Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde priest » 18 Iul 2013, 16:36

mirceas scrie:O mica intrebare am si eu, daca in luna august, perioada in care se pregatesc familiile de albine pentru anul ce vine, iar in natura nectarul nu mai este chiar asa din abundenta,apicultorul este nevoit sa intervina prin administrare de sirop invertit, pentru a stimula ponta. Sa spunem ca in natura, cules de intretinere mai este, ce facem mai stimulam ????

Eu simulez.
priest

Mesajde priest » 18 Iul 2013, 22:52

priest scrie:
mirceas scrie:O mica intrebare am si eu, daca in luna august, perioada in care se pregatesc familiile de albine pentru anul ce vine, iar in natura nectarul nu mai este chiar asa din abundenta,apicultorul este nevoit sa intervina prin administrare de sirop invertit, pentru a stimula ponta. Sa spunem ca in natura, cules de intretinere mai este, ce facem mai stimulam ????

Eu simulez.

Stimulez...scuze.
priest

Mesajde vasilefi » 19 Iul 2013, 08:17

duma scrie:Hai Noroc !
Ce puteti sa imi spuneti despre stupi care in loc de vopsiti sunt dati cu ulei de in ? Daca sunt avantaje s-au dezavantaje .

avantaj, protejeaza lemnul de umiditate, carii etc
dezavantaj, stupii se inegresc in timp, uleiul intra in lemn si astfel il protejeaza bine, dar nu formeaza o pelicula de protectie care sa-i mentina culoarea.
incearca ulei in + bait dar lasa uleiul mai mult timp inainte sa dai cu bait .
in felul asta nu se inegresc asa repede, dar tot ar mai trebui dat la 1-2 ani cu bait ca nici acesta nu rezista la nesfarsit.
vasilefi

Mesajde duma » 19 Iul 2013, 10:16

vasilefi scrie:
duma scrie:Hai Noroc !
Ce puteti sa imi spuneti despre stupi care in loc de vopsiti sunt dati cu ulei de in ? Daca sunt avantaje s-au dezavantaje .

avantaj, protejeaza lemnul de umiditate, carii etc
dezavantaj, stupii se inegresc in timp, uleiul intra in lemn si astfel il protejeaza bine, dar nu formeaza o pelicula de protectie care sa-i mentina culoarea.
incearca ulei in + bait dar lasa uleiul mai mult timp inainte sa dai cu bait .
in felul asta nu se inegresc asa repede, dar tot ar mai trebui dat la 1-2 ani cu bait ca nici acesta nu rezista la nesfarsit.

Hai Noroc !
Am gasit un furnizor de lazi si foloseste ulei de in in loc de vopsea , nu stiama daca ar fi bine sau rau sa il las sa le sufle pentru ca eu dupa statul de ulei dat vreau sa dau peste cu vopsea pe baza da epa peste .
Am citi ceva despre acest ulei de in si rau nu ii face problema este ca m cu timpul se inegresc si arata optic mai naspa !
Multumesc de raspuns !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde priest » 19 Iul 2013, 10:53

Daca am un stup pe 10 rame, pot scoate o rama cu miere capacita (30 % capacita) si sa o pun la pastrare pentru iarna iar in mijlocul cuibului sa bag o rama pentru ouat (in ideea maririi populatiei)?
priest

Mesajde murarudumitru » 19 Iul 2013, 23:21

priest scrie:Daca am un stup pe 10 rame, pot scoate o rama cu miere capacita (30 % capacita) si sa o pun la pastrare pentru iarna iar in mijlocul cuibului sa bag o rama pentru ouat (in ideea maririi populatiei)?

Poti face asaceva dar mai bine ar fi sa fie capacita toata mare atentie unde o ti,sau unde le ti ramele la pastrat
murarudumitru

Mesajde priest » 20 Iul 2013, 09:38

murarudumitru scrie:
priest scrie:Daca am un stup pe 10 rame, pot scoate o rama cu miere capacita (30 % capacita) si sa o pun la pastrare pentru iarna iar in mijlocul cuibului sa bag o rama pentru ouat (in ideea maririi populatiei)?

Poti face asaceva dar mai bine ar fi sa fie capacita toata mare atentie unde o ti,sau unde le ti ramele la pastrat

Ramele cu miere le tin intr-o lada la temperatura constanta de 8 grd.C. Asa am citit in carte (acolo scrie ca se tin intre 8-12 grd.C la o umiditate de 50%-60%). Bineanteles ca ramele sunt infoliate si nu pun nimic altceva in spatiul respectiv.
priest

Mesajde elixir » 20 Iul 2013, 21:28

Un roi format in iunie, cu matca imperecheata, a ajuns la 5 rame, puiet pe 4, full de albina. Am gasit azi 5 botci, 3 capacite. Matca prezenta, inclusiv oua de o zi. Am gasit in cateva celule cate 2 oua.. puiet de trantor nu este, loc de ouat este foarte putin si ma gandesc ca din cauza asta au aparut cate 2 oua in celula.. Botcile sunt pe lateralele ramelor, in partea inferioara. Daca erau de roire, avnd botci gata capacite, pana acum ar fi plecat, nu??!?!? Activitatea la urdinis este normala, roiul lucreaza bine, este la al 2-lea fagure artificial crescut si ouat in cca 6 saptamani de la formare.. Sper sa fie o schimbare linistita, desi matca este din 2013.. :(
elixir

Mesajde Mircea_63 » 20 Iul 2013, 21:38

Da-i spatiu si da-i cat mai mult de lucru. Altfel iti vor da ele... Dupa descriere, nu par botci de SL, dar nici albinele nu lucreaza intotdeauna dupa carte. Pe de-o parte te poti trezi ca roiesc, pe de alta, daca te apuci sa castrezi botcile si ele au motive numai de ele stiute si vor sa o schimbe, iarasi nu-i bine.

Botcile sunt totusi putine. Norocul tau daca fac SL.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde elixir » 20 Iul 2013, 21:50

Multumesc pentru raspuns! Am pus un FA, bineinteles.. de la inceputul lunii iulie stimulez cu 150-200 ml/2-3 zile. Roiurile s-au dezvoltat foarte bine.. sper ca nu atat de mult incat sa se apuce de roit! o sa urmaresc si o sa postez mersul lucrurilor in cateva zile.
elixir

Mesajde zahh » 21 Iul 2013, 18:11

E buna pentru sirop? Ati folosit`o?
Fişiere ataşate
4.jpg
3.jpg
2.jpg
zahh

Mesajde XamWaZ » 23 Iul 2013, 02:40

Matcile pot sa isi schimbe stupul?
Ca am patit o chestie ciudata.
Am 2 stupi unul langa altul, de diferite culori, ambii obtinuti printr-o divizare. Matca nu am gasit-o la nici unul, insa unu avea mai multe rame cu oua si pe urma cu pui, si celalalt dupa 3 saptamani de cand au fost roase botcile inca nu era nici un ou. Am stat sa ma uit dupa matca si eu si inca o persoana cu putin mai multa experienta ca mine, si desi sunt putine rame nu am gasit matca asa ca am presupus ca nu s-a mai intors de la imperechiat sau ca s-a intamplat ceva cu ea. Saptamana trecuta insa am gasit altfel situatia. In stupul care avea oua inainte nu am mai gasit nici un ou, iar in stupul care presupuneam ca nu are matca am gasit mai multe rame cu oua.

Ce s-a putut intampla?
XamWaZ

Mesajde duma » 23 Iul 2013, 11:41

Hai Noroc !
Colegi ce spuneti de acest ulei ? vreau la urmatori stupi pe care ii achizitionez sa le dau un strat cu ulei inainte de ai da cu vopsea pe baza de apa .
S-au ce fel de ulei de in sa folosesc , mai concentrat , mai diluat , alta firma ?
Fişiere ataşate
5001896.png
5001896.png (117.64 KiB) Vizualizat de 8213 ori
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde ZORBA » 25 Iul 2013, 16:46

Buna ziua dragi apicultori,am și eu o intrebare ptr.dumneavoastra.Vreau sa unific doi stupi cu albine pe rame 1/1 si sa ii trec in stup multietajat pe rame3/4.Mentionez ca nu am rame 3/4 cladite,dar pot taia din cele 1/1 care sunt acum in cei doi stupi.Cu aceasta ocazie aș vrea sa le iau matcile si sa le pun o matca imperecheata 2013.Cum credeti ca ar fi bine sa procedez?Va multumesc anticipat!
ZORBA

Mesajde proapis13 » 25 Iul 2013, 18:09

duma scrie:Hai Noroc !Colegi ce spuneti de acest ulei ?

Este un topic dedicat uleiului de in unde parerile sunt impartite
viewtopic.php?f=18&t=1250#p28487
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cavaleriu » 25 Iul 2013, 18:22

sall.
inainte sa taia ramele masoara bine inaltimea ramei decupeaza fag.bate in tinte speteaza de jos
intre cele doua laterale dupa care tai.
de unit le poti uni dupa dorinta ta metode de unire sint numai sa le aplici corect
cavaleriu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR