Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Layens + cat

Mesajde gabi bee » 14 Apr 2013, 21:58

salut Octavian ! da, seamana bine de tot cu ce ai tu prin lazi :D ! cat despre insarmare si eu zic ca nu e nici o problema ! toate cele bune ! :D
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde ignatius » 14 Apr 2013, 23:17

Va salut
Cam de cate rame ar trebui construit un Layens orizontal? Luam in calcul si posibilitatea de a face pastoral totusi. 16 rame e prea putin? 20 prea mult? 18 e un compromis?
Ma gandam ca cu o lisa adaptata pentru orizontal Layens s-ar putea face descarcarea lor mai usor si singuri , chiar nu vad unde ar fi problema descarcarii unui Layens orizontal, va intreb asta pentru ca peste tot cu cine mai vorbesc argumenteaza ca nu se poate face pastoral cu orizontalul. ...... cate probleme de transport ridica si verticalul toata lumea stie, asa ca eu cred ca se poate face pastoral si cu Layens pe 18-20 rame.
Stationar -20-22 rame
pastoral 16-18
e bine?

Va multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde ignatius » 07 Iun 2013, 10:17

salut
spunea Teinegru ca va face toti stupii layens cu cat, de ce care este argumentul? miere multa si monoflora? urca mai repede miere sus decat la stupii dadant verticali?.
Daca facem layensul pe 12 rame , nu ne lovim de aceleasi neajunsuri ale stupului ca la dadant 12 rame? adica blocarea cuibului

As vrea sa vad si eu o fotografie cu o rama de cat de la un layens plina cu miere ca sa anulam mitul ca la stupul layens nu urca mierea in cat.
Va multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde teinegru64 » 07 Iun 2013, 16:45

http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde ignatius » 07 Iun 2013, 16:53

se pare ca la d-nul Teinegru stupii Layens sunt de un real succes. care o fi secretul? matca? tipul de stup? sau priceperea apicultorului?
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde danman » 17 Iun 2013, 01:23

Ce parere aveti de un cat tot Layens 1/1? Un 8 rame jos si 8 sus? Am niste roi pe rame Dadant intoarse in corpuri de 8 rame care m-au surprins placut iarna trecuta si ma gandeam sa continui experimentul si sa le pun un cat la anul, dar identic, tot de 8 rame. (spun la anul, pt ca anul asta i-am divizat si nu cred ca va fi nevoie de cat).
danman

Mesajde danman » 17 Iun 2013, 08:55

Cred ca cea mai buna solutie pentru Layens ar fi asa cum ati aratat mai sus, un stup de 12 rame peste care se pot folosi accesoriile si caturile de Dadant. Eu chiar as folosi tot rame Dadant si in cuib (intoarse si sprijinite pe un umeras asa cum le am si acum) pentru a fi la nevoie interschimbabile cu cele din cat. Dar eu am acele corpuri de 8 rame si nu as vrea sa le modific pentruca le folosesc si la Warre. In plus nu-mi place sa fiu nevoit sa scot rame din cuib si sa le pun la pastrare iarna, iar cu 8 rame in cuib ar fi ok sa ramana la iernat fara sa umblu la iele. Dar ce parere aveti despre suprapunerea asta de 8 peste 8 Layens, o fi suficienta pentru stationar? Va duce mierea sus? etc. N-as renunta la acesti stupi pe rame deocamdata si nu stiu ce solutie sa gasesc fara sa trebuiasca sa construiesc alte lazi. Cam asta e ce pot sa fac deocamdata, sa le pun un cat tot de 8 rame Lauyens intregi. Nici de lazi Dadant nu mai dispun.
danman

Mesajde danman » 26 Iun 2013, 23:40

Configuratia despre care vorbeam ar arata cam asa la exterior: Ce parere aveti? Ar merita incercat? D-le Teinegru cred ca dv ati incercat ceva de acest gen, poate-mi dati un sfat. E oricum o solutie provizorie nu de durata.
danman

Mesajde teinegru64 » 27 Iun 2013, 15:06

danman scrie:Configuratia despre care vorbeam ar arata cam asa la exterior: Ce parere aveti? Ar merita incercat? D-le Teinegru cred ca dv ati incercat ceva de acest gen, poate-mi dati un sfat. E oricum o solutie provizorie nu de durata.

Pentru formarea de roiuri merge.In stationar 8 rame e prea putin pentru cuib ...iar un cuib cu 16 de rame e prea mult.Daca dispuneti de timp pentru a le gadili si folosind gratie si colector de polen +rama claditoare va veti descurca.Datorita dezvoltarii explozive Layens +cat va fi un esec pentru cei care nedescurcanduse cu alte tipuri de stupi asteapta salvarea de la acest tip de lada.Este ideal pentru iernare dar pe urma... ai nevoie de carnet de conducere.In plin cules de tei am fost nevoit sa intervin in cuib si sa iau albina tanara de pe 3-4 rame.Anul asta ME nu m-a pus la munca.... aa... si Layens + cat +camera de vizita :D .De astia chiar uitasem.La extras am mai vazut ce e prin ei.
Sunt multe de spus.....aminti-mi la iarna.
teinegru64

Mesajde ignatius » 28 Iun 2013, 01:14

d-le Teinegru iar ne-ati bagat in ceata
Adica layens +cat e prea dificl de exploatat? trebuie multa stiinta? detaliati va rog frumos.
Multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde akmm » 28 Iun 2013, 08:45

Putem lungi oricat discutia despre stupi.Pana la urma vom accepta ca magazinul se preteaza numai la rama 435x300, rama standard Dadant.
Alte rame ca dimensiune au fost nascocite pentru a evita amplasarea magazinului.Rama Dadant asigura si o iernare faina in conditiile tarii noastre.Oricum se intervine in martie-aprilie.Rezerve bine gandite si bine distribuite , in mod normal asigura supravietuirea oricarei familii sanatoase pana atunci.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde gabi bee » 28 Iun 2013, 10:04

layensul +cat merge dar trebuie sa incerci mai multe tipuri sau combinatii de layens pana ajungi la optim ! trebuie insa pastrata si o oarecare compatibilitate cu dadantul ! eu am 10 bucati populati dintre care 3 pe productie si 7 roiuri iar din cei 3 doar unul a dat rezultate f bune ! vor trebui cativa ani de teste pt a vedea ce si cum e mai bine insa pana atunci dadantul face mierea ! ;)
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde ignatius » 28 Iun 2013, 10:06

akmm scrie:Putem lungi oricat discutia despre stupi.Pana la urma vom accepta ca magazinul se preteaza numai la rama 435x300, rama standard Dadant.
Alte rame ca dimensiune au fost nascocite pentru a evita amplasarea magazinului.Rama Dadant asigura si o iernare faina in conditiile tarii noastre.Oricum se intervine in martie-aprilie.Rezerve bine gandite si bine distribuite , in mod normal asigura supravietuirea oricarei familii sanatoase pana atunci.

Sincer, suna exact ca din manual, dar in practica de cate ori nu ati constatat ca in ianuarie-februarie albinele ajung sus, sau ca ghemul nu e din leat in leat, adica rama e prea lata si ghemul mai mica decat latimea? sa intervenim cu turte in fiecare iarna?

Rama ME a fost nascocita pentru a evita amplsarea magazinului?
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde danman » 28 Iun 2013, 14:58

Cum spuneam, 8+8 ar fi pt mine o solutie provizorie in cazul in care nu reusesc sa mai fac ceva lazi pana la anul. Pentru roi au fost sufieciente 8 rame (un singur corp) dar pt la anul ma gandeam sa adaug unul egal acestor roi. Si de adaugat il voi adauga dedesupt, fara gratie haneman. Nu fac pastoral, nu vreau de la ei miere pe sortimente, etc. Cel mult le voi cere un roi artificial. In cazul in care voi face lazi probabil ca nu vor fi Layens desi dupa un an de teste imi place mult cum se dezvolta, dar apar prea multe greutati cu standardele, ramele, foile, extractia, roii de vanzare, etc. Anul asta am "sacrificat" 4 familii pe Layens (una din 4 slaba) si am facut vre-o 20 de roi (e adevarat timpurii, cu botci facute devreme la inceput de mai). Acum si roii si familiile sunt pe 8 rame bune, au provizii deja, etc. Si-au cladit si foi la greu. Iar daca vorbim de rame, personal prefer rama mare Dadant pt a reduce manopera legata de rama. Ramele sunt lucrul pe care-l iubesc cel mai putin in apicultura si cu cat sunt mai mari cu atat sunt mai putine in stup si deci mai putina manopera la asablare, insarmare, montare de FA, etc. Chiar daca implica si dezavantaje, pt mine sunt mai importante avantajele. Recunosc ca si rama ME imi place din considerente legate de marimea corpului de stup. Cel putin atat timp cat ma tine spatele. Cand nu ma va mai tine ii voi transforma pe toti in Warre :) .
Ultima oară modificat de danman pe 28 Iun 2013, 15:59, modificat 1 dată în total.
danman

Mesajde danman » 28 Iun 2013, 15:08

Si cred ca dl akm are dreptate cand spune ca magazinul a fost inventat pentru rama Dadant. Rama Layens are nevoie nu de magazin ci de un stup orizontal. :)
danman

Mesajde teinegru64 » 28 Iun 2013, 22:23

[quote="danman"]Cum spuneam, 8+8 ar fi pt mine o solutie provizorie in cazul in care nu reusesc sa mai fac ceva lazi pana la anul. Pentru roi au fost sufieciente 8 rame (un singur corp) dar pt la anul ma gandeam sa adaug unul egal acestor roi. Si de adaugat il voi adauga dedesupt, fara gratie haneman.
Am adaugat caturi dedesupt,,, de mai multe tipuri.Toate au ramas goale......indiferent de intesitatea culesului.Nu am Warre.....poate japonezul sa intre la teste.
teinegru64

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR