Legat de iernare pe sistemul asta natural…va spuneam ca temperatura poate fi mentinuta mai usor pe faguri mai apropiati (impropriu spus) pt ca spatiul ramane acelasi doar grosimea fagurelui difera, scade de la 25mm la 20-21mm, asta face ca pe acelasi spatiu sa zicem intr-un Delon in loc de 8 rame sa intre 9…ceara are proprietatea de a se incalzi greu si de a ceda greu energia termica, practic castigam un element “de calorifer” care conteaza enorm in ecuatia asta, apoi mai e si forma lazii care permite formarea ghemului in forma unei sfere asa cum e normal, acest ghem se pozitioneaza sub miere, are la dispozitie TOATA mierea, nu trebuie sa se deplaseze decat pe verticala (stim cu totii metehnele Dadantului, Langstroth-ului etc )
Pe Warre abatele Emille spunea in cartea sa “Beekeeping for all” ca necesarul de hrana la iernare era de 12 kg, insa el folosea distantarea de 3,7cm pt ca folosea doar 8 barete pe corp pt faguri, la fel ca si Roger Delon…daca folosim 9 faguri pe corpul de 30/30 atunci eficientza creste si cu atat mai mult albinele vor putea ierna cu minim de consum si uzura.
Nu mai vorbesc de importanta eficientei termice cand ne gandim la puietul de primavara, cu cat mai eficienta e incalirea cu atat albinele se pot rarefia mai mult si pot ingriji suprafete mai mari de puiet..de aici si avansul pe care il are Layens fata de Dadant in legatura cu puietul din primavara desi au cam aceeasi suprafata de fagure si aceleasi rezerve…modul de aranjare asadar conteaza enorm.
O alta observatie a mea e ca de exemlu albina care-mi ocupa acum 2 corpuri se va organiza in sfera si va ocupa un corp, se va pozitiona acest ghem strans exact sub miere controland perfect miscarea maselor de aer in stup asa cum si Roger Delon sustine in argumentatia sa.
O observtie a unui coleg a fost ca daca populatiile vor ajunge la 100000-120000 de insecte practic stupul va deveni inutilizabil, adica neincapator…nu cred ca se va intampla lucrul asta, pt ca o alta observatie a mea a fost ca albina fiind rarefiata pe puiet in timpul zilei, foarte multa albina este zburatoare exact asa cum scrie si pe
www.resistantbees.com odata cu venirea serii insa cand albinele zburatoare se intorc la stup si temperatura scade ramele se umplu din nou cu albine…e un echilibru natural termic dupa cum se poate deduce, dupa calculele mele pe aceeasi suprafata de fagure intra cam cu 33% mai multa albina, adica 357 albine pe dm patrat de fagure, pe un corp de al meu ar intra cam 23000-25000 de insecte, pe maxim 4-5 corpuri ar intra o supercolonie cu 100000-120000 insecte.
Inaltimea la 5 corpuri ar fi de 150cm exact cat fac ele in natura fagurii, la colonii mai mici sunt suficiente si 4 corpuri, oricum ideea e ca se poate face salcamul in varf de dezvoltare, si apoi se poate face si o inmultire exploziva cu astfel de stupi, adica nu ne mai punem problema ca nu avem albina la tei sau alte pb de genul asta…totul devine mult mai simplu !