Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Comunitate locala-Arges

Mesajde perma » 31 Mar 2013, 00:33

cristiansoca scrie:va salut,sunt incepator in apicultura si deja imi place ceea c fac.am inceput acum un an 2012 cu 3 stupi si acum am 6.mi-au iesit bine din iarna toti ,cu exceptia unuia la kre nu am gasit regina si cred k a murit peste iarna.la toti am kte 4,5 rame cu puiet de toate felurile,insa la 1 am doar puiet pe o rama la jumatate si cred k sunt trantori k e tuguiat.c sfat imi dati,ii mai pot face ceva k sa salvez familia?sau o pierd.astept sfaturi.scuze daca nu m-am xprimat corect,sunt incepator si eu ;) va multumesc.. :)

In primul rand, te rog din suflet, nu mai scrie cu "k" in loc de "ca". In al doilea rand, nu ai de ce sa pierzi familia. Daca esti sigur ca nu are regina, poti sa-i pui o rama cu puiet de o zi de la o alta famile si-si va trage botci. Oricum, perioada este destul de nasoala sa patesti asa ceva, mai ales ca o slabesti si familia de unde iei puietul. Daca nu vrei sa slabesti nicio famile si nici sa-ti moara asta aiurea, o poti unifica cu alta mai slabutza, dar si aici riscurile sunt de roire prematura.
Cam astea doua variante le vad eu. S-ar putea sa nu fie niciuna "raspunsul corect", ca si eu sunt incepator. Sau, ai putea intreba la o crescatorie de regine daca gasesti o regina de cumparat, cu toate ca ma cam indoiesc in perioada asta. Doar sa nu fi iernat in nuclee de imperechere. Sper sa-ti mai raspunda si altcineva, poate ai parte de un sfat mai avizat.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde MyBees » 31 Mar 2013, 01:20

cristiansoca scrie:va salut,sunt incepator in apicultura si deja imi place ceea c fac.am inceput acum un an 2012 cu 3 stupi si acum am 6.mi-au iesit bine din iarna toti ,cu exceptia unuia la kre nu am gasit regina si cred k a murit peste iarna.la toti am kte 4,5 rame cu puiet de toate felurile,insa la 1 am doar puiet pe o rama la jumatate si cred k sunt trantori k e tuguiat.c sfat imi dati,ii mai pot face ceva k sa salvez familia?sau o pierd.astept sfaturi.scuze daca nu m-am xprimat corect,sunt incepator si eu ;) va multumesc.. :)

Imi pare rau de tine, ca si de mine. Tocmai ce am scuturat si eu azi o familie besmeticita. Bagata in iarba pe 7 rame, m-am tot gudurat mandru pe langa ea pana la controlul de primavara cand am descoperit ca era plin de trantori... Am amanat atunci ca aveam alte urgente, apoi s-a stricat vremea... am mai apucat azi sa umblu la ei. Nu am gasit regina, putinele oua erau cate unul singur in celula insa nu am vrut sa risc si l-am scuturat in afara stupinei.
Teoria nu bate cu practica si majoritatea au ramas unde le-am scuturat. Pe seara le-am lasat in cutie cu o rama hranitor fara fagure si prinse cu diafragma. Cat fac ele foamea noaptea asta, mai incerc si eu sa aflu ce le-as mai putea face, daca mai raspund la apel.

Daca gasesti regina si e vina ei ca e trantorita poti sa unifici(de preferat sa o omori si macar cateva ore sa se simta orfan) dar daca s-au besmeticit te sfatuiesc sa il scuturi. Te inteleg ca e greu, dar dupa ce 2 ani am incercat sa "rezolv" asemenea familii, "ca sa nu pierd familii" m-am convins ca nu are sens si acum nu mai am nicio remuscare.

Trebuie insa sa dai mai multe detalii ca sa te poata ajuta cineva.

Spor!
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde perma » 16 Apr 2013, 08:39

O sa-mi continui jurnalul de apicultura aici. Pe 14.04.2013 am fost la fete. Toti stupii erau bine, 2 dintre ei erau pe 7 rame pline iar ceilalti doi pe 6 rame, asa cum intrasera in iarna. Un stup (cel alb) avea trantori, restul nu. Le-am pus rame in cuib pana l-am umplut (nefacand curatarea de propolis a ramelor, la unii in loc sa-mi intre 10 rame in cuib, acum imi intra 9). Ramele introduse au fost de 3/4 fara foita sau sarma ci doar cu niste ceara din descapaceala lipita pe leatul superior. Doar am largit cuibul, nu l-am "spart". Le-am pus si caturile. La cel alb catul e full de rame, cel verde si cel galben au doar 6 rame in cat iar cel visiniu (care-i multietajat) are cel de-al doilea corp cu 3 rame cladite, restul fiind doar rame goale cu putina ceara pe leatul superior. Am procedat asa pentru ca nu mai ajung la ele pana pe 15 mai si cam intr-o saptamana o sa inceapa pomii fructiferi. Faneata a inceput deja. Stiu ca metoda mea nu e cea conventionala, si eu sunt curios ce-o sa se intample.
Fişiere ataşate
stupi.JPG
perma

Mesajde aliuta2000 » 16 Apr 2013, 10:51

oare ai procedat corect ??? faneata ?!!! care ... papadia poate , dar nu te poti referi la faneata . incepe sa infloreasca zarzarul / corcodusul , si apoi o sa infloreasca pomii fructiferi .
Largirea cuibului ... scrie cartea ce si cum .
A.D.
aliuta2000

Mesajde perma » 08 Mai 2013, 17:46

Ieri m-am intors de la albine si mi-s tare suparat. Se pare ca stupul alb a facut furtisag cu ceilalti. Pe cel verde l-a devalizat complet : 2 rame de albina am mai gasit in el, fara strop de puiet, fara matca, fara gram de miere. Pe cel galben l-a stagnat, l-am gasit tot pe 6 rame, avea si matca avea si puiet si miere dar si vreo 3 pumni de albina moarta pe fundul stupului. Multietajatul pare in ordine, isi continua dezvoltarea.
Celui verde i-am bagat 3 rame cu puiet din cel alb, si astept sa vedem daca-si trage botci. Cel alb era ouat din perete in perete, catul era plin cu miere (dar necapacita). I-am pus rame goale in locul celor cu puiet luate. Se pare ca mult-asteptata recolta de salcam va mai trebui sa fie asteptata inca un an. Doar cel alb poate face un pic de productie. M-a intristat tare, mi-a stricat toata dispozitia ieri.
Problema e ca habar nu am de ce s-a intamplat asta. Cules era in natura, n-a umbalt nimeni pe langa ei cu sirop. Poate pentru ca spatiile intre urdinisuri e doar de vreo 10-15 cm? Dar si anul trecut le-am tinut la fel si n-au fost probleme...Sfaturi, pareri, sugestii?
perma

Mesajde GORE19712000 » 08 Mai 2013, 22:56

RESPECTA DISTANTA DE 3 M INTRE STUPI
Pasiunea, speranta si perseverenta sunt motorul vietii.
GORE19712000

Mesajde ves.lucian.zabrani » 08 Mai 2013, 23:01

nu-i musai 3 metri intre stupi !!! se poate si sa fie apropiati !!!chiar si 10 , 15 cm intre ei !!! crezi ca daca ai 3 metri intre stupi nu poate sa-ti faca furtisag ??? daca ai 100 de stupi si ii pui la 3 metri unul fata de altul , ai pus-o cu totul !!! :lol: :lol: :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde aliuta2000 » 10 Mai 2013, 12:46

ves.lucian.zabrani scrie:nu-i musai 3 metri intre stupi !!! se poate si sa fie apropiati !!!chiar si 10 , 15 cm intre ei !!! crezi ca daca ai 3 metri intre stupi nu poate sa-ti faca furtisag ??? daca ai 100 de stupi si ii pui la 3 metri unul fata de altul , ai pus-o cu totul !!! :lol: :lol: :lol:

poate are hectare si face naveta cu masina intre primul si ultimul
A.D.
aliuta2000

Mesajde MrBee » 10 Mai 2013, 13:35

Buna asta cu 3m intre stupi ! Daca ai multi prinzi salcimul 1,2 si 3 pe aceeasi vatra :lol:
Referitor la stupul verde nu poti fi sigur ca a fost furtisag. Ai gasit albina moarta in el ?
MrBee

Mesajde perma » 10 Mai 2013, 14:52

Nu, in el nu am gasit albina moarta. Doar rame goale si albine agitate. Am mai aflat azi o teorie cum ca matca ar fi iesit iar la un zbor de imperechere si nu s-a mai intors in cuib. Dar asta ar justifica lipsa puietului, lipsa populatiei de albine dar nu si lipsa mierii, nu? Mi-e ciuda ca habar nu am ce s-a intamplat, n-am nicio cale de preventie, nici un mod de actiune ulterioara. Spun si eu ca romanul: las-o asa si sa speram c-o sa fie bine si n-o sa se mai intample. Dar nu-s impacat cu rationamentul asta mioritic. Deci daca cineva ma poate ajuta...v-as ramane recunoscator...
perma

