Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Floarea soarelui

Mesajde cristi_vidican » 09 Iul 2013, 21:15

Priest,
ideea să ții sus rama de 1/1 până pune miere în ramele de 3/4, că apoi le poți coborî. Nu e bai că vor clădi sub cea de 1/1. Mai faci ceva ceară în timpul acesta. O tai când lași rama jos. Dacă are și miere în ea, o pui în caserolă și e marfă de super calitate.
Mai stropește cu ceva sirop pe rame, eventual, poți coborî în cuib, în lateral ramele de 3/4 (foile) și apoi le urci sus când ai miere în ele.
Ideea e să le păcălești cumva să urce în etaj.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Cristian Chirculescu » 09 Iul 2013, 22:52

Daca nici acum nu a urcat albina in cat, nici de.acum incolo nu va urca. nu cred ca este albina suficienta pentru a urca in cat, mai ales cat mare. albina sta jos in cuib sa incalzeasca puietul si in aceasta perioada nu e tocmai cald noaptea. poate pe timpul zilei e albina in cat si spre seara. dar sa vezi dimineata la 7 daca mai vezi albina aia in cat.
Asta e parerea mea. Dupa cum lucrez eu.
Iar cu mierea necapacita, daca zici ca ai catul plin de miere si albina a inceput sa bage in cuib baga repede un cat gol intre cuib si catul plin de miere sa vezi ce repede se deblocheaza cuibul.
Alias FreeCristian 0764514729

www.freecristian.ro
Cristian Chirculescu

Mesajde priest » 10 Iul 2013, 08:59

cristi_vidican scrie:Priest,
ideea să ții sus rama de 1/1 până pune miere în ramele de 3/4, că apoi le poți coborî. Nu e bai că vor clădi sub cea de 1/1. Mai faci ceva ceară în timpul acesta. O tai când lași rama jos. Dacă are și miere în ea, o pui în caserolă și e marfă de super calitate.
Mai stropește cu ceva sirop pe rame, eventual, poți coborî în cuib, în lateral ramele de 3/4 (foile) și apoi le urci sus când ai miere în ele.
Ideea e să le păcălești cumva să urce în etaj.

Am facut rost de rame crescute de 3/4(4 bucati) pe care le-am introdus in cat. Acum albinele au flancat ca sa spun asa ramele de 3/4 si cladesc in continuare rama de care s-au apucat. Nu am dat cu sirop pe rame ca m-am gandit ca stric mierea (cand baga miere in cat nu dau deloc sirop, ca sa fie miere de calitate). Trebuie neaparat stropite cu sirop?
priest

Mesajde Mircea_63 » 10 Iul 2013, 09:15

Priest, o intrebare: unde anume ai pus ramele construite, in ce pozitii le-ai asezat in cat?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde priest » 10 Iul 2013, 09:27

Mircea_63 scrie:Priest, o intrebare: unde anume ai pus ramele construite, in ce pozitii le-ai asezat in cat?

Le-am pus intre ramele de 1/1 (cele pe care le-am ridicat din cuib...intercalate).
priest

Mesajde cristi_vidican » 10 Iul 2013, 10:00

priest scrie: Trebuie neaparat stropite cu sirop?

Nu se strică calitatea mierii dacă faci așa: faci un sirop de zahăr 1:1, îl pui într-un sprițuitor și pulverizezi pe fagurii artificiali, chiar și pe cei clădiți, cât să se ude puțin, dar nu mult, să curgă de pe ei.
cristi_vidican

Mesajde priest » 10 Iul 2013, 10:10

cristi_vidican scrie:
priest scrie: Trebuie neaparat stropite cu sirop?

Nu se strică calitatea mierii dacă faci așa: faci un sirop de zahăr 1:1, îl pui într-un sprițuitor și pulverizezi pe fagurii artificiali, chiar și pe cei clădiți, cât să se ude puțin, dar nu mult, să curgă de pe ei.

Multumesc! Am fost acum sa ma uit si sunt albine pe fagurii claditi. Ma duc sa le dau si cu sirop putin.
priest

Mesajde alexx » 10 Iul 2013, 13:05

Le-am pacalit si eu cum a zis cristi si avand cules de zor pana nu am facut ce ce am invatat de la cristi nu urcau acum nu numai ca cladesc de zor dar si baga miere in doua zile dau lateralele inapoi in stup mai ales ca eu am si 1/2 in cat
alexx

Mesajde cristi_vidican » 10 Iul 2013, 13:28

Până clădești prima ramă de etaj e mai greu. Bunicu a avut mulți ani stupi, dar nu a reușit niciodată să facă să urce stupul în etaj. el lucra preponderent pe orizontal, dar avea și 2-3 verticali, la care nu prindea șpilu deloc. Îi era ciudă pe un coleg de-al lui că nu-i spune secretul urcării stupului în etaj. Și a murit fără să cunoască acest secret.

Pentru cei super începători, adică cei care vor la anu miere în etaj, dar la ora asta n-au nici o ramă de etaj construită ...
Din timp, se pune în cuib o ramă de etaj. Se pune ultima, când e ceva cules. După ce o clădește și bagă ceva miere se poate pune de-o parte, ca atunci când vine culesul mai însemnat, să poți începe clădirea fagurilor în etaj începând de la această ramă.
cristi_vidican

Mesajde priest » 10 Iul 2013, 14:03

alexx scrie:Le-am pacalit si eu cum a zis cristi si avand cules de zor pana nu am facut ce ce am invatat de la cristi nu urcau acum nu numai ca cladesc de zor dar si baga miere in doua zile dau lateralele inapoi in stup mai ales ca eu am si 1/2 in cat

La mine dupa ce am dat cu putin sirop pe fagurii claditi s-au umplut de albine. Oricum cladesc in continuare unde s-au apucat. Nu stiu cat o mai tine culesul (FS si altele)...
priest

Mesajde AndreiAno » 11 Iul 2013, 10:15

cristi_vidican scrie:Nu se strică calitatea mierii dacă faci așa: faci un sirop de zahăr 1:1, îl pui într-un sprițuitor și pulverizezi pe fagurii artificiali, chiar și pe cei clădiți, cât să se ude puțin, dar nu mult, să curgă de pe ei.

D-le Cristi, imi puteti spune va rog unde gasesc si cum se numeste exact acest sprituitor? Eu am intrebat la magazinul Apicola de pe la noi de pulverizator de sirop, le-am si explicat la ce se foloseste, insa ei nici nu au auzit de asa ceva.
Vreau sa incerc cu o chestie din aia de curatat geamuri, dar ma gandesc ca siropul are alta densitate si nu stiu daca merge.
AndreiAno

Mesajde Mircea_63 » 11 Iul 2013, 10:19

Daca nu merge cu cea pentru geamuri -la mine merge- incercati cu asta:
Imagine
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde priest » 11 Iul 2013, 12:19

AndreiAno scrie:
cristi_vidican scrie:Nu se strică calitatea mierii dacă faci așa: faci un sirop de zahăr 1:1, îl pui într-un sprițuitor și pulverizezi pe fagurii artificiali, chiar și pe cei clădiți, cât să se ude puțin, dar nu mult, să curgă de pe ei.

D-le Cristi, imi puteti spune va rog unde gasesc si cum se numeste exact acest sprituitor? Eu am intrebat la magazinul Apicola de pe la noi de pulverizator de sirop, le-am si explicat la ce se foloseste, insa ei nici nu au auzit de asa ceva.
Vreau sa incerc cu o chestie din aia de curatat geamuri, dar ma gandesc ca siropul are alta densitate si nu stiu daca merge.

Merge. Incalzesti un pic siropul si devine mai subtire. Asa fac eu. Sa speli bine recipientul ca are un miros pregnant!
priest

Mesajde cristi_vidican » 11 Iul 2013, 12:48

Pulverizator se găsește la magazinele de bricolaj, metalochimice, supermaketuri, piețe etc.
Stropiți cu sirop de zahăr, nu cu miere că dacă rămâne mierea amestecată cu apă în pulverizator, va fermenta.
Diluați siropul 1:1 sau 2:1, unde 2 e apa.
E bine de pulverizat pe orice ramă introdusă în stup.
nu folosiți pulverizatoare de la substanțele pentru geamuri. Pot rămâne chimicale
cristi_vidican

Mesajde Adi Hodis » 11 Iul 2013, 13:58

Cristi, cum evolueaza culesul de la floarea-soarelui ? .... ce cântare zilnice sint ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde cristi_vidican » 11 Iul 2013, 14:10

Adi Hodis scrie:Cristi, cum evolueaza culesul de la floarea-soarelui ? .... ce cântare zilnice sint ?.

Luni am avut o săptămână de când i-am dus în zona Arpășel. Acolo unde-i duc de fiecare dată.
I-am dus cu ceva rezerve de la tei, destul de bune, la un lot de floare timpurie, cam 10 ha, care era înflorită. În prima săptămână n-au strâns nimic nectar și în consecință au consumat din rezerve. am crezut că va fi ceva cules, dar nu a fost, iar roii stăteau foarte prost cu mâncarea.
Dar, de lunea asta începe să bage. Azi m-a sunat un coleg stupar, care are stupii chiar lângă ai mei că a fost 1 kg plus.
Când am fost eu luni la ei începea să stropească din rame.
Partea mai însemnată de FS de acum vine.
Va fi un cules care se va prelungi și în august.
Problema e că stupii au dat mult înapoi. Și nu mai e populație potrivită pt cules.
La Hidișel, unde am lăsat 2 roi de probă, unde am multă FS, nu bagă nimic. FS la deal nu dă nectar. Cel puțin aceasta e experiența mea.
Deci, speranțe sunt.
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI