Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Ulei mineral - FGMO

Mesajde cristianNiculae » 16 Iul 2013, 08:06

Buna,

Pentru ca nu am gasit pe forum nimic despre acest subiect deschid acest topic.
Am vazut ca prin strainataturi se foloseste cu succes acest tip de tratament. Ati folosit careva pe la noi? Puteti sa ne impartasiti si noua din rezulate?

http://www.beekeeping.com/articles/us/mineral_oil.htm
Dr. Pedro P. Rodriguez
Dr. Veterinary Medicine, U. P. 1962
Retired GS-13 United States Department of Agriculture
Retired United States Army Colonel

Sunt nou in apicultura si ma intereseaza metode de tratament fara pesticide. Deocamdata am optat pt. acidul oxalic administrat prin sublimare si cel de mai sus.
Pentru sublimarea AO am folosit un vechi ciocan de lipit la care am adaptat un dop de Cu de 22. Se folosesc 2,1g/stup. -

Mentionez ca inca nu am aplicat nimic din cele de mai sus.

Sanatate.

Evitati postarea aceluiasi videoclip in mai multe topicuri.
cristianNiculae

Re: Ulei mineral - FGMO

Mesajde cristianNiculae » 16 Iul 2013, 08:57

La noi am gasit substanta sub numele de "ulei de parafina". Intamplator am sunat la un magazin de stupi din Sibiu si aveau 1/2 l ramasi de la cineva care a comandat o cantitate mai mare.
Ideea principala e ca aceasta substanta sa ajunga pe corpul albinelor iar de aci in caile respiratorii ale paduchilor care mor prin sufocare. Au fost facute studii serioase cu acest tratament inca de la sfarsitul anilor 90 iar rezultatele sunt postate pe internet (vezi postul de mai sus).
Moduri de administrare sunt mai multe: fasii de hartie cerata impregnata, coala de hartie cerata impregnata si pusa pe fundul stupului, sfori de bumbac impregnate si puse deasupra ramelor timp de o luna, furetro etc. Din concluziile studiului cele mai eficiente metode au fost cea prin vaporizare si sfori impregnate peste rame. De asemenea albinele nu au avut probleme cu tratamentul.

http://www.bee-bay.net/blogs/did-you-kn ... -treatment

3 combinatii de folosinta:

1. FMGO vaporizare – 1 data/saptamana
2. FMGO vaporizare si sfori impregnate la fiecare 2,3 saptamani
3. FGMO picurat pe leaturi si sfori impregnate 1 data/luna

http://www.bee-bay.net/blogs/did-you-kn ... -treatment
Mecanismul FGMO este bazat pe urmatoarele:
Corpul paduchelui varoa fiind plat il face vulnerabil acestui tratament. Paduchele varoa cat si albinele respira prin spiracle. FGMO blocheaza spiraclele mai mici ale paduchelui cauzand moartea prin asfixie. De asemenea corpul acarianului este poros pentru a permite hidratarea sa iar acestia sunt blocati prin actiunea uleiului. Spiraclele albinei sunt mult mai largi si nu sunt afectate de "ceata".
Pe parcursul aplicarii FGMO pe albine se depoziteaza un film subtire care interfereaza cu abilitatea acarienilor de a se prinde de albine acestia cazand sau fiind culesi de albine.
Pentru o mai mare atractivitate s-a preparat o emulsie (parca cu zahar). Acarianul care a intrat in contact cu aceasta a devenit mai iritat si mai agil de cele mai multe ori provocand comportamentul de igienizare a albinelor.
cristianNiculae

Mesajde cristianNiculae » 17 Iul 2013, 21:55

Eu centrez eu dau cu capul.

Nu folositi ULEI DE PARAFINA.

Desi pare sa fie echivalentul a food grade mineral oil are o actiune extrem de nociva asupra albinelor.
Ar fi trebuit sa testez pe 2,3 albine inainte.
Am pus pe rame 3 fasii de bumbac impregnate in ulei. Albinele au avut o reactie puternica. Au iesit din stup cateva zeci. Vreo 50-200 au murit.

Ce banuiesc eu: vaporii de ulei au iritat albinele in asa masura incat s-au intepat unele pe altele. Erau 2 cate 2 inclestate.
Substanta nu pare sa fie nociva chimic. Este folosita in tratamentul constipatiei.

Ce ma doare cel mai tare... ma doare si de albine ca mi-e mila de ele... dar oricum stupul asta il tin de cobai...

Chestiile astea ar trebui cercetate la nivel stiintific de catre savanti insa realitatea e ca noi cetatenii suntem intre ciocan si nicovala. Si de ce spun asta?
Suntem pusi intre a alege in a folosi antibiotice vs. ceaiuri, pesticide vs. ingrasaminte naturale etc. Exista calea cea larga pe care merge toata lumea in deplin acord cu regulile general acceptate iar rezultatul este unul dezastruos pe toate planurile fizic si spiritual. Si mai exista o cale pe care bajbaim unii dintre noi in nadejdea de a gasi o varianta salvatoare.

Trist.

Dumnezeu cu mila... poate asa e cel mai bine :)
Nadejde numai la El.

