Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde alt stupar » 18 Apr 2013, 23:24

ipoteza de lucru:
unei familii vizate ca "donator de gene" in octombrie-noiembrie, spre finalul pontei, i se ia matca. Se lasa doar rama cu oua, atatea cate sunt si se hraneste.
Cu putina sansa, aceasta familie va creste niste botci din care se va alege o matca cu mari sanse sa ramana nefecundata.
In primavara, aceasta matca va depune din start doar puiet de trantori. Frumos, ordonat, albinele din familie culeg polen, nimic din semnele exterioare nu tradeaza ca inauntru sunt probleme grave.
Avem asadar la dispozitie trantori pentu fecundare matci timpurii, cu infogena dorita.
Sunt sau nu sunt viabili pentru reproductie :?: :?: :?:

ps: cele de mai sus sunt cat se poate de reale, tarite in propia stupina acum cateva zile ( cu o exceptie...minus familie soi recordist :lol: )
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Mircea_63 » 18 Apr 2013, 23:58

Experienta si meseria isi spune cuvantul. Asta e de pus in sus!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde salcam » 19 Apr 2013, 00:56

alt stupar scrie:ipoteza de lucru:
unei familii vizate ca "donator de gene" in octombrie-noiembrie, spre finalul pontei, i se ia matca. Se lasa doar rama cu oua, atatea cate sunt si se hraneste.
Cu putina sansa, aceasta familie va creste niste botci din care se va alege o matca cu mari sanse sa ramana nefecundata.
In primavara, aceasta matca va depune din start doar puiet de trantori. Frumos, ordonat, albinele din familie culeg polen, nimic din semnele exterioare nu tradeaza ca inauntru sunt probleme grave.
Avem asadar la dispozitie trantori pentu fecundare matci timpurii, cu infogena dorita.
Sunt sau nu sunt viabili pentru reproductie :?: :?: :?:

ps: cele de mai sus sunt cat se poate de reale, tarite in propia stupina acum cateva zile ( cu o exceptie...minus familie soi recordist :lol: )

"cand suntem la un sprit in familie si se incinge atmosfera cei doi cumnati ai mei(ei sunt frati),incep sa se "acuze" reciproc : unul ca la facut tasu de prea tanar si ca spermatozoizii nu ar fi fost maturi, iar celalalt ca la facut prea la batranete si spermatozoizii ar fi fost ramoliti...

cert este ca amandoi cresc copii"

putem noi sti exact cine incalzeste matca?
in Romania si nu numai, se face "selectie" doar pe linie materna

matcile incalzite artificial au familii sensibile ,sunt ca copii de la oras
copii crescuti la" casa de copii" au o fizionomie aparte pentru ca le-a lipsit mama, tare cred personal ca e la fel si cu trantorii obtinuti de la o matca vitrega. darrrrrrrrrrrr sunt si copii extraordinari care reusesc uneori in viata chiar daca au fost orfani

ramane de vazut
IERTATI
salcam

Mesajde horia_ch » 20 Apr 2013, 06:47

alt stupar scrie:Sunt sau nu sunt viabili pentru reproductie :?: :?: :?:

Sunt viabili chiar şi trântorii proveniţi din ouă depuse de albinele lucrătoare (familii bezmetice).
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde balasbebe » 20 Apr 2013, 07:50

O matca nefecundata nu este fecioara Maria. Ea nu va depune nici un fel de ou.
balasbebe

Mesajde alt stupar » 20 Apr 2013, 08:11

o... ba daaaa !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Gabysgg » 20 Apr 2013, 09:09

balasbebe scrie:O matca nefecundata nu este fecioara Maria. Ea nu va depune nici un fel de ou.

Si inca frumos de tot ,asta senzatie ai cel putin pana incepe se capaceasca puietul
Gabysgg

Mesajde valentin » 20 Apr 2013, 21:26

ainceput cineva sa creasca regine ?eu peste 2zile incep trasvazarea
valentin

Mesajde kamy » 20 Apr 2013, 21:53

valentin scrie:ainceput cineva sa creasca regine ?eu peste 2zile incep trasvazarea

oltene io peste vo 10 zile iar cei de la cicszereda oleaca mai tarziu ca asta-i jografia!
kamy

Mesajde italianu » 20 Apr 2013, 21:58

Oohh bebe,dar ce lipsuri mari ai(teoretice)!:lol:
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde valentin » 20 Apr 2013, 22:19

sper sa nu se supere nimeni ca postez anuntu aici azi am fost chemat de un prieten sa-mi demostreze ca regina care sa scimbat in toamna tirziu la inceputu lui noiembrie sa inperecheat ca ainceput acum sa oua.cind m-am dus sa vad avea aproape o rama de puiet capacit,doar ca era de trintori, si trintori cu gramada .daca este cineva interesat so cumpere daca nu o donez .daca albina lucratoare poate sa oua atunci de ce n-ar putea oua regina
valentin

Mesajde murarudumitru » 20 Apr 2013, 22:49

valentin scrie:ainceput cineva sa creasca regine ?eu peste 2zile incep trasvazarea

Eu astazi am inceput, o sa va arat rama cite a luat in crestere, o sa revin .
murarudumitru

Mesajde cucubau » 21 Apr 2013, 08:41

Pentru transvazare , trebuie avuta in vedere dezvoltarea familiilor de albine pentru popularea micronucleelor , si implicit pentru formarea de roiuri. Cum spunea si Kamy , jografia-i responsabila bat-o vina .Io comform calendarului pe 29 prima pe 30 dubla , si apoi tot asa din saptamana in saptamana pana la toamna .
........
cucubau

Mesajde kamy » 21 Apr 2013, 10:14

transvazare poti sa faci si-n februarie,si aici nu povestim de populare si nuclee,dar o transvazare reusita daca povestim si oleaca de calitate o faci cu doicile crescute si eclozionate cu hrana din abundenta!
acuma nu vreu sa pun io limite,termene si conditii da parerea me fiecare-si face socotelile dupa vremea de la el din ocol dar,ca o regula generala, primavara mai bine mai tarziu decat mai devreme,iar toamna mai bine mai devreme decat mai tarziu!
kamy

Mesajde ignatov andrei » 21 Apr 2013, 10:32

Mai ales atunci cand vorbim de albine, caz in care "jografia" si "anotimpurili" sunt numite (scrise) cu totul altfel!
ignatov andrei

Mesajde kamy » 21 Apr 2013, 10:57

valentin scrie:sper sa nu se supere nimeni ca postez anuntu aici azi am fost chemat de un prieten sa-mi demostreze ca regina care sa scimbat in toamna tirziu la inceputu lui noiembrie sa inperecheat ca ainceput acum sa oua.cind m-am dus sa vad avea aproape o rama de puiet capacit,doar ca era de trintori, si trintori cu gramada .daca este cineva interesat so cumpere daca nu o donez .daca albina lucratoare poate sa oua atunci de ce n-ar putea oua regina

valentine,io am avut matca imperecheata in octomvrie care o fost valida,da asta prin 89 sau 90!
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR