P1080953.jpg
Prea inalti nu mi s-au parut anul trecut cand intr-o conjunctura cand treceam cativa stupi de pe rame pe Warre i-am avut pe 4 copruri si nu mi s-au parut instabili, doar ca e nevoie sa fie ceva mai bine pusi la nivel. Si inca pe atunci nu erau grei... erau mai mult corpuri goale. Dar cred ca un astfel de stup plin de puiet si de miere nu-l rastoarna nici mistralul. Oricum am spus ca la mine e o solutie provizorie pt cazul in care nu mai apuc sa fac lazi iarna asta (pt ca schimb si domiciliul, ma mut la casa, etc), altfel cred ca as prefera lada dl-ui Teinegru cu 12 rame jos si cat de 10 (toate Dadant ca sa n-am probleme de stas, centrifuga, adaptare, etc).
Apropos: am testat anul trecut, o rama Dadant o poti lua oricand si o poti pune in pozitie Layens si invers fara nici o problema, albinele schimba imediat inclinatia celulelor, muta mierea, etc. Deci la nevoie ai putea lua rame din cat (care sunt pe orizontala) si le-ai putea pune in cuib (in pozitie Layens), singura conditie e sa folosesti aceeasi rama - Dadant si scapi astfel si de cosmarul de a avea rame diferite fata de ceilalti, de a nu putea vinde, etc. Sper ca sunt destul de clar, vorbesc aici despre "un stup Layens pe rame Dadant".
Am mai spus, am in prezent rame Dadant puse invers (pe verticala) si nu ma pot plange de nimic, dimpotriva propolizeaza mai putin de exemplu, umblu fara dalta la ei in timp ce la ceilalti...e musai. I-am si transportat Iasi - Suceava fara probleme.