Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

inmultirea prin roire dirijata

Mesajde tiby visan » 16 Feb 2013, 19:52

Metoda de lucru este urmatoarea;Iau o familie pe 12 rame DADANT scot toate ramele ce nu au puiet ,de la celelante familii recoltez tot atitea rame cu puiet gata de eclozionare si le introduc in locul celor care leam scos,dupa 4-5 zile ma uit sa vad cite botci au tras stiind ca dupa capacirea primei botci matca batrina is va lua zborul cu jumate din efectiv,scot regina cu rama pe care este o pun in alta lada la care mai adaug 2 rame de la alta familie si una cu FA.Las botcile sa le capaceasca dupa care iau botcile si le introduc in nucleie tip elvetian cu cite o cana de albine+un fagurel cu puiet capacit,dupa ce ies si se inperecheaza fac roiurile punindule reginele inperecheate in custi spirala din sirma de 2 iar dupa 3 zile scot dopul si pin o bucata de servetel ca albinele sa elibereze matca.Ce ziceti?astept nuste sfaturi daca nu este bine ce am scris la aceasta metoda.multumesc.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Re: inmultirea prin roire dirijata

Mesajde tiby visan » 16 Feb 2013, 20:26

chiar nu e nimeni care sa spuna daca e bine sau nu?
tiby visan

Mesajde calin bondaru » 16 Feb 2013, 20:53

ce descrii tu aici este mai mult o divizare!
sfatul meu e sa citesti cat mai multe carti apoi treci la practica!
bafta!
calin bondaru

Mesajde jenica67 » 17 Feb 2013, 00:44

tiby visan, in ce consta dirijarea la metoda asta ??
Stii, care sunt cele mai proaste matci ??
jenica67

Mesajde ionel07196555 » 17 Feb 2013, 09:40

jenica67 scrie:tiby visan, in ce consta dirijarea la metoda asta ??
Stii, care sunt cele mai proaste matci ??

Eu zic sa privim mai cu atentie la ce a scris si sa il corectam putin
. aici ne ajutam !!!!!
ionel07196555

Mesajde tiby visan » 17 Feb 2013, 14:12

d-le jenica 67 cind spun dirijata ma refer ca eu il fortez sa intre in frigurile roitului si nu intra in friguri pe cale naturala, din care putem sa recoltam matci de o calitate f.buna,iar cele mai proaste matci sunt cele de salvare.Acest topic l-am deschis pentru a ma putea sfatui cineva cind trebuie sa scot regina din familia respectiva,s-au dupa cit timp is trag botci?va multumesc.Probabil roire dirijzta inseamna si altceva daca nu ma insel poate trbuia sa folosesc alta exprimare,va rog sa ma scuzati.
tiby visan

Mesajde jenica67 » 17 Feb 2013, 21:39

Nu trebuie sa distrugi toate familiile, daca vrei matci de roire. O famili intra in frigurile roitului si daca dupa ce ai cuibul plin cu albina, o trangi tare ca sa nu aiba loc de dezvoltare.
Decat metoda asta, mai bine aplica metoda Padurean, care obtine matci apropiate de cele de schimbare linistite, dar putine, nu ca la roire.
jenica67

Mesajde tiby visan » 18 Feb 2013, 18:58

pai si cum trebuie sa fac atunci cind restring o familie pentru a intra in frigurile roitului?trbuie sa ma uit la 3-4 zile sa vad daca is trag botci?regina trebuie sa o scut s-au o inchid in gratie haneman cu o rama?cei care au folosit aceasta metoda spunetimi si mie va rog cum sa procedez ca teorie stiu dar practica ma omoara pentru ca nu am facut niciodata eu cu mina mea asa ceva.va rog chiar si dv.d-le jenica daca ati folosit vrodata aceasta metoda.va multumesc.
tiby visan

Mesajde jenica67 » 18 Feb 2013, 21:57

Eu nu am folosit metoda familiilor care intra in frigurile roitului. Dar cartea, spune exact conditiile necesare, de a intra in frigurile roitului. Tu te pui si ajuti familia sa se dezvolte bine si apoi asiguri conditiile de roire, pe care le spune cartea. Te-am ajutat, restul trebuie si tu sa citesti. Vezi ca dupa cum te exprimi, nu pari sa stii, nici ce este roirea.
jenica67

Mesajde leomitica » 18 Feb 2013, 22:54

tiby visan scrie:Metoda de lucru este urmatoarea;Iau o familie pe 12 rame DADANT scot toate ramele ce nu au puiet ,de la celelante familii recoltez tot atitea rame cu puiet gata de eclozionare si le introduc in locul celor care leam scos,dupa 4-5 zile ma uit sa vad cite botci au tras stiind ca dupa capacirea primei botci matca batrina is va lua zborul cu jumate din efectiv,scot regina cu rama pe care este o pun in alta lada la care mai adaug 2 rame de la alta familie si una cu FA.Las botcile sa le capaceasca dupa care iau botcile si le introduc in nucleie tip elvetian cu cite o cana de albine+un fagurel cu puiet capacit,dupa ce ies si se inperecheaza fac roiurile punindule reginele inperecheate in custi spirala din sirma de 2 iar dupa 3 zile scot dopul si pin o bucata de servetel ca albinele sa elibereze matca.Ce ziceti?astept nuste sfaturi daca nu este bine ce am scris la aceasta metoda.multumesc.

Intradevar obtii matci ceva mai bune decat cele de salvare. Atentie cand iei matca cu rama pe care e si formezi un roi, incearca sa iei celelalte doua rame din doi stupi diferiti si matca in cusca cu capacel de ceara. Fiind albine de la trei familii nu se bat intre ele ca atunci cand sunt de la doua deoarece nu mai stiu care cu care sa se "razboiasca". Dup 24 de ore gauresti capacelul de ceara cu un cui de rame. Vor roade ceara si vor elibera matca. Roii formati ii vei deplasa la cineva cunoscut(in alt loc), la 7-10km, pt cateva zile daca te vei intoarce cu ei in acelasi loc, dar e mai bine sa formezi roii in ziua premergatoare mutarii daca faci pastoral.
leomitica

Mesajde cucubau » 25 Mar 2013, 13:18

Metoda de lucru este urmatoarea;Iau o familie pe 12 rame DADANT scot toate ramele ce nu au puiet ,de la celelante familii recoltez tot atitea rame cu puiet gata de eclozionare si le introduc in locul celor care leam scos,dupa 4-5 zile ma uit sa vad cite botci au tras stiind ca dupa capacirea primei botci matca batrina is va lua zborul cu jumate din efectiv,scot regina cu rama pe care este o pun in alta lada la care mai adaug 2 rame de la alta familie si una cu FA.Las botcile sa le capaceasca dupa care iau botcile si le introduc in nucleie tip elvetian cu cite o cana de albine+un fagurel cu puiet capacit,dupa ce ies si se inperecheaza fac roiurile punindule reginele inperecheate in custi spirala din sirma de 2 iar dupa 3 zile scot dopul si pin o bucata de servetel ca albinele sa elibereze matca.Ce ziceti?astept nuste sfaturi daca nu este bine ce am scris la aceasta metoda.multumesc.

Sa le luam pe rand si sa incepem cu inceputul.
1 Intai se identifica acea familie cu matca demna sa lase urmasi ,
2 . Se stimuleaza acea familie pentru a o aduce in forma maxima la culesul de la salcam , (daca respectiva familie nu este suficient de puternica se vor introduce , doua rame cu puiet capacit si albina de acoperire, iar dupa 1 saptamana se vor introduce inca doua rame de puiet capacit fara albine de acoperire) .
3. I se asigura un cules adecvat ( Fara rezerve suficiente de mire nu va roii, indiferent de cata populatie ar avea ) .
4 . Nu se extrage mierea pana cand nu isi fac botci de roire.
5. Dupa aparitia botcilor se formeaza un nucleu cu matca batrana pentru a preintampina plecarea roiului primar , sau se poate elimina matca .
6 Cu doua zile inainte de elozionare se formeaza roiuri cu cate o rama cu puiet cu botci si albina din familia vizata , si alte doua rame luate din alte familii, sau se recolteaza botci si se introduc spre imperechere in micronuclee de imperechere populate cu inca 2 zile mai devreme . Dupa recoltarea botcilor trebuie inhibat instinctul de roire din familia vizata , intrucat daca va mai ramanea doar o singura botca , matca respectiva , odata elozionata va pleca cu o buna parte din albine .
........
cucubau

Mesajde tiby visan » 08 Iun 2013, 17:51

am si eu o intrebare:ieri cind m-am uitat la o familie de albine am gasit vro 3 botci capacite si mai multe necapacite,jos la baza 2 rame fiind de roire,am cautat matca batrina dar nici urma de ea atunci m-am pus si eu si l-am sprt in 3 roiuri pe 3 si 4 rame,intrebarea este:de ce a roit desi avea magazia 1/2 in cap care nu avea nici 2 rame cu miere dintre care5 erau necladite,dupa salcim i-am tras miere din cuib vo 3 rame1/1iar de sus tot 3 rame 1/2,albina era in cuib iar in magazie daca era 1 pumn de albine .de ce nu a urcat sus sa cladeasca?.si alta intrebare este cum sa iau cit mai multe botci sa fac cit mai multe roiuri ca la cei 3 am pus cite 1 capacita si 1 necapacita asta la 1 ca la ceilanti 2 a mai multe necapacite.stupul de care v-am spus este pe 10 rame.sper sa intelegeti ce am vrut sa va spun si va multumesc mult.
tiby visan

Mesajde Arhivistu » 09 Iun 2013, 18:16

Cam greu se intelege din ce ai scris tu...de unde stii ca a roit?...daca nu ai gasit matca,nu inseamna neaparat ca a roit,poate nu ai vazut-o tu,trebuia sa te uiti dupa oua proaspete,in fine...hai sa zicem ca a roit,de ce?

posibil sa fi fost o matca batrana,lipsa culesului(ddegeaba ai pus tu catul ca nu cladesc daca nu e cules) ar fi o alta cauza care impreuna cu ploile din ultima vreme a fost scenariul perfect pentru roire. :D or mai fi si alte cauze dar eu cam pe astea le banuiesc,salutare
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde tiby visan » 09 Iun 2013, 22:31

cules este de murar si sulfina este la greu,numai sulfina in jurul stupineicred ca este 1 hectar deci cules este,ideia cu roitul este juma juma;1. botcile de roire se fac la baza de jos a ramelor si multe ceace am si eu in jur de 14 15, cele de schimbare linistita pe la mijlocul ramelor in jur de 3 pina la 5 iar cele de salvarepeste tot pe rame.2.nu mi sa parut a lipsi albina poate foarte putina sau chiar deloc.Si totus daca n-am vazut eu matca desi nu cred pentru ca m-am uitat de 2 ori o data pina nu las sparge pt. a face roiuri si o data dupa ce am facut roiuri nu rodea botca pentru ca in fiecare roi am pus cite o botca?
tiby visan

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 09 Iun 2013, 23:08

Va salut!
Mai fratilor! aveti mare grija intai si-ntai ca acele botci de pe speteaza de jos sa nu fie pe celula de TRANTORI!!!!... ca n-a-ti facut nimic!Apoi , dupa parerea mea , inducerea in frigurile roitului se face numai cu matci de varsta de la 2-3 ani, bune, prin limitarea sau blocarea stupului! N-am incercat niciodata!
Mai simplu: daca n-aveti o trusa Jenter in care sa puneti matca recordista, luati o rama cladita, o introduceti in stupul recordist in jumatatea cuibului,daca nu e cules stimulati cu 5 zile inainte,apoi 3 zile stimulat nu mai mult de 250 gr., dupa care scoateti rama cu larvele stropite cu laptisor de matca si o puneti in familia orfanizata tot cu 3 zile inainte, dar din care a-ti scos puietul larvar si a-ti introdus numai puiet capacit! Stimulati la fel 250 gr sirop pana la 8 zile , Atentie la 2-3 zile dipa ce a-ti selectat botcile rupeti celelalte boti incepute-(in primele 2 zile larva este hranita ca albina ,de-abia apoi este hranita ca Matca!) Dca aveti gratie haneman, puteti dupa 24 de ore sa o introduceti in stup cu matca si veti avea rezultate excelente!
Sanatate!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde tiby visan » 13 Iun 2013, 20:59

o intrbare as avea si eu;m-am uitat in cele 3 roiuri pe care le-am facut din acea fam.care am zis ca a roit si surpriza a fost ca la unul din ei am gasit matca cea batrina,acum intrbarea este de ce s-a trs botci de roire cind cuibul nu era plin nici cu miere si nici cu puiet?Botci sunt pina in 13 15 bucati.De ce???Cine ma poate lamuri si pe mine.Vro 3 botci erau si capacite.
tiby visan

Următorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE