Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: BUNKA

Mesajde BUNKA » 28 Apr 2013, 11:21

balu scrie:albina mai mica , matca mai mica, un fost apicultor mai in virsta, zicea - estea sunt matci? , ale lu tata erau ca gargaunii :D ...

Cat de in varsta era apicultorul ala?
Fac pariu ca nu avea mai mult de 100 de ani de cand s-au introdus foitele cu celule marite..nu mai retin exact anul oricum undeva intre 100 sau mai mult de 100 de ani, tot ce au invatzat oamenii astia au invatzat dupa ce se credea la vremea respectiva ca e bun..ori acum vedem efectele.
Un lucru de care nu stim nimic inca este cat de mici sau de mari vor fi matcile provenite din colonii cu albine reduse la dimensiunea naturala..ce stim sigur e ca prolificitatea matcilor nu tine de dimensiune, s-au facut studii in sensul asta.
Concluzia e ca asa cum vor fi, cu sigurantza vor fi foarte bune..mai bine decat natura nu poate nimeni stabili care e dimensiunea perfecta, oricum cand profesorul belgian Baudoux a experimentat celula marita el a dus-o la extrem pana la un punct la care albinele nu mai erau capabile sa construiasca fagurii, si fagurii au ramas la dimensiunea maxima la care poate albina sa faca fagurii...la vremea aceea Varoa nu era, sau poate era dar albinele il tineau sub control..cand s-a modificat dimensiunea celulei imediat dupa au aparut problemele cu varoa, acesta gasind terenul propice unei dezvoltari explozive..de aici au decurs o serie intreaga de greseli, vezi tratamentele cu substante acaricide care de fapt sunt niste insecticide care au efect asupra longevitatii si prolificitatii matcilor si longevitatii albinelor..si multe alte greseli.
DECI ATENTIE..folosim niste insecticide ca sa omoram niste insecte mici care stau pe spatele si intre tergitele altor insecte mai mari, totul se face din dozaj, trebuie ca doza sa fie suficient de mare cat sa ucida insecta mica dar nu atat de mare incat sa ucida insecta mare ... DAR, CINE STIE SA NE SPUNA CARE SUNT EFECTELE FOLOSIRII AMITRAZULUI SI NU NUMAI ASUPRA IMUNITATII ALBINELOR, ASUPRA PROLIFICITATII SI LONGEVITATII MATCILOR???
SUBSTANTELE ASTEA SUNT PREZENTE IN FOITELE PE CARE LE CUMPARAM MEREU...SI ASTA NU E SINGURA PROBLEMA, SUNT MULTE ALTELE CARE SE SUPRAPUN !!
Albinele nu au uitat ce e scris in codul lor genetic aceea de a face fagurii la dimensiunea normala si daca le lasati sa faca asta o vor face, in prima faza o dimensiune intermediara pt ca albina acum este cam la 150% din normal si ea foloseste piciorusele din fatza ca pe un compas pt a costrui fagurii atunci cand se inlantuie una de alta ...ati observat cum se tin, cu gherutele din fatza se tin de picioarele din spate ale altor doua albine, iar de picioarele din spate ale ei se agata alte doua albine...asa stabilesc ele dimensiunea care trebuie sa o aiba fagurele...ele fiind mult mai mari acum nu vor putea face din prima fagurele la dimensiunea naturala insa regresia dimensiunii celulei se va vedea de la primul fagure construit...la mine primul fagure a fost construit de la 5,4 la 5,15mm.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 28 Apr 2013, 11:42

delorin I scrie:Salut! M-am trezit in zori cu o intrebare...ok...celula naturala, trecere treptata la o albina mai mica! Ce facem in acest caz cu placa activa a colectorului de polen? Dar cu cea a gratiei Hanemman? (Logic ar fi ca si matca sa ajunga la un proces de micsorare) De cat va fi? Tot tu parca ai pus pe undeva ca dimensiunile unei gratii de acum 100 de ani erau mult mai mici!

Intrebarea ti-ai pus-o bine...am scris despre asta la Warre, nu stim inca ce dimensiune trebuie sa aiba gaurile placii pt o albina cu 33% mai mica decat este acum, eu inca nu am vazut o astfel de albina si..ma ro se pot face calcule pe baza a ce se foloseste acum, 5,4mm/celula in timp ce gaurile placii sunt de 4,8-4,9mm
Teoretic putem merge pe regula de 3 simpla care ne-ar duce spre o dimensiune de 4,4mm la gaura placii...sa ajungem noi sa avem albine mici ca dupa aia placile se pot schimba.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 28 Apr 2013, 11:53

kamy scrie:fratilor,bunka face munca de cercetare,si nu pe banii vostri!asa ca lasati omu in pace e dreptul lui sa faca ce vrea,daca nimeni n-ar fi incercat nimic si astazi am fi ,,taiat,, stupii cu sulf de ziua crucii ca sa le loam merea!omu e deschis spune tot,accepta critica constructiva ce mai vreti de-i bazaiti de multe ori ca o viespe in fata ochilor,io as zice sa-l respectati fiindca ati putea beneficia pan la urma intr-un fel sau altul de studiile lui(asa da sau asa nu)fara sa va coste vun ban, doar cu investitie de oleaca de bun simt,si eventual putin respect!
in rest tate cele bune!

Multzam de sustinere Kamy.
Bine ar fi ca sa fie mai multi colegi receptivi la treburile astea si care sa faca niste probe pe cateva colonii, suntem cativa dar nu ar strica sa fim mai multi..
Nu stiu cum s-a intamplat sa apara paduchii cu chitinele turtite dar ma bucur ca au aparut si desi nu stiu cauza ma bucur ca am vazut asta...de fapt asta e Grooming behavior.
Imi pare rau ca nu am o lupa puternica sau un microscop sa-i vad mai bine dar o sa-mi cumpar o lupa puternica in perioada urmatoare..oricum nu mai pica nici un paduche acum pe tavitza fara sa fie pus la plic si scris pe el de unde provine si la ce data a fost recoltat de pe tavita.
Stiu ca e greu ce incerc sa fac si ca altii au pierdut mii de colonii insa se poate si fara sa pierzi..cu multa atentie se poate atinge telul de a avea albine adaptate la paraziti fara a avea pierderi.
BUNKA

Mesajde Beekeeping » 28 Apr 2013, 13:43

kamy scrie:fratilor,bunka face munca de cercetare,si nu pe banii vostri!asa ca lasati omu in pace ................

kamy, daca mesajul tau imi era adresat, am precizat din start ca nu sunt pe topicul lui BUNKA pentru a crea polemica.
Beekeeping

Mesajde kamy » 28 Apr 2013, 13:55

nu era adresat nimanui si totusi tuturor!!
kamy

Mesajde BUNKA » 28 Apr 2013, 23:40

Kamy, ia-i mai usor ca se sperie si fug..am nevoie de parerile tuturor, si critica poate fi constructiva, eu accept orice critica si orice discutie..macar putem vorbi deocamdata teoretic pentru ca in curand sistemul in complexitatea lui va fi pus in practica si atunci raspunsurile vor mai veni si de la stup si de la albine.
N-am trecut de 4 zile pe la stupi si sunt ca pus pe jar, in perioada urmatoare le bag la crescut ramele de Delon daca pot sa-i zic asa, ca pana la urma e tot un Delon chiar daca e ceva mai inalta rama.
Deci cand o sa am ce sa va arat concret din teren sa vedeti cum arata un corp cladit si populat, si eventual 10 celule de fagure masurate o sa postez aici imagini..pana atunci nu am ce sa va mai arat.
Va salut si mult succes tuturor in noul sezon !
BUNKA

Mesajde valigorj » 29 Apr 2013, 04:42

prin 93,94 ma ocupam de o stupina a IAS tg jiu in fratesti gorj.o fam. era extrem de agresiva.i_am dat fum la greu si l_am controlat. avea o matca foarte mica care oua normal.vara ocupa un orizontal la 20 rame integral.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde BUNKA » 29 Apr 2013, 11:29

Am vazut si eu matci foarte mici, parca erau neterminate si care tineau niste populatii fantastice...asta vis-a-vis de prolificitatea matcii care n-are nici o treaba cu dimensiunea matcii...e ca si cum ai zice ca o femeie grasa poate face mai multi copii si mai frumosi si mai destepti..cand de fapt nu e asa.
BUNKA

Mesajde delorin I » 29 Apr 2013, 12:07

Acum depinde...idealul matern anterior al preistoriei si pana tarziu in evul mediu au fost femeile grase. De fapt se pare ca o anumita conformatie a coapselor pot face o femeie sa fie mai buna mama decat o alta cu coapse mici! De pilda daca te uiti la suncile si coapsele lui Venus din Malta..femeia aia trebuie sa fi produs ceva puiet:)) chiar daca a depasit cu mult pragul obezitatii. Acum si eu sunt curios sa vedem ce vom face cu aceasta celula...inca nu am populat stupul din mai multe obligatii aparute pe nepusa masa! Dar nu inseamna ca am uitat! Se pare ca pe Digi word circula acum un documentar grozav despre Albinele ucigase- de fapt albinele din Kenya. Titlul nu se refera decat la faptul ca isi ucid matca batrana! Astept reluarea si cu siguranta vom putea afla si mai multe despre aceasta celula naturala! PAna una alta studiez o construictie cu gafuri abandonati intr-un copadin mijlocul Bucurestilor. Pana acum am numarat 9 faguri cu incretituri la margini iar fagurii din cauza ca sunt la marginea unui drum foarte circulat. Cred ca a fost parasit de albine in urma folosirii acelor spray-uri contra tantarilor. Sunt curios daca se vor gasi albine care sa repopuleze fagurii!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Badea Alin » 29 Apr 2013, 17:01

o să pun foto cu familiile trecute integral pe faguri artificiali. O să-mi permit să pun poze și pe pagina ta pentru că ai făcut niște rame și cutii super :D. O să iau și o riglă și o să măsor 10 celule și astfel știu dacă se face regresia. vis-a-vis de mărimea mătcii, nu știu dacă s-a dovedit dacă o familie cu albină mai mică vor crea mătci mai mici.
Salutări tuturor!
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde BUNKA » 29 Apr 2013, 19:06

Cred ca ai vrut sa scrii faguri naturali :mrgreen: ...ma bucur ca merg bine treburile Alin. Cand ai imagini , baga-le..sunt de interes general.
O sa fac si eu poze cu trecerea pe delon, ''buduroaiele'' populate, si ramele cladite si populate..si cu dimensiunea celulelor.
Numai bine iti doresc..tinem aproape!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 29 Apr 2013, 20:49

BUNKA

Mesajde Badea Alin » 29 Apr 2013, 22:26

BUNKA scrie:Cred ca ai vrut sa scrii faguri naturali :mrgreen: ...

așa este faguri naturali. mâine seară duc o parte din familii la rapiță, iar la sfârșitul săptămânii mă ocup de mătci și de familiile crescute pe faguri naturali.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde BUNKA » 05 Mai 2013, 13:13

Hristos a inviat!
Paste fericit tuturor!

Si acum sa trecem la oile noastre...am gasit ceva pe rezistant bee.com, matcile intr-adevar sunt mai mici in coloniile cu albine reduse la dimensiunea lor naturala...va redau aici un pasaj...
"If I was to give anyone willing to start with small cells 5 fully drawn 4.9 mm combs, it will be enough to shake down his bees and the queen on these and he’d already have achieved everything. The Queen has a flexible abdomen and can lay its eggs in the small cells.

After 6 weeks only bees born in small cells remain. Then mostly the bees themselves change the queen that will already be born smaller. It’s that simple."
http://www.resistantbees.com/wieklein_e.html

Ei s-au chinuit mult cu foitele astea de 4,9, eu nu as face asta pt ca pur si simplu albinele fiind mai mari nu reusesc sa faca un pas atat de mare spre 4,9mm, mai bine le lasam pe ele sa faca treaba asta in modul cel mai natural in doi pasi, primul le va duce spre o dimensiune intermediara de 5,15mm pentru ca apoi sa construiasca celule de 4,9-5,0mm, si asta se realizeaza foarte simplu neamestecand fagurii intre ei...intai constyruim un corp intreg pe dimensiunea intermediara dupa care al doilea corp construit va fi pe dimensiunea naturala..intre timp ramele cu celule de 5,4 vor fi pline cu miere, vor fi extrase si eliminate din stup, si asa in etape se poate face treaba.
E mult mai usor sa faci treaba asta pe corpuri Delon sau ceva modificat cum am eu pentru ca suprafata de fagure pe corp care trebuie construita e mai mica decat pe un corp stas..un corp de al meu are echivalentul a 6 rame de corp 1/1 stas, asta inseamna ca va fi cu 40% mai rapida operatiunea decat daca as folosi STAS-ul.
Ce e interesant e faptul ca albinele vor schimba matcile automat in momentul in care se ajunge la celula mica si vom avea matci mai mici...asa reiese din experienta celor care au facut asta.
Ce mi se pare mie interesant e ca daca la o albina eclozata de pe o celula de 5,4mm un varoa este oarecum tolerat (nu neaparat...eu am vazut varoa cu urme clare ca a fost molfait in mandibule)..pe o albina cu 33% mai mica decat cea pe care o avem acum Varoa ar putea deveni cu adevarat deranjant si atunci acesta e unul din posibilele motive pentru care albinele incep sa se lupte cu el, sa se despaducheasca si sa-l atace. :idea: :idea: :idea:
Ultima oară modificat de BUNKA pe 05 Mai 2013, 13:31, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde redoo » 05 Mai 2013, 13:21

BUNKA scrie:Hristos a inviat!

adevarat a inviat!! cum merge treaba cu noile schimbari?
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde BUNKA » 05 Mai 2013, 14:05

delorin I scrie:Acum depinde...idealul matern anterior al preistoriei si pana tarziu in evul mediu au fost femeile grase. De fapt se pare ca o anumita conformatie a coapselor pot face o femeie sa fie mai buna mama decat o alta cu coapse mici! De pilda daca te uiti la suncile si coapsele lui Venus din Malta..femeia aia trebuie sa fi produs ceva puiet:)) chiar daca a depasit cu mult pragul obezitatii. Acum si eu sunt curios sa vedem ce vom face cu aceasta celula...inca nu am populat stupul din mai multe obligatii aparute pe nepusa masa! Dar nu inseamna ca am uitat! Se pare ca pe Digi word circula acum un documentar grozav despre Albinele ucigase- de fapt albinele din Kenya. Titlul nu se refera decat la faptul ca isi ucid matca batrana! Astept reluarea si cu siguranta vom putea afla si mai multe despre aceasta celula naturala! PAna una alta studiez o construictie cu gafuri abandonati intr-un copadin mijlocul Bucurestilor. Pana acum am numarat 9 faguri cu incretituri la margini iar fagurii din cauza ca sunt la marginea unui drum foarte circulat. Cred ca a fost parasit de albine in urma folosirii acelor spray-uri contra tantarilor. Sunt curios daca se vor gasi albine care sa repopuleze fagurii!

Ei..la albine e altfel :))
Daca te uiti aici http://www.resistantbees.com/wieklein_e.html vezi cum merge ponta pe celula mica, nici eu nu am reusit inca sa cladesc nici o rama, inca sunt mici familiile, s-au mai depopulat si nu au avut suficienta albina de acoperire insa de acum se dezvolta, au albine tinere si imediat ce vor atinge pragul de dezvoltare optim le bag la crescut...am bagat ramele insarmate in corpuri si corpurile sub cuibul de albine insa nu am inceput inca sa bag cate o rama central la construit insa se vor intari si incep si eu usor usor sa schimb macazul.
Ai capturat pana la urma familia aia??
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?