Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Comunitate locala-Arges

Mesajde aliuta2000 » 13 Mai 2013, 20:37

perma sa nu te superi pe mine , dar vorbesc din putina experienta pe care o am .
am avut roi care la prima verificare in martie era pe 4 rame full de albina si in aprilie la chemare abia mai avea 1 rama de albina .
conditiile ti le-am enumerat mai inainte , si la tine sa mai adauga si marirea nejustificata a cuibului .
In concluzie albina nu a fost iernata asa cum trebuia si nu a avut ceea ce i-a trebuit cand i-a trebuit si s-a depopulat masiv + matca cazut (la tine )
A.D.
aliuta2000

Mesajde perma » 15 Mai 2013, 00:09

Nu ma supar, aliuta. Sunt aici sa invat si daca am gresit, pot sa recunosc si sa indrept. Nu cred ca au fost iernate necorespunzator, cred ca matca era si un pic cam veche, din ce-mi amintesc eu era marcata cu albastru si asta arata 2010.Daca nu cumva era chiar un verde, deci 2009. Posibil sa fi cazut matca. Asta se intampla cand faci apicultura la distanta si ajungi la fete odata la 3 saptamani. In zona noastra e salcamul in toi si eu d'abia vineri ajung la fete. Tare curios sunt...
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde MrBee » 15 Mai 2013, 13:35

Tocmai vin de la ale mele.Salcimul a inceput ca lumea abia duminica, azi era explodat, la stupii buni maxim 3 rame in cat 1/2.... Nu e imbulzeala la urdinis, exact ce spun colegii de forum.Estimez 6-7 kg la cei buni.
MrBee

Mesajde aliuta2000 » 15 Mai 2013, 14:18

perma scrie:Nu ma supar, aliuta. Sunt aici sa invat si daca am gresit, pot sa recunosc si sa indrept. Nu cred ca au fost iernate necorespunzator, cred ca matca era si un pic cam veche, din ce-mi amintesc eu era marcata cu albastru si asta arata 2010.Daca nu cumva era chiar un verde, deci 2009. Posibil sa fi cazut matca. Asta se intampla cand faci apicultura la distanta si ajungi la fete odata la 3 saptamani. In zona noastra e salcamul in toi si eu d'abia vineri ajung la fete. Tare curios sunt...

te-ai grabit la concluzii ... iernarea a fost cum a fost ca de aici au curs problemele . Poti sa strivesti matca si cand faci o verificare de rutina si ai scapat de ea . Depopularea asa are loc cum am enumerat mai sus .
se pierd matci in primavara asa cum declara cei care au multi stupi .
si eu am patit cu una matca sa fie disparuta , dar situatia s-a remediat deoarece stupul era unul foarte puternic (8-9 rame full de albina la incepututl lui apriliesi acum ocupa cam 5-6 pentru ca a primit o rama cu puiet din care sa isi traga la nevoie matca , dar el a rezolvat si are ), dar acum el abia isi revine , deci cules din partile calde poate la anu .
A.D.
aliuta2000

Mesajde perma » 09 Iun 2013, 12:32

O noua pagina a experientei mele apicole a fost scrisa si o redau aici pentru posteritate.
Dupa "marele furtisag" ramasesem in stupina cu doi stupi puternici si doua "mate" unul pe 6 rame si altul cu 3 rame doar albina care-si trasese si botci de salvare din ramele cu puiet pe care le-a primit. Profitand de botcile trase, am vrut sa fac o divizare extrema si am facut roiuri de o rama de puiet si una cu miere plus botca. Am facut 5 astfel de roiuri. Toate facute doar din cei doi stupi slabi. Problema mea a fost ca nu am avut cutii (m-a incurcat un mare producator ) drept urmare am pus cate doua roiuri intr-un stup. Rezultatul a fost dezastru. Din cele 5 botci doar una singura a iesit si deocamdata nu era imperecheata. Drept urmare am facut unificari. Am mai facut rost de doua botci pe care le-am pus in doua roiuri unificate. Ca sa n-o mai lungesc, situatia sta asa:
- am doi stupi puternici din care am si extras.
- un stup slabut dar cu matca imperecheata (cred ca matca nu-i foarte prolifica) care e pe 6 rame
- un stup pe 4-5 rame cu regina neimperecheata
- un stup pe 6 rame cu botca.
In ceea ce priveste extractia a fost facuta doar din cei doi stupi puternici. Din unul am scos un cat de 1/2 cu poliflora si un cat de 1/2 cu salcam. Din celalalt am scos 5 rame de 3/4 de salcam. Ramele de 3/4 au fost construite de la zero (fara sarma si fara foita de ceara) tot in timpul culesului. Am constatat la extras ca daca ramele nu sunt constuite total se rup la centrifugare. Daca sunt constuite total si manipulate cu grija se poate face o extractie aproape normala. Am scos in total 20 de kg (9 kg de poliflora si 11 de salcam).
Acum o intrebare:
"Roiurile" fara matca au cules in disperare umpland toate ramele cu miere (pe care n-am extras-o). Se poate ca un stup fara matca sa faca un cules mai bun ca unul cu matca?
perma

Mesajde Florin Dobre » 09 Iun 2013, 13:26

Referitor la treaba cu roiurile care au cules in disperare...
Am constatat si eu acelasi lucru anul trecut la floarea soarelui si chiar in perioada aceasta cand am verificat eclozionarea matcilor in roii facuti recent.
Parerea mea(s-ar putea sa ma insel) este ca doar aparent roiurile culeg mai mult. De fapt, cred ca este vorba de lipsa puietului larvar care consuma bine intr-o familie obisnuita. Nefiind acest consum, cantitatea de miere creste. In plus, albinele tinere(doicile) nu prea au ce face in lipsa puietului, deci ies mai devreme la cules. Si apoi cred ca mai este vorba si de instinct...ele simt fragilitatea noii entitati biologice si trag tare.
Sunt un incepator in apicultura iar astea sunt strict observatiile mele.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 09 Iun 2013, 22:08

Va salut fratilor de pe meleagurile Argesului!
Cand ''au innebunit salcamii'', vorba lui Tudor Gheorghe, toata suflarea albinareasca innebuneste odata cu ei! Si ramele sunt umplute chiar si de cele mai tinere doici-culegatoare, iar cand stupul cand nu mai are matca, mai ales pierduta in culesul de salcam, nu influienteaza atat de mult "nebunia" culesului de salcam!
Cand se fac roii??? nu dupa culesul de salcam?
Sanatate!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde Florin Dobre » 09 Iun 2013, 22:33

Multumesc!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde davcosti » 19 Iun 2013, 10:47

Dacă te prinde culesul la SALCÂM CU STUPII PUTERNICI stimulați în primăvară și dacă-i duci la rapiță înainte de Salcâm poți să culegi pe un stup cât pe 5 la un loc. Dacă urmărești culesul și nu numărul stupilor (am văzut vecin la mine, care nu avea albine în 3-4 stupi cât aveam eu într-unul singur) Până se dezvoltă stupii a trecut culesul. Unii se tem să nu roiască. Dacă stau acasă- de ce se tem, că pot recupera roiul și e și matcă cu el de obicei? Pun o poză la culesul de Salcâm și dacă o măriți se vede și valoarea cântarului. Cred că știți cât cântărește un astfel de stup-Vă dați seama câtă Miere am tras din el la Salcâm! Am divizat și eu doi că erau foarte puternici după Salcâm și le-am cumpărat Mătci împerecheate să-i pun în rând cu ceilalți (mi le-a acceptat) și la anul dacă nu fac treabă îi unific, dar nu cred că-i cazul dacă ai grijă de ei de acuma pînă la anul cred că vor avea tot atâtea caturi la culesul de Salcâm!
Fişiere ataşate
Stup monitorizat la culesul de Salcâm!.jpg
davcosti

Mesajde davcosti » 19 Iun 2013, 10:57

Dacă tot suntem mai mulți în comunitatea locală care știți de exemplu unde se poate face pastoral la:
Rapiță-unde a fost anul acesta prin Argeș?
Tei,-există vreo pădure de tei aproape de Pitești-Domnești,Argeș, împrejurimi? (Știu că mulți nu divulgă aceste informații, să nu ne întâlnim la pastoral)
Floarea Soarelui- unde se cultivă de obicei prin Județul Argeș?
Salcâm -am în Staționar și dacă ar fi și celelalte ai face ceva, presupun, momentan sunt staționar...
davcosti

Mesajde perma » 19 Iun 2013, 12:16

Asa, in teorie, ai dreptate. Un stup puternic valoreaza cat 5 slabi. Necunoscutele sunt:
1) Cu roii formati anul acesta (dupa salcam), mergi in pastoral sa-i faci mai puternici?
2) Pe cate rame intri la iernare?
3) Cati stupi ai?
4) Cati din ei au facut productie ca asta (procentual)?
5) Daca scazi stimularile din productie (dpdv cost) care-i productia reala?
Acum, sa-ti raspund eu la intrebarile mele, cu toate ca daca auzi cum fac eu apicultura te inchini cu ambele maini :).
1) Nu
2) 5-6-7 rame
3) 4
5) La mine productia a fost de 11 kg de salcam si 9 de poliflora din doi stupi ( 50% stupi puternici), cu mentiunea ca unul din ei a construit si un cat de 3/4 full, punand in el doar rame goale (fara foita)
6) Eu ca singura stimulare le-am dat pe la sfarsitul lui februarie cate o turta proteica de 1kg/ stup. Deci scad cam 2 kg de miere (la 20 lei/kg). Tin sa mentionez ca nici in toamna n-am facut vreo stimulare, iar de ajuns la ei, ajung cam la 3 saptamani. Din cauza asta am avut doar jumatate din ei puternici.
perma

Mesajde davcosti » 19 Iun 2013, 14:09

*** "Dacă vrei să scoți ceva mai întâi trebuie să bagi!"
Momentan nu merg în pastoral. Anul acesta -În prima poză sunt Stupii mei aduși acasă după Rapiță la cules de Salcâm. După cum se vede
din prima poză când i-am controlat după o săptămână la Salcâm doi băgau,unul a stagnat (Și-a schimbat matca liniștit) și l-am descompletat
de caturi - le-am pus la ceilalți doi care mergeau și la salcâm le-a umplut pe toate. Eu am tras doar de pe cel galben 9 Kg.la Salcâm,
de pe un singur cat, ceilalți pe 4 caturi nu vreau să te sperii, nu intru în polemici aici. ***În a doua poză este Stupina la zi.
Stupii de bază sunt acum pe două caturi,iar stupii noi creați 4 și 5 sunt pe un cat. N-am avut timp prea mult de stimulare că și eu stau la
București și merg când pot la ei. Așa nu pot spune de acum cum intru în iarnă, dar dacă nu vrei să bagi în ei să-i faci ca lumea, nici nu
poți să ai mari pretenții. Eu sunt la început-meritul a fost al mentorului,care mi-a dat stupii (Fratele meu-Apicultor la vreo 400 stupi).
El mi i-a pregătit și tot el mă învață ce și cum să procedez ca să-i țin puternici și obligatoriu apar și costuri... Asta este.
Fişiere ataşate
Stupii la cules de Salcâm.jpg
Stupina la zi.jpg
davcosti

Mesajde perma » 19 Iun 2013, 15:27

Imi place stupina ta. Si eu sunt in aceeasi situatie, tot 5 stupi am, 4 cei vechi si un roi facut anul asta. Da, ai dreptate, n-am contestat metoda ta. Daca vrei sa faci ceva intensiv care-ti sa suplimenteze binisor veniturile sau chiar sa-ti asigure traiul, metoda ta e ideala. In plus, cred ca si pastoralul e de neevitat. Eu vreau sa raman in stationar, maxim 40 de stupi, fara sa bag in ei nimic, doar tratamente. Stiu ca n-o sa am productia celor ce stimuleaza ca lumea in toamna si primavara (sau chiar in mijlocul verii). Si dezvoltarea mea o sa fie mai greoaie. Am auzit o poveste despre un nene (nu stiu daca-i basm sau realitate) care in toamna a spart un stup (atat avea) in 10. Si toata iarna i-a stimulat cu lapte praf amestecat cu miere si siropuri (cu lingurita). Si i-a scos in martie pe 10 rame pe fiecare. Eu cred ca-i mit. Mai era o poveste pe aici -la inmultirea stupilor- cu alt nene care a facut intr-un an sau doi o inmultire de vreo 10 ori numarul de stupi. Cu stimulari puternice.
E doar o diferenta de metoda si asteptari, drept urmare n-avem de ce sa ne certam sau sa ne contram. Imi pare rau daca asa am lasat impresia cu mesajul precedent.
perma

Mesajde IonutMioveni » 19 Iun 2013, 17:11

Asa 99% e pescareasca ,spun eu.
De spart sigur il poti sparge in 10....insa:
Cat de puternic o fi fost acel stup?
Daca i-a scos in primavara pe 10 rame fiecare ...de unde avea el inca 90 de rame? Ori ramele erau goale, ori la stadiul de foita tinand cont si de faptul ca albinelor le trebuie peste 1 kg de miere pentru a construi 1 rama 1/1 Dadant.
Oare unde a iernat Nenea respectiv...in Hawaii? (poate doar acolo e posibil asa ceva tinand cont de vremea cu temp intre 16-30 gr Celsius..sper sa nu gresesc):D
E de GuineeBook aceasta isprava daca s.a dovedit a fi infaptuita.
Sa nu crezi ca am scris aceste randuri cu intentia de a face misto sau ceva de genu...departe de mine acest gand.
Toate cele bune argesene! :P
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde davcosti » 19 Iun 2013, 19:40

Tineretul este mai impulsiv-Nu te grăbi cu presupunerile dacă n-ai vazut Live!
"Dacă vrei să scoți ceva mai întâi trebuie să bagi!"
N-ai citit tot,când i-am adus de la Rapiță, erau deja pregătiți pe 3 caturi crescute pentru Salcâm
și al 4-lea cat le-am pus de la alt stup este și-n poza culoarea caturilor galbene,erau crescute ramele
Dar te grăbești,ești la 20 km de mine-fac un compromis și te invit să vezi că nu-i nevoie de Hawaii, și câte rame poate crește la Salcâm.
Pun o poză a mentorului cu stupina de unde am luat stupii să vezi că are data pe poză și erau la cules , tot cu multe rame...
Ce părere ai IonutMioveni? Graba strică treaba!...Nu ești obligat să și crezi...
Fişiere ataşate
Stupi la cules.jpg
davcosti

Mesajde IonutMioveni » 19 Iun 2013, 23:07

Sincere felicitari davcosti pentru munca depusa si pentru rezultatele obtinute, insa cred ca am reusit sa creez o confuzie.
Eu ma refeream la ce a scris colegul perma care spunea de acel mit.
Ceea ce m.ar face sa cred ca ar fi posibil asa ceva e doar nr de rame pe care au fost formate cele 10 viitoare familii din stupul mama.
Insa toate acestea repr simpla mea parere... nu inseamna ca.i o certitudine.
:D
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR