Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Celula naturala o arma naturala impotriva varroa?

Mesajde BUNKA » 02 Aug 2013, 16:33

Era cam putina albina si trebuiau hraniti din prima..cam astea cred eu ca au fost problemele...la mine acum sunt bombe pe doua corpuri...o sa mai fac un film sa vedeti cum arata.
BUNKA

Mesajde delorin I » 02 Aug 2013, 16:36

Roiul cu plasa, destul de micut, l-am hranit din prima, in balcon vreo 3 zile....dar cu putina miere pusa pe rame si apoi la fel cu putin apa!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde BUNKA » 03 Aug 2013, 13:34

Ai mei au beneficiat de alte conditii...si au avut parte tot sezonul de atentia mea, cred ca de aici vine diferenta...deja unul din ei cladeste rame pt cei ramasi putin in uma.
Ideea e sa bag la iernat deloni la 2 corpuri...am cateva bucati care o sa corespunda insa posibil sa fie si unul pe un corp...vedem cat de mult se mai poate construi in august...eu stiu ca pana pe 10 mai merge.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 11 Aug 2013, 18:55

http://www.youtube.com/watch?v=KaVFk59816E

Varroa Sensitive Hygiene in colonii formate pe Delon modificat cu rama Alpine, faguri naturali cu celule reduse
BUNKA

Mesajde Stoican » 19 Aug 2013, 22:39

Bambucha scrie:Dee Lusby sustine ca are in primavara colonii si de 120.000 indivizi dupa 25 de ani de experienta!! Pare ireal asa-i?
Cel mai important este ca isi impartaseste din experienta, cu cat mai multe experiente impartasite cu atat mai mult castiga albina in general!!
Sa nu uitam ca traim intr-o epoca in care avem CCD, avem industrie, avem pesticide cat cuprinde, avem mediu contaminat, avem poluare si stres. Cred cu tarie ca apropierea de natural este singura carte castigatoare pe termen lung.

Este foarte interesant tot ce prezentati si sustineti, dar asta nu poate sa fie adevarat....
Stoican

Mesajde Stoican » 19 Aug 2013, 22:54

BUNKA scrie:
catalin.profiri scrie:si voi in timpul asta... din ce traiti?
si daca din 100 de stupi iti mor 90, in cat timp refaci efectivul?

Depinde cu cati mergi pe tratament zero...nu-i musai sa faci asta cu toata stupina, ci doar cu 10% cei mai buni din punct de vedere al igienei. Faci supravietuitorii la 100000 de alghine si ai de unde rupe cat vrei, teoretic daca ai un stup gen ME sau chiar si cu dadant cu caturi de 3/4 sau de 1/2 poti face Demaree linistit, nu mai roieste nik si umpli lazile de nu-ti vine sa crezi, si apoi matci sa ai ca de impartit ai ce imparti...eu de ex anul asta o sa-mi fac ME la 5 corpuri cu Demaree, 100000 de albine, doua matci, doua gratii H, doua urdinise...ai cum sa faci lejer ori 2 ME BOMBA pe aproape 3 corpuri sau de ce nu poti face 5ME pe cate un corp de albina, cu cate 4 rame de puiet, resul de miere...important e sa ai si matci la timp, dar si astea se fac usor pe sistemul asta...cel putin 3 pe un corp ME dupa metoda FRENCHBEEFARM...fiecare imperecheate pe cate 3 rame ME de albina...nu-i rau deloc, 6000 de albine de matca...la 10 corpuri de astea -poc ai imperecheat 30 de matci in cele mai bune conditii.
Daca la fiecare stup de 5 corpuri ai cel putin un corp prevazut cu canale pt diafragme, poti organiza corpul respectiv cu cate 2 diafragme si in fiecare din cele 3 spatii pui cate o rama de capacit si restul hrana, l-ai saltat de pe stup, pui podisoare individuale, inchis si deplasat pe alta vatra, si acolo matcute la imperecheat.
Solutii sunt, si nu tre sa te arunci cu capul inainte...cu ceva prudenta si neaparat un plan "B", si se depasesc orice fel de dificultati.

spuneti-mi, va rog, ce inseamna si in ce consta procedeul Demaree... ?
Stoican

Mesajde alin75 » 20 Aug 2013, 07:37

akmm scrie:Postam si aceasta pagina.Pentru delectarea ochiului.http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... DXZc0tZe04

Am urmarit cu atentie filmuletul de mai multe ori. EXCELENT! Nu cred sa fie apicultor sa nu-si doreasca asa ceva in curte!
Intrebari:
1. "urdinisele" cred ca au un diametru de 4-5 cm. Toti atunci cand formam roii, miscoram urdinisul. Aici de ce nu sunt probleme?
2. filmarea incepe cu data de 4 aprilie si este finalizata pe 22 iunie. Ni-mi ies niste calcule cu dezvoltarea roiului. In 22 deja este familie in toata regula!!!

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde Stoican » 20 Aug 2013, 15:55

Stoican scrie:
Bambucha scrie:Dee Lusby sustine ca are in primavara colonii si de 120.000 indivizi dupa 25 de ani de experienta!! Pare ireal asa-i?
Cel mai important este ca isi impartaseste din experienta, cu cat mai multe experiente impartasite cu atat mai mult castiga albina in general!!
Sa nu uitam ca traim intr-o epoca in care avem CCD, avem industrie, avem pesticide cat cuprinde, avem mediu contaminat, avem poluare si stres. Cred cu tarie ca apropierea de natural este singura carte castigatoare pe termen lung.

Este foarte interesant tot ce prezentati si sustineti, dar asta nu poate sa fie adevarat....

Va rog daca se poate sa ptimesc un raspuns....
Imi place foarte mult sistemul acesta natural pentru ca este logic, dar pot sa spun ca ma afecteaza f mult cand intalnesc si aici idei ilogice....

Un stup cu 120.000 de indivizi in primavara, asa ceva este imposibil. Ce ponta ar trebui sa aibe matca si cat sa straiasca albinele ca sa se inregistreze asa ceva?

Si, Bunka, daca ar fi asa inseamna ca delon ju e un stup bun pentru asemenea colonii, cate corpuri sa ii adaugi ca sa adaposteasca o asa familie mare?
Stoican

Mesajde BUNKA » 20 Aug 2013, 23:13

Pai se vorbeste de 120000 de indivizi in varf de dezvoltare, adica la noi e vorba de mai-iunie, apoi albineloe sunt mai mici deci pe acelasi volum intra mai multe, adica pe o rama dadant 1/1 intra in loc de 3000 albine provenite din celula de 5,4mm ...4000 de albine mai mici provenite din celula de 4,9-5,0mm.
Se poate calcula pe volum si dm patrat de fagure cat intra...eu am mai scris despre asta.
Repet, un corp de al meu are echivalentul a 6 rame dadant 1/1, intra cam 25500albine mici, deci pe 4 corpuri ar intra cam 100000 de albine mici.
4 corpuri de ale mele au fix 124cm inaltime la care se adauga inaltimea fundului si capacului, sa zicem undeva la 135cm cu totul. Nu e exagerat si nu vad unde-i ilogica !???
Daca imi poate spune cineva ce anume nu poate fi adevarat, v-as fi recunoscator...uitati-va intai la filmele puse de mine pe You Tube sa vedeti ce este si ce nu posibil pana in prezent.
Cautati "Bees on natural cell in Romania" apoi intrati in galeria de filme si vizualizati tot si mai discutam !
In sezonul urmator veti avea ocazia sa vedeti si sa vad si eu ,cat de mari ajung aceste colonii ...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 20 Aug 2013, 23:15

Stoican scrie:
Stoican scrie:

Va rog daca se poate sa ptimesc un raspuns....
Imi place foarte mult sistemul acesta natural pentru ca este logic, dar pot sa spun ca ma afecteaza f mult cand intalnesc si aici idei ilogice....

Un stup cu 120.000 de indivizi in primavara, asa ceva este imposibil. Ce ponta ar trebui sa aibe matca si cat sa straiasca albinele ca sa se inregistreze asa ceva?

Si, Bunka, daca ar fi asa inseamna ca delon ju e un stup bun pentru asemenea colonii, cate corpuri sa ii adaugi ca sa adaposteasca o asa familie mare?

O sa-ti dau un raspuns la treaba asta...acu` tre sa ies!
O seara buna!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 21 Aug 2013, 17:02

Revin cu raspunsul...deci legat de ponta, prolificitatea matcilor acum este limitata din cauza faptului ca mereu isi baga abdomenul in faguri imbacsiti de amitraz taufluvalinat si alte otravuri, dincolo de aspectul asta pe fagure natural albinele reduse ca dimensiune traiesc in sezon de pana la doua ori mai mult, spre 8-12 saptamani in comparatie cu sistemul conventional folosit pe scara larga azi, apoi ciclurile de la ou la eclozare sunt mai scurte cu pana la 24 de ore...toate astea duc la o crestere a populatiilor, se mai intampla si alte fenomene, activitatea de cules e mai putin stresanta pt ca participa un numar mai mare de culegatoare, apoi in interiorul coloniei tot ce inseamna ventilatie si deshidratare a nectarului e mai facila si se face cu consum mai mic de resurse si uzura mai mica, climatul se mentine mai usor in limite normale cu mai putina uzura si consum energetic.
Sunt mult prea multe lucruri care se schimba reducand lateralele la 32mm si lasand albina sa cladeasca liber, si importante in acelasi timp...toate aceste schimbari sunt deosebit de importante, majore in viata coloniei, se reduce presiunea exercitata de paraziti precum varoa asupra populatiei de albine, creste imunitatea coloniilor etc
Se echilibreaza tot ce inseamna microflora in stup, o multime de microbi utili si de bacterii utile incep sa reapara in colonii se recastiga un echilibru care practic este distrus in coloniile conventionale!
Apar fenomene de rezistenta la paraziti, si multe altele!
Eu asta consider normalitate, nu ceea ce facem acum cu ele.
BUNKA

Mesajde delorin I » 21 Aug 2013, 17:20

Eu am intrat in acest joc si il voi juca pana la capat! Imi place ce spui, e frumos...acum sa vedem daca stupul delon minune va trece iarna! Nu sunt topit dupa numarul impresionant de albine, despre care vorbesti! La situatia in care imi sunt coloniile dadant adica lipsite de miere pentru ele- eu m-am scos din ecuatie si la explozia de puiet capacit ce paraseste celula fara sa aiba alti inlocuitori- practic am lipsa vreo 2 saptamani de ouat...ma gandesc cu groaza ca si ce bag acum drept completare va fi consumat imediat! cat o sa fie consumul de miere pe iarna al unei super colonii delon oare? sa spunem pe 3 corpuri? Asta va ramane sa aflam! Legat de ultimul film...la cat timp ai facut stimularea? La 2 sau la 3 zile?

Legat de filmul asta Grooming Behavior-Roger Delon Hive Modified, film pus tot de tine, ori ai mai scris ceva pe undeva ori mi se pare doar mie ca lipseste ceva! Cum ai cultivat fenomenul de curatire? Cum a aparut? In cat timp? Doar dupa simpla acoperire a ramelor cu zahar pudra alb despre care spuneai ca e toxic? A aparut imediat? Ai inceput tratamente cu zahar brun de trestie? Pacat ca filmul este prost din cauza orei nepotrivite. Curatirea asta se realizaeaza pe o parte anume a stupului la toti stupii ? Data viitoare poate cand mai fimezi pui si o coala alba sub stup iesita in afara sa vedem rezultatul practic!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde BUNKA » 21 Aug 2013, 18:30

delorin I scrie:Eu am intrat in acest joc si il voi juca pana la capat! Imi place ce spui, e frumos...acum sa vedem daca stupul delon minune va trece iarna! Nu sunt topit dupa numarul impresionant de albine, despre care vorbesti! La situatia in care imi sunt coloniile dadant adica lipsite de miere pentru ele- eu m-am scos din ecuatie si la explozia de puiet capacit ce paraseste celula fara sa aiba alti inlocuitori- practic am lipsa vreo 2 saptamani de ouat...ma gandesc cu groaza ca si ce bag acum drept completare va fi consumat imediat! cat o sa fie consumul de miere pe iarna al unei super colonii delon oare? sa spunem pe 3 corpuri? Asta va ramane sa aflam! Legat de ultimul film...la cat timp ai facut stimularea? La 2 sau la 3 zile?

Legat de filmul asta Grooming Behavior-Roger Delon Hive Modified, film pus tot de tine, ori ai mai scris ceva pe undeva ori mi se pare doar mie ca lipseste ceva! Cum ai cultivat fenomenul de curatire? Cum a aparut? In cat timp? Doar dupa simpla acoperire a ramelor cu zahar pudra alb despre care spuneai ca e toxic? A aparut imediat? Ai inceput tratamente cu zahar brun de trestie? Pacat ca filmul este prost din cauza orei nepotrivite. Curatirea asta se realizaeaza pe o parte anume a stupului la toti stupii ? Data viitoare poate cand mai fimezi pui si o coala alba sub stup iesita in afara sa vedem rezultatul practic!

Da, consumul va creste mai ales daca avem matci tinere ce oua pana tarziu, si daca stimulam...daca dam si ceva proteic in final de august si septembrie macar vom avea albina tanara pregatita sa treaca iarna.
Consumul pe Warre e de 12 kg, cel mai mic...cum va fi pe Delon?...e o intrebare buna dar care poate avea un raspuns in faptul ca un sistem clopot pe Delon a fost denumit Climat Stabile Hive...adevaratele calitati acest stup le va dovedi la iernare, albinele se vor uza mai putin si vor consuma mai putin.
Vom vedea cat anume vor consuma coloniile mari insa nu prea devreme pt ca la anul tot ce fac e sa inmultesc foarte mult si voi baga la iernat exact ce bag si anul asta ca putere.
Stimularea a fost facuta cu o galetusa de 1 l pe data de 2 august si 1 l pe data de 9-10 august, am mai dat 1 l ieri cand am facut filmuletul.
BUNKA

Mesajde delorin I » 21 Aug 2013, 18:36

Atunci explicatia este ca albina ta scuturata construieste cu disperare, albina batrana si-a schimbat rolurile si a trecut la alte munci reintinerind creierul si redescoperind vechile specializari pe care acum nu are cine sa le faca!! Deci acest asa zis roi tarziu scuturat e o super masina de construit! Ce nu am urmarit in film si acum mi-ai dat ideea, este sa vedem ce puiet ai dupa acest interval relativ scurt de 2 saptamani! In afara de cele 2 rame pe care zici ca le-ai dat!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde BUNKA » 21 Aug 2013, 18:42

Fenomenul apare singur, la fel ca VSH care l-am vazut si pe una din ramele lui Alin "Activ"...tind sa cred ca e strans legat de distantarea dintre faguri la 32-33mm.
Imi pare rau ca nu am pus un filmulet facut ziua cu grooming...era elocvent insa a trebuit sa-l sterg ca nu am memorie pe aparat decat pt un film de cam 5 min, oricum ce pot sa zic e ca albinele freaca tot inauntru incontinuu cu mandibulele, peretii laterali, spetezele...tot, o sa vezi in urmatorul meu film.
Toate chestiile astea apar imediat ce apar albinele mici, deci dupa formare la aproximativ 6 saptamani sau mai devreme..oricum nu chiar din prima, dar apar repede!
Ziceam ca zaharul alb de sfecla e posibil sa fie toxic, nu neaparat ca e...functie de cum a fost tratata plantatia...eu m-am riscat ca sa zic asa!
Inca nu am tratat cu zahar de trestie, dar o voi face!
Grooming apare la toti stupii trecuti pe sistemul asta, la fel ca si VSH...e total diferit ce se intampla pe natural fatza de conventional...mie imi place maxim!
Parazit nu a picat deloc, ce cred eu e ca varoa putin cat e este haituit de albina...nu-l lasa sa se imperecheze de nici o culoare, puietul eliminat de pe o rama care contine varoa este capacit intr-o faza inaintata, varoa migreaza pe ramele cu larvar in faza terminala intra in celule, este capacita celula si apoi cand ajunge puietul in stadiul de pupa cu oki roz-violet este eliminat din nou de albina...asta e explicatia pt care ramele apar toate cu puiet lacunar capacit desi initial sunt ouate blana si capacite blana la fel...inca un lucru, e posibil ca varroa e afectat si de regimul termic care se schimba pe puietul de albina din cauza distantei mici intre centrele fagurilor si a celulelor reduse!...provoaca deranj, nici spatiul nu-i mai permite o miscare facila si albina reactioneaza la asta ucigandu-si puietul afectat si dandu-l afara!
Ehh...avem multe de invatzat din experimentul asta!
Avem si timp...
Ultima oară modificat de BUNKA pe 21 Aug 2013, 18:51, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 21 Aug 2013, 18:46

delorin I scrie:Atunci explicatia este ca albina ta scuturata construieste cu disperare, albina batrana si-a schimbat rolurile si a trecut la alte munci reintinerind creierul si redescoperind vechile specializari pe care acum nu are cine sa le faca!! Deci acest asa zis roi tarziu scuturat e o super masina de construit! Ce nu am urmarit in film si acum mi-ai dat ideea, este sa vedem ce puiet ai dupa acest interval relativ scurt de 2 saptamani! In afara de cele 2 rame pe care zici ca le-ai dat!

Te-ai prins..totul e sa-l hranesti sau sa ai cules!
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE