Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde IonutMioveni » 24 Aug 2013, 18:30

BeeeK scrie:
Florin Dobre scrie:Beek...
Interesant rationamentul tau. Pana la urma fiecare stie cat sirop are de facut si poate adauga direct sarea de lamaie in apa. Pana adaugi zaharul, oricum sarea de lamaie s-ar dizolva in apa care se pune prima data.
Dar cum spunea si Mircea, e vorba de o mai usoara metoda de dozare. E cam greu sa cantaresti un gram.
Spre exemplu eu fac 2 serii a cate 5 kg de zahar. Deci mi-ar trebui pliculete de 5 grame. Dar ele au 8 grame. Nasol. :)
Crezi ca nea Gica, odihneasca-se in pace, nu a intors el chestiunea pe toate fetele?!

Ce bune ar fi fost pachetele de 5 g

Daca vei cauta mai atent prin magazine cu siguranta vei gasi si la 5 g pliculetul.
Iti spun sigur ca sunt unele la 5 g ... pare-mi-se de la ALEX.
Cauta pe google si te vei convinge.
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde Mircea_63 » 02 Sep 2013, 15:17

Dragi tovarasi si pretini, topicul acesta este dedicat "Invertirii zaharului". D-voastra discutati pe a doua pagina deja, despre stimularea albinelor in vederea pregatirii de iernare, astfel ca mut aceste discutii aici , unde puteti continua on-topic discutia.

Evident ca in acest topic, discutia despre stimulat este off-topic.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Florin Dobre » 02 Sep 2013, 15:33

Sa traiesti big brother!

on topic:
Ma apuc sa pregatesc siropelul...la noapte il asteapta albinutele in hranitoare pe ala cu lampasu' si cu bobo. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde emil_tr » 04 Sep 2013, 21:04

Florin Dobre scrie:Beek...
Interesant rationamentul tau. Pana la urma fiecare stie cat sirop are de facut si poate adauga direct sarea de lamaie in apa. Pana adaugi zaharul, oricum sarea de lamaie s-ar dizolva in apa care se pune prima data.
Dar cum spunea si Mircea, e vorba de o mai usoara metoda de dozare. E cam greu sa cantaresti un gram.
Spre exemplu eu fac 2 serii a cate 5 kg de zahar. Deci mi-ar trebui pliculete de 5 grame. Dar ele au 8 grame. Nasol. :)
Crezi ca nea Gica, odihneasca-se in pace, nu a intors el chestiunea pe toate fetele?!

Salutare, urmaresc forumul de ceva vreme dar nu am postat pana acum. Chestiunea nu trebuie intoarsa pe toate fetele ci poate fi gasita o solutie simpla foarte usor. Solutia de acid citric trebuie sa aiba concentratia 5% iar noi avem nevoie de 100ml din aceasta solutie pentru a prepara 5 litri de sirop. Daca nea Gica Romanescu recomanda 100g acid citric la 2 litri de apa insemna ca raportul este de 1g acid citric la 20ml apa. Daca plicul are 8g, inmultim cu 20 si rezulta ca avem nevoie de 160ml de apa pentru a obtine o solutie de concentratie 5% cu acest plic. Se masoara 160ml cu un pahar gradat si se pune intr-un bidon de apa de 0,5l. Se adauga plicul de 8g acid citric si se amesteca bine. Dupa amestec, se toarna inapoi solutia in paharul gradat si masuram 100ml. Punct. Aceasta solutie are concentratie 5% sare de lamaie. Mai raman in bidonul de plastic 60ml solutie care vor fi folositi ulterior la o alta sarja. Cand vom prepara dupa aceiasi pasi vor mai ramane inca 60, deci 120 in sticla din care vom lua mereu cat 100ml pt a prepara 5 litri de sirop (de fapt rezulta vreo 6..). Reteta initiala a fost postata in varianta 100ml la 2 litri de apa pentru simplul fapt ca atat avea nevoie autorul ei pentru a-si atinge cantitatile pe care le urmarea. Sanatate.
"I want to know God's thoughts - the rest are mere details". Albert Einstein
emil_tr

Mesajde Mircea_63 » 04 Sep 2013, 21:16

emil_tr scrie: Se masoara 160ml cu un pahar gradat si se pune intr-un bidon de apa de 0,5l. Se adauga plicul de 8g acid citric si se amesteca bine.

Se indeasa bine sa incapa 160 ml intr-un bidon de 0.5 L. :lol: Nu asta ai vrut sa spui, dar asa a iesit. :!:
Atentie ca uneori cititorii aplica reteta pas cu pas. Si apoi sa vezi sughituri. ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde paul » 04 Sep 2013, 21:19

"Bai", cei care aveti mai multa experienta in invertiri: pana acum luam zahar Coronita de la a***na. Faceam invertirea "ca la manual" adica respectam proportiile. Cand se intampla invertirea se ridica frumos o spuma alba ca laptele care dupa cateva secunde se lasa in jos si se transforma in niste bule de fierbere mai mari . In cateva minute dispareau si acestea si consideram ... misiune indeplinita.
Astazi am luat niste zahar adus de la poporul frate de la rasarit ! Aplicand aceeasi metoda am constatat cu stupoare ca spuma aia alba nu se mai termina de ridicat, solutia clocotea cu spuma tot sus si nu se transforma in bule nici macar dupa cateva minute bune . Pur si simplu intrerupeam focul cu spuma sus . Acum intreb si eu: care-i smerchezul ??? Care zahar ar fi mai calitativ raportat la modul de manifestare in procesul de invertire ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde proapis13 » 04 Sep 2013, 21:43

Paule,acolo ori e mai multa sfecla ori apa e de vina sau flacara e prea mare - debitul la gaz :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jenica67 » 04 Sep 2013, 21:51

paul, daca o sa mai citesti o data ce a scris nea Gica, o sa vezi ca spune la un moment dat, ca este recomandat sa folosesti zahar cristal. Si eu am cumparat zahar mai ieftin la oferta si am constatat, ca imi iese mai putin sirop, nu foarte mult dar, probabil proportional cu reducerea. :lol:
jenica67

Mesajde paul » 04 Sep 2013, 22:36

proapis13 scrie:Paule,acolo ori e mai multa sfecla ori apa e de vina sau flacara e prea mare - debitul la gaz :!:

Mariane, daca-r fi mai multa sfecla nu-i nici o suparare !!! Apa-i aceeasi ... de la robinet ! Flacara la aragaz, pot sa-mi dau doctoratu'-n ... prestidigitatie :lol: Culmea este ca am dat-o la minimum minimorum si ... nici un efect !
Te salut !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 04 Sep 2013, 22:44

jenica67 scrie:paul, daca o sa mai citesti o data ce a scris nea Gica, o sa vezi ca spune la un moment dat, ca este recomandat sa folosesti zahar cristal. Si eu am cumparat zahar mai ieftin la oferta si am constatat, ca imi iese mai putin sirop, nu foarte mult dar, probabil proportional cu reducerea. :lol:

Jenica, sincer nu jonglez cu fineturi din astea in materie de zahar ! :oops: Habar n-am care-i cristal, care-i margaritar si care-o mai fi. Eu stiu una si buna ( dar se pare ca-i rea) ... zaharu-i zahar ! :?
Si apropos de reducere ... pai odata m-a redus la pret (nesemnificativ) de la 3,8 la 3,5 pt. ca i-am luat cantitate mai mare (100 kile)---avantaj eu ! ;) A doua oara m-a redus la kil (930g) --- avantaj el ! A treia oara, vorba ta, parca iese mai putin sirop --- dezavantaj eu!
Cu alte cuvinte si ..... si cu banii luati . :lol:
paul

Mesajde proapis13 » 04 Sep 2013, 22:49

Paule,pt linistea ta sufleteasca pe vechiul forum daca nu ma insel se gaseste ,,traducerea''
codului de bare de pe punga de zahar de la o binecunoscuta firma din Romania
Acolo ai in functie de cifrele si ordinea lor inscrisa cat la suta este zahar de sfecla si cat de trestie
Reprezentantul firmei scria ca pretul ridicat reflecta faptul ca in produs este mai mult zahar de sfecla :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde nae » 04 Sep 2013, 22:59

NU faceti ca Nae !
Sunt puturos/inconstient/.../ , le dau doar api... ,zeama din porumb zic unii , din sfecla zic altii , eu zic spalatura de tevi ;nu are HMF (poate are altceva ... ), preparat gata , bla -bla - bla ...
Am vazut zahar maroniu , ieftin, cu miros de p*s de socate ; culoarea alba se obtine cu chimicale..., sau zahar cacaniu - umed -salmonela !?, poate n-am retinut bine , ceva de genul .
nae

Mesajde tiby visan » 05 Sep 2013, 20:47

am facut si eu azi pentru prima data sirop invertit si cred ca mia iesit,culuare super la sirop un galben parca erea miere.Acum sa va zic si cum am facut iar voi sami spuneti daca am procedat bine;am luat o oala zmaltuita de 15 L am pus 1,5l apa la fiert, am dizolvat 8g sare de lamiie in 160ml apa pe care am puso in oala peste 1,5l apa care era la fiert cind a fost pe punctul de a fierbe am pus 3kg zahar,dupa ce acesta sa dizolvat am mai adaugat inca 4kg de zahar am mestecat continuu pina cind acesta sa unflat ca laptele,am crezut ca o sa depaseasca oala mai avea 2 degete cind am observat ca da inapoi,am lasat sa fiarba in continuare pina cind a inceput sa fiarba linistit dupa care am oprit focul si am mai adaugat 1,5l apa.Acum va intreb daca este bine ce ziceti?so fi invertit?
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde jenica67 » 05 Sep 2013, 21:43

Din ce spui tu s-a invertit dar", reteta poti s-o brevetezi, ca a ta. Teoretic ai pus 1 gram de sare de lamaie in plus, care este nesemnificativ si ai pus mai putina apa, care inseamna ca ai obtinut un sirop undeva 2,4:1. Teoretic fiecare putem face cum ne taie capul si dupa sa intrebam ce iese. Practic merge. Asta este cea mai mare problema a romanilor. Cum zicea academicianul Moisil : una din cea mai mare problem a a romanilor este ca fac cum ii taie capul si zice "lasa ca merge". A doua mare problema este "ca merge". :)

PS : apropo : neamtul facea exact asa cum era reteta si nici nu intreba daca merge altfel, dar ei de aia se afla atata in urma noastra. :lol:
jenica67

Mesajde bostina constantin » 07 Sep 2013, 23:19

jenica67 scrie:
PS : apropo : neamtul facea exact asa cum era reteta si nici nu intreba daca merge altfel, dar ei de aia se afla atata in urma noastra. :lol:

Cooooooorect, aveti alta parere, obtiune ;)
Te salut cu drag Jenica :)
bostina constantin

Mesajde iulyan_milo » 13 Sep 2013, 20:35

Am dat sirop invertit 2/1, cam de 4 ori saptamana asta in cantitate de 500-700g. Albinele l-au tras in rame, dar mi se pare ca miroase a miere acra. Il vor ventila mai bine daca vor veni cateva zile mai calduroase si va fi totul bine?
iulyan_milo

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA