Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde liviutzbogos » 11 Iun 2013, 22:37

zahh scrie:Inaintea stupilor mai observ cate-o albina care nu poate zbura, tot incearca si inainteaza pe iarba. Ce sa fia oare?

Albina batrana; albina incarcata si obosita de atata drum...cine stie. Nu-ti fa probleme.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde zahh » 12 Iun 2013, 00:25

liviutzbogos scrie:
zahh scrie:Inaintea stupilor mai observ cate-o albina care nu poate zbura, tot incearca si inainteaza pe iarba. Ce sa fia oare?

Albina batrana; albina incarcata si obosita de atata drum...cine stie. Nu-ti fa probleme.

Scuza, dar stiu cum arata o albina
obosita care asteapta in apropiere stupului sa isi revina, ba chiar se aseaza si pe mine cand stau prin preajma si le atingi zboara in alt loc si isi "tragerasuflare"a . Dar ce vad eu este o albina care nu zboara nici doi cm si este foarte agitata se tot zbate prin iarba sa isi ia zborul...
zahh

Mesajde zahh » 12 Iun 2013, 00:39

BotaPaul scrie:Da,binenteles... chiar si observand activitatea la urdinis ,ar trebui sa se observe de unde a roit . sau daca nu va puteti da seama asa..sa deschideti stupul si unde veti gasi botci goale , sau chiar si capacite vor fi..gata de eclozat din acela a plecat. sau daca auziti cum "canta matcile ":P

in legatura cu "cantatul matcilor" nu am auzit eu nici o data cum canta matca, dar inseara aceasta am stat cam 20 de minute in spatele stupului, am auzi un fel de bazait "mai special" ala sa fie?
Daca despre acesta este vorba, ar trebuii sa fie o diferenta intre "cantecul" iesit din botca de cel de le matca batrana?
zahh

Mesajde vio-trutza » 12 Iun 2013, 00:58

jenica67 scrie:vio-trutza, cand ai facut roiul trebuia sa lasi maxim 2 botci de varsta diferita, altfel exista inca riscul sa roiasca, chiar daca l-ai divizat, deoarece era pus pe roire.

Am incercat sa las botci doar pe o rama care avea oua de o zi . Cred ca am ratat ceva potirase de roire.Mai am unul in aceeasi situatie care nu stiu daca a roit. Azi o sa ma duc sa vad ce mai e prin ei. Ce ar trebui sa fac daca nu a roit inca avand in vedere ca a iesit o matca cel putin?

Eu cand am facut roii nu prea stiam cum atata potirasele si din acest motiv nu cred ca am rupt toate botcile de roire.
Va mulţumesc anticipat.
vio-trutza

Mesajde BotaPaul » 12 Iun 2013, 10:45

Doar matcile tinere "canta" . cand ai un roi natural , si cauti de unde a plecat , asculta doar sa vezi ce canta in stupu ala matcile tinere :P f fain.
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde zahh » 12 Iun 2013, 11:22

Si daca se aude cum canta tinerele, inseamna ca batrana aplecat?
Am gasit si putine oua, dar foarte putine, unu cate aici, colo...
zahh

Mesajde BotaPaul » 12 Iun 2013, 11:40

da,a plecat. sau urmeaza sa plece. taiei o aripa putin .. si cand vrea sa plece cade in fata stupului ,si acolo se formeaza roiu :P si nu mai iti merge prin copaci , sau sa nu il mai gasesti. eu inca nu am incercat , doar am auzit :D
BotaPaul

Mesajde zahh » 12 Iun 2013, 11:49

Sper ca nu a plecat, de duminica sunt tot langa ei..
Cu taiatul aripii, nu cred ca o sa reusesc: ieri nu am gasito nici cum... Desii oua am vazut cum spuneam foarte rar...
zahh

Mesajde liviutzbogos » 12 Iun 2013, 12:52

zahh scrie:
liviutzbogos scrie:

Scuza, dar stiu cum arata o albina
obosita care asteapta in apropiere stupului sa isi revina, ba chiar se aseaza si pe mine cand stau prin preajma si le atingi zboara in alt loc si isi "tragerasuflare"a . Dar ce vad eu este o albina care nu zboara nici doi cm si este foarte agitata se tot zbate prin iarba sa isi ia zborul...

Atunci e albina batrana, nu stiu. Si la mine mai vad cate una asa...
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde zahh » 12 Iun 2013, 13:07

Am citit aici pe forum, ca daca mor cu trompa iesita este din cauza chimicului, pedticide.. Cu ce se stropeste in perioada asta porumbul si cartofii..
zahh

Mesajde BotaPaul » 12 Iun 2013, 13:12

auzi , in perioada trecuta , cu atatea ploi , matcile au redus ouatul pana la 0 aproape :) daca ai putini , si vrea sa ii faci buni , sa ii imultesti , si etc...baga sirop. si vei vedea rezultate ;) rame cladite , familii bomba. dar asta trebuia acuma 2 saptamanii , tot a 2-3a seara cate 500ml sirop. acuma se vedea rezultate exceptionale
BotaPaul

Mesajde zahh » 12 Iun 2013, 13:31

Ramele sunt pline 7-8 rame puiet. Stup pe 12 rame. Nu am avut de ce sa scot rame si sa bag hranitoare..
zahh

Mesajde elixir » 12 Iun 2013, 14:03

Salutareb
Am facut 2 roi, cu matca imperecheata. I-am facut luni la amiaza, cu rame din 2 stupi diferiti. la cateva ore am bagat matca in cutie, sirop in hranitor si i-am pus in beci 24h Ieri i-am scos la soare, aseara am deschis urdinisurile. Azi am verificat: unul eliberase matca si se schinuiau sa o sufoce: era un ghem de albina pe matca- culmea, saraca apucase sa si oua :). am salvat-o si am introdus-o intr-o cutie de introdus matci( din aceea cu picoare, care se planteaza pe puiet capacit. ) Am tropit rama respectiva cu sirop, poate asa o sa aibe sanse.. celalat roi nu o eliberase inca, dar ambii aveau cateba botci trase, pe care evident le-am distrus!
Intrebarea mea? ce am facut gresit?!?!?
ps: azi le-am completat sirop, sa aiba de lucru- ambii roi au inceput sa faca zbor de recunoastere! Multumesc!
elixir

Mesajde aliuta2000 » 12 Iun 2013, 14:08

rupi botcile , si il lasi cateva ore fara nimic , si daca nu va mai avea alsta sansa vor trebuisa o accepte ...
cat timp are botcile respective nu va accepta o matca in veci .
A.D.
aliuta2000

Mesajde BotaPaul » 12 Iun 2013, 14:10

:) sa imultesti prietene...asta era esenta ;) bag pariu ca nu ai acuma mai mult de 1 rama de puiet larvar :)
BotaPaul

Mesajde elixir » 12 Iun 2013, 14:16

@aliuta: multumesc, asta o sa fac:)
@paul: te rog, foloseste mai mute cuvinte, ca doar suntem la pagina incepatoului:(- ramele care le-am folosit la format roiurile aveau in special puiet capacit, dar aveai su ceva larvar..
elixir

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR