Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Ne mor albinele

Mesajde balasbebe » 13 Mai 2013, 18:59

In Salaj vad ca trebuie eu sa iau o initiativa. Din pacate ne mor stupii cu sutele, si toti tac. Fara sa dau vina pe presedintele asociatie, caci si el are mortalitati in stupina, va trebui sa ne unim fortele si sa-i dam pe cei vinovati in judecata. Din pacate pana vor veni rezultatele noi vom ramane cu paguba.
Domnilor de la Bucuresti poate ne faceti o vizita sa ne ajutati putin. Este un caz aparut sporadic si acum se generalizeaza. Noi suntem prea mici sa ne dam cu parerea.

Pe fundul stupilor si in fata lor este plin de albine moarte. Cazul a aparut cam acum doua saptamani dar de sambata s-a agravat. Stuparii au chemat presa si televiziunea locala, dar nu ne pot ajuta.
balasbebe

Re: Ne mor albinele

Mesajde stefanmadalin » 13 Mai 2013, 19:04

Imi pare rau sa aud asta. Aveti ceva banuieli?
stefanmadalin

Mesajde popik50 » 13 Mai 2013, 21:45

Boala sau stropiri cu chimicale ...?
popik50

Mesajde gigibecalul » 13 Mai 2013, 22:23

...Suntem o specie a naibii de păcătoasă...distrugem tot ce ne înconjoară...
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde MyBees » 13 Mai 2013, 23:42

Pai ce treaba are presa si televiziunea locala? Ati trimis albine pentru analizele de laborator, ati depistat cauzele pierderilor?

Pe la mine inca mai umbla tractoarele cu bazinele de otravuri dupa ele. Azi era gata, gata sa ma parui cu niste agricultori care stropeau terenul din fata unui pavilion venit in pastoral la salcam. Nu m-am inteles cu ei sa mai amane stropirea vreo 2-3 ore pana seara sa nu mai circule albinele sau maine sa fie anuntat si apicultorul sa si le inchida daca este cazul. Cand le-am povestit de obligatia de a anunta la primarie si primaria pe apicultor se uitau la mine ca la "star trek".
Paznicul stupinei insa ii dadea inainte cu "dati dom'le ca nu au nimic, ca au mai stropit unii ieri si colea" Nu stiu cine era proprietarul stupinei dar sper sa il aflu sa ii recomand alungarea cu un sut in fund a paznicului...
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde balasbebe » 14 Mai 2013, 07:18

Fiecare stupar a dus albine moarte la laborator, s-au facut acele teste rapide de nosema si varoza. Cauzele nu au putut fi stabilite, posibil intoxicatie cu pesticide.

Presa a fost adusa, la fel si televiziunea locala sa ne ajute. Ei nu au facut altceva decat sa informeze pe plan local si si sa ne puna in alerta, sa ne luam masuri. Din pacate la noi in judet nu a plouat sa mai dilueze acele otravuri. Se pare ca nu mai avem nici o sansa cu albinele. Daca erau si asigurate am fi avut o sansa.
Cele mai mari pierderi au fost in zona Dobrin, Cristur si Firminis.
balasbebe

Mesajde balasbebe » 14 Mai 2013, 15:30

Din comentarii va putetzi da seama cata rautate exista. Si precis ca ei consuma si miere. Le-as pune la cei rai niste insecticid in loc de miere, sa vada cum este sa scoti limba, precum scoate si albina trompa.
http://www.graiulsalajului.ro/index.php ... I2dwdPRCM#!
balasbebe

Mesajde balasbebe » 14 Mai 2013, 15:41

balasbebe

Mesajde Dragos2006 » 14 Mai 2013, 15:49

Cat timp se foleseste termenul "presupunem" nu exista nici o dovada . Trebuie respectat un protocol strict in ceea ce priveste recoltarea probelor si efectuarea analizelor la laborator acreditat cel putin RENAR. In primul rand trebuie anuntata Garda de mediu !
Parerea mea este ca acolo s-a dat cu insecticid organofosforic , acum e munca de detectiv.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde balasbebe » 14 Mai 2013, 16:01

Dragos, treaba este foarte simpla. Sunt acolo doua mari ferme care au arondat terenul. Acestia sunt convins ca au facturi cu care au cumparat substanta respectiva. O ancheta se poate face la modul cel mai simplu si pot sa fie trasi la raspundere. Pe baza flacoanelor gasite se pot descoperii si faptasii. Fiecare magazin care deserveste populatia are si anumite evidente de comercializare a produsului.

Daca "ACARUL" lui PESTE PRAJIT, vorba lui DRAGOS se va implica poate pe viitor nu se mai repeta. Oare au fost informati si implicati in sprijinul apicultorului?
Normal stupii ar fi trebuiti scosi din zona de actiune a substantelor nocive.

Am avut si eu stupii in zona contaminata intens, dar a trebuit sa plec cu ani in urma. Venea cate o hartie ca se fac stropiri pe o perioada de cate o saptamana. Oare ce era de facut decat sa plec de acolo de tot.
La mine in zona Huseni in decurs de o saptamana au disparut culegatoarele. Cum se apropia cate o albina de urdinis era batuta si alungata, sau intepata. In loc se bag rame trebuia sa scot ramele. In primavara am avut o populatie destula de buna la stupi, iar acum este un dezastru. Eu am noroc ca am doua vetre si a fost afectata doar una dar nu in totalitate. Albinele mureau zilnic deoarece substantele folosite nu erau asa de toxice, si suprafetele stropite mult mai mici. Eu in zona am avut cultivat doar grau si porumb. Am inteles ca la floarea soarelui este mai grav.

Puteau sa ne informeze ce sa facem si cum sa procedam mai bine si in timp. Informatia trebuia sa circule, ca doar avem telefoane si internet.
Ca la noi la nimeni. Sat fara caini.
balasbebe

Mesajde Aurel1959 » 14 Mai 2013, 20:39

Am auzit de foarte multe ori in diferite zone cazuri din astea , dar nu am auzit niciodata ca cei vinovati sa raspunda.Si asta pentru ca, cei care trebue sa sprijine apicultorii in asfel de situatii,nu au nici cea mai mica disponibilitate.Desi normal ar fi sa-i sprijine si sa le apere interesele, sa nu-i lase sa infrunte aceste probleme pe cont propriu.Aici vad eu rolul cel mai important al asocierilor si aderarii la diverse asociatii.Cat timp nu se va face front comun macar la aceste probleme,balanta va fi intodeauna in defavoarea apiculturii. Am auzit cu urechile mele un mare sef de filiala de la Vaslui care intr-o sedinta cu apicultorii le spunea clar ca sa nu se astepte ca filiala sa le ajute in diferite litigii cu fermierii.Motivul: Sint multi si sint puternici financiar.
Nu-mi ramane decat sa intreb unde vom ajunge cu asfel de reprezentare si gandire?
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde lucky5strike » 14 Mai 2013, 22:48

Imi pare rau sa constat o intoxicatie in toata regula.

In categoria pesticidelor intra ierbicidul, insecticidul, fungicidul. Eu nu cred ca e de la vreun ierbicid, cum se mai spune in video. Mai degraba de la un insecticid, la vreo livada, la vreo cultura de rapita. Sau e posibil sa se fi dat amandoua, in combinatie, de vreun iresponsabil, ... ca pe cat de plina tara de agricultori, pe atat de goala de agronomi... De vazut ce polen aduceau albinele dvs in acel moment..

Ca sa diminuati efectele, familiile ar trebui mutate imediat in alta zona unde nu s-a manifestat problema. Daca nu puteti asta, cel putin curatati rapid oglinda stupului cu un aspirator de mare capacitate, de albinele moarte.

Ma rog ca vinovatii sa isi asume fapta.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde balasbebe » 15 Mai 2013, 07:49

Cunosc foarte bine aceea zona. Pe acei apicultori din video ii cunosc personal si colaborez cu ei. Noi in Salaj am reusit sa ne cunoastem foarte bine, sa purtam discutii sincere si sa nu ascundem nimic din ceea ce stim
In acel areal s-au infintat doua mari ferme cu terenuri luate in arenda. Nu exista nici macar un metru patrat de rapita, nu sunt livezi organizate, sunt doar pruni de palinca care nu trebuie stropiti.
Sunt toate terenurile cultivate cu porumb, grau si floarea soarelui. Sunt trei sate apropiate de acele culturi intensive, si toate trei au fost foarte grav afectate.
Intoxicatia a aparut in urma cu 2-3 saptamani sa moara albinele. La inceput au disparut foarte multe culegatoare, dar nu au murit in lada sau la urdinis. Ziua de sambata a fost fatala.
balasbebe

Mesajde daniel70 » 20 Mai 2013, 00:02

Ceea ce s-a intamplat in acea zona este o tragedie. Din pacate constatam si de data asta cat de fragile si lipsite de aparare sunt albinele in asemenea situatii. Eu practic apicultura ca si pasiune si nu-mi castig existenta din asta. Pe langa parerea de rau si durerea in suflet pe care o simti cand te afli intr-o situatie asemanatoare ai si problema situatiei financiare si distrugerea unei afaceri cladite pe multi ani de efort.
Poate sunt si alti stupari din tara care s-au confruntat cu aceasta problema. Acestia ar trebui contactati si analizata situatia la nivel national de forurile competente. Trebuie ca in primul rand asociatiile de apicultori sa se implice. De ce avem aceste asociatii daca ele nu se implica ?
Asociatia trebuie sa i-a legatura cu alte asociatii similare pentru identificarea altor incidente de acest gen.
Trebuie sesizate institutiile abilitate si tratata problema la nivel national. Poate trebuie gasita modalitatea prin care sa se poata sensibiliza mass-media la nivel national.

D-le BalasBebe, va doresc sa reusiti in toate demersurile pe care le faceti si va rog sa ne tineti la curent cu tot ce se poate intreprinde in aceasta situatie.
daniel70

Mesajde liviutzbogos » 20 Mai 2013, 00:57

Auzeam astazi la Antena Satelor cum ca, pe plan european, se fac niste cercetari la pesticide si ca s-au scos unele. Ziceau ceva si de mortalitatea foarte mare a albinelor si in Romania si de disparitia lor in alte tari. Din pacate nu am inteles prea bine ce si cum, a fost de acord Romania cu interzicerea acestor pesticide, nu a fost... Poate stie cineva mai bine despre ce e vorba si ne povesteste mai pe larg.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde balasbebe » 20 Mai 2013, 06:29

Saptamana trecuta au continuat stropirile si albinele sunt afectate si mai rau. Nu toate au avut de suferit atunci. Din pacate au aparut mortalitaitil si la alte colonii. Atunci cand otrava patrunde in stup, nu stiu cum se mai poate face ceva. Intra in ceara si pana la doi ani ai de suferit, pana ramai fara albine.
Daca presa ne mai informeaza prin ziar sau televiziune, asociatiile nu mai fac nimic. Iau cotizatia si cam atata.
balasbebe

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE