Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: nelutzu-api-cool la inceput de drum..

Mesajde nelutzu-api-cool » 14 Sep 2013, 11:57

vslsilviu scrie:Frumos! Felicitari!

Iernare de 5 stele va doresc.

Sanatate!

Multumesc, asemenea va doresc.. :) Numai bine.. :)
Vreau ca tot omul să priceapă
Această diferenţă mare:
Albina moare când înţeapă
Iar el, de nu înţeapă, moare!

http://nelutuapicool.sunphoto.ro
nelutzu-api-cool

Mesajde nelutzu-api-cool » 14 Sep 2013, 18:32

In dupa-amiaza asta am facut un lucru, sper eu ca bun, ca am procedat corect, si m-ar interesa si o parere..Daca va uitati in filmulete la pozitia vechilor stupi, si la pozitia actuala a stupilor, veti vedea ca le-am schimbat la majoritatea complet pozitia, mai putin la stupii cei doi, albastri, care imi apartin. Ceilalti sunt ai socrului meu. Nedumerirea mea este urmatoarea: din cate stiu, mutarea stupilor de pe pozitie este gresita, in cazul in care ii muti in apropiere..in pastoral e alta treaba..dar, daca ii muti la cativa metri departare, risti ca albina din stup, retinand pozitia veche, nu o sa se mai intoarca in noua pozitie, ci tot in vechiul loc..Iar, daca in vechea pozitie ai un alt stup, va cauta sa intre acolo, si daca nu, va face ghem pe iarba, si vei pierde albina..Va rog sa ma corectati daca gresesc, caci nu m-am mai intalnit cu situatia asta.. Din cauza asta pe filmulet se vad deoparte doi stupi albastri, pe care i-am lasat pe vechea pozitie.. Insa, vazand astazi ca nu e pierdere de albina din ceilalti stupi, si vazand ca nu e nicio albina dezorientata, am decis sa imi pun si eu stupii albastri in linie, pe suport, in rand cu ceilalti..Intebarea mea, mai ales ca plec in seara asta de la stupina si nu pot sa observ, este: Am gresit, sau am procedat bine, ca i-am mutat de pe pozitie?
Această diferenţă mare:

nelutzu-api-cool

Mesajde nelutzu-api-cool » 14 Sep 2013, 18:58

Si mai am inca o nedumerire legata tot de pozitia stupilor..Din cate am inteles, iarna urdinisele trebuie orientate inspre Sud, iar vara inspre Est. Pentru apicultorii care fac pastoral, ma gandesc ca e mai usor sa plece cu stupii sa ii orienteze inspre E, iar iarna cand se intorc sa ii puna pe pozitie inspre S, dar, ma intreb, cei care practica stuparitul stationar cum procedeaza?
Această diferenţă mare:

nelutzu-api-cool

Mesajde FLORINELU » 14 Sep 2013, 19:44

te salut Nelutu,raspunsul la a doua intrebare:stupii trebuie orientati spre sud,indiferent de situatie,dar in functie de posibilitati se mai procedeaza si altfel cu consecintele de rigoare.
FLORINELU

Mesajde FLORINELU » 14 Sep 2013, 19:54

intrebarea nr 1:din cate inteleg eu din ce ai scris tu aici ai mutat stupii lui tata-socru iar pe ai tai i-ai lasat pe pozitie ca sa-i intaresti cu albina de la tata-socru,am dreptate?,macar partial?
ceva nu a iesit ,cred ca a fost timp nefavorabil si albinele nu au avut zbor.
da dupa umila mea parere ai gresit cand ai mutat si stupii tai langa ceilalti,cand vor avea timp de zbor va fi mare agitatie pe acolo,dar tu fiind plecat,nu vei avea "placerea" sa o vezi.
mutarea asta se putea face altfel.
FLORINELU

Mesajde nelutzu-api-cool » 14 Sep 2013, 20:19

FLORINELU scrie:intrebarea nr 1:din cate inteleg eu din ce ai scris tu aici ai mutat stupii lui tata-socru iar pe ai tai i-ai lasat pe pozitie ca sa-i intaresti cu albina de la tata-socru,am dreptate?,macar partial?
ceva nu a iesit ,cred ca a fost timp nefavorabil si albinele nu au avut zbor.
da dupa umila mea parere ai gresit cand ai mutat si stupii tai langa ceilalti,cand vor avea timp de zbor va fi mare agitatie pe acolo,dar tu fiind plecat,nu vei avea "placerea" sa o vezi.
mutarea asta se putea face altfel.

Nu ai inteles Florin..eu mi-am lasat cei doi stupi pe pozitie, nu ca sa ii intaresc cu albina, ci fiindca am stiut ca e gresit sa ii mut, dar, daca am vazut ca ceilalti nu au pierderi, si influentat de socrul meu, i-a, adus si eu langa ceilalti..inca ma gandesc ca am gresit, de aceea am cerut pareri..Tu cum ai fi procedat?
Această diferenţă mare:

nelutzu-api-cool

Mesajde FLORINELU » 14 Sep 2013, 21:25

deci dupa mine faceam in felul urmator:
mut 3,4 stupi azi si albina culegatoare se duce si se imparte la cei ramasi pe pozitie ,care normal se intaresc.
peste 4,5 zile repet operatiunea si asa in continuare pana cand au fost mutati toti.
primii mutati sa fie cei mai puternici,pentru ca prin mutare vor slabi si ii vor intari pe ceilalati.
sigur nu ai vrut sa-ltragi in piept pe tata- socru :?: :lol: :lol:
iti dau dreptate in afirmatia ca ai stiut ca nu trebuie sa-i muti. -punct-.atunci de ce i-ai mai mutat :?: :?:
FLORINELU

Mesajde vslsilviu » 14 Sep 2013, 21:40

Confirm si eu observatia legata de mutare; la primul zbor vor cauta vechea locatie.
Foarte probabil vor face si o recunoastere astfel incat sunt sanse sa nu se piarda multe.
vslsilviu

Mesajde nelutzu-api-cool » 14 Sep 2013, 21:42

:lol: :lol: nu am vrut sa il trag in piept, eu chiar am incercat sa il incurajez sa nu ii mute..
Eu, de ce am facut-o? de PROST!!.. :oops: Stiam ca nu e bine, dar am vazut ca nu sunt consecinte, si a insistat si el, si i-am mutat.. asta e, fapta e consumata deja.
Acum, ma intreb, daca nu mai avem niciun stup in vechea pozitie, ce se va intampla?..unde vor cauta albinele sa intre?..
Oricum, cules nu mai este in zona noastra, si deja albinele si-au facut rezervele, deci albina culegatoare chiar daca mai este, e foarte putina, asa ca tot ce pot spera e ca nu o sa am pierdere mare de efectiv de albina..Ramane de vazut..
Această diferenţă mare:

nelutzu-api-cool

Mesajde FLORINELU » 14 Sep 2013, 21:55

nelutule,pe bune,eu as muta rapid cel putin 2 sau3 stupi pe vechea pozitie la distanta unii
de altii ca sa colecteze albinele care vor veni la vechiul loc.iar cu timpul ii muti unul cate unul. mult succes.
FLORINELU

Mesajde nelutzu-api-cool » 14 Sep 2013, 22:24

Multumesc, Florin.. :) Luni dupa amiaza o sa merg iarasi la stupina, ca pana atunci lucrez, si nu am cum sa ajung..Sper sa nu fie tarziu..O sa observ atunci ce se intampla, si daca sunt probleme, asa o sa fac..Inca odata, multumesc pentru sfaturi.. :)
Această diferenţă mare:

nelutzu-api-cool

Mesajde nelutzu-api-cool » 16 Sep 2013, 16:23

Domnule FLORINELU, am intrat putin pe pagina domneavoastra personala si imi place ceea ce vad..Sincere felicitari pentru toata activitatea.. :) Si, as vrea sa imi cer scuze, ca inainte de a sta de vorba cu dumneavoastra, nu m-am uitat cu cine stau de vorba, si v-am luat la per-TU, desi dumneavoastra imi puteti fi tata.. :oops: Oricum, va multumesc pentru sfaturi, si o sa revin cu detalii despre stupina in curand.. ;)
Această diferenţă mare:

nelutzu-api-cool

Mesajde FLORINELU » 16 Sep 2013, 18:29

Nelutule ,lasa formalitatile si nu te mai scuza atata,continua tot asa,cand ai ceva nelamuriri intreaba si te ajut pe cat pot. succes.
FLORINELU

Mesajde nelutzu-api-cool » 16 Sep 2013, 20:00

Domnule Florin, dupa cum am zis, revin cu video de la stupi..Nu stiu ce sa cred..cand am ajuns, era plin de albina in jurul stupilor, si la urdinise, in laterale, pareau tentative de furtisag..albinele pareau derutate, nu stiu daca pot sa numesc asta zbor de recunoastere..chiar nu stiu..o sa postez si un filmulet, poate va dati seama despre ce e vorba, si ce e de facut..

Această diferenţă mare:

nelutzu-api-cool

Mesajde nelutzu-api-cool » 16 Sep 2013, 20:06

Dupa ce am observat asta, am mers pe locul vechi al stupilor..acolo am stat chiar pe pozitia veche a urdiniselor, si am observat cum albina cauta cu disperare ceva acolo..nu s-a asezat pe iarba, nu a facut ghem, nu e vorba de asa ceva, ci de o dezorientare..albina cauta vechea casa, si nu o gaseste.. :( se vede clar pe video.. ma intreb, albina asta dezorientata o sa se intoarca inapoi in noua casa, sau o sa caute la nesfarsit dupa vechiul stup si o sa se piarda?

Această diferenţă mare:

nelutzu-api-cool

Mesajde FLORINELU » 16 Sep 2013, 20:34

Nelutile,m-am uitat la filmuletele tale,la primul dupa umila mea parere era un pic de agitatie datorita faptului ca tu le-ai mutat cam cum nu trebuia si le-ai cam zapacit,ele isi cauta casa pe vechiul loc nu o gasesc,vin la noul loc,nimeresc la alta casa si se mai si cearta cum de altfel ai vazut si tu si ai filmat. dupa cum sa vazut din filme distanta la care le-ai mutat nu e prea mare,asa ca pana la urma au gasit ele unde sa mearga(nu toate),mai cu cearta,mai cu bataie,dar se pare ca a iesit totul bine,ceea ce nu inseamna ca trebuie sa mai repeti isprava asta,ca doar stii ca ulciorul nu merge de multe ori la apa. deh,norocul incepatorului.

am si eu o intrebare la tine: poti sa-mi spui si mie rostul foliilor alea la stupi?ca izolatie nu tine,condens si umezeala tine,etc....
eu sant total antifolie peste stupi.,sa vezi cate critici o sa primesc........
FLORINELU

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?