Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde nae » 22 Aug 2013, 20:07

iunicu scrie:Am varsat siropul depreciat intr-o tava pe care am lasat-o aproape de stupi. Au carat tot siropul chiar daca mie imi mirosea urat.

Pt colegul Iunicu si pt alti colegi ''grabiti'' in decizii ,hranirea glucidica -lichida- la troc = FURTISAG VIOLENT (colegul Iunicu a avut noroc ).
Albina care se alimenteaza din ''tava'' se ''murdareste'' pe ''labute'' , la aterizare pe scandura de zbor lasa o amprenta (epagina ) atractiva pt celelalte surate ... + macelul din troc ...
Sanatate maxima tuturor .
nae

Mesajde nae » 22 Aug 2013, 20:10

BeeeK scrie:Singurul lucru pe care nu-l inteleg din reteta este de ce trebuie sarea de lamaie dizolvata intr-o anumita cantitate de apa , respectiv 5% , in fond tot la oala merge sau trebuie neaparat dizolvata inainte ??? nu se paote dizolva in apa pusa la fiert ptr sirop???

Daca vrei sa faci un litru de sirop cum calculezi un GRAM!?, tot in oala ajunge .
nae

Mesajde Mircea_63 » 22 Aug 2013, 20:16

BeeeK scrie:
jenica67 scrie:In film a gresit, din cantitatea de solutie de 160 ml 5% trebuia sa ia numai 100 ml. Cand siropul este invertit, se pune restul de apa rece imediat, pentru al raci.

Singurul lucru pe care nu-l inteleg din reteta este de ce trebuie sarea de lamaie dizolvata intr-o anumita cantitate de apa , respectiv 5% , in fond tot la oala merge sau trebuie neaparat dizolvata inainte ??? nu se paote dizolva in apa pusa la fiert ptr sirop???

Nu e batut in cuie acel 5% ci rezulta ca mod de lucru confortabil. Poti sa-l faci si alta concentratie, dar sa respecti cantitatile de substante per asamblu.

Vrei sa pui un gram? Din solutia de 5% , pui 20 ml. Poti sa o faci solutia si de 10%, caz in care masori doar 10 ml, dar cu cat masori cantitati mai mici, cu atat creste eroarea. Autorul retetei a considerat optim 5%.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde B.K » 22 Aug 2013, 21:25

Mircea_63 scrie:
BeeeK scrie:
jenica67 scrie:In film a gresit, din cantitatea de solutie de 160 ml 5% trebuia sa ia numai 100 ml. Cand siropul este invertit, se pune restul de apa rece imediat, pentru al raci.

Singurul lucru pe care nu-l inteleg din reteta este de ce trebuie sarea de lamaie dizolvata intr-o anumita cantitate de apa , respectiv 5% , in fond tot la oala merge sau trebuie neaparat dizolvata inainte ??? nu se paote dizolva in apa pusa la fiert ptr sirop???

Nu e batut in cuie acel 5% ci rezulta ca mod de lucru confortabil. Poti sa-l faci si alta concentratie, dar sa respecti cantitatile de substante per asamblu.

Vrei sa pui un gram? Din solutia de 5% , pui 20 ml. Poti sa o faci solutia si de 10%, caz in care masori doar 10 ml, dar cu cat masori cantitati mai mici, cu atat creste eroarea. Autorul retetei a considerat optim 5%.

Acum zic si eu........nu e mai usor sa faci calculul astfel : la 5 kg zahar se pun 5g sare de lamaie si intr-un final 5 l apa total = sirop 1/1 , deci...sare de lamaie 5 g , adica 1 gram pe kg de zahar. Mi se pare mult mai simplu.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde B.K » 22 Aug 2013, 21:26

nae scrie:
BeeeK scrie:Singurul lucru pe care nu-l inteleg din reteta este de ce trebuie sarea de lamaie dizolvata intr-o anumita cantitate de apa , respectiv 5% , in fond tot la oala merge sau trebuie neaparat dizolvata inainte ??? nu se paote dizolva in apa pusa la fiert ptr sirop???

Daca vrei sa faci un litru de sirop cum calculezi un GRAM!?, tot in oala ajunge .

Domnu' Nae nici chiar asa , cine face doar 1 l de sirop probabil n-are ce sa faca :D
B.K

Mesajde Mircea_63 » 22 Aug 2013, 21:37

Nu e neaparat gresit. Acuma sa-ti spun punctul de vedere al chimistului, in asa fel incat sa inteleaga cat mai multa lume.

Folosirea unei cantitati initiale mai mici de apa are urmatoarele avantaje:
-operatiunea decurge mult mai repede.
-faci chiar si economie de combustibil pe langa cea de timp.
-faptul ca decurge mai rapid duce la formarea unei cantitati mai reduse de HMF.
-adaugare la final a restului de apa ajuta la racirea rapida, deci mai putin HMF.

Folosirea unei solutii de sare de lamaie are si ea avantaje:
-dozajul mai usor de facut si mai precis.
-o mai rapida omogenizare

Deci modul de lucru deriva din avantajele practice ce rezulta.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde iunicu » 22 Aug 2013, 21:49

nae scrie:
iunicu scrie:Am varsat siropul depreciat intr-o tava pe care am lasat-o aproape de stupi. Au carat tot siropul chiar daca mie imi mirosea urat.

Pt colegul Iunicu si pt alti colegi ''grabiti'' in decizii ,hranirea glucidica -lichida- la troc = FURTISAG VIOLENT (colegul Iunicu a avut noroc ).
Albina care se alimenteaza din ''tava'' se ''murdareste'' pe ''labute'' , la aterizare pe scandura de zbor lasa o amprenta (epagina ) atractiva pt celelalte surate ... + macelul din troc ...
Sanatate maxima tuturor .
Adevarat insa, am observat ca siropul de zahar simplu, nu miroase si atrage mai greu albina fata de siropul aditivat cu protofil. Odata am aruncat in gunoi sticla murdara de sirop cu protofil si a doua zi era aglomeratie mare la tomberon spre deosebire de alte dati cand sticla de sirop simplu nici nu au bagato in seama uitata fiind prin iarba pe langa stupi.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde Florin Dobre » 22 Aug 2013, 22:01

Beek...
Interesant rationamentul tau. Pana la urma fiecare stie cat sirop are de facut si poate adauga direct sarea de lamaie in apa. Pana adaugi zaharul, oricum sarea de lamaie s-ar dizolva in apa care se pune prima data.
Dar cum spunea si Mircea, e vorba de o mai usoara metoda de dozare. E cam greu sa cantaresti un gram.
Spre exemplu eu fac 2 serii a cate 5 kg de zahar. Deci mi-ar trebui pliculete de 5 grame. Dar ele au 8 grame. Nasol. :)
Crezi ca nea Gica, odihneasca-se in pace, nu a intors el chestiunea pe toate fetele?!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde B.K » 22 Aug 2013, 22:15

Florin Dobre scrie:Beek...
Interesant rationamentul tau. Pana la urma fiecare stie cat sirop are de facut si poate adauga direct sarea de lamaie in apa. Pana adaugi zaharul, oricum sarea de lamaie s-ar dizolva in apa care se pune prima data.
Dar cum spunea si Mircea, e vorba de o mai usoara metoda de dozare. E cam greu sa cantaresti un gram.
Spre exemplu eu fac 2 serii a cate 5 kg de zahar. Deci mi-ar trebui pliculete de 5 grame. Dar ele au 8 grame. Nasol. :)
Crezi ca nea Gica, odihneasca-se in pace, nu a intors el chestiunea pe toate fetele?!

Ce bune ar fi fost pachetele de 5 g
B.K

Mesajde jenica67 » 22 Aug 2013, 22:25

BeeeK, se poate pune sarea de lamaie direct in apa psa la fiert, conditia este sa ai pliculete de 5 gr. Din pacate cele mai frecent se gasesc pliculete de la Dr...., care sunt la 8 grame, sau iesi mai ieftin daca cumperi la cantitate mai mare 50 sau 100gr. Si atunci datorita faptului ca nu ai acasa o balanta de precisie faci artificiul cu topirea in apa 5% pentru a determina mai usor cata sare sa pui. de ce 5% ca noi avem nevoie de 5 grame sare de lamaie la 5 kg de zahar. Solutie 5% inseamna ca, daca pui 100 ml de solutie, ai 5 grame de sare de lamaie, cata ai nevoie la cele 5 kg de zahar.
jenica67

Mesajde ionel07196555 » 22 Aug 2013, 22:28

Ce bune ar fi fost pachetele de 5 g[/quote]
cauta si vei gasi merge ... si 8g la 10 Kg de zahar
ionel07196555

Mesajde B.K » 22 Aug 2013, 22:39

Hmmmm....reteta asta este analizata si calculata la mm, nu cred ca e bine 8 g la 10 kg de zahar
B.K

Mesajde alin75 » 23 Aug 2013, 07:49

BeeeK scrie:

Cred ca se pot gasi destul de ieftin cantare digitale pentru bucatarie (sotia are asa ceva) care pot cantari pana la 3 kg.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde B.K » 23 Aug 2013, 08:25

alin75 scrie:
BeeeK scrie:

Cred ca se pot gasi destul de ieftin cantare digitale pentru bucatarie (sotia are asa ceva) care pot cantari pana la 3 kg.

Numai bine,
Alin

Si asta e foarte adevarat , am vrut sa fac o mica gluma :)
Numai bine!
B.K

Mesajde clabescu.marius » 23 Aug 2013, 11:32

Eu zica ca ce-a mai buna metoda este lingurita de bucatarie,in ea intra aproximativ 5 grame de sare de lamaie cand este pusa ras.....http://www.teoskitchen.ro/2008/10/masur ... telor.html aici puteti vedea in mare diferite cantitati :D
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde Jean Valjean » 23 Aug 2013, 11:49

Toamna trecuta am invertit si eu zaharul. Doar toamna, pentru completare.
Toata vara le-am dat siropul neinvertit.
Sunt pe forum oameni grei care nu considera invertirea benefica, dar care nu fac cunoscut acest lucru.
Unul din motive este ca scade ponta matcii. De ce?
Asta am intrebat si eu. Raspunsul a venit simplu: HMF.

Fara a intra in amanunte asupra motivelor, eu personal nu mai invertesc zaharul. Este o alegere bazata mai mult pe intuitie.
N-am nici cea mai mica idee cat HMF se gaseste in siropul invertit acasa (oare reusesc sa-l invertesc macar 90% ?!) , dar stiu ca este foarte toxic pentru albine si nu vreau sa combat un rau prin altul (ca in reclama aia care zice sa iei nu stiu ce pastila ca sa protejezi ficatul de efectul altor pastile).
Fiecare procedeaza cum crede, insa eu am luat hotararea asta, intr-o mare masura datorita experimentului facut de Daniel Popovici si prezentat aici http://stuparitul.3xforum.ro/post/7808/ ... _Apifonda/
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA