Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Mircea_63 » 01 Aug 2013, 17:40

Colegii, stati asa ca nu-i asa.

Schimbarea aia linistita nu e anecbalie! Tura urmatoare daca le dati acelasi soi de matca o vor accepta!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde duma » 01 Aug 2013, 20:27

Mircea_63 scrie:Colegii, stati asa ca nu-i asa.

Schimbarea aia linistita nu e anecbalie! Tura urmatoare daca le dati acelasi soi de matca o vor accepta!

Salutare ! Este de retinut ceea ce ai spus !
Am o nelamurire in privinta unei familii : sunt agresive indiferent de vreme , cules , de timp ( dimineata s-au dupamasa ) , si cu otet pe maini si tot ma inteapa , ar trebuii sa schimb matca ?
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde Mircea_63 » 01 Aug 2013, 20:39

Nu-i musai sa o schimbi. Daca iti place sa fii intepat, lasa-o asa. :lol:

Acuma...pe bune, desi unii zic ca alea agresive ar fi mai harnice, mie imi par contraproductive. Mai bine tin doi blanzi decat unul agresiv si lucrez mai usor si mai repede cu ei.
Mircea_63

Mesajde paul » 01 Aug 2013, 21:48

duma scrie:
Am o nelamurire in privinta unei familii : sunt agresive indiferent de vreme , cules , de timp ( dimineata s-au dupamasa ) , si cu otet pe maini si tot ma inteapa , ar trebuii sa schimb matca ?

Cand m-am apucat eu de apicultura ...hau :lol: am cumparat primii 3 roi de la un coleg de-al nostru forumist. Unul din ei era ...imposibil !!! Sub nici o forma nu te puteai baga la el. Sau daca o faceai era cam ... care pe care !!! La roiul acela i-am luat in august- septembrie vreo 3 rame cu puiet ca sa-i ajut si pe ceilalti roi. Cu toate acestea a iernat pe 6 rame. In primavara la rapita mi-a dat aproape 2 caturi 1/2 pline cu miere !!! Dupa care, l-am scapat in roit si ... dus a fost.Niciodata nu mi-a parut atat de rau dupa albine, cum mi-a parut rau de regina respectiva !!! Fiica-sa nu s-a ridicat nici la jumatatea potentialului mamei !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde duma » 01 Aug 2013, 22:06

S
paul scrie:
duma scrie:

Cand m-am apucat eu de apicultura ...hau :lol: am cumparat primii 3 roi de la un coleg de-al nostru forumist. Unul din ei era ...imposibil !!! Sub nici o forma nu te puteai baga la el. Sau daca o faceai era cam ... care pe care !!! La roiul acela i-am luat in august- septembrie vreo 3 rame cu puiet ca sa-i ajut si pe ceilalti roi. Cu toate acestea a iernat pe 6 rame. In primavara la rapita mi-a dat aproape 2 caturi 1/2 pline cu miere !!! Dupa care, l-am scapat in roit si ... dus a fost.Niciodata nu mi-a parut atat de rau dupa albine, cum mi-a parut rau de regina respectiva !!! Fiica-sa nu s-a ridicat nici la jumatatea otentialului mamei !!![/quote
Salutare ! Eu nu contest puterea de dezvoltare s-au de productie , dar ma dispera cu intepaturile , la singura familie intervin cu manusi , credeam ca este un secret ascuns pe care numai cei cu vechime in apicultura I'll stiu sa imblanzEsc familia ! Nu ma derajeaza ca sar pe mine numai ca dupa aceea dau coltu albinele si imi pare rau de ele !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde Mircea_63 » 01 Aug 2013, 22:36

duma scrie: Nu ma derajeaza ca sar pe mine numai ca dupa aceea dau coltu albinele si imi pare rau de ele !

Daca-i numai atata, lasa sa te intepe si 10-20 pe zi ca oricum inteapa alea batrane, care si asa nu mai au mult de trait. :lol:

MASOCHISTILOR! :roll:
Mircea_63

Mesajde duma » 02 Aug 2013, 00:27

Mircea_63 scrie:
duma scrie: Nu ma derajeaza ca sar pe mine numai ca dupa aceea dau coltu albinele si imi pare rau de ele !

Daca-i numai atata, lasa sa te intepe si 10-20 pe zi ca oricum inteapa alea batrane, care si asa nu mai au mult de trait. :lol:

MASOCHISTILOR! :roll:

:lol: pe departe lucrul acesta , dar una este cand scoti cate o rama si te poti bucura de ce gasesti pe ea si alta cand scoti o rama si nu mai sti cum sa faci sa nu o scapi jos sa o distrugi .
duma

Mesajde Mircea_63 » 02 Aug 2013, 00:31

Mda, rectific: EROILOR! :lol:
Mircea_63

Mesajde duma » 02 Aug 2013, 01:00

Mircea_63 scrie:Mda, rectific: EROILOR! :lol:

:lol: :lol: daca eram erou aveam statuie ridicata de comunitate unde locuesc ! :lol:
duma

Mesajde elixir » 02 Aug 2013, 08:58

visanc scrie:Parerea mea ca sunteti norocosi si trebe facuta putina selectie cu familiile astea care si-au schimbat ele linistit matca. ;)

Asta si intentionez sa fac la anul. dar cum transvazare nu ma pricep, o sa fac o roire dirijata. Ma gandesc ca probabil acest instinct (de schimbare linistita) se va diminua...
elixir

Mesajde Mircea_63 » 02 Aug 2013, 10:10

elixir scrie:
visanc scrie:Parerea mea ca sunteti norocosi si trebe facuta putina selectie cu familiile astea care si-au schimbat ele linistit matca. ;)

Asta si intentionez sa fac la anul. dar cum transvazare nu ma pricep, o sa fac o roire dirijata. Ma gandesc ca probabil acest instinct (de schimbare linistita) se va diminua...

Stai mai Elixire ca nu e in regula: zici ca tragi speranta ca instinctul de schimbare linistia se va diminua... Pai nu te incurca prea mult acest instinct, dimpotriva.

Cand se declanseaza? In momentul in care albinele sunt nemultumite de matca, dar nu intrunesc conditii de roire sau nu vor ele sa roiasaca. Se intampla cand matca are vre-un neajuns pe care stuparul poate ca nici nu il percepe. Se mai intampla uneori la roii primari insotiti de o matca batrana si pe care vor sa o schimbe. Alteori la introducerea unei matci de alta natie si care nu e pe gustul lor "nationalist".

Te incurca atunci cand tu vrei sa le dai alta matca socotita mai de soi, dar nu uita ca matca de SL va avea deja genele mamei si deja s-a produs o schimbare. Cand vei avea o a doua tentativa cu introducere a aceluiasi soi, in stup vei avea fiicele primei introduse si deja sunt mult mai apropiate ca soi, iar acestea nu vor mai stramba din nas chiar asa tare, vor accepta usor noua matca.

In schimb matcile de SL sunt foarte bine crescute si ingrijite, ceea ce conteaza foarte mult. Poate ca uneori da mai bune rezultate o matca no name, dar bine crescuta decat una de soi si prost crescuta. Uneori apare fenomenul de anecbalie, adica albinele isi schimba matca linistit in loc sa roiasca. O vreme convietuiesc doua matci in stup, iar neajunsurile frigurilor roitului lipsesc. Astea sunt aur pentru stupar. De aici, daca mai sunt si bune culegatoare, rezistente la boli si blande, merita sa tragi regine.

Vine toamna si timp pentru lectura, iar pana in primavara esti documentat brici pentru transvazari. Mai ramane sa ai mijloacele materiale si perseverenta. Succes!
Mircea_63

Mesajde Ala nou » 03 Aug 2013, 09:08

Am facut ieri mutarea in cutiile noi. Din pacate, am fost nevoit sa schimb pozitia urdinisului la toate. Dupa mutarea, le-am tinut cu urdinisul inchis pana in dimineata asta pe la 5:30, cand le-am pus o scandurica in fata urdinisului si l-am deschis. Am facut treaba dupa-amiaza, am inceput pe la 17. Singura mea teama a fost ca de ultimul m-am apucat pe la 8 seara, dar a fost in regula pana la urma, ,am colectat toate albinele, am avut si cateva pierderi, victime colaterale.
La unul dintre ei (cel cu cea ma multa albina) nu am vazut matca atunci cand am mutat - l-am ascultat si nu erau foarte agitate in dimineata asta, ma gandesc sa nu fi stat ascunsa pe undeva, mai ales ca asta nici nu era marcata, deci mai greu de gasit in forfota de acolo. Sper si eu!

In dimineata asta, pe la 8, majoritatea albinelor intrau si ieseau in/din cutiile noi fara probleme. Pe locurile vechilor urdinisuri insa mai zburau vreo 5-6 ametite. Sper sa isi reseteze gps-ul si alea. :D

In una din cutiile vechi am gasit insa chestiile din poze si nu stiu care e treaba cu ele:
Fişiere ataşate
2013-08-02 20.56.55.jpg
In coltul de langa prima rama.
2013-08-02 20.56.40.jpg
Jos, pe fund, sub ultima rama
Ala nou

Mesajde CORNEL V. » 03 Aug 2013, 13:25

Aia-i ceara ,probabil cand a-i razuit-o de pe leaturi ti-a scapat acolo
CORNEL V.

Mesajde duma » 05 Aug 2013, 10:29

Salutare tuturor ! Am niste nelamurii si sper ca raspunsurile voastre sa fie incurajatoare :oops:
Chiar daca a fost ieri duminica ( 04.08.2013) am stors niste rame din 2 famili , am luat toate ramele care nu aveau puiet pentru ca sa fac loc matci sa oua , pana aici cred ca am facut bine , de aici in colo cred ca am smotocito , am stors si rame care nu au fost capacite in totalitate sau 70% si doar 2/3 s-au chiar mai putin , rezultatul storsului a fost de 15L adica 20 kg ce sanse sunt sa mi se acreasca s-au ce trebuie sa fac sa evit acest lucru ? MENTIONEZ ca am lasat uala fara capac doar cu un tifon peste ea sa aibe aer !
Sa traiti !!!!
duma

Mesajde elixir » 05 Aug 2013, 11:10

@Mircea_63 : M-am exprimat gresit, abia aseara am vazut: ideea este ca vreau sa reproduc familiile care au facut SL, dar cum o sa folosesc o roire fortata/dirijata, ma gandeam ca probabil se va diminua instinctul de SL.(datorita roirii).mea culpa :(
elixir

Mesajde apivasmob » 05 Aug 2013, 11:41

duma scrie:Salutare tuturor ! Am niste nelamurii si sper ca raspunsurile voastre sa fie incurajatoare :oops:
Chiar daca a fost ieri duminica ( 04.08.2013) am stors niste rame din 2 famili , am luat toate ramele care nu aveau puiet pentru ca sa fac loc matci sa oua , pana aici cred ca am facut bine , de aici in colo cred ca am smotocito , am stors si rame care nu au fost capacite in totalitate sau 70% si doar 2/3 s-au chiar mai putin , rezultatul storsului a fost de 15L adica 20 kg ce sanse sunt sa mi se acreasca s-au ce trebuie sa fac sa evit acest lucru ? MENTIONEZ ca am lasat uala fara capac doar cu un tifon peste ea sa aibe aer !
Sa traiti !!!!

Fi fara grija ca nu se acreste .
Nimeni nu este perfect
apivasmob

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR