Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: insarmarea ramelor

Mesajde pin » 14 Mai 2013, 14:45

cristi_vidican scrie:Să vezi ce frumos arată acea ramă însârmată băgată la un roi natural după ce căpăcește puietul :lol: Zici că sunt străzile din satele din Arand, cel puțin partea dintre Bihor. :lol:
Recomand 6 sârme verticale plus una orizontală, mai spre speteaza superioară. Dar poate și cea orizontală e exces de zel la ramele de 1/2.
Ideea e că trebuie să ne gândim și la momentul când vom decupa acel fagure vechi.

Ceea ce vrea sa spuna Cristi dar nu reiese foarte clar este ca acolo unde este sarma nu ponteaza matca deci vei avea o rama foarte frumos pontata in mici dreptunghiuri. Eu am renuntat sa mai pun si verticalele in V sau W din aceasta cauza.
pin

Mesajde cristi_vidican » 14 Mai 2013, 15:09

Acum, vis-a-vis de sârmă și ponta mătcii, dacă sârma este bine îngropată în fagure la montare, nu sunt probleme. Când îmi merge bine mâna, un neinițiat nu-și dă seama pe ce parte a intrat sârma în fagure :lol:
Eu am niște faguri destul de groși (45 de foi într-o cutie de 5 kg) și nici măcar la prima pontă nu sunt probleme.
Mai e ceva ... Când fagurii sunt groși, albina crește destul de mult celulele din ceara fagurelui.
Însârmați vertical, folosind sârmă de inox și ondulator!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Mircea_63 » 14 Mai 2013, 15:23

.....Si atentie cum tineti ondulatorul. Ondulatiile sa fie in plan cu foaia, deci ondulatorul tinut perpendicular pe rama.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde SummerCat » 14 Mai 2013, 23:39

pin scrie:Ceea ce vrea sa spuna Cristi dar nu reiese foarte clar este ca acolo unde este sarma nu ponteaza matca deci vei avea o rama foarte frumos pontata in mici dreptunghiuri. Eu am renuntat sa mai pun si verticalele in V sau W din aceasta cauza.

Da, da Pin stiu ca ai dreptate si cunosc, am vazut rame prin youtube si se vede clar unde era sarma in W acolo erau gauri prin puietul capacit, se vede bine tiparul.
Tocmai de aia bagasi redresorul si am ingropat pe sectiuni mici, cat se lichefieze bine mierea ca uleiul si sa acopere bine de tot sarma si nodul. Acuma sa vedem cu timpul daca ponteaza ori ba..Daca sarma e ingropata bine cred ca ponteaza si acolo, am mai vazut rame insarmate bine si tiparul la pontare nu se mai vede.

Vreau in viitor sa tin insarmarea in W in cuib si "zabrelele" mele in magazie. Macar primul an o s-o o iau si pe masa preventiei in brate. Pana "simt" si eu cum se comporta ceara.
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Mesajde kamy » 15 Mai 2013, 15:39

acu daca tot e loc de dat cu parerea o arunc si io spr sa nu cosiderati ca dau cu pietre!cristi scuze dar daca sarmezi doar vertical si prinzi un cules bun imediat dupa cladire obtii miere in sectiuni gata taiate!si-o spun din esperienta!io am reusit,, performanta,, asta la faguri sarmati 3+3 SI CU NODURI LA INTERSECTII!
daca sarmezi doar orizontal din greutatea mieri+puiet la care se mai adauga caldura nelipsita in ultimii ani mai oleaca de hataiala de la transport te alegi cu celule alungite pe orizontala la care albinele le gasesc iute utilitatea tragand niscai trantori d-aia sanatosi nu gluma!
V-AM SPUS CA MA ORIENTEZ CATRE WWagenul lui GUIST,da ma trazneste gandul sl intorc si sa-l fac M,si nu pentru a fi io mai hot si sa nu aibe si vecinu ca mine,rationamentu ar fi ca albinele lipesc mai puternic sus fagurele si mai putin jos in acest fel m-i se pare o armare cu oleaca de ajutor in punctele slabe natural nu in punctele forte,da amu fiecare cu nebunia lui!
kamy

Mesajde pin » 15 Mai 2013, 17:13

Stii bancul cu diferenta intre W si M? Doua blonde la plaja au imprimat pe piele un W. Prima spune ca prietenul ei e student la Washington si de mandru ce e nu-si da jos tricoul nici cand fac sex si din acest motiv i s-a imprimat ei pe piele W. O intreaba pe cealalta daca si la ea e la fel. A doua raspunde ca da doar ca e o mica diferenta: prietena ei e studenta in Minesota :)

Eu le-am insarmat in W pentru a nu forta latul de jos care e mai subtire in mijloc. Dar avand in vedere ca pastoral nu fac si nu vreau sa extrac ramele din cuib am renuntat sa le mai insarmez vertical (si de lene recunosc).
pin

Mesajde cristi_vidican » 15 Mai 2013, 18:23

kamy scrie:acu daca tot e loc de dat cu parerea o arunc si io spr sa nu cosiderati ca dau cu pietre!cristi scuze dar daca sarmezi doar vertical si prinzi un cules bun imediat dupa cladire obtii miere in sectiuni gata taiate!si-o spun din esperienta!

Acuma, io n-am iexperiența ta cu secțiunile :lol:
De însârmat eu însârmez 6 vertical și 1 orizontal. Am rame de 1/2 - trebuie ținut cont și de asta.
Cules abundent nu prea am, mai mult modest, dar susținut.
Probleme n-am avut cu ruperea fagurilor, n-am avut, probabil că n-am atâta iexperiență ca tine :mrgreen:
cristi_vidican

Mesajde kamy » 15 Mai 2013, 23:10

Cristi,nici nu-ti doresc asemenea experienta,in 2011 am avut vo 25 de rame proaspat cladite la fs,transformate involuntar in sectiuni!
pin nu e totuna daca ai 3 puncte care indoaie leatul de jos sau doar doua in cazul folosirii a 6 sarme oblice in cazul literei MA prima si ultima sarma e armata de speteaza verticala si cu cat e mai aproape se indoaie mai putin!
acu daca o sa fie W sau M O SATI SPUI CAND VIU DE LA PLAJA!
kamy

Mesajde visanc » 16 Mai 2013, 11:06

Mah copii, nu faceti prostii cu ramele :lol:

Asa, tot de dat cu parerea, eu la rame 3/4 le pun doar 3 sarme orizontale cu frosime de 0,5 ca 0,4 nu am gasit. Nu stiu inca o fi bine, o fi rau, dar am vazut si la alti apicultori mai vechi sistemul asta si nu cred ca-i bai. :)
visanc

Mesajde cristi_vidican » 16 Mai 2013, 13:06

visanc scrie:Mah copii, nu faceti prostii cu ramele :lol:
Asa, tot de dat cu parerea, eu la rame 3/4 le pun doar 3 sarme orizontale cu frosime de 0,5 ca 0,4 nu am gasit. Nu stiu inca o fi bine, o fi rau, dar am vazut si la alti apicultori mai vechi sistemul asta si nu cred ca-i bai. :)

La ramele însârmate doar orizontal, dacă sunt pline cu miere, la centrifugare se rupe fagurele. Eu am însârmat cu 3 orizontale la rama de 1/2 și tot sunt probleme. Mai vorbim după ce le bagi în centrifuga.
cristi_vidican

Mesajde Jean Valjean » 16 Mai 2013, 14:28

Ce tip de centrifuga folosesti?
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde cristi_vidican » 16 Mai 2013, 15:07

Jean Valjean scrie:Ce tip de centrifuga folosesti?

Tangențial - 3 rame 1/1.
Dar voi trece anul acesta (sper) la 16 1/2 radial. Acolo merge doar însârmare verticală
cristi_vidican

Mesajde Jean Valjean » 16 Mai 2013, 15:31

La centrifugarea tangentiala nu inteleg de ce se rupe fagurele, dat fiind faptul ca exista gratarul cosului care opune rezistenta.
O sa vad si eu daca se intampla asta cand o sa extrag, in week end, ca eu am pus trei sarme orizontale.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde Mircea_63 » 16 Mai 2013, 15:35

Nu vreau sa deviez de la insarmare, dar la centrifugare am dat o tura pe o parte, incetisor, apoi pe cealalta tot incetisor. Dupa ce s-a scurs mierea am marit turatia si apoi am intors din nou pe prima parte. Cand sunt ramele aproape goale, poti sa turezi cat vrei ca nu se mai rup. Daca o faci cand sunt pline si grele...
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cristi_vidican » 16 Mai 2013, 17:18

Mircea, în ritmul acesta ne apucă completările de toamnă și noi tot mai extragem rapița :lol:
Dacă însârmarea e bună, poți da viteză din prima
cristi_vidican

Mesajde ovidiu_78 » 16 Mai 2013, 20:01

Si leatul superior sa nu fie in fata directiei de centrifugare
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR