Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde BotaPaul » 12 Iun 2013, 15:56

auzi ... matca sa o pui pe rame deasupra la un alt stup..sa nu moara de frig , si sa aiba putina , miere. cat sa ciuguleasca putin.
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde BotaPaul » 12 Iun 2013, 15:57

ma refeream la familii in general. matcile nu mai oua deja , de cv timp :) din cauza timpului urat . dar se anunta vremuri bune pe zilele viitoare :) deci va fi bine ;)
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde priest » 12 Iun 2013, 16:16

jenica67 scrie:priest, am si eu cateva intrebari :
1. ce faci tu cu alimentatorul acum, cand exista cules in natura ?
2. La ce sa pui magazia la un stup, care nu are complet cuibul ?
Magazia poti sa o pui cand cuibul este ful de albina, si cuibul complet cu toate ramele sau, chiar daca mai este o rama lipsa, a inceput un cules important.

Stimulam pentru a forma ramele.
priest

Mesajde zahh » 12 Iun 2013, 19:41

daca am aflat ieri pe cateva rame, in cateva celule oua, ar trebuii sa fie matca inca inauntru daca nici astazi nu a iesit? ? ? ? :?: :?: :?: :?:
zahh

Mesajde jenica67 » 12 Iun 2013, 20:31

zahh, fi atent la exprimare si fi mai clar, la ce intrebi !
jenica67

Mesajde zahh » 13 Iun 2013, 00:20

Deci: Acuma doua zile, m-am uitat la familie in care vazusem botci capacite duminica. Marti m-am uitat inca o dat sa vad de ce nu iese matca batrana cu roiul, candindu-ma ca poate a plecat inainte sa vad eu botcile capacite. Eu va intreb: daca am vazut oua dar mai rar matca ar trebuii sa fie inca inauntru, nu?
zahh

Mesajde priest » 13 Iun 2013, 09:29

Pentru dezvoltarea unui roi care acum este pe 4 rame, pot pune in sirop (zahar invertit 1/1) STARTOVIT si PROTOFIL?
priest

Mesajde priest » 13 Iun 2013, 10:04

Si mai doresc sa intreb: folosesc ori Protofil ori Nosestat sau ambele? Amandoua fac aceeasi treaba? Multumesc!
priest

Mesajde proapis13 » 13 Iun 2013, 12:49

priest scrie:Pentru dezvoltarea unui roi care acum este pe 4 rame, pot pune in sirop (zahar invertit 1/1) STARTOVIT si PROTOFIL?

Atit startovitul - viewtopic.php?f=8&t=165&hilit=startovit#p1405
cat si protofilul - viewtopic.php?f=9&t=585&hilit=protofil#p9515
sunt pentru stimularea fam de albine si accelerarea pontei reginei insa sunt si discutii pro sau contra
vezi viewtopic.php?f=8&t=1493#p36591

Eu unul le folosesc pe amandoua insa nu impreuna la care mai adaug ceva

Cat priveste nosestatul - http://www.apiroua.ro/125,nosestat.html
il poti folosi preventiv la achizitionare de mat biologic,pentru distrugerea sporilor insa in perioada asta nu e cazul
exceptie fac zonele cu umiditate ridicata si stupinele aflate in stationar in zona raurilor
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde priest » 13 Iun 2013, 17:20

proapis13 scrie:
priest scrie:Pentru dezvoltarea unui roi care acum este pe 4 rame, pot pune in sirop (zahar invertit 1/1) STARTOVIT si PROTOFIL?

Atit startovitul - viewtopic.php?f=8&t=165&hilit=startovit#p1405
cat si protofilul - viewtopic.php?f=9&t=585&hilit=protofil#p9515
sunt pentru stimularea fam de albine si accelerarea pontei reginei insa sunt si discutii pro sau contra
vezi viewtopic.php?f=8&t=1493#p36591

Eu unul le folosesc pe amandoua insa nu impreuna la care mai adaug ceva

Cat priveste nosestatul - http://www.apiroua.ro/125,nosestat.html
il poti folosi preventiv la achizitionare de mat biologic,pentru distrugerea sporilor insa in perioada asta nu e cazul
exceptie fac zonele cu umiditate ridicata si stupinele aflate in stationar in zona raurilor

Multumesc pentru informatii.Eu fac parte din zonele exceptate, avand in vedere faptul ca am umiditatea relativa crescuta in zona cat si Raul Arges la cca 300 de metri. M-am gandit sa fac o stimulare cu Startovit. Ce mai adaugi in compozitie?
priest

Mesajde priest » 13 Iun 2013, 23:09

M-am uitat acum la urdinis (ora 23.00) si am vazut la ambii stupi aproximativ 30 de albine pe scandurica de zbor care "parca cautau ceva"...aveau o miscare continua. Sa fie vreo problema?
priest

Mesajde priest » 14 Iun 2013, 09:31

Am revenit dimineata. Nici o problema. Sincer, nu-mi dau seama ca sa fi fost.
priest

Mesajde proapis13 » 14 Iun 2013, 09:50

BotaPaul scrie:auzi ... matca sa o pui pe rame deasupra la un alt stup..sa nu moara de frig , si sa aiba putina , miere. cat sa ciuguleasca putin.

Sunt interesat de ,,metoda'' ta cu matca,poti sa dezvolti ca m-ai facut curios??
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde zahh » 14 Iun 2013, 11:58

Ieri am prins primul meu roi de pe creanga, la-am asezat frumos in lada si in 2 ore i-am bagat inca 4 rame. Spre seara l-am pus pe locul stabilit inainte si le-am dat putin sirop, sau asezat fromos pe toate ramele. Azi m-am asteptat sa umble ceva culegatoare dar nu vad sa vina nici una din camp, la intrare au "garda" si ventilatoare si mai iese cate una se invarte pe langa ladi si intra inapoi. Este in regula daca nu culeg din natura?
P.S. Siropul nu la luat pe tot..
zahh

Mesajde Mircea_63 » 14 Iun 2013, 13:56

Si unde sa puna siropul sau nectarul?

Daca le-ai dat sirop -si bine ai facut- lasa-le sa se aseze la noua locuinta, sa-i aranjeze mobila, sa-si construiasca camarile... ai rabdare. Oricum la plecarea din stup aveau in gusa mancare pentru doua zile.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde elixir » 15 Iun 2013, 21:25

In sfarsit, matcile au fost acceptate, si au inceput sa oua.. Multumesc ptr sfaturi! :)
elixir

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR