Trantorul@ scrie:Bunka sa sti ca nu am avut niciodata probleme majore cu varoua , am vazut de multe ori fenomenul VSH la unele familii cind nu citisem despre el si habar nu aveam ce este si ma intrebam de ce dumnezeu descapacesc si consuma puietul cand miere si pastura era din belsug in stup , fenomenul asta aparea dupa jumatatea verii .
Anul asta pana acum nu am facut nici un varachet si sunt pe foita artificiala , la 45% -50% din famili ii destul de pronuntat fenomenul de VSH anul acesta ceea ce ma bucura enorm si nu am vazut absolut nici un parazit cu ochiul liber in coloniile respective (si m-am uitat destul de atent, asta nu inseamna ca nu sunt dar sunt destui de putini si puiet capacit nu am mai mult de o rama spre eclozare prin stupi buni si am urmarit intre 10 - 30 de albine care atunci eclozau si erau curate celulele si albinele nici un parazit, deci nici prin celule nu mai pot sa fie asa de multi) in restul am mai vazut de la 1 pana la 3 cu ochiul liber , cand in alti ani in perioada asta vedeam 5 -10 cu ochiul liber in cele mai infestate inainte de varachet, bagajul genetic dar si lipsa fumigatiilor sa le fii accentuat anul asta la asa multe familii acest comportament , posibl si la tine in deloni daca zici ca nu ai facut nici un varachet anul asta si celula naturala sa le fii accentuat acest caracter ceea ce e de bine .
Probabil o sa las si eu o colonie sau doua care are cel mai pronuntat caracter fara nici un tratament anul asta pana nu mai are puiet deloc si atunci sa vad cati paraziti cad .
Fenomenul am inteles ca apare in toamna cand nu se mai cresc trantori si in primavara inainte de cresterea primului puiet de trantore, daca e vorba despre descapacirea celulelor cu puiet capacit in care sunt pupe cu ochi, atunci e VSH si daca-l ai si pe celula mare atunci ai motive sa fii fericit si sfatul meu e sa treci repede pe celula mica la anul preferabil sa nu folosesti foite ci sa le lasi pe ele sa cladeasca, iti trebuie rame cu V-ul ala la speteaza superioara, sarme si atat...incearca sa elimini din cuiburi ramele cu celule mari, si ...noteaza toate coloniile la care acum ai prezent acest fenomen in lazi si la anul nu mai inmulti din ceilalti ci schimba matcile celorlalte colonii cu matci provenite din astia care prezinta VSH, cei mai puternici, cu cea mai buna productivitate, care au cel mai pronuntzat instinct de curatire...asta il vezi cand ai multe albine care se batzaie pe rame si pe fatza stupului sau pe scandura de zbor...fac o miscare inainte si inapoi si cu mandibulele fac ca si cum ar rade lemnul.
Deci, baga-te pe notat ce si cum cu fiecare si la anul faci putina selectie...
Sunt extrem de rare cazurile de albina pe celula de 5,4mm care sa prezinte VSH, deci ai material genetic super !!