Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Nea Costica din Buzau

Mesajde bostina constantin » 17 Apr 2013, 09:13

Va salut dragi colegi :)
M-am achitat cu berea, v-am asteptat aseara cu bere rece, daca am vazut ca nu veniti am beut-o eu, si a fost buna :roll: :lol:

In timp ce savuram berea, am demontat placa de zbor de la orizontalul ,,furios'' dar harnic, am montat colectorul de polen, dupa ce am blocat placa activa la partea de sus, si deseara o pun in pozitia activa.
Intai am blocat urdinisul cu burete, ca altfel era bai, am indepartat partea decupata din placa de zbor, si in locul ei am fixat colectorul. Am tras cu un patent buretele prin colector, si m-am retras iute, cu toate acestea una tot m-a alegat.
Cum vedeti in poze au iesit o gramada afara, cu toate ca era seara si batea un vant rece.

A fost sotia la apicola, si a luat o cutie cu foite , adica 5 kg , si in schimb a dat 5kg ceara plus 50 lei, vi se pare echitabil ;) cica 25% impuritati, in ceara predata.
Fişiere ataşate
DSC03109 (Medium).JPG
fara placa
DSC03111 (Medium).JPG
cu colector
DSC03112 (Medium).JPG
cercetasi
bostina constantin

Mesajde TmZ » 17 Apr 2013, 09:32

nu recomand nimanui apicola,au niste preturi cu aproape 100% adaos comercial,anul trecut am luat cateva kg de faguri 52 ron/kg,anul acesta am fost la targ si m-am alimentat,am iesit foarte bine 30 ron/kg foite ceara,la anu sper sa ne intalnim la targul apicol din Bz,numai bine si zile cu soare!!!
Trebuie sa incerci necontenit sa urci foarte sus daca vrei sa vezi foarte departe...
TmZ

Mesajde bostina constantin » 18 Apr 2013, 08:52

Aseara am verificat si restul de 5 colonii, sunt multumit, un roi foarte slab dar luptator, am grija de el foarte mult, e si material didactic.
La doua am bagat foita, trebuia la trei, dar n-am avut lipite, si am bagat rama cu putina miere dupa ce am descapacit-o. Miere foarte multa nu mai zic de pastura [unele aveau si miere proaspata]. Nu am folosit fum, batea vantul dar erau linistite.

Insa bucuria mare a fost cand am verificat [nu m-am putut abtine] ramele puse la cladit. Nici nu trebuia sa intru in cuib, se vedea prin folie ca e bine, dar iata ce am gasit;
Fişiere ataşate
DSC03114 (Medium).JPG
colonia pe 12 rame
DSC03115 (Medium).JPG
antipenultima
DSC03116 (Medium).JPG
cu ea am spart cuibul
bostina constantin

Mesajde TmZ » 18 Apr 2013, 09:01

deja se sparge cuibu????
Trebuie sa incerci necontenit sa urci foarte sus daca vrei sa vezi foarte departe...
TmZ

Mesajde bostina constantin » 18 Apr 2013, 09:12

Ce avem aici :D
O colonie de 10 rame, si una dintre rame bagate la cladit, cealalta nu am mai scos-o, nu era cazul se poate deduce.
A treia e o rama cu puiet de la coloniile verificate.
Tot aseara am activat colectorul de polen, vedem deseara ce si cum ;)

ps ramele au fost bagate la cladit duminica 14 aprilie si fotografiate miercuri 17 aprilie.
Fişiere ataşate
DSC03117 (Medium).JPG
colonia vazuta prin folie
DSC03119 (Medium).JPG
rama aproape cladita
DSC03120 (Medium).JPG
rama puiet
bostina constantin

Mesajde bostina constantin » 18 Apr 2013, 10:51

TmZ scrie:deja se sparge cuibu????

Eu nu recomand nimanui acest lucru, mi s-a parut ca a venit momentul am facut-o si se pare ca nu am gresit, deci am deja 5 rame cladite anul asta, si am mai pus 2 aseara .
Am foame mare de rame cladite.Doresc sa-i divizez dupa salcam.
ps la targ a fost fiul meu, a cumparat 100 rame [50 1/1, 50 1/2], la 1leu bucata, eu nu am participat ca stiam ce vad, si cum bate vantul prin buzunare, mai rau imi faceam :P
Numa bine :)
bostina constantin

Mesajde TmZ » 18 Apr 2013, 10:59

bostina constantin scrie:
TmZ scrie:deja se sparge cuibu????

Eu nu recomand nimanui acest lucru, mi s-a parut ca a venit momentul am facut-o si se pare ca nu am gresit, deci am deja 5 rame cladite anul asta, si am mai pus 2 aseara .
Am foame mare de rame cladite.Doresc sa-i divizez dupa salcam.
ps la targ a fost fiul meu, a cumparat 100 rame [50 1/1, 50 1/2], la 1leu bucata, eu nu am participat ca stiam ce vad, si cum bate vantul prin buzunare, mai rau imi faceam :P
Numa bine :)

5 rame pe familie cladite anul asta????
TmZ

Mesajde bostina constantin » 18 Apr 2013, 11:43

TmZ scrie:5 rame pe familie cladite anul asta????

Nu, 5 rame cladite de 3 familii, interesant este ca doua dintre familii au cladit cate doua rame concomitent ;)
bostina constantin

Mesajde TmZ » 18 Apr 2013, 11:48

foarte bine,sambata o sa bag si eu sa vad ce fac ale mele albinute
TmZ

Mesajde mirel » 18 Apr 2013, 12:58

ne a costica , poti sa lucrezi cu aia puetrnici de ti cladesc,scoti una care au cladit o , bagi alta la cladit, si tot asa....ajuti cu papica ;)
da bagi cate una
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde bostina constantin » 18 Apr 2013, 13:14

mirel scrie:ne a costica , poti sa lucrezi cu aia puetrnici de ti cladesc,scoti una care au cladit o , bagi alta la cladit, si tot asa....ajuti cu papica ;)
da bagi cate una

Salut Mirel :)
Asta doream sa te intreb, dar nu te-am vazut pe aici :D
Si inca doua lucruri;
- in cazul coloniilor pozate, si mai am cativa ca ei, daca ecluzioneaza tot puietul capacit, si nu mai are loc, pun catul [i-am zis lui Adi lipoveanu ca pun catul la pomi fructiferi, dar nu m-a crezut :lol: ] ?
- am un roi mic dar vioi cum pot sa-l ajut, a carat si el polen [i-a furat un nemernic matca toamna tarziu, n-am stiut, si-a tras matca, s-a imperecheat si asta e].
bostina constantin

Mesajde mirel » 18 Apr 2013, 13:47

nene, de obicei, nu prea e bine sa ajuti stupii slabi in perioada asta, dupa salcam e alceva , daca l ajuti nu face treabba la salcam si l mai slabesti si pe cel puternic.....trage pe cei puternici cu stimulare, iei din ei si ajuti pe cei medii sa i faci si pe ei puternici si dupa te mai uiti si pe la ce i slabi...
totusi poti face daca tii neaparat o rocada de rame, intre o rama cu oua si larve tinere din cel slab si din cel puternic o rama cu puiet capacit copt,si asa ii dai un sut in c*r aluia mic, dar avand in vedere ca matcuta aia e de salvare....nu stiu daca are rost mai bine lasa l sa si faca de cap pana dupa salcam si cand vei avea o botca frumoasa ii strangi de gat regina,cu cele de salvare pierzi timpul...nu faci performanta :P
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde bostina constantin » 18 Apr 2013, 21:49

Am zis ca am activat aseara colectorul de polen, si am sa va spun cat polen am sa am in punga ;)
E pentru prima data cand am bucuria de a vedea polen colectat in ograda mea, mult, putin e o realizare.
Vreau sa va asigur ca daca colonia asta, la controlul car-l voi face in zilele urmatoare, e afectata, am sa ii dau posibilitatea
sa-si revina.
Fişiere ataşate
DSC03132 (Medium).JPG
DSC03134 (Medium).JPG
DSC03135 (Medium).JPG
bostina constantin

Mesajde bostina constantin » 19 Apr 2013, 08:47

Avand mintea hodinita :lol: iata ce mi-a trecut prin cap [nu glontul ca lui Strul :shock: ], si apoi am pus in aplicatie :D
Fişiere ataşate
DSC03128 (Medium).JPG
hranitor cu rama capcana varroa
DSC03130 (Medium).JPG
mai multe
bostina constantin

Mesajde Gabysgg » 19 Apr 2013, 11:11

Sa traiesti Nea Costica o idee foarte buna poti chiar pune si un fagure sub hranitor si ai obtinut si o rama hranitor ,numai ca ar trebui sa aveti grija si eventual sa intariti putin urechile hranitorului fiinda sunt in general cam subrede si sa-r putea sa nu reziste la greutatea ramei ;)
Gabysgg

Mesajde jenica67 » 19 Apr 2013, 12:07

In lateral intre rama si hranitor, mai este spatiu, poti baga un coltar de 2 mm, care sa il prinzi de leaturile laterale. Eventual mai scurtezi rama cu 2 mm, ca sa nu detranjeze la hranitor.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?