Am citit toate paginile acestui topic neinteresant pentru mine pana astazi , adica ceea ce vreau sa incerc este stupul ME , in niciun caz nu am luat in calcul MER . Eu am numai stupi DB de cand ma ocup de cresterea albinelor si asa cum am spus mai sus vreau sa trec si pe ME , cititndu-va opiniile dvs despre sistemul de stup MER sunt putin confuz. Ce am inteles eu este ca diferentele intre MER si DB sunt urmatoarele :
- La MER consumul de hrana peste iarna este mai mare , problema este ca nu stie exact cu cat sau cel putin nu ati mentionat.
- La MER nu prea ai ce sa cauti in cuib ptr ca nu blocheaza si si-l organizeaza singure ptr iarna (asta am inteles eu )
- Cel mai mare avantaj pe care-l il vad la MER este ca te poti "juca" cu ramele care sunt aceleasi dimensiuni , cum de altfel este si la ME , doar ca inca un avantaj pe care il vad la MER fata de ME de data asta , este ca in functie de populatia de albina poti ierna pe 2 sau 3 corpuri , pe cand la ME nu se poate ierna pe 3 corpuri.
- \\\\\\\\\\\dezavamtaj la MER ar fi pretul stupului+rame
Acum as avea rugamintea sa-mi dati un sfat in perspectiva anului viitor , ME sau MER ? Nu intentionez momentan sa trec stupii DB pe care ii am pe ME sau MER , as vrea sa achizitionez matrial biologic pe sistem ME sau MER,,,,,,,doar ca sunt confuz.
Multumesc