de andrei_calinescu » 05 Iul 2013, 09:00
Cred ca se traieste la noi acum ce s-a trait in Franta in epoca Cruiser si Gaucho, la inceputul anilor 2000.
Am vorbit cu un prieten giurgiuvean, la el s-a stropit cu insecticid cu avionul , mai are 5 rame de albina in cuib.
In Prahova - Boldesti-Gradistea sunt otraviri mari, oamenii dau albina imputita cu lopata de la urdinise, in plus sunt blocati in noroaie si nu pot iesi cu ce le-a mai ramas sa fuga din campurile groazei.
In Buzau - Amaru situatie similara, albina cauta nectarul pe spatele palariei, fiind complet dezorientata, nu mai revine la cuib, depopulari masive, oamenii fug din lan.
Acum problema se pune sa intelegem de unde provine treaba.
Daca sunt agentii de crestere , gen Gaucho , asta se baga in samanta, nu ai ce-i face. Fermierul nu cred ca stioe de asta, operatia se face la firma mama care vinde samanta.
Daca se da cu insecticid se poate face ca la rapita, te duci dupa stropiri.
Dar cum sa stii toate astea?
La noi nu s-a mai intamplat nimic, stupii sunt plini cu albina si in caturi, venind din spate puietul de pe 7-8 rame, acum e o munca imensa sa deblocam cuiburile, deoarece e miere in 6 rame de cuib, deoarece au blocat in acea perioada a depopularilor, dar nu ne plangem de asta.
Ce e inbucurator e ca nu am observat malformatii ale matcilor in ceea ce priveste ponta, de asemenea nici o disparitie de matci.
In cateva fam sunt botci de schimbare linistita,eu o dau pe diminuarea feromonului, pe fondul blocajelor in cuib, avand o palma de puiet capacit pe 2 rame, in medie, matcile fiind neglijate la capitolul hranire.
Anii trecuti vorbeam cu cineva de la INRA din Franta si imi spunea ca americanii studiaza un proiect cu o albina rezistenta la otravurile astea, adica i se da fermierului tot pachetul: samanta, tratamente si insecta polenizatoare.
Cine vorbea pe aici despre democratie??? Vreti sa spuneti IDIOCRATIE, domnilor.