Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: sfaturi pentru unificare

Mesajde victor s » 04 Oct 2011, 20:23

n-am vrut dar m-ai provocat !
hai sa-ti fac un cadou asa ca de ziua ta...
pai si-atunci la ce mai intrebi si mai ales, la ce mai astepti raspunsuri? dai drumul la ''ixperente si fineturi'' !
asta era intrebarea ta...
gabi bee scrie:ma lasati sa o dau in bara ? :roll: :D

sau in caz de esec sa ai un tzap ispasitor ?
''Experienta este cel mai bun profesor, pentru ca intai iti da rezultatul si apoi iti arata care era problema.''
Cand trebuie sa iei o decizie, cantitatea de informatie relevanta pe care o ai la dispozitie este invers proportionala cu importanta deciziei. (Legea lui Cooke)
victor s

Mesajde gabi bee » 04 Oct 2011, 21:04

sa fii sigur ca daca pana vineri cand vin la albine nu-mi da nimeni un raspuns care sa ma lamureasca o sa iau decizia singur si fara frica . in cele 6 luni de cand am albine am mai facut experimente [experimente pt mine , ca pt altii pot fi banalitati] si am avut si reusite dar si cateva greseli insa dupa urma lor am invatat multe . dar poate totusi un stupar care a facut treaba asta de care intreb eu, ma ajuta cu un raspuns ! numai bine !
ps . victore , inca nu te-ai invatat cu mine ? ;)
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde gabi bee » 05 Oct 2011, 13:56

iar nimic ? :roll:
gabi bee

Mesajde panshe85 » 05 Oct 2011, 14:49

gabi, si eu aplic tot metoda lui victor,fara sa i am in aceeasi lada,diafragme cu sita nici atat, orfanizez una din familii dupa masa, pe la 4-5, stropesc cu tuica ambele familii,las doar cateva ramele in mijloc (2-3 in fuctie de cata musca este) ca albinele sa nu se mai aseze pe pereti, dupa lasarea serii deschid stupul orfan sa inghete putin si toata albina sa se urce pe rame, iar apoi le unesc, iar pt siguranta defiecare data pun pe matca o cusculita tip capac, cateodat cand am timp pregatesc un sirop diluat si stropesc putin albinele, asta ca se se pupe un pic de la prima intalnire :lol:
ceva de genul experimentului asupra caruia ai tu intrebari, am incercat si eu in primavara, am avut cateva familii slabe, si am vrut sa le dau o rama cu musca si puiet, peste familia slaba am pus un podisor cu jumatate din suprafata cu plasa, peste un cat gol in care am introdus o rama cu puiet necapacit si musca, pe plasa am intins ceva miere cristalizata, le am lasat pana a daoua zi in jur de 24 ore, si pot sa spun ca nu a fost nici o problema, specific ca nu am inchis matca si totul a iesit bine, am facut asta cu 3 stupi.....acum faci cum consideri.....oricum trebuie sa iasa , daca scrie si in carti :P
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde Adi Hodis » 05 Oct 2011, 14:51

gabi bee scrie:iar nimic ? :roll:

Esti culmea :!:
Ti-a spus destul de clar Victor.
victor s scrie:pai si-atunci la ce mai intrebi si mai ales, la ce mai astepti raspunsuri? dai drumul la ''ixperente si fineturi'' !

Ce nu intelegi ? ... defapt nici eu nu te mai inteleg deoarece tu te contrazici singur.

Vrei musai vorba unuia ? ... iat-o !
Fa !!! ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde jenica67 » 05 Oct 2011, 15:03

gabi bee daca tot te-ai chinuit atat. eu i-asi lasa asa pana in primavarta, si daca constati la primul control, ca au trecut ai castigat, daca moare o matca unesti. Dar asa cum i-ai pus, eu cred ca este usor sa treaca iarna.
jenica67

Mesajde gabi bee » 05 Oct 2011, 19:57

Adi Hodis scrie:
gabi bee scrie:iar nimic ? :roll:

Esti culmea :!:
Ti-a spus destul de clar Victor.
victor s scrie:pai si-atunci la ce mai intrebi si mai ales, la ce mai astepti raspunsuri? dai drumul la ''ixperente si fineturi'' !

Ce nu intelegi ? ... defapt nici eu nu te mai inteleg deoarece tu te contrazici singur.

Vrei musai vorba unuia ? ... iat-o !
Fa !!! ...

nu ma contrazic singur adi ! intrebarea mea a fost simpla si o scriu a mia oara : in cat timp se unifica mirosurile daca ai doua familii sau roi intru-un stup comun ,despartite de o diafragma cu plasa : o zi , doua , zile , o saptamana , doua saptamani etc . toate sfaturile sunt binevenite dar eu am intrebat punctual si daca nu da nimeni un raspuns exact inseamna ca nu prea este practicata metoda asta . de lasat asa pana la primavara nu le las pt ca dupa ce le unific le strang la maxim pe 5 rame astfel incat sa ocupe doar un compartiment din stup pt ca langa stupul asta dublu am unul cu un roi pe 5 rame si pe care al mai strang sa ramana pe 3-4 rame tepene si al introduc in asta dublu . astai povestea ! :D
gabi bee

Mesajde alin m » 05 Oct 2011, 21:28

Cind prinzi o zi calda baga metoda cu ziaru dc e de unit asa cum vrei tu sa fie 3 in 1 care sa fie de fapt 2 in 1. Nu ai timp de fineturi, perioade de unire etc.
Deci :
-o zi calda
-baga metoda cu ziaru
- stropeste cu sirop peste ramele ambelor familii sa aiba de rotait
- spargi ceapa si-o pui impartita in ambele parti
- si dc ai si un parfum de-al sotiei dai si citeva pufuri in ambele. Channel Nr.5 de preferinta :lol:
Dc nici asa nu se unesc fara probleme...
alin m

Mesajde gabi bee » 05 Oct 2011, 21:39

alin , mersi de sfat ! intrebarea mea este alta ! :D
gabi bee

Mesajde jenica67 » 05 Oct 2011, 21:47

Mai gabi bee, dupa 2-3 zile sigur mirosurile s-au unificat, dar la sensibilitatea albinelor, nimeni nu iti garanteaza asta. Dar insistenta ta, imi aminteste un banc, cand un tip, o tot intreba pe o tipa, daca vrea sa faca dragoste cu el, dar nu trecea la fapte, pana cand intr-o zi cand tipa il intreaba : mai tu esti buzaran, sau vrei sa ma fugaresti ? Apropo tu vrei sa le unesti roiurile, sau numai sa ne buzaresti ? :lol: :shock:
jenica67

Mesajde MyBees » 05 Oct 2011, 21:52

Gabi. In 7 zile, 3 ore, 4 minute si 33 de scunde FIX. Sa nu cumva sa le tii mai mult sau mai putin.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde Adi Hodis » 05 Oct 2011, 22:02

gabi bee scrie:...
nu ma contrazic singur adi ! ... :D

Ba da, te contrazici ... in 01 0ct spui una " ca nu-ti place sa unesti ... " ... in 04 oct. sustii sfaturile din toate cartile ca e cea mai sigura metoda " ... ca apoi sa afirmi ca vei uni fara frica dar tot tu intrebi ca ... "te lasam s-o dai in bara ?".

Celelalte metode de unificare, cu ceapa, tzuica si ziarul, orfanizarea prin eliminarea matcii batrane ... daca aplica-i, era deja rezolvata treaba.
Ca timp necesar de unificare a mirosurilor este suficient max. 48 de ore si min. 24. ...( ca sa ai si acest raspuns ).
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 05 Oct 2011, 22:30

ce va mai place sa radeti de om ! da sa-i dati sfatul de care are nevoie ...ba ! raspunsul la intrebarea mea este foarte simplu si oricine se gandeste putin isi da seama ca in cateva zile - o saptamana mirosurile sunt unificate si se poate trece la unire , teoretic fara a mai folosi tuica si ceapa . vroiam doar o confirmare dar e greu dom`le , greu !
gabi bee

Mesajde alin m » 05 Oct 2011, 23:01

tu vrei o unire calma si cea mai buna matca sa cistige ? asta urmaresti? fara mijloace artificiale?
alin m

Mesajde proapis13 » 05 Oct 2011, 23:18

gabi bee scrie:[ intrebarea mea a fost simpla si o scriu a mia oara : in cat timp se unifica mirosurile daca ai doua familii sau roi intru-un stup comun ,despartite de o diafragma cu plasa : o zi , doua , zile , o saptamana ,! :D

Daca ai sita antivaroa pe fund si diafragma despartitoare cu plasa dubla normal ar fi si este
ca in cel mult 3-4 ore de la ridicarea matcii albinele sa inceapa sa aiba acel tremur usor de aripi
semn ca au simtit ca nu mai au sef.
Atunci cu ceapa,tzuica,cu grija,cu ce stii ii tragi diafragma despartzitoare si....evrika vei striga
Daca nu oricum una dintre regine are feromonii mai puternici iar cu prima ocazie albinele vor
migra catre acolo dupa ce v-or elimina regina mama,numai ca nu o pot face cu miere cu tot
si atunci sa te tzii furtisag pe familia fara regina
Nu conteaza ziua,luna,timpulșconteaza sa o faci pana nu vine alba
salve :D

P.S. Eu le urez tuturor toamna unificari cat mai putine,dar daca e musai,fa-o
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Adi Hodis » 06 Oct 2011, 00:14

gabi bee scrie:ce va mai place sa radeti de om ! da sa-i dati sfatul de care are nevoie ...ba ! raspunsul la intrebarea mea este foarte simplu si oricine se gandeste putin isi da seama ca in cateva zile - o saptamana mirosurile sunt unificate si se poate trece la unire , teoretic fara a mai folosi tuica si ceapa . vroiam doar o confirmare dar e greu dom`le , greu !

Dupa cum ai observat ( sper ) eu unul nu mai rad nici macar in ipostaza " cu tine " ... de tine, nici atit ... da´ te rog eu, mai citeste odata postarea ta ... si raspunde-ti tie ( nu mie ) cum de nu te-ai gandit " putin " ???
Citez " raspunsul la intrebarea mea este foarte simplu si oricine se gandeste putin isi da seama ca in cateva zile - o saptamana mirosurile sunt unificate si se poate trece la unire ".

S-au sa zic altfel ... la ceea ce citesti in carti, soliciti confirmarea pe forum ... de parca numai aici gasesti adevarul.

Noi cei mai vechi in branshe ... am invatzat din carti cele mai valabile procedee ... si tu poti ... nu-i asa ?.
Si-apoi nu mai ai motive sa te superi.
Adi Hodis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR