturi adevărate de iarnă, nu ca asta ce-a trecut (minime nocturne o lună de zile sub -25°C şi maxime diurne care să nu depăşească -10°C, în rest mercurul termometrului să nu sară de 0°C, deloc).
Las' că-i bine aşa cum e! Să mulţumim Domnului pentru ceea ce primim, fie că ni se pare că e bine ori mai puţin!
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde ignatov andrei » 14 Apr 2013, 23:16

Trantore, nu te necaji asa de tare, multi mai si mint! Situatia este critica, dar nu disperata! Parinte Gabriel, ai ceva firimituri in barba si crezi ca numai pe tine nu te-a facut albina stupar?!?
ignatov andrei

Mesajde Trantorul@ » 16 Apr 2013, 00:37

ignatov andrei scrie:Trantore, nu te necaji asa de tare, multi mai si mint! Situatia este critica, dar nu disperata! Parinte Gabriel, ai ceva firimituri in barba si crezi ca numai pe tine nu te-a facut albina stupar?!?

Nu ai cum sa nu te necajesti mai ales cand iti pasa , este mai mult decat critica mai ales ca la mine la 8 martie aratau extraordinar familiile per ansamblu si aveam cu ce lucra , aveam intre 2 si 5 rame cu puiet in ele in cele bune 70 - 80 % pe suprafata ramei si a urmat ce a urmat, ponta sa dus in cap de 3 ori in decurs de 1 luna , ii 15 aprilie si eu am in fam. iernate pe 7 rame cate 2 - 3 rame de puiet pe 50 - 60 % din care maxim jumatate de rama cu capacit si ceva larve de tot, restul oua si bineinteles ca cresc puiet din nou cu albina care a trecut de stadiul de doica parca am iesit din a 2 iarna , fam. iernate pe 5 - 6 rame is vai mama lor cele iarnate pe 4 sunt pe cale de disparitie , nectar nu intra aproape deloc , inca nori, ploi, vant foarte rece , ieri adunam cu pumnu albine tinere cu polen pe picioare amortite de pe jos , azi la fel plus ca o gramada amortesc departe prin flori , cu siguranta anul asta o sa curga nectarul din salcami dar doar pentru putini.
Nu ma incanta sa am stupi in iunie ca la mine ii pauza cules si sa tot bag mancare la greu in ei an de an si sa scot miere 1 data la cativa ani .
Si vine x , y pe care ii mai ajuta vremea si ei sunt foarte mari apicultori.
Probabil o sa mai las cativa asa de hobby, o sa fac la toamna niste colonii de cate 2 corpuri dadant intregi sa vad cum o sa iasa alea din iarna.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde aliuta2000 » 16 Apr 2013, 09:11

situatie e cam la fel peste tot ... priveste un pic partea buna , pentru ca o sa fie si salcamul un pic intarziat din cauza vremii .
sa speram ca vremea se va mentine in limite de temp rezonabile , pentru ca daca vine valul de caldura brusc cum a venit si anul trecut si o sa avem la sfarsit de aprilie 1 saptamana de 30 grade si una in mai la fel si apoi iar frig ... salcamul va fi poveste la fel ca anul trecut ....
A.D.
aliuta2000

Mesajde octav88 » 16 Apr 2013, 11:29

Din prognoza foarte indepartata pentru bucuresti reiese ca va fi cer mai mult noros la salcam, totul este sa nu ploua... Vom trai si vom vedea. Cum arata familiile acum in momentul acesta este si rezultatul incapatanarii unor apicultori de a lasa albina sa se descurce. Este adevarat ca in unele locuri nu a inflorit prunul la noi in imprejurimi de bucuresti se scutura deja... Nu ma dau mare apicultor cum acuza un bun coleg mai sus, dar cate rame de pastura ati avut lasate in stup peste iarna intreb si eu asa ca fapt divers? Cand a inceput culesul de polen la viorele eu inca mai aveam celule cu polen de anul trecut.
octav88

Mesajde ignatov andrei » 16 Apr 2013, 11:56

Trantore, n-am dat eu in tine, dar acum... pun mana pe par! Toata lumea vrea trantori pentru imperechere, iar "trantorul" nostru isi ia zborul?!?!? Fiecare are problemele lui, dar, parca, totusi.... Curaj si fruntea sus! Vine acusica si vremea cand o sa curga mierea pe urdinis! Daca ai vedea ce familii am eu, cu ceata 100% din 15 martie pana ieri (15 aprilie)... Cine cunoaste zona de langa Pascani, adica Helesteni si Volitiresti, stie ce spun! Acolo e patria ceturilor! Si tot nu ma dau batut, pentru ca simt eu ca vine culesul cel mare, iar albinele vor cara ca Fat Frumos... una cat 300 de la ceilalti!

Mai Octave88, tu stii ca la mine nu au cules NIMIC pana acum pentru ca nu au de unde?!? Si nu sunt singurul!
ignatov andrei

Mesajde jenica67 » 16 Apr 2013, 12:17

Nici in vest dezvoltarea nu este prea buna chiar daca a fost mai cald, datorita alternarii frig-cald, matcile au interupt ponta si este un gol. Eu la controlul de vineri, am constat ca am 4 rame de puiet in stupi si 2 in roiuri si mai am de anul trecut cel putin 2 rame de miere 60% pline. Si am vazut azi la Marin, care este mai la sud, in Serbia si el avea la fel. Eu cred ca la noi si salcamul o sa aiba o saptamana intarziere. Dar prognoza e cam sumbra, da vreme ploioasa din 28 aprilie, pana la jumatea lui mai, ccea ce este grav. Mai incolo nu da prognoza, deci nu stim nici atat.
http://www.accuweather.com/ro/ro/resita ... r=5/1/2013
jenica67

Mesajde 7Rame » 16 Apr 2013, 12:24

jenica67 scrie:Nici in vest dezvoltarea nu este prea buna chiar daca a fost mai cald, datorita alternarii frig-cald, matcile au interupt ponta si este un gol. Eu la controlul de vineri, am constat ca am 4 rame de puiet in stupi si 2 in roiuri si mai am de anul trecut cel putin 2 rame de miere 60% pline. Si am vazut azi la Marin, care este mai la sud, in Serbia si el avea la fel. Eu cred ca la noi si salcamul o sa aiba o saptamana intarziere. Dar prognoza e cam sumbra, da vreme ploioasa din 28 aprilie, pana la jumatea lui mai, ccea ce este grav. Mai incolo nu da prognoza, deci nu stim nici atat.
http://www.accuweather.com/ro/ro/resita ... r=5/1/2013

Intarziere are sigur. vom vedea cat de mult. problema este ca, la un moment dat, tot o sa se suprapuna ceva, 2 cu 3, sau 2 scurt. pt ca, vrem nu vrem noi...tot va veni caldura peste noi. Nu va fi in orice caz ca in basme...termini 1, (mai si tragi) si apoi mergi la 2 , si apoi la 3 (cine face), si nu suprapui nici macar o zi :D
despre familii, astea sunt, mai slabi, mai buni, asta este situatia. oricum noi avem tendinta sa dramatizam, pt ca de fiecare data, chiar si in anii buni, ne dorim cat mai mult, am vrea numai elite. nu se poate, sa fim realisti, nu idealisti
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde alin75 » 16 Apr 2013, 12:44

Si eu am o familie, la care de 2 saptamani nu ponteaza matca, iar puiet lipsa. Este adevarat ca este baba (am spus pe topicul deschis povestea), dar tot citind, incep sa cred ca totul este de la alternanta vremii. Initial ii pusesem gand rau in wek viitor, dar parca imi vine sa-i mai dau o sansa.
Am doua variante:
1. daca bag o rama cu puiet capacit in wek - slabesc pe altu tocmai acum, dar poate o redresez si apoi cand apar botcile, schimb matca batrana, si dau iar o rama din roiul format la familia donatoare;
2. daca unesc cu un roi slab in wek, il intaresc si pot spera cules la salcam, iar apoi il sparg si formez 2 roiuri.
Cum mi-ati recomanda?

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde ignatov andrei » 16 Apr 2013, 13:08

alin75 scrie:Si eu am o familie, la care de 2 saptamani nu ponteaza matca, iar puiet lipsa. Este adevarat ca este baba (am spus pe topicul deschis povestea), dar tot citind, incep sa cred ca totul este de la alternanta vremii. Initial ii pusesem gand rau in wek viitor, dar parca imi vine sa-i mai dau o sansa.
Am doua variante:
1. daca bag o rama cu puiet capacit in wek - slabesc pe altu tocmai acum, dar poate o redresez si apoi cand apar botcile, schimb matca batrana, si dau iar o rama din roiul format la familia donatoare;
2. daca unesc cu un roi slab in wek, il intaresc si pot spera cules la salcam, iar apoi il sparg si formez 2 roiuri.
Cum mi-ati recomanda?

Numai bine,
Alin

Capul pe trunchi (la matca), folosesti albina ajutand pe altul (facandu-l puternic), la salcam tragi mierea, din familia puternica faci un roi bun, achizitionezi o matca "strong", ajuti roiul cu puiet capacit, iar la culesul din iulie iti da si miere. In apicultura, avand in vedere ca sezonul este. ...cum este, orice taraganare inseamna pierdere! Bafta!
ignatov andrei

Mesajde 7Rame » 16 Apr 2013, 14:05

[quote="alin75"]Si eu am o familie, la care de 2 saptamani nu ponteaza matca, iar puiet lipsa. Este adevarat ca este baba (am spus pe topicul deschis povestea), dar tot citind, incep sa cred ca totul este de la alternanta vremii. Initial ii pusesem gand rau in wek viitor, dar parca imi vine sa-i mai dau o sansa.
Am doua variante:
Cum mi-ati recomanda?

varianta 2.
in orice caz, e imposibil sa nu ai nici macar cateva celule acolo, ouate, cat de slaba ar fi familia, deci gandesc ca e o problema cu regina. se mai intampla, rar de tot sa intri cu regina neimperecheata in iarna, schimbata tarziu de tot, toamna. poate te afli intr-o asemena situatie. cum arata regina, e hranita bine, mai mare asa, sau e micuta, sprintena, si slaba? :D
pt ca daca e neimperecheata, foloseste albina sa ajuti alta uniate slaba de poupulatie, iar regina cu o ceasca de albine...spera ca se va imperechea, cat mai repede, intr-un nucleu.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde pin » 16 Apr 2013, 17:03

octav88 scrie:Este adevarat ca in unele locuri nu a inflorit prunul la noi in imprejurimi de bucuresti se scutura deja...

La mine s-a scuturat doar caisul. Prunul mai are pana infloreste. Poate il confunzi cu corcodusul.
pin

Mesajde octav88 » 16 Apr 2013, 17:45

Eu deobicei stiu ce am in curte.... de unde stiti ce soi am eu?
octav88

Mesajde FlorinBee » 16 Apr 2013, 18:06

La dvs in curte nu e acelasi lucru cu "imprejurimile din bucuresti". In bucuresti prunul nici nu a inflorit, doar corcodusul se scutura..
Daca lupti poti sa pierzi, daca nu lupti ai pierdut deja.
FlorinBee

Mesajde iulians » 16 Apr 2013, 19:01

Si in Sud suntem in intarziere si totusi in cateva zile incepe rapita de la temperaturi de cateva grade la inceputul lui aprilie mergem spre sfarsitul luni la temperaturi de 27-28 de grade. Numai experiente:vara trecuta calduri tropicale, toamna uscata si saraca, iarna blanda si primavara capricioasa rau.
iulians

Mesajde Trantorul@ » 16 Apr 2013, 23:11

octav88 scrie:Cum arata familiile acum in momentul acesta este si rezultatul incapatanarii unor apicultori de a lasa albina sa se descurce. Este adevarat ca in unele locuri nu a inflorit prunul la noi in imprejurimi de bucuresti se scutura deja... Nu ma dau mare apicultor cum acuza un bun coleg mai sus, dar cate rame de pastura ati avut lasate in stup peste iarna intreb si eu asa ca fapt divers? Cand a inceput culesul de polen la viorele eu inca mai aveam celule cu polen de anul trecut.

Citeste mai atent ce am mai scris io paici si prin alte topicuri si pe urma mai da-ti cu parerea , si ca sa stii si tu si acum mai am pastura de anul trecut sub miere in familii , cind a inceput sa intre polen in stupi pe la sfarsit de februarie aveam pastura la greu in ei de anul trecut, si ca sa stii si tu ramele de inchidere umplute acum cu pastura si capacite cu miere sunt sfinte nu te atingi de ele nici decum, nu le scoti sa faci roi cu ele le lasi in familii in caz ca nu le golesc si le umplu cu puiet.
SI asa ca fapt divers pentru tine au fost familii in care am avut pastura la greu in toate cele 7 rame pe care au iernat.

"...viorele ..... celule cu polen" :lol: :lol: eu aveam inca rame de pastura nu celule de polen .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR