Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Aug 2013, 20:22

tomy81 scrie:mi-am facut niste roger delon, dar neavand rame am pus rame dadant invartite pe inaltime, rama dadant are 300 mm inaltime la fel ca si interiorul unui roger delon, 1 rama intra in 2 corpuri.
e vreo problema pe timpul iernii datorita faptului ca rama dadant era construitata normal si eu am pus-o invers, ma refer la celule, sau sa iernez in dadant si primavara sa-i transfazez in delon si sa ma apuc de construit rame delon. ce sfat imi dati
inca o problema, pe timpul ierni sa iernez sistem clopot la roger delon, sau cum ierneaza in Canada dl.Dan adica sa schimb fundul stupului care e cu plasa cu unul plin si sa fac urdinis superior.
eu m-am gandit ca in sezon sa exploatez stupii delon dupa modelul din Canada cu urdinis superior pentru o mai buna ventilatie, datorita faptului ca ajung la 4 - 5 corpuri si iarna sa iernez in sistem clopot, sa schimb capacele si sa pun folie.

Tei Negru(Mitica) are niste poze cu stupi cu rame dadant inversate in stupi Layens, a iernat asa si nu sunt probleme, baga-le asa la iernat si in primavara construiesti faguri delon intre ramele alea.
Incearca sa iernezi in sistem clopot...varianta cu urdinis superior deschis si urdinis inferior deschis cu fund plin nu merge la noi pt ca in primul rand noi nu bagam la iernat ce baga ei, ei baga familii extrem de puternice pe cate 40-45kg de hrana.
In plus argumentatia lui Delon a fost foarte educativa pt mine acolo unde face referire la acel urdinis superior prin care se pierd multe kg de miere si care uzeaza inutil albina...deci musai sistem clopot de iernare.
Te-ai gandit foarte bine...si eu am gandit-o la fel..vara cu urdinis superior care ajuta si la ventilare, iarna clopot!
BUNKA

Mesajde TDI » 27 Aug 2013, 00:03

Am citit ce ati scris si pe topicul dumneavoastra si pe celelalte despre celula naturala, etc. Intrebarea mea este daca puteti sintetiza intr-o alocutiune cat mai scurta rezultatele experientelor dumneavoastra. Am fost foarte entuziasmat cand am vazut coloniile de albine pe 3 Dadant si rezultatele foarte bune obtinute intr-o prima faza, mai departe - ... e experimental si e foarte greu de tras o concluzie clara. Ma gandeam ca poate experimentele dumneavoastra ar avea un alt rezultat si un alt aport de informatie daca s-ar face intr-o maniera mai stiintifica si eventual girata de un mediu universitar... zic si eu. Curios sunt ce face albina. :D
TDI

Mesajde BUNKA » 27 Aug 2013, 21:19

TDI scrie:Am citit ce ati scris si pe topicul dumneavoastra si pe celelalte despre celula naturala, etc. Intrebarea mea este daca puteti sintetiza intr-o alocutiune cat mai scurta rezultatele experientelor dumneavoastra. Am fost foarte entuziasmat cand am vazut coloniile de albine pe 3 Dadant si rezultatele foarte bune obtinute intr-o prima faza, mai departe - ... e experimental si e foarte greu de tras o concluzie clara. Ma gandeam ca poate experimentele dumneavoastra ar avea un alt rezultat si un alt aport de informatie daca s-ar face intr-o maniera mai stiintifica si eventual girata de un mediu universitar... zic si eu. Curios sunt ce face albina. :D

Vad ca sunteti nou pe forum si poate ati ratat unele dintre trimiterile mele la adrese WEB de pe care m-am informat inainte de a face aceste experimente.
E foarte posibil sa fi citit totusi tot ce am scris eu, insa cu siguranta nu ati citit tot ce au scris cei de la care invat eu, nici eu nu am reusit asta pana acum marturisesc insa cred ca sinteza ideilor lor am pus-o in practica in acest an si culmea se cam adevereste tot ceea ce sustin ei care cum sa va zic...ei sunt mult peste orice mediu universitar care ar putea sa-mi gireze experimentele, si stiti de ce...pt ca ei sunt initiatorii acestor teorii, au in spate munca de peste 30 de ani si rezultatele nu pot fi puse la indoiala.
Ce pot sa va mai zic, e ca pana acum oamenii de stiinta de la care asteptam lamuriri cu privire la teoriile acestea deja verificate sunt inexistenti, ce pot sa zic despre ICDA, daca pana acum in 25-30 de ani de cand au aparut probabil primele informatii, nu au facut nici un experiment de genul celui facut de mine, in urma caruia sa formuleze o concluzie clara.
Probabil ca au fost foarte preocupati cu producerea acelorasi tratamente antivaroa pe care le produc de foarte mult timp fara a mai cauta sursa problemelor, sau o rezolvare viabila pe termen lung a cazului Varroa.
Ca sa puteti trage o concluzie clara legat de experimentele mele, trebuie sa cunoasteti intreaga teorie care sta la baza lor, apoi sa priviti "de aproape" experimentul sau sa-l faceti dumneavoastra...ce pot e sa spun este ca pana in prezent teoria se confirma, si ceea ce au aplicat altii deja in SUA, Canada, Suedia, Germania etc, este perfect valabil, sta in picioare, nu e o facatura.
Ce face albina?...ce sa faca...bine!
Se vede si in filmele postate pe you tube, voi face un filmulet si cu doua albine prinse intr-un recipient din sticla in care sa puteti vedea diferenta de dimensiune, si unul in care sa se vada populatia la momentul actual...am mai scris despre asta!
Ce sa va zic...spor la studiu, si cand o sa reusiti sa sensibilizati mediul academic in legatura cu albina si cu grava eroare facuta de profesorul Baudoux acum mai bine de 100 de ani cand a implementat folosirea fundatiilor cu celule marite artificial la 5,4mm, sa ma anuntati, si sa-i anuntati si pe ei ca deja in tara sunt albine NATURALE de foarte mult timp, si ca se inmultesc pe zi ce trece! :)
Concluzia e simpla...nu trebuie sa-i caut eu pe ei pt ca la momentul asta ar trebui sa ma caute ei pe mine pt ca ei nu au facut ce am facut eu...inca ceva, daca vor cu adevarat lectii pot sa-i indrum sa faca o excursie in Arizona sa o intalneasca pe Dee Lusby in carne si oase...ar putea lua lectii de la un adevarat OM DE STIINTA cu o VASTA experienta in spate, care culmea e unul din oamenii care au format echipa care a facut aceste cercetari si aplicatii in acest sens pe MII DE COLONII !!
Asta este alocutiunea mea ...mai scurta de atat nu am putut sa o fac ! :)
BUNKA

Mesajde Trantorul@ » 27 Aug 2013, 21:24

Na ca ai pus-o bunka daca nu gasesti repede un mediu univerrsitar sa te gireze e fix pix :lol: :lol: :lol: . (na ca ai postat cand scriam io) .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde BUNKA » 27 Aug 2013, 21:44

Cred k pana la urma am sa ma apuc de facultatea de Agronomie specializarea Apicultura si dupa ce o termin fac master si doctorat ca sa fie totul in regula :D :lol:
BUNKA

Mesajde TDI » 28 Aug 2013, 03:10

Tu glumesti, dar eu ma gandeam la spusele lui Albert Einstein care ne spunea ca in maxim 4 ani de la disparitia albinei dispare intreaga umanitate, 2/3 din toate vegetalele care se inmultesc prin flori si seminte depind de polenizarea albinei iar Stefan cel mare cand spunea ca ] Tineţi minte cuvintele lui Ştefan, care v-a fost baci până la adânci bătrâneţe… că Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor voştri ş-a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor…

Nota Bene: „Testamentul lui Ştefan cel Mare“ este o clasică invenţie cărturărească. În momentul morţii sale, Ştefan nu avea de ce să îndemne pe boieri şi pe urmaşul său să se închine turcilor, deoarece Moldova se închinase pentru prima dată deja în timpul predecesorului său Petru Aron, iar Ştefan însuşi plătise tribut atât în prima parte a domniei sale (1457–1473), cât şi după 1486. De altfel, cronicile din prima parte a secolului al XVI-lea nici nu pomenesc episodul „testamentului lui Ştefan cel Mare“.

Eu ma gandesc la pamant, la umanitate, la cele peste 1.1 milioane de familii de albine din Romania si la cei peste 60.000 de apicultori pe care-i are tara noastra si la ce lasam celor ce-o sa vina dupa noi.

Nu sunt plin doar de altruism dar ma gandesc ca daca Dan Margarit poate face 200 kg media pe stup in Canada si 300 kg recordistii si daca eu fac 20 kg media pe stup aici si 80 kg recordistii ma gandesc ca poate este loc de mai mult, economic, logic si ... antreprenorial mai mult. Dar na, pana una alta, Trantorul se lauda - nu m-a cunoscut pe mine.
Domnilor, numai de bine!
TDI

Mesajde TDI » 28 Aug 2013, 15:02

BUNKA scrie: Vad ca sunteti nou pe forum si poate ati ratat unele dintre trimiterile mele la adrese WEB de pe care m-am informat inainte de a face aceste experimente.
Nu am citit nimic din trimiterile pe care le-ati facut, din cauza ca ma intereseaza rezultatele obtinute in Romania(momentan - daca o sa mi se para viabila optiunea o sa incerc sa o aplic si eu, atunci o sa studiez tot ce ati citit si studiat dumneavoastra privitor la celula naturala, vsh, grooming behaviour, matci, linii, etc - eu ma gandeam ca din cate varietati de albina exista in tara la ora actuala ar fi posibil ca multe sa se comporte diferit in cazul tranzitiei de la celula mare la celula naturala), Romanie in care daca luam in calcul conditiile geografice si climaterice prezente identificam foarte multe zone fundamental diferite din punct de vedere al temperaturilor, curentilor de aer, aparitia primelor culesuri, disparitia ultimelor plante melifere, saturarea vatrei stupinei si a imprejurimilor cu alte familii de albine(de asta se face pastoral), conditii de iernare, pradatori, boli, samd. Si daca munciti si investiti bani si timp ma gandesc ca ati avea mai mult de castigat dumneavoastra si colegii apicultori daca ar avea acces la o "cercetare/experiment" contorizate, masurate, comparate cu un raport costuri/productie clar - cu rezultate evidente pentru oricine si care sa nu ofere o eticheta de irelevant, absurd, prea scump, prea scump in conditiile in care scade productia, etc.
TDI

Mesajde BUNKA » 28 Aug 2013, 21:11

TDI scrie:
BUNKA scrie: Vad ca sunteti nou pe forum si poate ati ratat unele dintre trimiterile mele la adrese WEB de pe care m-am informat inainte de a face aceste experimente.
Nu am citit nimic din trimiterile pe care le-ati facut, din cauza ca ma intereseaza rezultatele obtinute in Romania(momentan - daca o sa mi se para viabila optiunea o sa incerc sa o aplic si eu, atunci o sa studiez tot ce ati citit si studiat dumneavoastra privitor la celula naturala, vsh, grooming behaviour, matci, linii, etc - eu ma gandeam ca din cate varietati de albina exista in tara la ora actuala ar fi posibil ca multe sa se comporte diferit in cazul tranzitiei de la celula mare la celula naturala), Romanie in care daca luam in calcul conditiile geografice si climaterice prezente identificam foarte multe zone fundamental diferite din punct de vedere al temperaturilor, curentilor de aer, aparitia primelor culesuri, disparitia ultimelor plante melifere, saturarea vatrei stupinei si a imprejurimilor cu alte familii de albine(de asta se face pastoral), conditii de iernare, pradatori, boli, samd. Si daca munciti si investiti bani si timp ma gandesc ca ati avea mai mult de castigat dumneavoastra si colegii apicultori daca ar avea acces la o "cercetare/experiment" contorizate, masurate, comparate cu un raport costuri/productie clar - cu rezultate evidente pentru oricine si care sa nu ofere o eticheta de irelevant, absurd, prea scump, prea scump in conditiile in care scade productia, etc.

Aveti dreptate in legatura cu conditiile care sunt variate din toate punctele de vedere pe teritoriul tarii insa eu cred ca daca albina de munte a trecut direct la masura de 4,9 mm a celulei si stim bine cine a facut asta la noi...nu vreau sa produc polemici aici, si albina mea din zona de deal a facut acelasi lucru ..ma rog nu stiu inca la ce dimensiune a celulei a ajuns pt ca nu am mai facut masuratori insa sunt mici...sub 5,1mm atunci cu siguranta ca asta se intampla la toate tipurile de albina prezente pe teritoriul tarii, cat despre cat de benefic poate fi modelul de stup si sistemul de care vorbesc...eu cred ca daca se va dovedi viabil la noi in nord, cu siguranta va fi bun oriunde.
Daca ICDA sau mediul universitar din Romania ar face studii in sensul asta ar fi foarte frumos si util in acelasi timp...problema e ca nu e nimeni interesat, si nimeni nu o face pe timpul si banii sai si in conditiile astea totul ramane tot in seama noastra a celor care suntem direct interesati.
Despre Stefan cel Mare...ce sa zic, a fost cu adevarat Mare, e si Sfant, a tinut pe turci la distantza si Dumnezeu sa-l odihneasca, a zis multe care au ramas in istorie !
BUNKA

Mesajde BUNKA » 09 Sep 2013, 20:56

Asa arata un ME care a primit un corp de puiet fara albina...albina a fost folosita pt popularea unui Delon.
Fişiere ataşate
rsz_dsc00477.jpg
2 corpuri ME full
BUNKA

Mesajde CristianBee » 10 Sep 2013, 15:16

Salut , corpurile de stup la ME sint făcute cu falt sau fara , pentru ca am văzut ca ii transporta pe paleti , cum ii fixezi sa nu alunece corpurile , doar cu chingi ? . Este mai bine cu paleti ? Am văzut ca folosești stupi ME , bine in zona de nord a țării , crezi ca in zona de sud est ( Tulcea ) s-ar adapta albina in acest sistem ? .
CristianBee

Mesajde BUNKA » 11 Sep 2013, 21:55

Daca ai ce sa cari pe paleti si cu ce sa incarci si sa descarci paletii, atunci e un mod de lucru foarte facil care merge aproape oriunde se poate desfasura un atelaj cu macara.
Stupii sunt fara falt, am avut niste brausoare la care am renuntzat repede :) ii leg numai cu chingi, ce pot sa zic e ca la transport daca sunt proptiti unii in altii cate 4 pe palet si tras o chinga pe 2 dintre ei si o alta peste ceilalti 2 atunci corpurile nu mai fug ..toata treaba e ca stupul sa fie la exterior la aceeasi cota, sa fie perfect drept.
Se poate face cu falt daca vrei si cu scandura de 2cm grosime, dar din ce mai zic colegii care folosesc se pare ca uneori mai sar aceste falturi...e mai bine fara, odata ce se depune putin propolis pe corpuri e suficienta o chinga, si pe grup de 4-5 in linie sau de 4 pe palet patrat merge cu chinga care sa lege tot paletul.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 11 Sep 2013, 21:57

Delonul e tot ca un ME :) urmeaza sa vad cum il voi folosi functie de inaltime..ori paleti de cate 4, ori containere ori platforme cu stelaje pe picioare...ramane de vazut functie de cum merge treaba in ei in sezonul urmator, cat de mari vor fi, si cum se vor comporta in culesuri.
Oricum, mi-a facut multe surprize sezonul asta cutiutza asta...si acum pe final de sezon am mai avut una...
BUNKA

Mesajde CristianBee » 12 Sep 2013, 21:41

Legat de dimensiunea corpurilor , tinand cont ca o rama ME stas este de 435x230(LxH) care ar fi dimensiunile unui corp de 10 rame 3/4 de 37 mm ? Si încă una , pe înălțime , eu cred ca fata superioară a spetezei de sus de la rama sa vina la nivel cu marginea de sus a scandurii , si jos corpul sa fie mai lung cu 7 mm decât cat se duce rama in jos .
Problema este daca in partea superioară al oricărui cat pui sa zicem o gratie hanneman inseamna ca spațiul acela de 7 mm se face mai mic , o soluție ? .
CristianBee

Mesajde CristianBee » 13 Sep 2013, 01:25

Cotele unui stup ME daca ai avea , aici includ ( soclu , corp , podisor ( optional ) si capac . In ultima poza de pe pagina , ME pe 2 corpuri este parafinat , dat cu ulei de in , cum anume , cu ce ? .
CristianBee

Mesajde sammy » 20 Sep 2013, 20:23

Picture 028.jpg
Poza cu "rachita". Nu stiu denumirea stiintifica. Din pacate, doar una am reusit sa incarc. Oricum, e inflorita si e vizitata intens de albine acum.
sammy

Mesajde sammy » 20 Sep 2013, 20:57

Adi, m-am tot gandit la problema hranirii proteice. Asa cum stim, sistemul natural propus de Lusby are trei aspecte fundamentale: hranirea, managementul coloniilor si selectia. Evident, e recomandata hrana specifica, naturala. Nu ma incanta ideea folosirii inlocuitorilor. Desi acum aici in sud e seceta prelungita,anul asta a fost destul polen in natura.Am lasat o rama cu pastura intr-un corp gol, deasupra cuibului acoperit partial cu folie si la ritmul in care rontaie, ajunge pt toata toamna. E o solutie comoda.
Ne dorim foarte mult colonii puternice, cu vitalitate ridicata capabile sa coevolueze cu varoa. E o problema delicata aceea a hranirilor. Trebuie gasita masura justa in care folosim inlocuitorii fara sa afectam forta vitala a coloniei ca supraorganism.

In alta ordine de idei, crezi ca folosirea procedeului Demaree e conforma cu practicile sistemului natural, unde stim ca un principiu e sa nu faci ceva ce nu convine albinei, de exemplu gratii Haneman etc.?
Toate bune!
sammy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?