Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: BUNKA

Mesajde kamy » 25 Apr 2013, 21:07

da nu ereau patrati ai?
kamy

Mesajde delorin I » 25 Apr 2013, 21:38

BUNKA scrie:si acum sa punem poze pentru binele obstesc...

Asteptam sa vedem si colectoarele..:)) !Oricum o lucratura grozava, lemn uscat, fara crapaturi...imbinari grozave, in capse..macar sa fie toate asa de aici incolo si sigur nu te vei plictisi in urmatorii 30 de ani:))!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde BUNKA » 25 Apr 2013, 21:40

Am uitat sa zic .. sunt Delonii lui Delorin :P
Corpurile sunt cubice...in spate se vad si Delonii mei facuti din lazile vechi.
Fişiere ataşate
rsz_dsc03715.jpg
asa arata cu rame cu lateralelede 32mm
rsz_rsz_dsc03712.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Apr 2013, 21:43

delorin I scrie:
BUNKA scrie:si acum sa punem poze pentru binele obstesc...

Asteptam sa vedem si colectoarele..:)) !Oricum o lucratura grozava, lemn uscat, fara crapaturi...imbinari grozave, in capse..macar sa fie toate asa de aici incolo si sigur nu te vei plictisi in urmatorii 30 de ani:))!

Un lucru esential pe care-l recomand tuturor carora le mai fac ladite e sa nu dea vopsea pe ele..uleiul de in e testat de mine de 8 ani incoace si pot sa spun ca este fantastic..apropo, o sa-ti trimit o bucatica din lemnul de la lazile mele vechi sa vezi cam cum arata dupa atata timp in care nu au fost menajate deloc lazile.
Am lucrat cu mare drag la ei :mrgreen:
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Apr 2013, 22:01

sper sa ne apropiem de natura cumva cu stuchii astia...macar din cateva puncte de vedere
Fişiere ataşate
rsz_dsc03718.jpg
inca una
rsz_dsc03717.jpg
din alt unghi
BUNKA

Mesajde redoo » 25 Apr 2013, 22:45

Capacul cu ce-l acoperi?
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde Badea Alin » 25 Apr 2013, 22:56

eu cred că-l lasă așa. Parafină? Sistemul canadian?
Bunka, ramele sunt construite super. Am mari așteptări de la familiile pe care o să le formez. Salutări și mulțumiri pt. cutii.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde BUNKA » 25 Apr 2013, 23:10

redoo scrie:Capacul cu ce-l acoperi?

Tratat cu ceva anti apa..ulei de in in mai multe straturi si apoi se poate face si o impregnare cu ceara daca vrem sa fim siguri de rezultat.
Tabla iese din discutie!
Ma bucur ca esti multumit Alin... :P
BUNKA

Mesajde redoo » 25 Apr 2013, 23:16

BUNKA scrie:
redoo scrie:Capacul cu ce-l acoperi?

Tratat cu ceva anti apa..ulei de in in mai multe straturi si apoi se poate face si o impregnare cu ceara daca vrem sa fim siguri de rezultat.
Tabla iese din discutie!

pt iarna mai pui deasupra ramelor ceva izolanta care sa absoarba si umezeala sau ramane direct capacul? am prins pe undeva o idee de-a ta legata de urdinis superior...
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde BUNKA » 25 Apr 2013, 23:18

Mai am o comanda interesanta la cineva..a vrut niste Layens pe 12 rame cu cat de 3/4 dar cu posibilitatea de a pune si o rama saiba putand folosi astfel si rame Dadant 1/1 8 la numar in cat...de fapt e un artificiu ca sa treci de pe Dadant pe Layens.
Si cateva poze..
Fişiere ataşate
rsz_1dsc03719.jpg
Layens..oricum ar fi, un stup mai bun decat Dadantul
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Apr 2013, 23:27

pt iarna mai pui deasupra ramelor ceva izolanta care sa absoarba si umezeala sau ramane direct capacul? am prins pe undeva o idee de-a ta legata de urdinis superior...

Merge pusa o placa de polistiren peste capacul de lemn..lemnul are 2 cm grosime deci ceva izolatie ar trebui mai ales daca sunt iernati afara, s-ar putea face un capac din extrudat care sa imbrace efectiv capacul asta, sa-l pui in cap, in felul asta pierderile ar fi minime pe sus.
La stilul asta de stup eu cred ca ar trebui sa nu mai umblam dupa propolizarea capacului toamna...nu am facut gauri de hranire dar unul din stupi e inca la mine si cred ca o sa-i fac si gaura la capac si dopul aferent.
Deci peste rame nu mai vine pus nimic altceva decat capacul care va fi propolizat, de urdinis superior iarna iese din calcul..am testat si nu e bun, vara e ok dar iarna nu!
La Delonii astia se poate crea o fanta de zbor si la capac prin simpla ridicare a capacului pe lateral 1 cm in timpul verii, se pot face gauri in corpuri de 2-2,5cm diametru dar astea sunt chestii optionale, eu o sa le fac la ai mei pt ca am tot observat comportamentul lor legat de ventilatie si zbor la mai multe urdinise si cred ca e ok asa...nu vad impedimente in timpul verii ci dimpotriva!
O sa pun o fotografie si cu fundul ca asta nu apare pe nicaieri.
A...inca o chestie, spatiul intre spetezele ramelor si lemnul capacului e undeva pe la maxim 15mm...se poate face o treaba primavara...pasta proteica daca e sa o folosim se poate unge cu spaclul pe capac, oricum ar fi albinele o vor consuma din simplul fapt ca trebuie sa faca curatenie :idea: ..asta le fac eu acum si pot sa zic ca o consuma desi polen proaspat intra zilnic in ei...deci nu la punga :idea:
Ultima oară modificat de BUNKA pe 26 Apr 2013, 00:24, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde ignatov andrei » 25 Apr 2013, 23:46

Mai omule, daca tu crezi ca e bine ce faci... atunci... du treaba la capat! Marti, 23 aprilie, am fost la o firma de confectionat faguri, cu ceara mea si am asteptat sa termine niste faguri de "dimensiuni diferite"! Nu pot sa-ti reproduc ce era la gura celui care produce faguri...!
ignatov andrei

Mesajde BUNKA » 25 Apr 2013, 23:53

poze Layens
Fişiere ataşate
rsz_dsc03721.jpg
au doua urdinise, in pat cald si rece dupa necesitati.
rsz_1dsc03722.jpg
capacul imbraca lada si are sub tabla scandura de 12mm grosime
rsz_1dsc03720.jpg
asta-i
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Apr 2013, 23:54

ignatov andrei scrie:Mai omule, daca tu crezi ca e bine ce faci... atunci... du treaba la capat! Marti, 23 aprilie, am fost la o firma de confectionat faguri, cu ceara mea si am asteptat sa termine niste faguri de "dimensiuni diferite"! Nu pot sa-ti reproduc ce era la gura celui care produce faguri...!

Te cred pe cuvant dar eu nu mai am treaba cu ei de azi inainte!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Apr 2013, 23:59

tot Layens
Fişiere ataşate
rsz_dsc03725.jpg
pe corp am pus niste manere metalice de la vechile mele lazi
rsz_dsc03724.jpg
se pot folosi rame 3/4 in cat sau 1/1 Dadant
rsz_dsc03723.jpg
rama saiba care se poate folosi si ca podisor cu mici modificari, adica niste stinghii batute pe interior si clasicele scandurele peste care se poate pune orice de la ziar, carton, polistiren, tzoale sau..nimic.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Apr 2013, 00:09

Cam atat pt moment...o sa fac si fotografii la fundurile Delonilor si la colectoarele de polen si la capacul cu gaura de hranire pt o imagine mai completa.
Inca un lucru...la Deloni am facut la cateva corpuri niste frezari in asa fel incat sa se poata introduce o diafragma de 1 cm grosime din lemn ...nucleiasi pe 4 rame pt imperechere matci.
O sa fac poze si la acele frezari si la rame mai de aproape.
Oricum intrati si pe pagina lui Delorin ca noi vom colabora de aici incolo...testele pe tipul asta de stup se vor derula in mai multe zone din tara la mai multi colegi.
Ca si curiozitate la unul din stupii mei am observat 14 paraziti varoa picati in decurs de o saptamana din care cu ochiul liber am observat cel putin 5 care aveau chitina turtita..asta ma face sa cred ca albinele unele din ele au instinctiv comportamentul de perceptie si lupta cu parazitii.
Imi iau ori o lupa puternica ori chiar un microscop pt ca vreau sa le observ si picioarele...trecem la cercetare si selectie pe criterii de genul asta rezistenta la boli, adaptare la paraziti ...
Fişiere ataşate
rsz_dsc03726.jpg
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?