Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde un OM » 12 Iul 2013, 22:09

O rama de puiet valoreza mult. Deci eu te-as sfatui sa faci tu operaria de deblocare, introducere a 1-2 rame bune de ouat in cuib.
un OM

Mesajde duma » 13 Iul 2013, 00:22

Hai Noroc! Pe scurt..... Ieri dupamasa ținând cont la ce ora scriu acum, am fost sunat de socrul meu ca am un roi in Curtea unde am stupi mei, din lipsa da timp nu am reușit să fug sa vad ce pot face, așa că dai telefoane rugaminti etc si într-un final au reușit să îl pună într-o lada mica niște amici care se pricep un pic , intrebarea mea acum este : mâine ce ar trebuii sa fac? Nu știu ce rame au pus înăuntru si cate! Am ajuns pe la ora 23 lângă lada cu pricina si am ridicato si am duso mai in spate la vre-o 15-20 metri, am făcut bine ca am mutato? Aștept răspunsurile voastre de la A la Z, ca trebuie sa schimb si lada deoarece este cam prapadita bine, numai ca pentru aceasta urgenta este minunata.
Aștept cu mare interes răspunsurile voastre la dilema mea despre acest roi care sper sa nu fie din stupi mei si sa fie un dar de la Dumnezeu ca tot citeam pe forum si auzeam ca am primit un roi celălalt 2 si tot așa și în sinea mea mă intrebam eu de ce nu primesc " moca " cu ce am gresit?! 8-) :lol:
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde un OM » 13 Iul 2013, 07:15

Fiind un roi tarziu ii trebuiesc neaparat rame construite, cu ceva miere, pastura, cu celule libere pentru ouat, daca exista o rama, doua cu puiet larvar si capacit. Faptul ca le-ai mutat cativa zeci de metri nu conteaza in cazul roiului. Dupa ce percepe noul loc ca fiind vatra lui nu se mai poate muta decat in conditii stricte. Nu in ultimul rand ceva hrana lichida.
un OM

Mesajde morse » 13 Iul 2013, 17:21

Buna ziua
Despre mierea de mana.
Am si eu doi stupi din mai, sunt orizontali, pe pat rece, 20 rame, stationar sub padure de molid si brad.
Am aflat ca nu e bine sa ramana miere de mana in stup, peste iarna.
Cum imi dau seama daca este miere de mana (stiu ca e mai inchisa la culoare, dar fiind in faguri si eventual capacita...)?
In ce perioada a anului apare aceasta mana?

Multumesc,
Marius;
mariusfwf@gmail.com
morse

Mesajde ovidiuc » 13 Iul 2013, 17:33

morse scrie:Buna ziua
Despre mierea de mana.
Am si eu doi stupi din mai, sunt orizontali, pe pat rece, 20 rame, stationar sub padure de molid si brad.
Am aflat ca nu e bine sa ramana miere de mana in stup, peste iarna.
Cum imi dau seama daca este miere de mana (stiu ca e mai inchisa la culoare, dar fiind in faguri si eventual capacita...)?
In ce perioada a anului apare aceasta mana?

Multumesc,
Marius;
mariusfwf@gmail.com

1. Testul cu alcool 95%.
2. Testul cu apa de var.

Din ce imi amintesc eu se ia apa de var (apa cu var, cred ca 10% proportia) si se adauga peste miere dizolvata in putina apa si incalzita. Daca face fulgi e de mana. Cred ca cineva cu experienta ti-ar putea explica mai bine cum se face.
Pe proapicultura.ro gasesti informatia stiintifica.
ovidiuc

Mesajde duma » 13 Iul 2013, 18:38

un OM scrie:Fiind un roi tarziu ii trebuiesc neaparat rame construite, cu ceva miere, pastura, cu celule libere pentru ouat, daca exista o rama, doua cu puiet larvar si capacit. Faptul ca le-ai mutat cativa zeci de metri nu conteaza in cazul roiului. Dupa ce percepe noul loc ca fiind vatra lui nu se mai poate muta decat in conditii stricte. Nu in ultimul rand ceva hrana lichida.

Am sa vin luni cu poze cu roiul prins , i-am pus rama cu miere , rama gata cladita , rama cu puiet si rama pentru a cladi , la 200 metri am lan de floarea soarelui ! Sper ca am intuit bine ordinea ramelor in lada !
Mai am un roi pe 5 rame care matca provine din botca de salvare si s--a inperecheat si a pontat deja , in ciuda faptului ca am marcato inainte de a se iimpereghea , problema este ca are 5 rame si nu mai incape in lada inca o rama , ce ma sfatuiti sa scot o rama cu miere si sa ii pun una la cladit sau gata cladita , matca ne avand sa loc sa oua. Doar pe o rama restul fiind uarecum pline cu miere si pastura de la floare ?
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde un OM » 14 Iul 2013, 11:29

Mai bine muta familia intr-un stup mai incapator si lasa rama cu miere acolo. Adaugi in centrul cuibului rama buna de ouat, daca ai, daca nu la marginea cuibului rama cu fagure artificial. Rama cu miere la margine. Apoi stimulare, sau te bazezi pe cules, daca mai este ceva floare in zona.Stimularea functioneaza si in timpul culesului, daca nu vrei miere marfa sau pentru consum. Albinele "este" calice si doresc sa munceasca, nu au vazut reclamele cu muncitori, de-alde "doreli".
un OM

Mesajde zahh » 15 Iul 2013, 14:45

AM O PROBLEMA! In urma cu 10 zile am luat cativa roi, matca imperecheata, chiar si cu puiet capacit. cativa pe 4 rame altii pe 3!
Ce ma deranjeaza este faptul ca cei pe 4 rame nu au inceput sa cladeasca pe foile care le-am bagat, nu toti dar majoritatea, doar cei pe 4 rame. Cei cu 3r merg inainte cladesc frumos.
Mi se pare ca e si mai putina albina, De, depopulare nu cred ca este vorba, i-am dus cam la 3 km distantta.
Ma ingrijoreaza, le dau si sirop tot la a doua seara.
zahh

Mesajde GORE19712000 » 15 Iul 2013, 17:46

SIROPUL LE UZEAZA SI MORTALITATEA DEPASESTE NATALITATEA , DALE DULCOFRUCT CARE UZEAZA MAI PUTIN
Pasiunea, speranta si perseverenta sunt motorul vietii.
GORE19712000

Mesajde zahh » 15 Iul 2013, 19:33

Din toate informatiile mele culese, din toate partile, am ramas cu o parere proasta despre acest LICHID!
zahh

Mesajde vasilefi » 17 Iul 2013, 14:49

o dovada a prezentei matcii, citeam undeva, ar fi ca albinele aduc polen.
cat ma pot baza pe aceasta observatie in a decide daca au acceptat matcile in roiurile ce le-am facut?
deocamdata nu le deranjez ca doar sambata am introdus matcile in stupi.

in caz ca n-a acceptat vreo matca, creste mult riscul sa nu accepte o alta matca ulterior?
vasilefi

Mesajde priest » 17 Iul 2013, 16:51

Am ajuns intr-un impas: am pus o rama de 3/4 la cladit intr-un cuib iar dupa 5 zile cand m-am uitat, rama era cladita si matca pe ea. Toata rama este ouata. Ce sa fac? Sa o las in cuib (1/1)? Va rog putin ajutor. Multumesc!
priest

Mesajde vasilefi » 17 Iul 2013, 22:21

las-o mai bine si o scoti la toamna dupa ce nu mai depune oua matca.
vasilefi

Mesajde un OM » 17 Iul 2013, 22:47

Rama de 3/4 cu puiet se da catre lateralul cuibului cu puiet. A nu se labarta prea mult cuibul astfel, ci in functie de puterea familiei. Pe masura ce puietul va ecloza se va muta tot mai spre lateral. Chiar daca va depune miere in celule, aceasta rama va fi descapacita dupa diafragma, cand va fi posibilitatea si nevoia familiei.
un OM

Mesajde duma » 18 Iul 2013, 13:38

Hai Noroc !
Ce puteti sa imi spuneti despre stupi care in loc de vopsiti sunt dati cu ulei de in ? Daca sunt avantaje s-au dezavantaje .
duma

Mesajde mirceas » 18 Iul 2013, 15:48

O mica intrebare am si eu, daca in luna august, perioada in care se pregatesc familiile de albine pentru anul ce vine, iar in natura nectarul nu mai este chiar asa din abundenta,apicultorul este nevoit sa intervina prin administrare de sirop invertit, pentru a stimula ponta. Sa spunem ca in natura, cules de intretinere mai este, ce facem mai stimulam ????
mirceas

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR