Bambucha scrie:Gata cu salcamul! sunt f bune si ploile astea, prea era uscat pamantul, cu atat mai mult ca teiul trebuie sa traga si el apa.
Nici eu nu am avut timp de transvazari, dar inca nu s-a incheiat anul.
Bunka, anul acesta faci conversie de test in stationar sau pastoral? cum rezolvi problema pastoralului cu stupii tai?
Conversia o fac asa cum se vede in poze..stationar si cu galeata in cap plus proteic cat se poate.
Sunt hotarat sa nu tin la numar si sa nu bag familii mai mici decat pe 2 corpuri delon adica echivalentul a 12 r Dadant 1/1 la iernat, cati or fi atatia sa fie..problema e ca vreau sa vad cum ierneaza pe sistemul asta o familie buna cu macar un corp de hrana in cap..am asteptari mari si vreau sa o fac cum trebuie.
Despre pastoral ce sa zic..trebuie sa am minim 40 d familii de genul asta ca sa pot umple un container...deci o rezolv cu containere pe picioare, as face-o si paletizat insa la noi e terenul greu, si nu prea vad eu cum ar merge cu incarcatorul pe pante, sau cu macaraua...optez pt niste containere mici deplasabile cu un 4*4 beton si o remorca de 4/2m joasa...sa ajung eu acolo ca deocamdata am vandut tot ce aveam.
Mai am lazi si rame care o parte le transform in Delon, si ce mai pot vinde..vand.
Am si vreo 40 de gratii de la Nicot de vandut si 5 metalice...nu le mai tin ca matcile mele vor fi mai mici si sigur vor trece prin gratiile astea.
Va trebui sa improvizez niste gratii adaptate la dimensiunea albinelor mici si a matcilor mici naturale.
Ma mai gandeam la o treaba...albinele fiind cu 33% mai mici varoa va face mai mult deranj printre albine si asta posibil sa irite albina in asa masura incat sa-l ia de cap...o sa-l perceapa ca pe un daunator ceea ce in momentul de fata nu prea se intampla.
Mai e o chestie...multi cand vorbesc despre lateralele de 33 sau 34mm spun ca intra mai putina albina pe interval, aici problema e mai complexa, pt ca daca reduci distantele intre centrele fagurilor si nu renunti la foitele stantzate cu celule de 5,4mm n-ai facut altceva decat sa umbli cu jumatati de masura.
Cand reduci distantele intre centrele fagurilor automat obligi albina sa faca faguri mai subtiri, asta inseamna ca celulele vor fi mai scurte insa in acelasi timp pastrezi celula de 5,4...nu prea e bine.
Daca insa lasi albinele sa cladeasca singure, ele reduc celulele in modul cel mai natural, albinele ies treptat din ce in ce mai mici pana ajung la dimensiunea naturala si de fapt spatiul pe interval ramane acelasi de 12mm insa albinele fiind mai mici intra MAI MULTE albine PE INTERVAL nu mai putine asa cum se sustine si din cauza asta creste temperatura de incubare si scade perioada de incubare cu toate efectele care decurg de aici.