Nea Jane ..vedem lucrurile diferit, eu nu ma grabesc sa ajung nicaieri ca in final ajungem toti in acelasi loc..deci d c atata graba?
Experienta castigata pt mine conteaza celmai mult si probabil ca matale crezi ca experimentul meu cu coloniile mari a fost un esec...vreau sa te anunt ca e taman invers si ca acum mai nou vreau sa obtin suta aia de mii de indivizi nu prin unificari ci pe cale naturala...dar ma rog astea sunt fineturi cum ai zis matale pe care nu ma astept sa le simta multa lume.
N-am nici o problema ca trec anii..ei trec oricum, daca trec cu folos adica imi aduc plus de experienta si cunostinte chiar daca nu-mi umplu conturile din apicultura si nu devin milionar pt mine tot castig se cheama.
Cand experimentezi diferite chestii uneori iese foarte bine, alteori nu..oricum ar fi e o chestie asumata si daca asta e dorinta mea sa experimentez pe toti stupii nu inteleg unde e problema...eu oricum am facut asta mereu...nu stiu, am suparat pe cineva?
Asta cu varoa e mai complicata treaba...matale poti avea ce convingeri vrei..eu am vazut ce a facut Dee Lusby cu stupina ei si imi e de ajuns...cred ca daca reusesti sa obtii rezistenta la varoa practic ai rezolvat cazul in apicultura...vine dupa aia si profit si tot ce vrei...daca gandim toti ca Toma necredinciosul atunci ne vom trezi si la 80 de ani asa cum zici matale in acelasi loc intrebandu-ne de ce oare nu am incercat sa facem ceva atunci cand am putut...
Ce nu-mi place mie e ca atunci cand unul iese din tipar si face altceva automat este luat in balon...asa cum sunt sfatuit eu mereu sa fac ce face toata lumea...fratilor, am facut asta la inceput...nu mi-au placut multe lucruri si am abandonat ideea de a mai face vreodata ce face acum 99,9% din apicultori...ok?
Sper ca s-a inteles...nu am cazut in cap, pur si simplu eu consider ca nu e bine pe orizontal, e mai bine pe vertical cu spatiu de 30/30cm in sectiune, nu e bine cu api-posirca..e mai bine cu miere, nu e bine cu foite..e mai bine fara, nu e bine cu albine mari..mai bine mai mici si mai multe, nu e bine cu tratamente..daca se poate fara trebuie mers in directia aia, nu e bine sistem horn..e mai bine un clopot mai inalt, nu e bine cu laterale de 37mm..e mai bine cu 32mm, nu e bine cu transvazare ..mai bine fara, nu e bine cu Bukfast sau alte nebunii..e mai bine cu ce avem in batatura bine ales, si tot asa..nu e bine cu lesinaturi..mai bine cu stupi puternici sau superputernici, nu e bine cu folie..mai bine altfel

, si tot asa...nu e neaparat mai bine inauntru..poate fi mai bine afara, nu e bine pe rame cu speteaza mai lunga de 32cm, nu e bine in forma de paralelipiped iarna..e mai bine in sfera.
Ce vrei nea Jane...sa scriu o carte, nu scriu acum...ce pot sa-ti zic e ca merg pe ce ai vazut in film si voi face multi de astia asta asa doar pt a dovedi superioritatea fata de dadantul asta tinut in brate de toata lumea...asa de sanki.
Inca un lucru..daca iese treaba cu varoa si eu cred ca o sa iasa...faptul ca o fac eu neica nimeni si poate si altii de pe la noi va fi o mare mare palma data ICDA care nu se ocupa cu nimic.
Apropos...ai citit ce-am zis de ceara, de foi si de calculul meu in legatura cu rentabilitatea?...ce parere ai?...suntem sau nu suntem fraieri ca dam banii pe ele?
Eheeee.....nene Jane, ai fi matale mai batran ca mine da nu le-ai verificat pe toate in practica si sunt eu mai tanar si nu am inca 1000 de stupi dar asta nu inseamn ca nu stiu unde-i curu la albina si ca situatia nu se poate schimba subit

Nu te grabi sa tragi concluzii...te anunt eu cand e ceva care chiar merita comentat...va fi cu sigurantza...asteapta doar sa vedem daca albinele mici sunt mai productive sau nu...iti zic dinainte...sunt!
Asta pt matale e o neconoscuta...pt mine este aproape o certitudine...am zis aproape pt ca stupii sunt populati si la anul ai vad de ce-s in stare.
Matale ai mai fost reticent la stupii astia si aici ma refer la lada...radeai si ziceai ca o sa facem lazile ca cutiile de chibrituri...e posibil sa fi ras prea devreme ca un stup pe 4 corpuri de al meu are fix echivalentul unui stup pe 24 de rame Dadant 1/1 insa incap in el de doua ori mai multe albine mici decat in lada matale de 20 de rame...