ignatov andrei scrie:In 1982, am fost intepat de o albina in zona sternului. Dupa 30 minute, salvarea era la mine. Eram albastru, cu fata deformata, membrele umflate, iar de mancarime...ce sa mai spun! Injectii, regim...etc In 1983 am hotarat sa devin stupar. Am mers la cabinetul de alergologie, din cadrul Policlinicii nr. 1, din Iasi, unde medicul mi-a recomandat cateva variante. Cea acceptata de mine si aplicata, a fost varianta lui... Rasputin.
Cu flaconul de CLORFENIRAMINA in buzunar, am purces la..."lupta"!
Prindeam albina, o obligam sa ma intepe pe mana si asteptam sa inceapa mancarimile. La primul semn, luam comprimatul. Asa am procedat timp de o vara (1983), iar acum... nu spun cate intepaturi iau (pot lua)... o sa spuneti ca ma laud! La stupi, cand e cald, umblu la slip sau pantaloni scurti. Masca o tin asa de forma, pentru ca albinele se baga dupa ochelari si apoi in ochi! Manusi nu port nici iarna, nu am purtat nici cand am lucrat in mina, iar la stupi...cu atat mai putin! Cand n-o sa mai rezist...
Mircea_63 scrie:Jeane, eu am stors fara sa fie capacit intreg fagurele, ci doar o coronita. Mierea a fost cu putin mai fluida decat cea de anul trecut, dar aceea era 100% capacita. In schimb, este perfecta pentru consum sau vanzare.
Am ajuns la cateva concluzii si sper ca timpul sa confirme ca nu gresesc:
Stramtorarea cuibului, cel mult pana la inflorirea primilor pomi. Largirea o faci in functie de viteza cu care ele cresc ramele. Daca vremea e calda si stabila, iar dezvoltarea buna, spargi cuibul. Totodata daca merge bine, bagi si trei rame odata. Una la mijloc si cate una pe laterale. Fundul stupului inchis. Cand s-a umplut stupul cu rame, incepi sa scoti mierea si sa-i faci loc matcii sa ponteze.
Daca sunt prea multe rame cu pastura, scoti si pui la rezerva. Decat o rama cu nectar si un petecut de puiet, mai bine scoti si pui rama goala, dar in mijloc. La prima vedere sacrifici petecul de puiet, dar de fapt ii dai front de lucru matcii si la bilant iesi pe plus.
Cand e cuibul plin, fara sa mai stai pe ganduri, ii pui catul. Daca iti e teama ca inca e prea rece, pui folie intre cuib si cat si lasi o fasie necoperita, ca sa poata urca in cat, desi cred ca nu e nevoie. Grija ta principala din acest moment este mierea din cuib. Incerci sa faci cat mai mult loc matcii si sa ai puiet in cuib si nu miere. Dau ele sa blocheze cuibul? Scoti mierea de pe laterale si se vor grabi sa puna acolo alta miere. In timpul asta matca baga oua in cuib fara sa o mai deranjeze intr-atat albinele cu culesul lor.
Chiar si descapacirea cu furculita a coronitelor, e benefica. Daca ele muta mierea de acolo si matca ponteaza, e super-bine.
Scopul lor principal este roirea! Pentru asta vor sa-si faca un cuib -elipsa, sfera, treaba lor- pe care sa-l acopere cu miere ca suba pe cioban, apoi ...roiul.
Chiar si parerea ca e nevoie de spatiu ca sa nu roiasca, dupa parerea mea e gresit formulata. Nu roiesc din lipsa de spatiu ci roiesc pentru ca si-au indeplinit conditiile de roire, adica un cuib de puiet captusit cu miere. Cat inca e un gol, acela se vor zbate sa-l umple care cu ce poate. Matca cu oua, albinele cu miere. Asa ca ar fi un ideal sa reusesti sa ai cuibul cu rame de puiet pana sus la leatz. Cand au ajuns in situatia asta, tzusti, vor urca in cat ca sa puna miere deasupra puietului.
Cica stuparul le ingrijeste.Aiurea -la faza asta- stuparul isi bate joc de ele si de indata ce ele aduna miere desupra cuibului, stuparul le-o ia si o muta pe margini sau o scoate, sau adauga inca un cat. Au puiet si trag ca disperatele sa-si completeze suba de miere ca sa poata pleca.
Daca e bun culesul, nu te limitezi sa pui un cat si sa astepti sa-l capaceasca, ca franezi culesul. Urmatorul cat in momentul in care a ramas o suprafata mica neinmagazinata, fara sa-ti pese ca nu e capacita. Catul gol peste cuib, cel plin, mai sus. Te vor injura si se vor zbate din nou sa isi faca rezerva de miere desupra puietului. De cum aduna, tu o tragi pe margine, iar deasupra puietului sa aibe faguri goi.
In privinta divizarii, de dorit, ideal chiar sa fie cu matca imperecheata si cu rame multe. Mai bine impart acum in 2 si peste 3 saptamani din nou in 2, decat sa impart acum in 3 de exemplu.
Ne-am apucat cam deodata de stuparit. Sunt curios cat de apropiate sau diferite sunt concluziile la care ai ajuns tu?
In privinta alergiei...daca erai alergic ai fi ajuns deja la spital. Cred ca timpul le va rezolva pe toate, iar unele favorabil. Asta cu alergia sper sa fie din cele favorabile. Ca viata, partea cea mai importanta...stiu. Se termina intotdeauna tragic.
Te salut cu drag!
Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 27 vizitatori