Mesajde MrBee » 10 Mai 2013, 15:13

Ca sa ne putem face o parere trebuie sa stim cum era situatie exacta la jumatatea lui aprilie cind i-ai vizitat ultima oara : daca ai vazut sau nu matca, daca aveai puiet larvar sau capacit si pe cite rame,daca carau polen sau nu.In perioada asta au inflorit pomii,a fost polen in natura, a fost si cules de intretinere.
Am pierdut si eu o matca la un stup si din 7 rame de albina s-au facut 3 in 3 saptamini....
MrBee

Mesajde perma » 10 Mai 2013, 17:02

La jumatatea lui aprilie a fost doar un control fugitiv, n-am stat sa caut matca, de obicei nu stau s-o caut, daca au puiet in toate stadiile. Si aveau, carau si polen, stiu ca asta e un indicator al pontei. Era un stup bun la jumatatea lui aprilie. Aveau puiet, aveau miere, carau polen, erau pe 6 rame full, la fel cum intrasera in iarna, nu stiu cate rame de puiet erau la acea vreme.
perma

Mesajde aliuta2000 » 11 Mai 2013, 17:29

populatia imbatranita , lipsa hrana => dezastru in primavara , cam asta s-a intamplat .... nu s-a putut face trecerea de la o generatie la alta , si au consumat hrana pana nu a mai fost
A.D.
aliuta2000

Mesajde perma » 12 Mai 2013, 03:17

Nu e asa. Cand m-am uitat la ele in aprilie aveau miere, aveau puiet, si pe la sfarsitul lui februarie le dadusem si niste turte. Si ele carau polen. Era cuibul full, de asta am si luat decizia atunci de a il umple cu rame si de a pune si catul. Iar acum am mai gasit cam doua-trei rame de albina. Nu pot sa cred ca albina de la inceputul lui mai e tot aia din iarna. Daca nu e tot aia inseamna ca schimbul de generatie s-a facut.
Nu incerc sa ma dau expert, ca nu-s. Incerc doar sa pricep logic ce fenomen mi-a afectat fetele. Si sa fac cumva ca el sa nu se mai repete.
Pana acum am trei teorii, toate cu lacune. O sa le insir in ordinea care mi se pare mie cea mai probabila:
1) furtisag
2) matca a zburat la imperechere si nu s-a mai intors
3) lipsa hrana si imposibilitatea de a face schimbul de generatii
perma

Mesajde aliuta2000 » 12 Mai 2013, 11:05

perma scrie:Nu e asa. Cand m-am uitat la ele in aprilie aveau miere, aveau puiet, si pe la sfarsitul lui februarie le dadusem si niste turte. Si ele carau polen. Era cuibul full, de asta am si luat decizia atunci de a il umple cu rame si de a pune si catul. Iar acum am mai gasit cam doua-trei rame de albina. Nu pot sa cred ca albina de la inceputul lui mai e tot aia din iarna. Daca nu e tot aia inseamna ca schimbul de generatie s-a facut.
Nu incerc sa ma dau expert, ca nu-s. Incerc doar sa pricep logic ce fenomen mi-a afectat fetele. Si sa fac cumva ca el sa nu se mai repete.
Pana acum am trei teorii, toate cu lacune. O sa le insir in ordinea care mi se pare mie cea mai probabila:
1) furtisag
2) matca a zburat la imperechere si nu s-a mai intors
3) lipsa hrana si imposibilitatea de a face schimbul de generatii

citeste sa vezi ca e cum am scris eu ... aceea e abina iesita in primavara si doar atat .
conditiile au fost :
1 hrana insuficienta si inadecvata
2 Albina uzata .
3 matca a cazut cel mai probabil in golul de frig in martie . pentru ca ea a fsot cea care a pus puietul care l-ai vazut . Matca iese o data sau mai multe ori la imperechere doar atunci cand nu s-a pus pe ouat , ca apoi dupa ce s-a apucat de ouat nu mai iese decat cand o dau albinele afara moarta
A.D.
aliuta2000

Mesajde vasilefi » 13 Mai 2013, 09:54

cum ai lasat urdinisurile?
eu le pun polistiren si pe masura ce se inmultesc mai tai din el.
daca nu au cules bogat iar pun polistiren astfel incat sa se apere de albinele hoate.

ai mai spus ca in aprilie era cuibul full si l-ai umplut cu rame + catul.
inseamna ca nu era full daca ai mai adaugat rame. cred ca ai adaugat prea multe rame si prea repede pentru puterea lor.
vasilefi

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR