Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

AJUTOR ACHIZITIE STUPI (STUPINA)

Mesajde soryn » 08 Iul 2013, 07:39

Buna ziua,

Imi permit sa deranjez cu o intrebare sau mai bine spus cu o rugaminte.

Doresc sa achizitionez si eu un numar de stupi si chiar nu stiu nimic din
ceea ce inseamna apicultura.

Daca ati putea sa ma ajutati cu sfaturi indrumari in ceea ce priveste
achizitionarea unei stupine cu tot ce inseamna acest lucru (pavilion, stupi, familii, aparatura necesara).

Ca valoare in jur de 250 mil.

De ce doresc stupi ?
Apicultura nu este o meserie exclusivă, putându-se desfăşura în paralel cu alte activităţi. Banuiesc ca inseamna si multa munca , asta nefiind o problema. Si ca sa nu fiu ipocrit , nu in ultimul rand dupa cativa ani si un profit mic sau mare (teoretic macar).

Va multumesc anticipat

Cu stima

Sorin Florian.
soryn

Re: AJUTOR ACHIZITIE STUPI (STUPINA)

Mesajde iunicu » 08 Iul 2013, 08:14

Primul pas pe care trebuie sa il faci. Depune banii la banca intr-un depozit la termen pe un an de zile.
Pasul doi. Gaseste un apicultor care este dispus sa-ti dea de lucru prin stupina, sa te frece la nervi si tu pe el la creier.
Dupa ce ai vazut care este treaba printre stupi, macar 12 luni, vei lichida depozitul la termen si vei lua singur cea mai buna decizie.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde Odey » 08 Iul 2013, 08:17

Ca sa ai o stupina trebuie sa ai si niste cunostiinte...adica sa citesti niste carti despre apicultura sau daca cunosti pe cineva care te`ar putea indruma in apicultura ar fi mai bine :)
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde Mircea_63 » 08 Iul 2013, 09:31

soryn scrie:
achizitionarea unei stupine cu tot ce inseamna acest lucru (pavilion, stupi, familii, aparatura necesara).

Ca valoare in jur de 250 mil.

Apicultura nu este o meserie exclusivă, putându-se desfăşura în paralel cu alte activităţi. Banuiesc ca inseamna si multa munca , asta nefiind o problema. Si ca sa nu fiu ipocrit , nu in ultimul rand dupa cativa ani si un profit mic sau mare (teoretic macar).

Apicultura ESTE o meserie exclusiva daca vrei sa fie "meserie". Hobby inseamna 2-3...10-15 stupi. Ca hobbist, daca ai sansa unei zone melifere bune, te alegi cu ceva profit, dar poti sa te astepti fara indoiala la ani cu pierderi.

Profit in apicultura -si in alte domenii- inseamna profesionalism si dedicatie. Altfel mergi la "ghici".

Astazi e sarbatoare. E Precupul, adica e de traznete :D . Adica astazi, cine munceste....il trazneste. Ei bine, stuparii meseriasi si probabil si o parte din hobbysti sunt la munca. Nu e ca la sapa. Sap azi mai mult si maine poate ca fac pauza ca e sarbatoare. La urma urmei in toate domeniile se munceste, dar aici e vorba de timpul disponibil la momentul oportun.
Daca acum trebuie sa fac ceva, nimic altceva nu ma preocupa. Acum fac, nu maine. Diferenta intre profesionist (meserias) si hobbyst, nu e data de numarul de stupi, ci de disponibilitatea de a aloca timp oricand si oricat, asta in contextul unui acelasi nivel de cunostinte.

Vrei sa vezi cum iti zboara banii? Cumpara-ti albine!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde nelutzu-api-cool » 08 Iul 2013, 10:29

Cel mai bine ar fi sa faci cum a spus "iunicu"..pune banii la saltea, si lamureste-te intai cu ce se mananca stuparitul. ;) Stai pe langa cineva care cunoaste meserie, si daca te grabesti cu achizitionarea stupilor, invata de la el macar pana in primavara. Si acum, pana in toamna poti invata multe, si toata iarna o ai la dispozitie sa citesti si sa inveti. Iar, cand te simti in stare sa te ocupi de zeci de stupi, poti sa faci si pasul asta. Dar pana atunci, nu te sfatuiesc sa te arunci cu capul inainte orbeste, ca iti pierzi si timp, si bani aiurea..
Vreau ca tot omul să priceapă
Această diferenţă mare:
Albina moare când înţeapă
Iar el, de nu înţeapă, moare!

http://nelutuapicool.sunphoto.ro
nelutzu-api-cool

Mesajde Dragos2006 » 08 Iul 2013, 11:05

Mircea_63 scrie:Diferenta intre profesionist (meserias) si hobbyst, nu e data de numarul de stupi, ci de disponibilitatea de a aloca timp oricand si oricat, asta in contextul unui acelasi nivel de cunostinte.

Nu poti judeca un om dupa timpul petrecut pe langa niste albine. Poti sa te dai si cu curul de pamant dar tot nu vei reusi din 24 de ore sa faci 25 . Profesionist esti atunci cand stii sa manageriezi o afacere fie ea si apicola. Profesionist esti atunci cand stii sa conduci oameni sau megrand mai departe esti profesionist atunci cand stii sa instruesti oameni intr-un anumit domeniu .

Chestia cu practica pe langa un apicultor cu experienta nu este obligatorie dar reprezinta un avantaj. Experienta capeti atunci cand bagi mana personal in stup si inregistrezi primele esecuri si nu abandonezi lupta.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde alexx » 08 Iul 2013, 11:11

Cumpara maxim 5 stupi si ocupate de ei invata din carti mai de la ati apicultori si dupa vorbeste de investitii mari ca daca nu o sa bagi bani degeaba
alexx

Mesajde redoo » 08 Iul 2013, 11:30

Domne ce sa zic.... dute si cumpara stupi de jumatate din banii pe care-i ai in momentul asta.De restul de bani mai cumperi o centrifuga,rame,faguri si mai poastrezi ceva bani si de sirop. Cand tragi miere din stupi tragi doar jumatate din ce ai vrea sa tragi. Pe urma cauti pe unu care se pricepe si-l platesti sa te ajute la tratamente si eventual sa-ti arate cum faci pregatirea de iarna cu stimulari si completari.
Important e sa-i bagi la iarna cu mancare suficienta si populatie.Intre timp mai citesti o carte,mai ceri un sfat iar la iarna tragi o cruce mare si te rogi sa nu ai mortalitate.
Peste iarna meditezi daca e de tine treaba asta si tragi concluziile.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde vasilefi » 12 Iul 2013, 07:54

2,3-5 stupi poti sa-i cumperi acum sa inveti, daca tot vrei sa investesti.
pana atunci te documentezi iar banii ramasi ii investesti in albine, unelte etc. in primavara.
n-as vrea sa ramai fara albine dupa prima iarna.
vasilefi

Mesajde un OM » 12 Iul 2013, 13:16

Ai bre nea Sorine, cumparasi stupii, mai ai banii, te-ai lecuit de initiativa?
un OM

Mesajde IGNITE » 12 Iul 2013, 14:11

de la un începător...şi sper să nu fiu scuipat...
în orice caz, cred că nu trebuie să devii întâi pensionar, ca abia după aia să te ocupi de albine. (sper ca acum să nu aibă cineva ideea că am ceva cu cei care se apucă de asta când devin pensionari sau că i-am atins în vreun fel)
dar de luat pas cu pas...ar fi poate bine. e clar că-ţi trebuie timp, măcar sfârşitul de săptămână. pe de altă parte, să iei 3 stupi şi să faci naveta la stupină...costă prea mult. nu ştiu care este situaţia ta (distanţa până la stupină, timpul liber).
oricum...trebuie să înveţi câte ceva înainte de a te apuca...ceva practic.
eu am luat din prima destui şi mi-e că o muşc, cum se spune. adică mi-e teamă de ceea ce o să fie la iarnă, primăvară...
o idee ar fi să ai pe cineva la faţa locului, unde este stupina, cineva de încredere şi/sau pe cineva care să te ajute/să facă lucrări şi în lipsa ta, cineva cu experienţă.
eu cred că mai este important şi să cumperi nişte familii sănătoase. adică, să duci înainte de a cumpăra la analiză...că de nu sunt sănătoase, e ...belea. să mai ai şi o zonă bună...adică, spre ex. să se cultive pe acolo rapiţă, floarea soarelui, să fie ceva păduri, cu salcâm, poate tei, ceva fâneţe...
să nu ai un vecin care ţine în grădină vreo 5000000000 de stupi...eventual, în permanenţă, înfometaţi.

în final, ca în orice treabă, contează cine eşti, aluatul, cât de hotărât eşti...
IGNITE

Mesajde Mircea_63 » 12 Iul 2013, 15:38

:lol: :lol: :lol: Fereasca D-zeu sa ai terenuri cultivate cu rapita in zona.

Dealtfel omul precizeaza ca vrea un pavilion, deci o stupina mobila. Este o alegere foarte buna. Sau nu la asta se refera cand spune pavilion? Doar ca e nevoie de invatat macar ABC-ul si putina practica pana la a te arunca la un vagon de albine, sau sprijinul cuiva cu experienta.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde nicus » 12 Iul 2013, 17:05

Nu stiu nimic despre apicultura, dar vreau sa investesc 250mil
Ai castigat la loto? (joaca in continuare nu iti pierde norocul investind in albine)
Hai, fa ti putin curaj si scrie aici ce stii, nu doar ce nu stii....
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde Odey » 14 Iul 2013, 15:53

Procedeaza astfel
Cumpara`ti 2 3 stupi + o carte neaparat! citeste cartea de 2 ori macar daca nu ai pe cineva cunoscut sa te indrume in apicultura
Nare rost sa iti cumperi o stupina mare...risti sa ramai fara albine peste iarna, sau sa iti roiasca everyday...
ia`ti doar 2 3 stupi pana te obisnuiesti cu ei si acumulezi si cunostiinte:)
Bafta!
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde un OM » 14 Iul 2013, 21:27

Ei acum si cu tine mai Odey, chiar in fiecare zi n-or fi chiar asa de nebuni sa roiasca. Mai la cateva zile, da :D !
un OM

Mesajde soryn » 15 Iul 2013, 08:28

Buna ziua.
In primul rand vreau sa multumesc celor care mi-au raspuns si m-au facut sa vad investitia cu alti ochi. Mi-am dat seama ca ceea ce vroiam era o prostie (pierdere bani) si ca de fapt la ora actuala in afara de faptul ca stiu doar ca albina zboara si produce miere nu stiu nimic.

Inca o data VA MULTUMESC !

Drept urmare voi achizitiona 5 maxim maxim 10 stupi si instrumentarul necesar .
Totul doresc si am inteles ca este si recomandat sa fie nou .
Voi incerca inainte de a achizitiona stupii si familiile de albine sa caut un apicultor cu experienta dispus sa ma ajute (contra cost,gratis sau cum va hotara cel care este dispus sa ma ajute)
Voi merge la Asociatia Apicultorilor din Braila si voi cere acolo ajutor.
Familiile de albine o sa le cumpar cred in aprilie , chiar daca sunt mai scumpe . Pana atunci o sa cumpar incet incet tot ce este necesar si o sa ma si documentez cat mai bine. Nu cred ca ar fi indicat sa cumpar familiile acuma.

Dumneavoastra ce parere aveti ?
Cand sa cumpar familiile ?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

O ZI BUNA
soryn

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR