Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pretul corect al unei familii de albine in 2013

Mesajde Adi Hodis » 06 Iun 2013, 09:14

BeeeK scrie:...
Multi vedeti lucrul asta din puctul de vedere al vanzatorului , nu va puneti si in locul cumparatorului care de multe ori e si la inceput si care ii este foarte greu financiar sa procure familii de albine. Multa sanatate !!!

Colegu,
multi incepatori doresc sa cumpere familii de albine, ieftin. Familii de albine, asta vrea din start ca deh, celelalte necesaruri ce se includ in logistica, sint pe planul ... 5.
Apicultura nu se face doar cu familii de albine ... si inghite bani multi, ca sa ai tot ce trebuie pentru a scoate bani din acest domeniu.
Orice inceput este greu daca nu ai bani, adica un capital.
Un vanzator isi cere pretul ... ceea ce n-are nimic de-a face cu greutatile financiare ale cumparatorului. Fiecare cu problema sa.

Cert este ca, toti platim preturi fixe si neconditionate de situatiile personale, cand cumparam orice si cand platim facturi, taxe si impozite.

Cand vei fi in postura vanzatorului, daca vei tine cont de conditia citata si o sa vinzi ieftin si bun, vei fi recompensat ... la ultima pensie. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde B.K » 06 Iun 2013, 10:19

Adi Hodis scrie:
BeeeK scrie:...
Multi vedeti lucrul asta din puctul de vedere al vanzatorului , nu va puneti si in locul cumparatorului care de multe ori e si la inceput si care ii este foarte greu financiar sa procure familii de albine. Multa sanatate !!!

Colegu,
multi incepatori doresc sa cumpere familii de albine, ieftin. Familii de albine, asta vrea din start ca deh, celelalte necesaruri ce se includ in logistica, sint pe planul ... 5.
Apicultura nu se face doar cu familii de albine ... si inghite bani multi, ca sa ai tot ce trebuie pentru a scoate bani din acest domeniu.
Orice inceput este greu daca nu ai bani, adica un capital.
Un vanzator isi cere pretul ... ceea ce n-are nimic de-a face cu greutatile financiare ale cumparatorului. Fiecare cu problema sa.

Cert este ca, toti platim preturi fixe si neconditionate de situatiile personale, cand cumparam orice si cand platim facturi, taxe si impozite.

Cand vei fi in postura vanzatorului, daca vei tine cont de conditia citata si o sa vinzi ieftin si bun, vei fi recompensat ... la ultima pensie. :)

In totalitate de acord , am si spus mai sus , 400 lei mi se pare pretul corect si asta in funtie de perioada , dar 600 e deja prea mult , parerea mea. Eu sunt atras de apicultura de foarte mult timp , o practic de cativa ani ca si un hobby , departe de mine gandul de a scoate profit.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Mircea_63 » 06 Iun 2013, 10:27

Daca te uiti din cate foi e placinta...nu o mai mananci.

Hai sa numar foile:
- Un roi de anul acesta 100 lei

Il pun in stup si ma ocup de el, pana devine familie, pe care o vand anul viitor. Peste iarna mananca minim 10-12 kg de miere.

- 12 kg X 15 lei = 174 lei

Rama, ansamblata, insarmata. pus FA si construita...10 lei. Il vand pe 8 rame:

-8 ramex10 lei= 80 lei

Cand il vand, are miere pe rame si pastura pe rame, macar 5-6 kg:

-6kg x15 lei= 90 lei

Total foi de placinta: 100+174+80+90= 444

Il vand cu 50 lei/rama:

50x 8 rame = 400 lei

Profit: -44 lei adica minus 44 lei.

Discutabil e pretul mierii, calculat cu 15 lei. Daca il calculezi cu 10 lei... "placinta" iasa la 354 lei, profit 46 lei.
N-am spus nimic de orele munca ale stuparului, tratamente, amortizarea investitiei, riscul sa nu treaca iarna.

Nu sustin ca acest calcul este perfect. Ii rog pe cei care cred ca e scump 50-60 lei/rama de familie sa ma corecteze. :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde B.K » 06 Iun 2013, 10:32

Domnu ' Mircea , trebuie sa scadeti si milionul pe roi ca doar nu cumparati roi sa-l vindeti la anul. Calculul poate fi corect sau relativ , cei care vand material biologic nu sunt ca mine sau ca cei care au 10 familii. Asa-i ??
B.K

Mesajde Mircea_63 » 06 Iun 2013, 10:51

Roiul l-as putea vinde acum...si as lua 100 lei pe el. Asta e valoarea lui, de ce sa nu-l iau in calcul? Ca doar nu pica din cer!
Mircea_63

Mesajde bucursorinelionel » 06 Iun 2013, 11:10

Și dacă evaluezi familia de albine de producție pe baza cantității de miere produsă in prețurile consum..ce iese..??
Un calcul simplu : minim20 de kg*20 lei pe kg=400..Cam asta este valoare minimă..
O familie medie scoate cam 30-40 de kg..deci..600-800 lei valoare pe familie de producție...la 10 r cuib=60-80lei /ramă..
Simplu si corect..și nu am luat în calcul prețurile de raft de magazin (hipermarket)!!!..adică25/30 lei /kg.....!!!
10-18 lei pe kg de miere e la poarta fermei, pentru procesatori, când și cantitățile sunt de ordinul sutelor de kg achiziționate...e o diferență semnificativă pentru acest gen de tranzacții...!!!
bucursorinelionel

Mesajde B.K » 06 Iun 2013, 11:51

Mircea_63 scrie:Roiul l-as putea vinde acum...si as lua 100 lei pe el. Asta e valoarea lui, de ce sa nu-l iau in calcul? Ca doar nu pica din cer!

Sigur ca are valoare , doar ca nu cred eu ca sunt oameni care cumpara roiuri anul asta sa le vanda la anu'. Sa fim seriosi , la o stupina mare un roi il faci batand din palme. Mult succes !!
B.K

Mesajde B.K » 06 Iun 2013, 11:54

bucursorinelionel scrie:Și dacă evaluezi familia de albine de producție pe baza cantității de miere produsă in prețurile consum..ce iese..??
Un calcul simplu : minim20 de kg*20 lei pe kg=400..Cam asta este valoare minimă..
O familie medie scoate cam 30-40 de kg..deci..600-800 lei valoare pe familie de producție...la 10 r cuib=60-80lei /ramă..
Simplu si corect..și nu am luat în calcul prețurile de raft de magazin (hipermarket)!!!..adică25/30 lei /kg.....!!!
10-18 lei pe kg de miere e la poarta fermei, pentru procesatori, când și cantitățile sunt de ordinul sutelor de kg achiziționate...e o diferență semnificativă pentru acest gen de tranzacții...!!!

Daca achizitionezi o familie de la cineva , sa zicem gratis, ce garantii ai ca ea iti produce 30-40 kg de miere ???
B.K

Mesajde Mircea_63 » 06 Iun 2013, 11:57

Bucursorinelionel...

In calcule, exista varianta optimista si cea pesimista. Un stup poate produce cat spui tu. Stii si tu ca poate produce si mult mai putin sau nimic. Depinde de stupar, zona melifera, conditii meteo.

Mierea vanduta asa la cunostinte... nu prea trece de 20 lei/kg. Poate sunt eu un zgarcit, dar si borcanul costa. Daca pui o eticheta autoadeziva...si aia costa. Mare lucru nu vinzi de la poarta, iar sa stai in piata...altceva nu mai faci.

Stiu un caz fericit. Omul are stupina aproape de sosea, aproape de iesirea din tara... spre vest. In timpul verii, cat are stupii acolo, vinde foarte bine si la preturi convenabile pentru el. Dar sunt sate intregi de stupari, in Moldova, unde n-ai cui vinde mare lucru nici in vecini, nici la sosea.

Daca traiesti din stuparit, angroul e baza, iar acolo nu e un pret deloc grozav. Fac unii calcule in varianta super-optimista. Productii de maestru, preturi de supermarket si trag linia. Nu e chiar asa. Poti lua in calcul 10 lei /kg de miere sau poti lua chiar si 35.
Un stupar cu multa experienta imi spunea ca recordul lui a fost de 140 kg la un stup, dar nu e vorba de o medie ci de cel mai performant stup si an din viata lui. In spatele acelui stup stateau alti stupi acasa, care culegeau cat sa se intretina. Mai stateau in spate kilometrii de pastoral si ani de experienta.

Un novice isi poate baza calculele pe astfel de cifre si a gasit Eldorado. Altii isi inchipuie ca stupul e o lada cu albine din care curge mierea singura. Guvernantii abia asteapta sa vina cu impozitele.

Realitatea din teren e mult mai complexa. N-ai exagerat cu nimic in calculele tale, doar ca nu se potrivesc la orice stupar.
Mircea_63

Mesajde Mircea_63 » 06 Iun 2013, 12:08

BeeeK scrie:
Mircea_63 scrie:Roiul l-as putea vinde acum...si as lua 100 lei pe el. Asta e valoarea lui, de ce sa nu-l iau in calcul? Ca doar nu pica din cer!

Sigur ca are valoare , doar ca nu cred eu ca sunt oameni care cumpara roiuri anul asta sa le vanda la anu'. Sa fim seriosi , la o stupina mare un roi il faci batand din palme. Mult succes !!

La naiba, poate ne inveti si pe noi sa batem din palme... :lol:

Un Logan iese pe poarta fabricii la fiecare minut. Il fac astia batand din palme! De ce naiba costa atat de mult?
Mircea_63

Mesajde B.K » 06 Iun 2013, 12:11

Mircea_63 scrie:
BeeeK scrie:

La naiba, poate ne inveti si pe noi sa batem din palme... :lol:

Un Logan iese pe poarta fabricii la fiecare minut. Il fac astia batand din palme! De ce naiba costa atat de mult?

:)) .....probabil are motor marcat cu culoarea aferenta anului :))
B.K

Mesajde B.K » 06 Iun 2013, 12:16

Mircea_63 scrie:
Un novice isi poate baza calculele pe astfel de cifre si a gasit Eldorado. Altii isi inchipuie ca stupul e o lada cu albine din care curge mierea singura. Guvernantii abia asteapta sa vina cu impozitele.

Realitatea din teren e mult mai complexa. N-ai exagerat cu nimic in calculele tale, doar ca nu se potrivesc la orice stupar.

Apropo de asta.......cu ceva timp in urma a venit o cunostinta pe la mine si vazand stupii mi-a zis ca vrea sa vada si el cum sunt asezate borcanele cu miere in stupi :lol: :lol: :lol:
B.K

Mesajde Mircea_63 » 06 Iun 2013, 12:29

Vad ca te pricepi la masini! Daca ne-om intalni vreodata, ai o bere de la mine, marcata cu culoarea anului. :D

Si la mine au venit prieteni. Unul vroia sa stie un singur lucru, de parca era de la finante. Cat castig la un stup? Altul vroia si el stupi, dar sa ma ocup eu de ei. Tot batand din palme. :lol:
Mircea_63

Mesajde B.K » 06 Iun 2013, 13:02

Mircea_63 scrie:Vad ca te pricepi la masini! Daca ne-om intalni vreodata, ai o bere de la mine, marcata cu culoarea anului. :D

Si la mine au venit prieteni. Unul vroia sa stie un singur lucru, de parca era de la finante. Cat castig la un stup? Altul vroia si el stupi, dar sa ma ocup eu de ei. Tot batand din palme. :lol:

In teorie totul pare simplu si mai ales benefic , cand pui in practica iti da cu virgula si aici ma refer nu numai la apicultura . Multi au impresia ca iei niste stupi , ii pui in curte si gata profitul.....doar ca e mult pana departe si trebuie multa bataie din palme :lol: . Multa bafta Domn ' Mircea !!!

PS : Cu toate ca suntem in capete opuse ale tarii , cine stie cum bem o bere marcata vreodata :)
B.K

Mesajde Ciprian Leancă » 07 Iun 2013, 20:29

400 lei pentru ca ne cunoastem. dar mi+a spus ca a dat si cu 450 si cu 600 in primavara. cam asa e pretul acum la mine in zona
Ciprian Leancă

Mesajde cristi_vidican » 07 Iun 2013, 21:18

BeeeK scrie:In teorie totul pare simplu si mai ales benefic , cand pui in practica iti da cu virgula si aici ma refer nu numai la apicultura . Multi au impresia ca iei niste stupi , ii pui in curte si gata profitul.....

Îi pui în curte și ți-i fură hoții. Azi m-a sunat cumnatu, care și-a cumpărat anu trecut 3 stupi. Anul acesta a cumpărat lăzi, rame etc, au început să roiască, nu mai avea cutii goale ... Azi dimineață din 8, 4 lipseau - cei mai grei. De la el din grădină. Hoții au venit cu câinele, dar când au plecat au uitat câinele, care a rămas închis în livadă.
Dar, cum n-are probe, nimeni nu e hoț.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE