cristiansoca scrie:va salut,sunt incepator in apicultura si deja imi place ceea c fac.am inceput acum un an 2012 cu 3 stupi si acum am 6.mi-au iesit bine din iarna toti ,cu exceptia unuia la kre nu am gasit regina si cred k a murit peste iarna.la toti am kte 4,5 rame cu puiet de toate felurile,insa la 1 am doar puiet pe o rama la jumatate si cred k sunt trantori k e tuguiat.c sfat imi dati,ii mai pot face ceva k sa salvez familia?sau o pierd.astept sfaturi.scuze daca nu m-am xprimat corect,sunt incepator si euva multumesc..
In primul rand, te rog din suflet, nu mai scrie cu "k" in loc de "ca". In al doilea rand, nu ai de ce sa pierzi familia. Daca esti sigur ca nu are regina, poti sa-i pui o rama cu puiet de o zi de la o alta famile si-si va trage botci. Oricum, perioada este destul de nasoala sa patesti asa ceva, mai ales ca o slabesti si familia de unde iei puietul. Daca nu vrei sa slabesti nicio famile si nici sa-ti moara asta aiurea, o poti unifica cu alta mai slabutza, dar si aici riscurile sunt de roire prematura.
Cam astea doua variante le vad eu. S-ar putea sa nu fie niciuna "raspunsul corect", ca si eu sunt incepator. Sau, ai putea intreba la o crescatorie de regine daca gasesti o regina de cumparat, cu toate ca ma cam indoiesc in perioada asta. Doar sa nu fi iernat in nuclee de imperechere. Sper sa-ti mai raspunda si altcineva, poate ai parte de un sfat mai avizat.