Ieri munceam prin stupina si la un moment dat am observat Lupul Albinelor iesind din scorbura unui par batran. Pomul e chiar in stupina, fiind unul dintre principalii furnizori de umbra. Ma apropiu de scorbura si un vuiet profund se aude dinlauntru. Un vuiet puternic. Ca sa vezi! Aveam un stup in plus si eu nu stiam, numai ca asta in plus era ditamai familia de Lupi.
Am pulverizat juma de tub de spray insecticid, unul de proasta calitate si eram convins ca l-am lichidat. Peste alte cateva ceasuri, ma prinde ploaia la stupi si ma retrag sub par. Veneau Lupii acasa unul dupa altul. Multi! Multi rau, nu asa. Trag cu urechea si trunchiul vuia, clocotea.
Iau o sticla cu diluant, torn in scorbira adanca si dau foc. In scurt timp a inceput sa iasa fum si foc prin cele mai neasteptae locuri, iar la trei metrii inaltime ieseau limbile de foc din pom, ca dintr-o teava. Parul, gaunos tare, batran, dar foarte productiv, era putred pe dinauntru, plin cu material numai bun pentru afumator. Am pus scara si am turnat cateva galeti cu apa, pana s-a stins orice urma de foc sau fum. "Stupul" baban de Lupi a fost lichidat.
Cred ca una din cauzele principale a nervozitatii albinelor mele era chiar acest cuib de lighioane care se hranesc cu albine. Totusi, in jurul stupilor nu i-am observat la vanatoare. Veneau si plecau in aceiasi directie cu albinele ce mergeau la cules.
Cu ocazia asta am mai vazut ceva interesant!!! Un nenea Lup se invartea in jurul pomului si nu era in clar ce se intampla, iar o albina l-a atacat. Lupul s-a retras din fata ei. In zbor se misca lent fata de albina si il ataca precum un avion de vanatoare ce se apropie de bombardier. Pur si simplu l-a pus pe fuga.
Sunt curios sa observ daca albinele mele vor deveni de-acum mai linistite, mai putin nervoase.