Va-Li scrie:Salutare tuturor!!! si spor la treaba Bunka

am urmarit cu interes forumul stuparitul si pagina ta si ce i drept am ramas impresionat de modul tau original de a fi si de a vedea lucrurile, si cum a zis janase ma regasesc si eu in oarecare masura in ceea ce faci tu acum si eu am comvertit stupii de vreo 2 ori si stiu ce inseamna asta,nu ma refer doar la partea practica ci mai ales la sperantele ce le ai in astfel de momente ,ultima manevra fiind cea mai cea . . . ca altfel nu ai faceo.si acum sa trec la treaba:
Gasesc perfecta treba cu fagurii naturali in cuib dar neavand curajul tau nu dau cu ruptu in treaba asta ,deci ii schimb treptat in functie de cum ii scot din circuit pe cei vechi,deci treaba dureaza cam 3-4 ani.Crezi ca ar fi vreo problema in asta? faptul ca se afla 2 tipuri de celule cu dim dif in acelasi timp in stupi? doua marimi de albine in acelasi timp la construit faguri nu prea suna bine nu?crezi ca ar deranja cu ceva celula mai mica matca mare etc ... cazul tau este diferit deoarece ai schimbat si tipul de rama si de lada ,si mai ceva: o albina mai mica= mai sensibila la temperaturi mai scazute?nu?nu in ghem, ci la zbor in exterior curatirea de primavara etc . . . 120 000 de indivizi ar insemna 4000 oua/zi timp de 20 zile neintrerupt asta imi da cu virgula ghiar luand in calcul longevitatea albinelor(naturale), nu sunt un conservator deci pro schimbare.Cat despre Delon lucrurile stau cu totul difetit din unghiul meu de vedere,si de ce? diametrul sferei de albine la Delon in ghemul de iernare este 30cm deci sfera micaaaaaa. Diametrul sferei de albine la Dadant 6+6 rame (2matci)in ghemul de iernare este 40cm deci sfera dubla,deci dublu.Totusi daca asi avea doar 1 stup asi prefera Delon

dar de la 2 in sus prefer Dadant dublu =12 rame+caturi de recolta comune..Te simpatizez si deci nu caut sa diluez afirmatiile tale cu privire la Delon ,mai ales ca am originea tot din Botosani si deci . . .

revin: ce zici de o revenire lenta a fagurilor artificiali in faguri naturali?ar fi posibila?
cu stima
Pt ca ai scris un mesaj lung o sa tot raspund pe parcurs ce-l tot citesc pe al tau...sper sa fiu coerent.
In primul rand cand faci conversie pe fagure natural nu te grabeste nimeni, poti sa o faci cat de lent vrei, matcile pot oua la fel de usor si in fagurii cu celule mai mici si mai scurte ca si in cei cu celule mai largi si mai lungi...dar, nu poti spera sa ajungi prea repede la dimensiunea naturala de 4,9mm la celula fagurelui natural pt ca in mod normal prima etapa este ca albina sa construiasca celule intermediare ca dimensiune intre celula artificiala si cea naturala...abia albina eclozata doar din celule de tranzitie de 5,15mm sau 5,2mm poate construi faguri mai mici de 4,9-5,0mm
Deci daca tu inca mai ai celule de 5,4mm si albine mari trecerea la dimensiunea naturala va fi extrem de lenta si toate beneficiile ce decurg din aceasta trecere vor veni si ele extrem de lent.
Ce am facut eu e foarte diferit...am cladit o prima serie de faguri cu celule intermediare, iar albina mare a cam disparut la 6 saptamani dupa ce am pus roiul in situatia de a cladi de la 0 un nou cuib, iar completarea pana la 18 rame pe doua corpuri s-a facut si cu faguri care e foarte posibil ca sunt mai mici de 5,15-5,2mm....s-au dus mai mult ca sigur spre 4,9.
Urmatoarele corpuri pe care le voi construi la anul fac parte dintr-o noua generatie de faguri care pot sa-i consider foarte aproape de natural...pur si simplu voi nota ce am acum si ce voi cladi la anul va merge spre viitorii roi...aia vor fi baza albinei mele naturale..astia de acum vor trece pe pozitia de corp de stransura si la momentul potrivit vor fi eliminati.
Urmaresc deci reducerea la 4,9 mm si dupa aceea intreaga lista de lucruri care decurg de aici de care am tot amintit...astia sunt doar primii pasi
Legat de sensibilitatea albinelor mici la temperaturi scazute...lucrurile astea trebuie observate, eu ce constat deocamdata e ca sunt mult mai agile, se agita mult ca in filmele cu Dee Lusby insa nu sunt la fel de agresive...adica le ia ceva mai mult timp pana sa te intepe, te sacaie mult in schimb.
Eu cred ca o albina mica este de fapt mai rezistenta la frig, si cred ca e si mai stabila in zbor..ce am mai constatat e ca aduc boabe de polen foarte mari, sau la fel de mari ca cele pe care le aducea albina mare inainte...asta vizual binenteles, nu am cantarit sau masurat boabele dar am subler la oki si va zic ca asa e.
La treaba cu prolificitatea...da ea creste in principal pt ca matcile nu-si mai baga fundul in celule tratate mereu cu insecticide ele fiind INSECTE

O crestere a populatiei poate fi pusa si pe seama prolificitatii ridicate si pe mortalitatea mult intarziata a albinelor, vorbim practic de o dublare a vietii albinei de vara, si dincolo de asta si despre o eclozare mai rapida a albinelor deci despre un ciclu de la ou la albina eclozata mai scurt...toate chestiile astea conteaza in ecuatia asta.
Stupii se pot vedea in pozele lui Erik Osterlund sau in filmele lui Dee Lusby cam cat sunt de puternici si ei nu umbla cu doua matci pt ca e o manopera inutila...am facut si eu artificii de astea insa sincer nu merita pt ca e foarte mult de munca si totul e la mare ghici iar la numar mare de stupi e o mare corvoada.
Deci coloniile cu albina mica netratate cu insecticide se dezvolta foarte tare si devin mult mai productive fata de cele cu care suntem noi obisnuiti...asta au demonstrat-o altii, e timpul ca si la noi sa o faca cineva si eu alaturi de alti cativa colegi vom face asta.
Cred ca am sintetizat si am raspuns la intrebarile tale..nu mai lungesc, oricum argumente sa stii ca sunt multe!