P.S.

Sper sa nu fi omorat si matca
cristianNiculae

Mesajde cristianNiculae » 17 Iul 2013, 22:18

Si totusi uleiul de parafina e mineral oil.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mineral_oil

The name mineral oil by itself is imprecise, having been used to label many specific oils over the past few centuries. Other names, similarly imprecise, include white oil, liquid paraffin, and liquid petroleum. Baby oil refers to a perfumed mineral oil.

Unde o fi greseala?
cristianNiculae

Mesajde balasbebe » 18 Iul 2013, 06:48

Am tinut si eu sa incerc cu astfel de ulei. Am comandat si l-am folosit. Ori folosesti petrol ori ulei este cam acelasi lucru. Difera putin doar la temperatura de lucru, si la miros. Este bun dar nu pentru buzunarul stuparului sarac.
Am cumparat de la Cluj, destul de scump, 2 litri cu 70 de lei. Cu petrol nu mai dau deoarece miroase si scoate albinele afara.
Colegule ai gresit cand ai dat foc la benzi. Trebuie folosit acel aparat Furetto, reglat si totul este OK.
balasbebe

Mesajde cristianNiculae » 18 Iul 2013, 08:02

Doamne fereste.
Nu am dat foc :)

Ar mai fi o posibilitate: aditivi antiinsecte in ulei ca doar nu e destinat albinelor :))))
cristianNiculae

Mesajde Mircea_63 » 18 Iul 2013, 09:44

O mica observatie. Insectele sunt hexapode, adica au 6 picioare. Acarienii au opt picioare.

Sunt specii diferite. Deci pentru varroua nu folosesti insecticide ci acaricide. Ma refer aici doar la folosirea unor termeni.

Daca vrei sa faci cercetare, intai te ocupi de documentare. E pacat sa consumi timp, energie, bani si sa chinui albinele pentru a afla ceva ce se stie deja. Pentru cercetare n-ar trebui sa lipsesca analizele asupra acumularii substantelor in ceara sau miere, efectul acestor acumulari asupra albinelor si asupra omului. N-ar fi prima data cand privind la beneficii scapam din vedere daunele. Ca exemplu, in agricultura DDT-ul la vremea lui e fost o minune, pentru ca mai tarziu sa fie considerat o otrava.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde octav88 » 18 Iul 2013, 12:31

balasbebe scrie:Am tinut si eu sa incerc cu astfel de ulei. Am comandat si l-am folosit. Ori folosesti petrol ori ulei este cam acelasi lucru. Difera putin doar la temperatura de lucru, si la miros. Este bun dar nu pentru buzunarul stuparului sarac.
Am cumparat de la Cluj, destul de scump, 2 litri cu 70 de lei. Cu petrol nu mai dau deoarece miroase si scoate albinele afara.
Colegule ai gresit cand ai dat foc la benzi. Trebuie folosit acel aparat Furetto, reglat si totul este OK.

Ulei mineral= ulei de parafina farmaceutic?. Eu am cumparat cu mult mai putin 1 litru=23..23lei cu tva cu tot. Nu il folosesc simplu ci cu scabatox(amitraz)=11lei 100mL
octav88

Mesajde cristianNiculae » 19 Iul 2013, 07:39

@Mircea

Tocmai ca nu vreau sa fac cercetare. Sunt prea prost pt. asa ceva. :)
Cercetarile au fost facute demult in domeniul asta. Problema e sa gasim substanta corespondenta la noi pe piata.
Problema a fost substanta folosita - ulei de parafina produs de imaculat lukoserv Timisoara. Ar fi trebuit sa testez pe 1 albina intr-un borcan. Am scapat ieftin.
Asa de curiozitate am incercat ieri pe un bondar: a murit in mai putin de 1 minut. E clar ca are un insecticid in el.
Deci grija mare si la uleiuri. Nu sunt asa de inofensive. Am vazut ca cineva a facut amestec cu amitraz.

Deocamdata renunt in a adopta acest tip de tratament. O sa merg pe AO-sublimat anul asta.

Doamne ajuta.
cristianNiculae

Mesajde octav88 » 19 Iul 2013, 09:05

NU are cum sa contina insecticid daca este farmaceutic logic vorbind... nu stiu de unde se cumpara, dar eu si certificat d conformitate la ulei. si cum ati adm intr-un borcan sunt si eu curios?
octav88

Mesajde cristianNiculae » 19 Iul 2013, 09:54

NU are cum sa contina insecticid daca este farmaceutic logic vorbind... nu stiu de unde se cumpara, dar eu si certificat d conformitate la ulei. si cum ati adm intr-un borcan sunt si eu curios?

Am pus f. putina cantitate ca sa exclud posibilitatea inecarii. Asta a fost testul ca sa ma conving inca odata ca este un fel de otrava in ulei.

Repet inca odata neplacuta mea experienta. Daca nu eram pe faza imi murea tot stupul.

1. Am pus 3 benzi impregnate de bumbac peste leaturi.
2. Am pus apoi folia peste lada.
3. Albinele au reactionat puternic incepand sa ventileze
4. Albinele au inceput sa se chirceasca si sa moara
5. Am scos repede benzile afara, curatat ramele cu o carpa uscata si am lasat stupul deschis sa se aeriseasca

Probabil ca ma exprim mai neclar.

Sanatate.
cristianNiculae

Mesajde cristianNiculae » 19 Iul 2013, 10:05

In aceasi seara am gasit si un post al lui P. Rodriguez in care atragea atentia asupra tipului de ulei. Spunea ca in unele cazuri au avut stupi morti datorita substantei.

http://www.beesource.com/forums/archive ... 04814.html

Dr. Pedro Rodriguez
01-01-2005, 04:55 PM
Hello again folks.
I can see an inherent error in trying to talk to a forum of this size and arrangement. Lots of newbees and contributors who have not read some or all the past posted information.
I sent an alarm early during my FGMO studies regarding the use of the "proper" FGMO. I specifically wrote indicating: DO NOT USE MINERAL OIL FOR VETERINARY USE." Why? Because I tested meneral oil intended for veterinary use and killed all the bees in the colonies where it was tried. I kept saying that it may be toxic. So, again, please do not use any other form of oil that is not Food Grade Mineral Oil! Mineral Oil intended for human medicine is food grade and is okay for this purpose also.
Best wishes for the holidays and God bless.
Dr. Rodriguez
cristianNiculae

Mesajde octav88 » 19 Iul 2013, 22:55

Spune ca... uleiul mineral folosit in medicina umana poate fi folosit... eu stiu ce ulei folositi dumneavoastra? eu il administrez prin evaporare cu fureto nu stiu de unde ideea de a pune benzi ca sa ce?
octav88

Mesajde balasbebe » 20 Iul 2013, 07:20

Albinele au murit asfixiate si intoxicate. Si daca pui o lumanare aprinsa din ceara o sa moara albinele. Acele benzi au ars in lada pana a epuizat rezerva de oxigen.
Sunt multe de spus, dar sa nu exageram.
In prospectul Furretto scrie ca se poate folosi petrol sau ulei de parafina.
balasbebe

Mesajde Mircea_63 » 20 Iul 2013, 08:50

D-nu Balasbebe, din descriere nu rezulta ca Niculae le-a dat foc acelor benzi, ci le-a impregnat cu ulei si le-a pus in stup. Presupun ca a dorit sa afle pe calea asta daca acel ulei este toxic pentru albine.

La urma urmei ar fi buna o discutie serioasa, documentata si argumentata despre toxicitatea uleiului folosit la furetto. Concluzia mea pur teoretica, caci n-am facut experiente in acest sens ci doar am incercat sa-mi pun cap la cap cunostintele si sa le leg logic, este ca uleiul are o anumita toxicitate.

In furetto este folosit ca diluant, iar forma sa gazeificata si diluata cu aer, nu ajunge la toxicitate letala.

As putea explica scurt, daca toti cititorii ar fi chimisti. Incerc sa nu o lungesc. O substanta are o anumita doza letala, adica o concentratie de la care devine toxica. Fumul de tigara, este toxic pentru om. Daca am avea simtul mirosului ca al albinei si am pune o carpa impregnata cu substantele toxice din tigara in incapere, s-ar da alarma. Aprinsa o tigara, pute, displace, dar nu te omoara. In schimb se acumuleaza. La albine, n-ar fi o chiar asa mare catastrofa daca s-a acumula doar in corpul lor. Generatiile se schimba rapid. Se intampla altceva:

Uleiul e folosit ca diluant, la fel cum apa e diluant pentru zahar. Prin diluare se poate doza substanta activa. Va amintiti metoda de dozare a sarii de lamaie?
Pun 10 grame intr-un litru si stiu ca 50 ml va contine 0.5 grame. Mai mult, pun 1 g. intr-un 1000 ml (1 ltr.) si stiu ca 50 ml contin 0.05 g. Nu am alta posibilitate mai la indemana cu care sa dozez atat de precis. Daca trebuie sa distribui uniform cantitatea asta in stup (un exemplu doar), nu am alta posibilitate mai buna decat sa pulverizez aceasta solutie cat de cat uniform.
Asta e scopul uleiului in furetto.

Uleiul e toxic pentru albine, dar gazeificat si dispersat in aer, concentratia sa e suficient de mica sa nu le faca foarte mult rau. In schimb cu ajutorul lui
se distribuie uniform substanta activa din Taktic. (mavrirol) Scapam de varroua si din doua rele ne alegem cu cel mai mic.

Necazul apare din alta parte. Ceara din faguri are o structura chimica asemanatoare cu uleiul si mavrirolul. In timp, se acumuleaza aceste substante toxice, colectam ceara si o refolosim, pana ajungem sa folosim faguri ce au acumulat in timp substante toxice. Chiar si fagurii noi, provin din ceara colectata...
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde balasbebe » 20 Iul 2013, 09:11

Am citit si eu pe urma ca nu le-a dat foc.

Mai este o varianta in care albinele sunt slabite de boli si nu rezista la anumiti compusi. Daca mor cateva zeci nu-i grav. Mor cele slabite.
Noi folosim tot felul de insecticide sau acaricide, si avem albine.
balasbebe

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE