Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde priest » 06 Iun 2013, 15:36

Deci sa bag rame de 3/4 in cuib (1/1) iar dupa ce albina le construieste 50% (2-3 rame), sa pun catul, incluzand ramele prospat construite?...(adica sa le urc pe cele de 3/4 din cuib in cat)?
priest

Mesajde proapis13 » 06 Iun 2013, 18:12

priest scrie:Cu 3/4 lucrez in cat. Ideea este in felul urmator: nu vreau sa folosesc gratia Haneman
pentru ca 20 % din miere se pierde si albinele au de suferit.

Pretioasa informatia,de unde ai luat-o??? :o
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Vlad2N » 06 Iun 2013, 20:18

Va salut. Am si eu o nelamurire. Am gasit la bunici doua lazi pe 16 rame dar e putn diferit (la dimensiuni ma refer): latimea e de 43 cm si inaltimea de 35 cm. Nu prea as vrea sa am 2 feluri de rame. M-am gandit sa modific lazile sa se potriveasca ramele stas. Ramane intre fund si rama 5 cm. Nu e cam mult? Sa reduc distanta asta? Ca prin carti am gasit 1-2 cm intre fund si rama...
"Sanitas est simetria, morbum autem ametria."
Vlad2N

Mesajde priest » 06 Iun 2013, 20:18

De la un stupar, bineanteles. Fals sau adevarat...nu am de unde sa stiu. Am reprodus doar ce a spus el. Oricum se pare ca totul este secret...asa ca ce unde-o fi adevarul numai Dumnezeu stie.
priest

Mesajde CORNEL V. » 06 Iun 2013, 20:42

Si aia 20% raman pe gratie? :o
CORNEL V.

Mesajde priest » 06 Iun 2013, 21:15

CORNEL V. scrie:Si aia 20% raman pe gratie? :o

Iti dau numarul stuparului sa-l intrebi...eu nu stiu.
priest

Mesajde priest » 06 Iun 2013, 21:17

Mai bine schimbati din "incepatorii intreaba" in "incepatorii se iau la misto" sau..."hai sa-i cunoastem pe cei cu ciunga-n par".
priest

Mesajde jenica67 » 06 Iun 2013, 21:18

priest, nu are rost sa pui catul atata timp cat nu ai cuibul cladit si albina suficienta, ca faci mai mult rau. De ce, ca inseamna ca ai putina albina si le racesti cuibul. Cand o sa ai cuibul ful de albina si 7-8 rame cu puiet poti pune catul inainte de un cules important si o sa il construiasca si o sa iti bage si miere. Pana atunci nu o sa se urce in el, ca nu au motiv. La inceput albinele o sa iti construiasca ramele din mijlocul magaziei. Ca sa eviti sa se urce mtca sa oua in ele, dupa ce au construit cel putin 6 rame, scoti o rama de la margine si departezi uniform ramele. Cand o sa mai creasca faguri, poti sa mai scoti o rama de la margine si lasi numai 8 sau 10(in functie de ce stup ai cu 10 sau 12 rame), iar le departezi uniform si in acest fel, le vor creste mai late si nu o sa le mai oua matca in ele.
PS : cand nu stii si vrei sa afli, lasa orgoliul la o parte, ca altfel o sa vorbesti singur pe forum, asta este povata mea.
jenica67

Mesajde aliuta2000 » 06 Iun 2013, 21:20

priest scrie:Deci sa bag rame de 3/4 in cuib (1/1) iar dupa ce albina le construieste 50% (2-3 rame), sa pun catul, incluzand ramele prospat construite?...(adica sa le urc pe cele de 3/4 din cuib in cat)?

ai inteles ce ai vrut tu ....

desi nu imi place sa rept : daca nu ai rame construite pentru cat 3/4 , se pot construi rame partial in cuib , si apoi urcate in cat si intercalate (una construita, una neconstruita , una construita cate ai .
Catul se pune peste familie , asa cum scrie cartea !!! daca ai citit-o , sau pe forum daca l-ai citit!!!
Sa nu fiu inteles gresit ... si eu am cerut ajutor,dar intai am citit si am intrebat chestii punctuale care m-au interesat , pentru ca lectura nu ofera totul direct si mai e nevoie si de sfaturi .

