Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde balasbebe » 29 Apr 2013, 07:22

italianu scrie:bebe ,albinele nu iau in crestere larve,,de cel putin 12 ore" ca ceva mai ,,batrine" ;)

Am zis ca iau in crestere, nu ca dupa 12 ore deja zboara. Le trebuie ceva timp.
Asa sa fie cum zici.
balasbebe

Mesajde italianu » 29 Apr 2013, 07:43

de ce matcile de salvare sint considerate cele mai slabe(lasind la o parte exceptiile),pentru ca albinele iau in crestere larve cit mai mature,cistigind la timp.
Asta era ideea!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde balasbebe » 29 Apr 2013, 08:07

"Transvazarea simplă (uscată) se realizează prin depunerea directă a larvelor în vârstă de cel mult 12 ore în botca artificială." Radu Vancea
http://www.proapicultura.ro/cresterea_matcilor.htm
balasbebe

Mesajde italianu » 29 Apr 2013, 08:31

balasbebe scrie:"Transvazarea simplă (uscată) se realizează prin depunerea directă a larvelor în vârstă de cel mult 12 ore în botca artificială." Radu Vancea
http://www.proapicultura.ro/cresterea_matcilor.htm

bebe ,tu îmi citezi din radu vancea ...,eu am facut asta luni marti si ieri( respectiv 22, 23 si 28 aprilie)
Tipul de mai sus-bl3b3e- a spus ca:a facut un roi cu,......eu m-am referit la asta .
italianu

Mesajde balasbebe » 29 Apr 2013, 08:40

Da, si eu am zis ca nu are cum sa creasca din ou botca. Matca se face din larva. Uni spun ca trebuie sa fie mai mare, iar altii cat mai tanara. Daca noi ne contram doar de dragul de a posta, si omul nu va intelege nimic, ce sa mai zic? Prima data am citat din memrie, si la repezeala. Mi-am adus aminte de Radu Vancea. Sunt si alte informatii dar aici am ajuns acum cel ai usor. El trebuia sa faca borci din puietul de 2-3 zile. La acest capitol se discuta despre cresterea matcilor, si orice informatie este bine venita. Poate trebuia sa fiu mai atent ce scriu, poate si graba a fost un motiv.
balasbebe

Mesajde italianu » 29 Apr 2013, 08:46

pai nu se trateaza de ,,contra”,eu spuneam doar cam ce se intimpla in ,,roiul” lui
italianu

Mesajde octav88 » 29 Apr 2013, 22:43

Parerea mea este ca daca cresti din ou chiar in procent mai redus de startare ai matci din larva de varsta potrivita. Practic albina asteapta pana in botca apare larva de 1 zi si se apuca de treaba. La inceput nu trebuie sa fie ou oricum? Ce este mai intai nu oul apoi larva? Omul a folosit rama cu oua.. ok? albina asteapta pana ajunge in stadiul de larva si o creste ca matca ce nu este ok?
octav88

Mesajde murarudumitru » 29 Apr 2013, 23:00

De o saptamina ma chinui ca sa scot ceva matci, in sfirsit azi mam uitat si mia luat in crestere 58 am 3 rame la crescut o sa revin si cu poze
murarudumitru

Mesajde ovidiu_78 » 29 Apr 2013, 23:07

Eu cand i-am zis la colegul ca a bgat rama cu oua?!nu de aceea i-am zis ca sa isi traga din oua botci,ci ca va avea larve din prima atunci si sigur isi va trage botci...ca se trage so din oua?!aia nu stiu,eu stiu ca asa am facut la indemnul unui prieten
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde kamy » 30 Apr 2013, 07:08

hai ca iar daduram in prutenisme,cand se spune rama cu oua,nu inseamna o rama la care cu laser se omoara toate larvele si raman doar oua,poate o fi asa in jocuri pe calculici ,in realitate cand dai o rama cu oua =oua+puiet de toate ,, vrastele,, cum zicea bunica-mea!
kamy

Mesajde ovidiu_78 » 30 Apr 2013, 07:59

Exact asa kamy
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde FlorinBee » 30 Apr 2013, 09:07

Saptamana trecuta am bagat si eu nicotul stropit cu sirop in cel mai bun stup al meu. L-am lasat vre-3 ore sa linga siropul si pe urma am bagat matca. Am inteles ca trebuie lasat nikotul sa ia mirosul stupului, sa se electrizeze, etc. Nu am avut timp ! :lol: Dupa 2 zile, tot din lipsa de timp am scos cupulele cu oua, unele in picioare, altele culcate si le-am bagat in startere. Un starter a fost orfanizat ( nu de mine, a pierdut singur matca ) iar in celalalt , cu matca, am bagat rama portboci cu hanneman pe ambele parti, chiar in stupul unde a fost ouat nikotul. Asta a fost mai mult un experiment, fiind prima data cand folosim nikotul
Daca lupti poti sa pierzi, daca nu lupti ai pierdut deja.
FlorinBee

Mesajde FlorinBee » 30 Apr 2013, 09:10

Stiam ca trebuiesc bagate in startere larve de 12 ore, dar m-am gandit ca pot si singure sa astepte ca ouale sa devina larve de 12 ore. Ori ca sunt oua in cutia nikot ori ca sunt oua pe rama portboci nu e acelasi lucru? Isi fac singure calculele si aleg perioada cea mai potrivita. Sa vedem ce-o sa iasa :)
Daca lupti poti sa pierzi, daca nu lupti ai pierdut deja.
FlorinBee

Mesajde octav88 » 30 Apr 2013, 10:42

O sa ai sigur un procent mai mic de acceptare(startare.)
octav88

Mesajde csaa » 03 Mai 2013, 22:29

Pot sa incep cresterea matcilor dupa salcam, sau deja am intarziat?
csaa

Mesajde macko2001 » 07 Mai 2013, 08:30

am insemnat matcile ci markerul ce se gaseste in comert, dedicat pt. acest scop. Din cauza ca mi-a fost reama sa apas prea mult matva de fagure se misca, a ajuns culoare si pe o aripa. Este problema? Influenteaza viabilitatea matcii?
macko2001

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR