Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Jean Valjean

Mesajde Mircea_63 » 15 Mai 2013, 10:10

Centrifugheaza asa cum este. Chiar daca e mai subtire mierea, poate fi consumata sau in curand vei avea nevoie de hrana pentru stimularea roilor.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Jean Valjean » 15 Mai 2013, 11:25

Asa ma gandeam si eu, totusi este destul de multa, cred ca mai mult de 15 KG/stup si mi-e teama sa nu se strice.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde Mircea_63 » 15 Mai 2013, 11:34

Pune-o la frigider daca e prea lichida.
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 17 Mai 2013, 08:45

Pune-le caturi, sau corpuri, cu rame neansarmate! Mierea o s-o storci si castigi ceara! E pacat sa pierzi trenul, cu toate ca la blocaj, deja ai 40% pierdere!
ignatov andrei

Mesajde Jean Valjean » 17 Mai 2013, 11:06

Stupii mi-au intrat in friguri, fapt pentru care a trebuit sa fac roi, ceea ce si voiam de altfel, iar in locul ramelor luate pentru roi am bagat foite la crescut.Chiar daca dureaza pana cand le cresc, un pic de spatiu tot a fost creat.
Am facut testul cu ramele asezate la orizontala si scuturate: in afara de albine nu pica nici strop de miere, prin urmare cred ca este destul de maturata mierea pentru extractie, mai ales ca am vazut ca au inceput sa o capaceasca.
Oricum, duminica extrag (atunci am timp si centrifuga), deci o sa se creeze destul spatiu, in timp ce culescul a picat (probabil ca mai este doar un cules de intretinere de la maces si alte flori).

In alta ordine de idei, teama de o noua reactie alergica la o eventuala noua intepatura m-a facut sa umblu in stupi echipat de iarna, cu bluza si pantaloni pe sub combinezon, peste combinezon cu hanorac apicol si incaltat in cizme de cauciuc in care imi indes mansetele de jos de la pantaloni si combinezon. Cand termin de umblat in stupi sunt fleasca de sudoare, desi umblu in stupi seara, cand ma intorc de la serviciu. Nu stiu la vara ce voi face.
In fiecare zi citesc despre alergia la intepatura de albina si am impresia ca usor usor am dezvoltat si o fobie, pe langa alergie.
Asta ma blocheaza si ma impiedica sa mai imi fac planuri de viitor.
Si ma gandesc ca oricat m-as proteja, accidente tot se intampla. Caz concret:: sambata am fost sa ajut un coleg sa extraga mierea. Echipat ca la carte. Dupa vreo doua ore ma duc ceva mai departe de stupi si de duba in care extrageam si-mi dau masca jos ca sa beau apa.
Beau apa si cand iau sticla de la gura ma trezesc cu o albina direct pe buza de sus: intr-o fractiune de secunda mi s-a desfasurat in minte tot ceea ce ar fi urmat sa se intample - intepatura, alergie, sufocare , masina , spital (mai departe nu m-am putut duce cu gandul).In acelasi timp am avut totusi stapanirea de sine sa iau rapid, fara sa apas prea tare, albina de pe buza si sa o arunc. Timp de o jumatate de ora dupa aceea am tremurat tot si nu prea mai eram bun de nimic.
Nu vreau sa par patetic, dar cand ma gandesc la varianta de a renunta la albine, imi vine sa plang.

Am observat insa ca sunt mai panicat de ceea ce se poate intampla cand sunt la serviciu sau pe drum , decat atunci cand umblu in stupi, fapt care imi tine inca moralul sus.
Jean Valjean

Mesajde ignatov andrei » 17 Mai 2013, 11:57

In 1982, am fost intepat de o albina in zona sternului. Dupa 30 minute, salvarea era la mine. Eram albastru, cu fata deformata, membrele umflate, iar de mancarime...ce sa mai spun! Injectii, regim...etc In 1983 am hotarat sa devin stupar. Am mers la cabinetul de alergologie, din cadrul Policlinicii nr. 1, din Iasi, unde medicul mi-a recomandat cateva variante. Cea acceptata de mine si aplicata, a fost varianta lui... Rasputin.
Cu flaconul de CLORFENIRAMINA in buzunar, am purces la..."lupta"!
Prindeam albina, o obligam sa ma intepe pe mana si asteptam sa inceapa mancarimile. La primul semn, luam comprimatul. Asa am procedat timp de o vara (1983), iar acum... nu spun cate intepaturi iau (pot lua)... o sa spuneti ca ma laud! La stupi, cand e cald, umblu la slip sau pantaloni scurti. Masca o tin asa de forma, pentru ca albinele se baga dupa ochelari si apoi in ochi! Manusi nu port nici iarna, nu am purtat nici cand am lucrat in mina, iar la stupi...cu atat mai putin! Cand n-o sa mai rezist...
ignatov andrei

Mesajde Mircea_63 » 17 Mai 2013, 12:42

Jeane, eu am stors fara sa fie capacit intreg fagurele, ci doar o coronita. Mierea a fost cu putin mai fluida decat cea de anul trecut, dar aceea era 100% capacita. In schimb, este perfecta pentru consum sau vanzare.

Am ajuns la cateva concluzii si sper ca timpul sa confirme ca nu gresesc:

Stramtorarea cuibului, cel mult pana la inflorirea primilor pomi. Largirea o faci in functie de viteza cu care ele cresc ramele. Daca vremea e calda si stabila, iar dezvoltarea buna, spargi cuibul. Totodata daca merge bine, bagi si trei rame odata. Una la mijloc si cate una pe laterale. Fundul stupului inchis. Cand s-a umplut stupul cu rame, incepi sa scoti mierea si sa-i faci loc matcii sa ponteze.
Daca sunt prea multe rame cu pastura, scoti si pui la rezerva. Decat o rama cu nectar si un petecut de puiet, mai bine scoti si pui rama goala, dar in mijloc. La prima vedere sacrifici petecul de puiet, dar de fapt ii dai front de lucru matcii si la bilant iesi pe plus.

Cand e cuibul plin, fara sa mai stai pe ganduri, ii pui catul. Daca iti e teama ca inca e prea rece, pui folie intre cuib si cat si lasi o fasie necoperita, ca sa poata urca in cat, desi cred ca nu e nevoie. Grija ta principala din acest moment este mierea din cuib. Incerci sa faci cat mai mult loc matcii si sa ai puiet in cuib si nu miere. Dau ele sa blocheze cuibul? Scoti mierea de pe laterale si se vor grabi sa puna acolo alta miere. In timpul asta matca baga oua in cuib fara sa o mai deranjeze intr-atat albinele cu culesul lor.
Chiar si descapacirea cu furculita a coronitelor, e benefica. Daca ele muta mierea de acolo si matca ponteaza, e super-bine.

Scopul lor principal este roirea! Pentru asta vor sa-si faca un cuib -elipsa, sfera, treaba lor- pe care sa-l acopere cu miere ca suba pe cioban, apoi ...roiul.
Chiar si parerea ca e nevoie de spatiu ca sa nu roiasca, dupa parerea mea e gresit formulata. Nu roiesc din lipsa de spatiu ci roiesc pentru ca si-au indeplinit conditiile de roire, adica un cuib de puiet captusit cu miere. Cat inca e un gol, acela se vor zbate sa-l umple care cu ce poate. Matca cu oua, albinele cu miere. Asa ca ar fi un ideal sa reusesti sa ai cuibul cu rame de puiet pana sus la leatz. Cand au ajuns in situatia asta, tzusti, vor urca in cat ca sa puna miere deasupra puietului.

Cica stuparul le ingrijeste. :lol: Aiurea -la faza asta- stuparul isi bate joc de ele si de indata ce ele aduna miere desupra cuibului, stuparul le-o ia si o muta pe margini sau o scoate, sau adauga inca un cat. Au puiet si trag ca disperatele sa-si completeze suba de miere ca sa poata pleca.

Daca e bun culesul, nu te limitezi sa pui un cat si sa astepti sa-l capaceasca, ca franezi culesul. Urmatorul cat in momentul in care a ramas o suprafata mica neinmagazinata, fara sa-ti pese ca nu e capacita. Catul gol peste cuib, cel plin, mai sus. Te vor injura si se vor zbate din nou sa isi faca rezerva de miere desupra puietului. De cum aduna, tu o tragi pe margine, iar deasupra puietului sa aibe faguri goi.

In privinta divizarii, de dorit, ideal chiar sa fie cu matca imperecheata si cu rame multe. Mai bine impart acum in 2 si peste 3 saptamani din nou in 2, decat sa impart acum in 3 de exemplu.

Ne-am apucat cam deodata de stuparit. Sunt curios cat de apropiate sau diferite sunt concluziile la care ai ajuns tu?

In privinta alergiei...daca erai alergic ai fi ajuns deja la spital. Cred ca timpul le va rezolva pe toate, iar unele favorabil. Asta cu alergia sper sa fie din cele favorabile. Ca viata, partea cea mai importanta...stiu. Se termina intotdeauna tragic.

Te salut cu drag!
Mircea_63

Mesajde Jean Valjean » 17 Mai 2013, 13:48

ignatov andrei scrie:In 1982, am fost intepat de o albina in zona sternului. Dupa 30 minute, salvarea era la mine. Eram albastru, cu fata deformata, membrele umflate, iar de mancarime...ce sa mai spun! Injectii, regim...etc In 1983 am hotarat sa devin stupar. Am mers la cabinetul de alergologie, din cadrul Policlinicii nr. 1, din Iasi, unde medicul mi-a recomandat cateva variante. Cea acceptata de mine si aplicata, a fost varianta lui... Rasputin.
Cu flaconul de CLORFENIRAMINA in buzunar, am purces la..."lupta"!
Prindeam albina, o obligam sa ma intepe pe mana si asteptam sa inceapa mancarimile. La primul semn, luam comprimatul. Asa am procedat timp de o vara (1983), iar acum... nu spun cate intepaturi iau (pot lua)... o sa spuneti ca ma laud! La stupi, cand e cald, umblu la slip sau pantaloni scurti. Masca o tin asa de forma, pentru ca albinele se baga dupa ochelari si apoi in ochi! Manusi nu port nici iarna, nu am purtat nici cand am lucrat in mina, iar la stupi...cu atat mai putin! Cand n-o sa mai rezist...

Deci se poate! Pana la urma nu e dracul chiar asa de negru....dar tot voi merge la medic sa vad ce si cum....as face testul acasa, pe viu, cu Claritinul si masina cu sofer langa mine, dar am inteles ca reactiile alergice sunt de fiecare data mai puternice si mi-e teama.
Oricum, mi-ati mai ridicat moralul si pentru asta va multumesc.

Mircea 63,
Prima concluzie la care am ajuns: roiesc si matcile de un an la fel ca cele batrane - din cinci stupi, 3 au matci de anul trecut si totusi toti au intrat in friguri. Dar asta in conditiile in care nu le-am creat spatiu suficient, nu stiu daca cu spatiu suficient s-ar mai fi intamplat asta.
In privinta largirii cuibului, anul asta am incercat sa repar greseala pe care cred am facut-o anul trecut cu roii: largeam cuibul cu cate o rama la perioade destul de lungi de timp (o saptamana sau mai mult). In primavara asta mi-am dat seama ca in felul asta matca nu are unde sa oua, asa ca am bagat cate o rama dupa 3-4 zile pana s-a umplut stupul. Cand bagam noua rama, constatam ca cea introdusa anterior era plina cu oua de 1 zi - o luam si o bagam in centrul cuibului iar puietul capacit il asezam pe margini.. Asta in prima decada din aprilie, astfel ca la sfarsitul lui aprilie stupii explodasera de albina. Bineinteles, asta am facut-o in concordanta cu albina existenta in stup la vremea respectiva si cu un ochi pe prognoza meteo, dar ideea de baza pe care mi-am format-o a fost ca nu trebuie sa astepti sa vezi ramele capacite de puiet si ciucure de albina ca sa introduci o noua rama, ca in felul asta tii matca in loc. Ca o fi buna sau nu ideea asta, urmeaza sa vad.

In ceea ce priveste punerea celui de-al doilea cat, ma tot intrebam aseara in sinea mea de ce Margarit pune caturile goale peste cele pline, in timp ce noi le bagam dedesubt, care sa fie ratiunea care sta la baza acestei practici. Tinand cont ca el incearca sa evite inducerea dezechilibrelor in stup (de exemplu baga rama goala la largire doar ultima dupa puiet, nu in centrul cuibului cum se face la noi), probabil ca tot evitarea unui dezechilibru urmareste si prin punerea catului deasupra - practic pastreaza mierea deasupra puietului. Insa nu sunt sigur.

Ce am mai observat: am lasat folie indoita intre cat si cuib si aveam albine in cat exact cat era fanta lasata de mine; cum largeam fanta, imediat se mai popula o rama-doua. Cand am scos folia de tot, am avut catul plin de albina.

In principiu concluziile sunt asemanatoare. Nu stiu daca merge divizarea in doi si apoi iar in doi dupa trei saptamani.
Ce pot sa-ti spun ca este posibil sa faci roi in mai cu o rama de puiet batuta compact din leat in leat, plus rama acoperitoare de hrana si 1 un fagure artificial cu care sa iesi din iarna si sa faci un cat de miere in primavara - asta am facut-o eu si merge, cu atentie, hranire continua si putin ajutor din partea vremii. Daca a mers asta probabil ca merge si divizarea de doua ori, cu conditia sa-i dai roiului nou format matca imperecheata.

Ce am mai observat: toata iarna mi-au stat albinele sus pe rame ceea ce a facut sa ma tem tot timpul ca imi mor albinele de foame. Totusi m-am abtinut sa intervin cu mancare, iar in martie am constatat ca mai aveau miere destula. De fapt cred ca stateau acolo pentru ca era mai cald.
Jean Valjean

Mesajde Bambucha » 27 Mai 2013, 08:31

Jeane, mai pune si tu niste poze, asa-i ca nu te lasa albinutele in pace?
La DM este mult de invatat insa mai sunt multe lucruri de background care daca nu sunt expuse nu avem cum sa le pricepem. Acolo este o intreaga tehnica si tehnologie in afara managementului stupinei pe tot parcursul anului apicol, acolo tot lantul a fost gandit in zeci de ani de practica. Noi avem culesuri scurte si violente cu pauze printre ele (asta in caz in care facem pastoral) este o cu totul alta mancare de peste fata de un cules constant pe stationar de 2 luni fara goluri. Noi trebuie sa muncim sa avem familia pe maximul de dezvoltare fix in cules fara a intra in friguri, trebuie sa fim in locul potrivit la timpul potrivit! Acest lucru este pur si simplu o arta sau daca vrei altfel spus acest lucru inseamna a fi "meserias"! Toata lumea trage la rame, unii mai cu folos altii mai incet, totul depinde de experienta si de dorinta de a invata si de a cunoaste. Meserie invatam pe roiuri/familii slabe insa ca sa devenim "meseriasi" mai trebuie practica, deschidere si consecventa.

Sper ca esti bine, si ca nu mai ai probleme cu alergia. Spor la extras, inmultit, etc ;)
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Jean Valjean » 27 Mai 2013, 22:30

Salut

Din pacate nu am mai avut timp sa ma uit in stupi, daramite sa mai fac si poze.
Acum o saptamana am extras mierea din caturile de le cei cinci stupi de productie pe care-i aveam: 79 de kilograme. Nici prin cap nu-mi trecea ca voi face atata miere anul asta, mai ales ca nu aveam nici o rama de cat crescuta.
Din pacate la extractie nu am avut timp sa ma uit si in cuiburi. In seara asta insa am avut timp pentru doi stupi si e de jale ce am gasit.
Unul plin de botci roase in lateral, cel mai probabil mi-a roit, ca nu am mai vazut oua sau puiet. In schimb am vazut o regina neimperecheata si una care am impresia ca tocmai atunci iesea din botca.

Cel de al doilea plin de botci capacite, o matcuta iesita care tot canta de zor, o alta canta intr-o alta parte a stupului.Ca si idee, din stupul asta (ca si din celalalt, de altfel), acum trei saptamani am facut un roi, iar ramele luate pentru roi le-am inlocuit cu FA. Acum acesti FA erau rame de puiet capacit compact de sus pana jos, de la stanga pana la dreapta: n-am mai vazut asa rame ouate compact nici macar pe net si din pacate nu am avut-o pe sotie pe alaturi sa o trimit dupa aparat ca sa-ti satisfac setea de poze :lol: Ei bine, cu alea doua rame ouate complet si cu matcuta iesita am mai facut un roi, insa i-am lasat si o botca, ca m-am gandit ca nu cumva matcii aleia sa-i vina gandul de duca.

In fine, ce sa zic, ma tot agitam pana acum cum sa fac sa duc stupii la tei si constat ca nu mai am de ce, ca ele au alte ganduri.
Am fost un pic dezamagit sa constat ca nu mai am albina in stupi asa cum aveam cand am extras, imi dau seama foarte bine unde a gresit (nu le-am creat spatiu ca nu am avut caturi - nici prin cap nu mi-a trecut ca o sa-mi trebuiasca si al doilea cat - si cred ca si al treilea dar nu vreau sa exagerez) si sper sa pot gestiona debandada care este acum stupina mea: 2 stupi roiti si fara matci imperecheate, 3 a caror situtie nu o stiu si abia miercuri pot sa umblu in ei, 6 roi (din care pana acum unul are matca imperecheata, unul este depopulat si fara matca, unul l-am facut in seara asta, intr-unul canta o matca ceea ce mi-a dat de inteles ca e nemperecheata, iar in ceilalti doi nu am apucat sa ma uit).

Primavara asta am avut parte de multe experiente:
- am facut un roi prin stolonare si am ramas uimit sa vad ca nu s-au luat albinele la bataie, asa cum credeam eu ca o sa se intample
- am auzit matcile cantand - in seara asta a fost prima oara
- am vazut ce inseamana sa produci
-am vazut e inseamna un stup plin de albine

Si as mai avea eu multe de spus, dar ma opresc aici.
O intrebare as avea totusi: daca in stupul care a roit am vazut aproape toate botcile roase in lateral, asta inseamna ca a iesit o matca si s-au hotarat sa ramana in stup?
Jean Valjean

Mesajde Bambucha » 27 Mai 2013, 23:03

Se mai duce si la mama-natura, asta e :lol:
Daca a roit si are toate botcile roase insemna ca se linisteste pentru o perioada. Ar fi bine totusi sa te uiti si ce e prin cuiburi la cei care au roit, deoarece acestia nu au forta sa verticalizeze singuri mierea si poate e bine sa le asiguri spatiu de ouat. Cu totii ne dorim sa cumparam niste timp, ehee!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Florin Dobre » 27 Mai 2013, 23:47

Mircea_63 scrie:Jeane, eu am stors fara sa fie capacit intreg fagurele, ci doar o coronita. Mierea a fost cu putin mai fluida decat cea de anul trecut, dar aceea era 100% capacita. In schimb, este perfecta pentru consum sau vanzare.

Am ajuns la cateva concluzii si sper ca timpul sa confirme ca nu gresesc:

Stramtorarea cuibului, cel mult pana la inflorirea primilor pomi. Largirea o faci in functie de viteza cu care ele cresc ramele. Daca vremea e calda si stabila, iar dezvoltarea buna, spargi cuibul. Totodata daca merge bine, bagi si trei rame odata. Una la mijloc si cate una pe laterale. Fundul stupului inchis. Cand s-a umplut stupul cu rame, incepi sa scoti mierea si sa-i faci loc matcii sa ponteze.
Daca sunt prea multe rame cu pastura, scoti si pui la rezerva. Decat o rama cu nectar si un petecut de puiet, mai bine scoti si pui rama goala, dar in mijloc. La prima vedere sacrifici petecul de puiet, dar de fapt ii dai front de lucru matcii si la bilant iesi pe plus.

Cand e cuibul plin, fara sa mai stai pe ganduri, ii pui catul. Daca iti e teama ca inca e prea rece, pui folie intre cuib si cat si lasi o fasie necoperita, ca sa poata urca in cat, desi cred ca nu e nevoie. Grija ta principala din acest moment este mierea din cuib. Incerci sa faci cat mai mult loc matcii si sa ai puiet in cuib si nu miere. Dau ele sa blocheze cuibul? Scoti mierea de pe laterale si se vor grabi sa puna acolo alta miere. In timpul asta matca baga oua in cuib fara sa o mai deranjeze intr-atat albinele cu culesul lor.
Chiar si descapacirea cu furculita a coronitelor, e benefica. Daca ele muta mierea de acolo si matca ponteaza, e super-bine.

Scopul lor principal este roirea! Pentru asta vor sa-si faca un cuib -elipsa, sfera, treaba lor- pe care sa-l acopere cu miere ca suba pe cioban, apoi ...roiul.
Chiar si parerea ca e nevoie de spatiu ca sa nu roiasca, dupa parerea mea e gresit formulata. Nu roiesc din lipsa de spatiu ci roiesc pentru ca si-au indeplinit conditiile de roire, adica un cuib de puiet captusit cu miere. Cat inca e un gol, acela se vor zbate sa-l umple care cu ce poate. Matca cu oua, albinele cu miere. Asa ca ar fi un ideal sa reusesti sa ai cuibul cu rame de puiet pana sus la leatz. Cand au ajuns in situatia asta, tzusti, vor urca in cat ca sa puna miere deasupra puietului.

Cica stuparul le ingrijeste. :lol: Aiurea -la faza asta- stuparul isi bate joc de ele si de indata ce ele aduna miere desupra cuibului, stuparul le-o ia si o muta pe margini sau o scoate, sau adauga inca un cat. Au puiet si trag ca disperatele sa-si completeze suba de miere ca sa poata pleca.

Daca e bun culesul, nu te limitezi sa pui un cat si sa astepti sa-l capaceasca, ca franezi culesul. Urmatorul cat in momentul in care a ramas o suprafata mica neinmagazinata, fara sa-ti pese ca nu e capacita. Catul gol peste cuib, cel plin, mai sus. Te vor injura si se vor zbate din nou sa isi faca rezerva de miere desupra puietului. De cum aduna, tu o tragi pe margine, iar deasupra puietului sa aibe faguri goi.

In privinta divizarii, de dorit, ideal chiar sa fie cu matca imperecheata si cu rame multe. Mai bine impart acum in 2 si peste 3 saptamani din nou in 2, decat sa impart acum in 3 de exemplu.

Ne-am apucat cam deodata de stuparit. Sunt curios cat de apropiate sau diferite sunt concluziile la care ai ajuns tu?

In privinta alergiei...daca erai alergic ai fi ajuns deja la spital. Cred ca timpul le va rezolva pe toate, iar unele favorabil. Asta cu alergia sper sa fie din cele favorabile. Ca viata, partea cea mai importanta...stiu. Se termina intotdeauna tragic.

Te salut cu drag!

Concis si usor de inteles. Multumesc de postare!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Jean Valjean » 08 Iun 2013, 23:25

Ma pricopsii cu triangulini in stupi.
Nici nu stiu sa spun cat de infestati sunt, ca am observat ca problema asta nu este una comuna. De altfel, nici materialul informativ nu este bogat in privinta acestui parazit. Ce pot spune e ca am vazut cateva albine cu parazitul in cârca, pe fiecare fata a unei rame, manifestarea fiind un tremurat de parca ar fi paralizate: se contorsioneaza si se bâțâie în încercarea de a scapa de parazit, in momentul in care o atingi incepe sa mearga normal.
Din ce am observat au culoare diferita: unii sunt portocalii, altii caramiziu-maronii, precum varoa.
Cat de periculosi sunt acesti paraziti?
Jean Valjean

Mesajde iunicu » 08 Iun 2013, 23:51

Baga varachet!
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde Closcutz » 09 Iun 2013, 04:03

Iunicu n-ai nimerit-o cu varachetul; din ce am citit triunghiulinul nu este acarian, ci insecta si ar fi afectat doar de substanta activa din mavrirol si nu din varachet. Si eu am observat cate 1 in 2 familii.
Closcutz

Mesajde iunicu » 09 Iun 2013, 08:44

Adevar ai grait Closcutz! Graseala mea.
Triungulinoza este o boala parazitara produsa de meloe proscarabeus sau mamornicul sau gandacul puturos. Femela depune ouale in pamant iar cand acestea eclozioneaza din ele iasa niste larve de culoare cafenie - maronie care se tarasc pe plante si intra in flori de unde sunt ,,luate'' de albine si duse in stup. Acolo rod cuticula dintre torace si abdomen unde aceasta e mai subtire, isi introduc capul in corpul albinei si sug hemolimfa cu care se hranesc. Nu in toate cazurile se ajunge la deces in schimb datorita carligelor cu care sunt prevazute larvele in deplasarea lor pe corpul albinei produc iritatie si nervozitate
Combaterea triungulinozei se face in acelasi mod ca la brauloza, dar dozele din medicamentele specifice pot fi ceva mai mici , triungulii fiind mai sensibili decat paduchii
Deci, Taufluvalinat (mavrirol)
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?