ca intrebare pentru tine : Cand se pune catul la o familie ? Cauta raspunsul la aceasta intrebare si apoi o completezi cu ce ti-am spus si poti sa tragi concluzie favorabila tie ..e cazul sa pun sau nu catul.Daca nu ... atunci construiești 3-4 rame de 3/4 la familia ta , si le bagi la pastrare si la anu cand familia va fi mai puternica , si cand va fi momentul de cat bagi intercalat ramele acestea partial crescute ...si vei avea spor si la crescut si la umplut
Bafta
A.D.
aliuta2000

Mesajde proapis13 » 06 Iun 2013, 21:24

priest scrie:Mai bine schimbati din "incepatorii intreaba" in "incepatorii se iau la misto" sau..."hai sa-i cunoastem pe cei cu ciunga-n par".

Pot sa puna si avansatii o intrebare la incepatorii ce ard cate o etapa din A.B.C.-ul apicol spre repede-inainte fara sa-si dea seama???
Daca da,intrebarea mea este; care este titlul ultimei lecturi apicole si de catre cine este scrisa??
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde priest » 06 Iun 2013, 21:31

proapis13 scrie:
priest scrie:Mai bine schimbati din "incepatorii intreaba" in "incepatorii se iau la misto" sau..."hai sa-i cunoastem pe cei cu ciunga-n par".

Pot sa puna si avansatii o intrebare la incepatorii ce ard cate o etapa din A.B.C.-ul apicol spre repede-inainte fara sa-si dea seama???
Daca da,intrebarea mea este; care este titlul ultimei lecturi apicole si de catre cine este scrisa??

Manualul Apicultorului "editia a-VII"; Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania, 2000
priest

Mesajde priest » 06 Iun 2013, 21:35

jenica67 scrie:priest, nu are rost sa pui catul atata timp cat nu ai cuibul cladit si albina suficienta, ca faci mai mult rau. De ce, ca inseamna ca ai putina albina si le racesti cuibul. Cand o sa ai cuibul ful de albina si 7-8 rame cu puiet poti pune catul inainte de un cules important si o sa il construiasca si o sa iti bage si miere. Pana atunci nu o sa se urce in el, ca nu au motiv. La inceput albinele o sa iti construiasca ramele din mijlocul magaziei. Ca sa eviti sa se urce mtca sa oua in ele, dupa ce au construit cel putin 6 rame, scoti o rama de la margine si departezi uniform ramele. Cand o sa mai creasca faguri, poti sa mai scoti o rama de la margine si lasi numai 8 sau 10(in functie de ce stup ai cu 10 sau 12 rame), iar le departezi uniform si in acest fel, le vor creste mai late si nu o sa le mai oua matca in ele.
PS : cand nu stii si vrei sa afli, lasa orgoliul la o parte, ca altfel o sa vorbesti singur pe forum, asta este povata mea.

Am inteles! Ideea este sa stiu cum trebuie facut, pentru ca , spre exemplu am adaugat la 4 zile cate o rama cu puiet capacit, tocmai pentru a face familia mai puternica. Exact asta am intrebat eu, numai ca, puneam acea distantiera de 18 mm, pentru a-mi pica exact 8 rame la fix.
priest

Mesajde jenica67 » 06 Iun 2013, 22:38

Daca pui distantierul de la inceput, s-ar putea sa nu ai ramele la fel de frumoase, cum le ai crescute cand sunt apropiate si apoi distantate progresiv. Albinele cresc frumos ramele late, numai in cules puternic.
jenica67

Mesajde priest » 06 Iun 2013, 22:59

jenica67 scrie:Daca pui distantierul de la inceput, s-ar putea sa nu ai ramele la fel de frumoase, cum le ai crescute cand sunt apropiate si apoi distantate progresiv. Albinele cresc frumos ramele late, numai in cules puternic.

Multumesc mult pentru sfaturi!
priest

Mesajde liviutzbogos » 07 Iun 2013, 11:20

jenica67 scrie:Daca pui distantierul de la inceput, s-ar putea sa nu ai ramele la fel de frumoase, cum le ai crescute cand sunt apropiate si apoi distantate progresiv. Albinele cresc frumos ramele late, numai in cules puternic.

Dar daca faci ramele de cat mai late, cum se comporta? Le cladesc la fel de frumos? Stiu ca unii folosesc in cat latimea de 42 daca nu ma insel...
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde jenica67 » 07 Iun 2013, 11:34

Eu am ramele de 45 mm in cat. De construit le construiesc cum am spus.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR