Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Albine agresive!

Mesajde un OM » 17 Sep 2013, 07:18

Problema principala a agresivitatii in aceasta perioada se cheama lipsa de cules.
un OM

Mesajde italianu » 17 Sep 2013, 07:44

OM-ule hai sa nu vb...nimic,ieri am lucrat la albine,pîna seara la 19,30,si-ti spun ca din 20 de familii vizitate 18 au fost calme ,una asa s-asa,si una parca o luat-o dracu. In timp ce vizitam mi-am dat seama de ce, s-a schimbat.
Probabil in noiembrie o schimb. ;)
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde ignatov andrei » 17 Sep 2013, 08:17

In primul rand, agresivitatea la familiile de albine se datoreaza apicultorului! Apoi putem face referire la rase (mai bine zis... hibrizi). Familiile deranjate, "afumate", tinute descoperite o perioada lunga (mai ales in perioade critice), modul de lucru al apicultorului, sunt cateva din "argumentele" unei familii agresive!
"Apicultorii de Duminica" o patesc cel mai des cu "agresivitatea"! Ei sunt obligati sa intervina la familii, de multe ori indiferent de conditiile meteo!
Primavara devreme si toamna, albinele sunt mai "agresive" deoarece numarul celor care "stiu sa zboare si sa intepe" este majoritar, dar si veninul este prezent din abundenta!
ignatov andrei

Mesajde Mircea_63 » 17 Sep 2013, 10:01

Dogvet, de azi nu mai mananc paine. Pai ce ma fac daca ma apuca foamea pe undeva departe de casa? Car painea dupa mine? :D

Realimentez afumatorul, iar daca totusi s-a stins, ma duc in atelier si il reaprind. Am stupii in gradina si nu sunt legat cu lantul de ei. Dar nici nu e mare problema sa iau jucaria aia cu mine, doar ca trebuie sa am grija sa nu atace albinele flacara.
Un secret: alteori las sotia sa-l aprinda, cu metode clasice, asa am si eu liber sa beau o cafea si sa mai trag o tigare. ;)

Lemnul putred si uscat se aprinde imediat si cu bricheta. De cele mai multe ori aprind degeaba afumatorul, nu-l folosesc, dar nu umblu in stupi fara sa il am la indemana.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde jenica67 » 17 Sep 2013, 10:08

Si eu am in trusa un afumator similar si il iau tot timpul in gradina langa mine. Dar nu are mai mult de 3-400 g si nici nu mi se pare o corvoada sa il transport.

PS Mircea si cand te-ai trezit din somn, albinele erau tot asa de calme ?? :lol:
jenica67

Mesajde ignatov andrei » 17 Sep 2013, 10:31

Daca va-ti duelat cu sabii facute din bradutii de la Craciun, nu inseamna ca ati participat la un razboi!
ignatov andrei

Mesajde Mircea_63 » 17 Sep 2013, 11:42

Dogvet, multumesc pentru grija, dar deobicei am in buzunare rezerve de combustibil, iar pauza de cafea e cu schepsis. Nu o fac ca intrerupere in munca la albine ci ca avant, inainte. In general sunt organizat in munca si am tot ce trebuie la indemana.
Foarte practic e un carucior cum aveau pe vremuri cei ce vindeau inghetata pe strada. Asta in locul unei lazi pe care sa o cari in brate. Daca e stupina in panta...poate nu e la indemana solutia asta.

Vezi ce interesant e sa fii veterinar? (de acolo vine acel "vet"?). Stii de la distanta exact cum lucrez eu in stupina, la fel cum stii de ce sufera animalul, fara ca acesta sa vorbeasca. ;)
Pauza de cafea, da? :lol: Eu beau cafeau in doua ore, iar tigara o fumez in 7 minute.Acele 7-10 minute de liniste imi prind bine pentru a-mi revedea "filmul" cu ce am de facut. Daca totusi s-a intamplat sa se stinga afumatorul, sa stii ca nu trebuie sa tropai. Se reaprinde in liniste, tocmai de aceea recomandam scula. Bricheta e in buzunar. Cu aprinsul face sotia "cinste" uneori, tocmai ca sa beneficiez eu de pauza de meditatie dinaintea lucrului. In felul asta ma duc mai calm in stupina.

Jenica prietene, sper sa nu ma trezesc din visul asta. Parca erau drogate sau eu, Omul Invizibil. :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde pin » 17 Sep 2013, 12:40

paul scrie:Am stupii pe 2 locatii. Pe o locatie am 14 si pe alta am 10.
Sambata pe seara cu tot pacatu' ma duc sa le pun ceva sirop la cei 14. Fac fum. Imi iese din prima (altadata ma rog de toti sfintii pana-mi iese). Deschid primul stup ... albinele parca erau tranchilizate . Umblu prin rame sa fac un recensamant al puietului si al rezervelor. Pe ici pe colo cate o albina ma bazaia ... Afumatorul (continutul) a ars dea-n droanga.
Duminica, mai pe la pranz, cu tot pacatu' ma duc si la cei 10 cu ceva siropel. Nu mai fac fum fiindca lasasem afumatorul la locatia 1 si am luat in considerare si ... precedentul zilei de sambata ! EROARE ... MAXIMA ! Cum am deschis primul stup ... nor de albine asupra mea. Se izbeau de mine ca si cum ar fi aruncat cineva cu graunte. Adia putin vantul si-mi lipea masca de fata. Eram doar in camasa cu palaria apicola pe cap. Mi-am luat ace ... fara numar. Si asta la prima strigare ! Dau foc la o carpa de bumbac incercand sa le fac fata si sa continui... Pana la final cu tot cu carpa fumeganda mi-am luat-o original ! Nici vorba sa fac vreun recensamant.Abia am reusit sa le pun sirop in bidonasele care se aflau in cat!!!:oops:
Concluzie:
- duminica nu mai umblu la albine ! :idea:
-afumatorul il iau cu mine si seara-n pat ! :idea:
LE ... conditiile meteo erau mult mai improprii sambata decat duminica .

Te barbieresti cumva duminica dimineata sau sambata seara?
pin

Mesajde Florin Dobre » 17 Sep 2013, 13:06

Eu folosesc iasca uscata bine. Cand sunt acasa pun bucata de iasca pe un ochi la aragaz sa se aprinda bine. Cand sunt pe camp aprind intai niste paie in afumator si apoi pun bucata de iasca.
Cand fumul incepe sa iasa abundent si nu este folosit afumatorul, acesta se aseaza in pozitie orizontala. Ii mai taie din tiraj si combustibilul tine mai mult.
E bine ca iasca sa fie desfacuta in felii. Arde mult mai bine asa. Coaja arde mai greu si se stinge repede.
Eu nu sunt adeptul fumului abundent. Dau doar un puf-doua razant pe rame(nu intre rame). De multe ori nici nu le pufai. :)
Daca albinele sunt agresive, acolo e o problema si casc ochii.
Intotdeauna lucrez fara miscari bruste, atent la cum manevrez ramele. O albina strivita poate declansa agresivitate.
Sunt si eu de parere ca apicultorul poate crea agresivitatea albinelor. Prin definitie albina nu este agresiva...doar cu motiv. Deci trebuie gasita cauza si eventual inlaturata.

Am folosit diversi combustibili pana la iasca...carpe, paie, putregaiuri de lemn, ciocalai de porumb, conuri si ace de brad, etc. Nu se compara.
In caz de intepatura la maini(nu folosesc manusi) dau 2-3 fumuri pe locul intepaturii(dupa ce am scos acul) ca sa anulez mirosul de venin.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde paul » 17 Sep 2013, 15:46

pin scrie:

Te barbieresti cumva duminica dimineata sau sambata seara?

Nu .
Pentru ca ... port barba! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde italianu » 17 Sep 2013, 16:18

Am mai auzit una ,,albinele prin natura lor nu sint agresive”,fara motiv!
Cu cele africanzate( made in Uruguai),tebuia sa-ti fac cunostinta ,sigur la multi incepatori le trecea voia de a avea albine.
italianu

Mesajde Florin Dobre » 17 Sep 2013, 18:01

italianu scrie:Am mai auzit una ,,albinele prin natura lor nu sint agresive”,fara motiv!
Cu cele africanzate( made in Uruguai),tebuia sa-ti fac cunostinta ,sigur la multi incepatori le trecea voia de a avea albine.

In cuprinsul topicului se vorbeste de albina de pe la noi.
Africanzatele de care vorbesti matale nu cred sa fie asa cautate pe la noi si pe nicaieri.

Raman la ce am citit si observat. Prin definitie albina nu este agresiva...doar cu motiv.
Matale vei creste africanzate in Uruguai si vei fi convins in continuare de contrariu.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde italianu » 17 Sep 2013, 18:55

ai dreptate Florine, cà ,:cresterea matcilor, intretinerea albinelor,s.a.m.d,astea se fac numai la ,,noi', in restul lumi nu !
Cu toti hibrizi adusi de peste tot........

Matale-ul pe care il tot scrii ,poate, in conceptia ta ,isi are rostul!
N-as vrea sa ai un ,,lejer'' complex de inferioritate,m-as supara!
italianu

Mesajde vio-trutza » 17 Sep 2013, 19:18

Eu sunt convins ca agresivitatea este data si de matca . Am 10 familii, 8 blande si 2 agresive.Dar agresive de fiecare data cand umblu la ele. Anul trcut am avut o singura familie , insa anul asta am inmultit familiile si am doua ;) . Este derept ca intensitatea agresivitatii lor este diferita de la o interventie la alta asupra familiei dar tot agresivitate se numeste chiar daca ma ataca 2-3 albine sau 20-30.

Va saluta cu respect un incepator!
vio-trutza

Mesajde Florin Dobre » 17 Sep 2013, 19:20

Italiene...
Aici se vorbea de albinele locale, nu de exceptii.
S-o luam altfel. Sustii ca Apis mellifera carpatica ar fi agresiva?
Vii cu argumentul ca au fost introduse subrase si i-ar fi influentat insusirile. Foarte probabil.
Teorie este multa. Eu vorbesc si din ce observ si constat.

Anul asta in pastoral. La 400 de metri de mine erau doua stupine una langa alta. Una era agresiva(intreaga stupina) de nu te puteai apropia de stupi. Crezi ca erau africanzate? Nu. Respectivul asezase stupii alandala ...li se intersectau culoarele de zbor.
Ma duc la un amic sa-mi arate stupii. Cum ridica podisorul, gramada pe tine. Nu erau africanzate nici astea, amicul era africanzat. La o miscare de rama omora de fiecare data albine.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 17 Sep 2013, 19:31

vio-trutza scrie:Eu sunt convins ca agresivitatea este data si de matca . Am 10 familii, 8 blande si 2 agresive.Dar agresive de fiecare data cand umblu la ele. Anul trcut am avut o singura familie , insa anul asta am inmultit familiile si am doua ;) . Este derept ca intensitatea agresivitatii lor este diferita de la o interventie la alta asupra familiei dar tot agresivitate se numeste chiar daca ma ataca 2-3 albine sau 20-30.

Va saluta cu respect un incepator!

Eu nu contest ca nu e cate unu mai razboinic. Cred ca fiecare are ocazia sa aiba cate unu-doi asa. Trebuie cautate cauzele intai. Schimbarea matcii ar fi o ultima varianta.
Ca exemplu, o parte din stupi ii am sub un nuc. Si acum mai cade cate o nuca. Nu m-ar mira ca, pentru o vreme, sa devina mai intepatori.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE