danielM scrie:Nu ne-a ajuns problemele cu stropiri la rapita, ca fermieri, pe banat de exemplu, au inceput sa stropeasca cu insecticide la floarea soarelui.
In 2011 m-au stropit cu fungicid cu avionu si nu au fost probleme, dar acuma baga si insecticid. Va-ti mai confruntat careva cu asa ceva ?
P,S. Am uitat sa va zic ca si primaria stropeste cu avionu pt, tantari. Vai si amar de apicultura noastra.
Ai dreptate Daniel.
Inainte de a muta la FS mai bine intrebati despre stropiri.
Concret, am mutat la floare acum cateva zile. Stupii aveau barbi pana la capac, fara excdeptie, albina negru in 2-3 caturi de jumate.
In 2 zile dupa mutare am pierdut 80-90% din culegatoarea, multa albina moarta la oglinda stupului si trantori. Fara exceptie, si albina si trantorii aveau trompele scoase. Unele albine se tarau prin iarba , tremurand si pierzandu-si echilibrul. Pare evidenta otravirea.
Nu vedem efecte nefaste in ponta matcii sau lipsa/moarte a matcilor.
Floarea da, cuiburile sunt blocate, daca nu aveam accidentul asta era perfect.
Imprudenta noastra a fost ca nu am intrebat la primarie despre stropiri, crezand ca nu e cazul si la floare. Vina ne apartine.
Colegii din jur care au facut si teiul, aveau zboruri de roi la fam de productie.
Avea Michel o vorba: "In profesia asta trebuie sa fii vesnic VIGILENT".