FLORINELU scrie:Bunka,citind ce scrii tu aici m-am lamurit intr-o dilema pe care am avut-o acum cativa ani.iata despre ce e vorba:neavand foite destule la un moment data si ca sa evit blocarea cuibului si roirea prematura am bagat la cativa stupi cate o rama insarmata si fara foita avand de gand ca atunci cand le vad pline cu puiet de trantori sa dau ceara la topit. le-am insemnat pe toate dar a aparut"anomalia" nici urma de puiet de trantor ci numai de albine,iar eu ma tot uitam la celule,la semnele mele si nu intelegeam nimic.am mai spus la niste stupari si nu m-au crezut,iar atunci am lasat-o asa decat sa ma creada ca sant dus cu pluta..... acuma citindu-te pe tine am inteles tot,multumesc,cum ajung la stupi am sa bag la cativa cate o rama fara foita sa vad din nou rezultatul,sper sa nu fie prea tarziu,dar la mine acum e cules de tei. problema sa stii unde plasezi rama si eu cred ca am ghicit.
sammy scrie:Bunka, salut si multe felicitari pt toate initiativele frumoase!
Tot in aceeasi directie merg si eu, numai ca am ME pe 8 rame. In toamna am tratat cu oxalic si pana acum nu am probleme.
Am 15 ME pe 8 si as fi tentat sa continui dezv stupinei tot cu tipul asta de cutie. Imi pare ca albina reuseste sa gestioneze bine volumul de aer in timpul iernii si sa se dezv rapid in primavara.
Intrebari:
1.Te-ai gandit la cel mai bun tip de cutie, faguri naturali, dar care ar fi cea mai potrivita rasa de albina? Logica albinaritului natural ne spune ca rasa autohtona.
2.Crezi ca delonul ofera albinei avantaje mai mari decat ME/8 asa incat sa merite sa continui cu delon ?
Toate bune!
paul scrie:Salut!
In primul rand ... felicitari !Pentru consecventa ...
In al doilea rand ... poate nu am citit eu sau poate am uitat . Ce fel de albina mica vei avea dupa ce vor ecloza cateva generatii de puiet din celulele de 4,9 mm ??? Albina ... si mai mica ???Economic vorbind, numarul mai mare de albine mici va compensa sau intrece volumul mai mare al gusii albinelor "mari"(mai putine)??? Crezi ca vei mai avea vreodata rezultatele economice care le-ai avut cand bagai cate 3 corpuri de Dadant 1/1si plecai cu ele in pastoral, cu tipul acesta de stupi ???
In al treilea rand ... cand iti fac o vizita sa-mi dai tablele de la fundurile AV si placutele de zbor ??? Eventual si vreun colector , doua, de polen, pentru fundul stupului ME 10 ???
danman scrie:Daca stupul e plin cu rame normale unde nu au putut face numarul necesar de celule de trantori e normal sa-ti faca celule de trantori atunci cand le pui o claditoare, dar daca acea saturatie de care vorbea Bunka e realizata e la fel de normal sa faca celule de albina. Altfel un stup Warre ar avea numai celule de trantor. Conteaza si momentul cand se intampla sa pui acea claditoare, pt ca daca e pana-n mai iarasi e normal sa le preocupe trantorii. Problema la fagurii astia e ca sunt foarte fragili si cred ca vor fi probleme la extras si ideea e sa nu-i strici ca sa beneficiezi de avantajele ramei, altfel devii un fel de Warre. M-am tot intrebat si eu de ce nu putem avea fund si capac 2 in unu si iata ca Bunka a avut curaj sa-l faca, eu am vrut sa fac la japonezii mei dar toti m-au descurajat spunandu-mi ca fara tabla nu se poate, etc. Daca ai facut gaura rotunda si la fund, cred ca e ok, se poate obtura cu un capac cu plasa metalica si astfel imbunatatesti si ventilatia. Totusi cam mult urdinis vad in poze si nu-mi plac nici obturatoarele. Cred ca la stupii tai Bunka ar merge doar cu urdinisul rotund din corp si vara sa le deschizi jos unul pe toata suprafata punandu-le 2 penite sub peretele frontal. Am facut anul asta ceva de genul asta si vad ca merge f bine: Am urdinis rotund in cantul fundului, in panta, ca la Warre pt ca e din scandura de 4,5cm si-mi permit, un alt urdinis sus, iar din iunie le-am deschis jos urdinis de ME cu doua penite sub corp.
BUNKA scrie: Un alt aspect este ca se diversifica flora din care albinele culeg nectar si polen ele avand acces si in flori mai mici, aduc sorturi mai variate de polen si asta face ca ele sa fie hranite mai complet enzimatic, proteic si mineral si asta le sporeste vitalitatea si imunitatea.
Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 10 vizitatori